En återuppväckt plåtslagare
Det har sina sidor ...
... det där med att åka kommunalt till jobbet. I går skrev jag om att jag börjat experimentera med att åka buss till jobbet i stället för att som vanligt ta bilen. Det var frid och fröjd på förmiddagen och lunchtid ...
S:t Per och Celsiushuset, fotograferat från kontoret.
När det var dags att forsla sig hemåt var situationen en helt annan, och det var inte helt lockande att plocka fram kameran. Det fick ändå bli ett par bilder för att dokumentera snöyran :)
Bandybuss på Fyristorg
Kan man föresten prata om att åka kommunalt när bussverksamheten drivs av Landstinget? Nåja, man säger väl så av gammal vana sedan det var kommunen som drev det.
Samma torg, men från andra hållet
Alla bilder är fotograferade med min lilla Sony RX100M2. Som vanligt hittar ni bilderna i full storlek på min flickr.
Tack för idag, slut för idag! :)
Det här med att promenera lite, det är nog bra!
I en herrans massa år har jag av ohejdad vana tagit mig till jobbet med bil, och det gör jag fortfarande ofta. Nu så här när det är något så när nytt år tänkte jag dock att jag skulle testa att åka buss i stället, och jag måste erkänna att även om jag inte tycker det är jätteroligt så fungerar det för det mesta.
I väntan på bussen för en vecka sedan
En fördel med bussåkandet är att det medför ett par korta promenader då man kan fotografera. När det blir varmare tänkte jag kombinera det med att ibland gå hela vägen till jobbet (eller hem), men så här års är det inte så kul.
På väg till bussen i morse
Nu har det inte blivit några fantastiska bilder av det här projektet ännu, och det är väl tveksamt om det kommer att bli det. Poängen blir att det blir lite mer fotograferande över huvud taget :)
Väntar på bussen hem nu ikväll
Blir säkert mer sånt här vad det lider. Det sägs ju att det ska vara nyttigt att promenera, så det kanske har effekt på mer än fotograferandet också :)
Hadet!
Hur svårt kan det vara?
I både bloggar och forum ser jag ibland att folk publicerar bilder tagna av andra. FS regler är ganska klara vad gäller detta, och följer upphovsrättslagen.
Det är INTE tillåtet att publicera andras bilder, men det är fullt tillåtet att länka till webbplatser där de är lagligt publicerade. Varför inte göra så i stället för att bryta mot både lagar och lokala regler?
Om man råkar kommentera detta ignoreras det för det mesta, eller så ses man som en tråkig och trist regelryttare - jag trodde fotografer var intresserade av upphovsrätt ...
Längst ned på den här sidan finns länkar till de regler som gäller. Vore ju kul om en del läser och förstår dem ...
Turist på hemmaplan!
Många av oss som fotograferar tycker det är spännande och inspirerande att besöka nya platser, men hur är det egentligen med att fotografera de sevärdheter som finns i närområdet? Jag har bott i Uppsala i nästan hela mitt liv, och ändå är det mycket sällan (eller aldrig) jag besöker och fotograferar de turistmål som finns här i byn.
Tyst studiesal
I veckan har vi på jobbet haft besök från våra samarbetspartners i Ukraina, och när vi tidigare haft det brukar det bli att vi går ut och äter något gott men inte gör så mycket mer. Igår hade dock en av kollegorna ordnat med ett guidat besök på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva - en plats jag inte besökt sedan jag blev dittvingad någon gång på mellanstadiet för att beskåda silverbibeln.
Böckerna är sorterade efter ett system, men inget som jag förstod mig på.
Varför fotograferar vi inte våra hemtama miljöer lite oftare? Det finns massor att upptäcka, och om vi har tillgång till dessa miljöer varje dag har vi dessutom möjlighet att bekanta oss med både miljöerna och folket kring dem.
Bästa stället att gömma en bok är på fel plats i ett bibliotek
Alla såna här miljöer är inte alltid öppna för allmänheten direkt, men det går ofta att få guidade turer eller helt enkelt fråga någon ansvarig om man kan få komma in och fotografera (jag har tidigare kommit upp i domkyrkotornen på det sättet). I det här fallet betalade vi hela 600:- för rundturen med en mycket engegerad guide, som skulle kunnit hållit på länge till om vi inte var tvungna att ge oss iväg till vår bokade restaurang.
Massor av böcker att beskåda
Som jag skrev har jag inte besökt universitetsbiblioteket sedan grundskolan, och då tyckte jag det var synnerligen trist (barn är oftast inte så intresserade av gamla böcker). Den här gången var det annorlunda, då vi hade en guide som berättade om biblioteket, dess historia och om böcker i allmänhet. Något som blev mycket mer intressant när man väl börjat läsa böcker (vilket jag inte direkt jag kan påstå att jag gjorde förra gången jag var där).
En bok från 1500-talet med grekiska fabler (för säkerhets skull med latinsk överstättning för de som till äventyrs inte förstår gammelgrekiska).
För att uppskatta ett besök på ett bibliotek av den här kalibern tror jag inte ens man behöver vara en bokmal. Det borde räcka att vara läskunnig och någon gång läst en pocketbok för att se skillnaden mellan dagens boktryck, och det som gjordes för några hundra år sedan (för att inte tala om de e-böcker som är de enda jag läser nu). Boken i bilden ovan är från 1500-talet, och i mycket gott skick, och som ni ser går det alldeles utmärkt att bläddra i den utan vare sig bomullsvantar eller ansiktsmask. Om jag öppnar valfri pocketbok från 2005 ur min hylla ser den sämre ut och är skröpligare (där har e-böckerna en fördel - de ändrar aldrig utseende) :)
Maffigaste bokrummet i biblioteket
Något många noterade är att vår guide Krister hanterade alla dessa gamla fina böcker ungefär som vore de vilka böcker som helst. Inga vantar, heltäckande overaller eller ansiktsmasker där inte som man kanske kan tro behövs efter att ha sett filmer där de visar hur känsliga gamla papper och böcker är.
Jag tror man fick sitta på den här stolen, men jag tordes inte prova
Vi fick en mycket bra förklaring till detta, och det är mycket riktigt så att alla våra kroppsutsöndringar från händer och andra kroppsdelar kan påverka böckerna negativt. Något som kan påverka mer negativt är klumpighet, och vi blir klumpigare med överdragskläder och handskar, så på Carolina Rediviva har man kommit fram till att det risken för skador är klart mindre när böckerna hanteras helt utan skydd. Naturligtvis måste dock händerna vara rena, hela och fria från skönhetskrämer och dylikt.
Enligt guiden kör British Library med samma princip, och jag hittade denna pdf som beskriver hur de tänkt: http://www.bl.uk/aboutus/stratpolprog/collectioncare/videos/whitegloves.pdf
Vackra bokryggar, men jag har ingen aning om vad de handlar om
Något som var lite intressant för mig som fotograf är hur de fotograferar/skannar känsliga böcker. Det är förstås inte så nyttigt för en bok som är några hundra år gammal att placeras i en flatbättsskanner eftersom den måste ligga platt. Nu finns det tydligen utrustning som gör att de kan fotografera av sidorna utan att behöva boken speciellt mycket. Jag gissar att det är någon teknik som liknar den fokusstacking som används inom makrofotografering.
Stjärnglob
Något annat som var intressant ur fotosynpunkt var de stjärn- och jordglober de har där. Dessa glober är några hundra år gamla eller så, och har tydligen donerats i par (en med jorden och en med stjärnhimlen) i omgångar om jag förstod det rätt. De är väldigt detaljerade, men vissa kontinenter saknar konturer i norr, Australien finns inte med och de har förstås andra brister jämfört med våra sattellitbaserade kartor. Dock är det så att sedan biblioteket började använda digitalkameror har de hittat detaljer och texter som inte gick att läsa eller återskapa tidigare, och lärt sig mer när de detaljfotograferat globerna.
Det här blev ett långt inlägg av förmodligen begränsat intresse, men jag kanske kan inspirera någon att besöka sina lokala turistattraktioner. Jag hade nog aldrig mer besökt Carolina Rediviva om det inte skett via jobbet, men nu när jag varit där vill jag dit igen och se mer. Det finns garanterat sådant där du bor också :)
Trevlig helg!
Hejdå 2013 - del 2
Jag ljög i mitt förra inlägg. Jag skrev att ni skulle få se fortsättningen på nyårsafton, men så blev det inte. I stället får ni som av någon outgrundlig anledning är intresserade se bilderna idag i stället.
Juli - Kattjäveln
Det blev många bilder av katten Nony under 2013 (han är bra på att posera), så jag var förstås tvungen att ta med honom i den här sammanställningen.
Augusti - Timo och Katja
I augusti hände inte så mycket spännande förutom att vädret var fantastiskt och jag var på AW på Stationen i Uppsala med bland andra kollegan Timo ovan och hans flickvän Katja.
September - Lunch vid åkanten
September fortsatte vara varmt, och jag köpte mig en Lensbaby (vilket var tämligen impulsartat och onödigt). Får se om det någonsin kommer bli några vettiga bilder med den ...
Oktober - äntligen DAGNYS
Ok, nu kommer det att bli lite tjatigt då årets tre sista bilder samtliga är tagna i samband med DAGNY-fika, men jag måste ta igen lite eftersom jag missat så många fikor :)
November - Volvo PV utanför Stationen
Efter novemberfikat gick jag, ztentlund och grevture en sväng på byn och jag fick testa Sony A7r en del. Fantastisk kamera på många sätt (och irriterande på andra).
December - Rauni visar var skåpet ska stå
För mig blev det inte så mycket fotograferande vid årets sista fika, men jag tycker bilden jag fick till av Rauni blir en värdig avslutning på den här bloggen.
God Fortsättning och glad påsk eller nåt :)