En återuppväckt plåtslagare
Nytt år, nya kattjävlar!
Det var länge sedan jag postade en kattblogg, så här kommer en med de som nu bestämmer här i hushållet - Gaius och Julius!
Bilderna är tagna med Sony A7RV, 70-200 f/2,8 GM II och 28-70 f/2 GM
Ha en riktigt trevlig helg!
Stor eller Liten Kamera?
En gång i tiden sågs det som mer proffsigt att ha en så stor kamerautrustning som möjligt (åtminstone av vissa, däribland jag). I viss mån stämde det på den analoga tiden, då det krävdes kamera med motor och stora ljusstarka objektiv för att överhuvud taget lyckas få några vettiga bilder från den tokpressade filmen (vanligen Tri-X eller senare T-Max). Detta gällde då förstås främst fotografer som fotograferade rörliga motiv i dåligt ljus. Idag är det inte riktigt så längre, eftersom det finns små kameror med snabb serietagning upp till 180 bps i råformat; min kamera klarar dock max 10 bps men då med 61 miljoner pixlar (och det räcker bra för mig). Idag kan man också fotografera på extremt höga ISO-tal, men långt bättre kvalitet än man kunde få med Tri-X ens på bas-ISO (400). Detta ens utan efterbehandling; med efterbehandling kan man brusreducera med mycket gott resultat på höga ISO.
Med det sagt finns det förstås ändå tillfällen då både en stor kamera och dito objektiv är önskvärt, och det är när man ”behöver” ljusstyrkan för att separera motivet från bakgrunden eller för att det är så pass dåligt ljus att det inte hjälper med de nya sensorerna. Ett stort objektiv passar helt enkelt bättre på en större kamera, framför allt för balans och greppvänlighet. Som tur är finns de många kameror som är modulärt uppbyggda, så att man vid behov kan montera ett batterigrepp utan att det blir rangligt (vilket det gärna blev med en del tidigare digitalkameror).
Det är samma kamera på båda bilderna (Sony A7RV), men på den övre är en 28-70 mm f/2 och batterigrepp monterad (0ch blixten förstås), och den nedre är bara kameran med ett 40mm f/2.5. Den lilla kombinationen väger ungefär som bara det stora zoomobjektivet, och är perfekt för exempelvis gatufoto (om man gillar brännvidden). Den större kombinationen går förstås också att använda till gatufoto, och är mer flexibel tack vare zoomobjektivet, men det är ett rejält paket att släpa på och lämpar sig mer för t.ex. sportfoto och dylikt.
Detta är förstås självklarheter för de flesta här, men jag tycker det är kul med den flexibilitet som finns med dagens utrustning :)
Avslutningsbilden är tagen med den stora kombinationen (utan blixt då)
Nya linser - bästa uppgraderingen du kan göra
Jag har köpt ett helt gäng objektiv det senaste året i lite olika brännvidder och prisklasser, men generellt rätt så dyra. Det är fantastiska objektiv (framför allt det senaste 28-70 f/2.0), men inte fasen blir bilderna bättre för det. Det spelar ingen roll om du har en Leica, Nikon Eller Canon - bilderna blir inte bättre är vad du (eller jag) som fotograf gör dem.
Något som dock gör skillnad är att byta linser (alltså inte objektiv). För två månader sedan bytte jag mina naturliga linser i ögonen mot silikonbaserade dylika som ger mig synskärpa på de flesta avstånd (dock inte med min laptop vilket gör det svårbloggat). Jag behöver alltså inte längre använda glasögon när jag kör bil, MC eller fotografera, Det var ganska dyrt då jag inte gjorde det i samband med gråstarr (som bekostas av Regionen), utan betalade allt själv, och det var inte helt smärtfritt. Själva operationen tog en halvtimme eller så, men ögonen har bråkat en del i framför allt starkt ljus och det kommer ta ett tag till innan allt funkar.
Trots detta rekommenderar jag alla som har möjlighet att byta linser. Det är helt fantastiskt att slippa glasögonen jag använt i 50 år (inte just samma glasögon), kunna fotografera utan dem och köra MC utan imma!
Bilderna blir nog inte bättre av operationen (eller de nya objektiven), men livet fick sig en uppgradering :)
Ibland måste kattinnehavet fyllas på ...
För en tid sedan tvingades vi ta bort Nony p.g.a. sjukdom, och har bara haft Lakrits i lägenheten (där han trivs mycket bättre än i huset, då han inte blir så stressad av omgivningarna och knappt ser något). Dock tycker vi att en katt inte ska vara själv och besökte för ett par veckor sedan Katthemmet Samvetet i Uppsala för att se om det kanske kunde finnas någon hemlös kattstackare som skulle passa ...
Efter att ha hälsat på flera av katterna på hemmet träffade vi Gaius, som först kastade sig upp i knät på hustrun och sedan på mig och skulle kramas (han lägger tassarna runt halsen). Vi insåg snabbt att han valt ut oss, och anmälde intresse för att adoptera honom. Redan ett par dagar senare (måndags förra veckan) hörde katthemmet av sig, och då de behövde rum till andra hemlösa katter fick vi komma redan samma dag för återbesök och konstaterade att han fortfarande gillar och och vi honom.
I onsdags kväll kom Gaius hem till oss (nykastrerad och pömsig). Han och Lakrits var först lite avvaktande mot varandra (men inget fräsande eller tjocka svansar), och efter att Lakrits gått fram och hälsat är de kompisar.
Lakrits är ju lite äldre (vi vet inte exakt) och cirka 8 år, medan Gaius enligt veterinären är drygt två (vi tror han är yngre då han är ganska liten och jättebusig). Gaius försöker ibland få igång den halvblinda Lakrits att busa utan framgång, men han har åtminstone lärt Lakrits att man kan hoppa upp på bord via stolar ...
Nu har Gaius bott hos oss hela fyra dygn, och är helt aklimatiserad och trivs hur bra som helst. Det känns så bra att få ge en hemlös katt möjlighet till en bra tillvaro, och jag önskar att fler gjorde det!
Uppsalasprinten
Idag arrangerades för första gången ett sprintlopp i landsvägscykling i Sverige, det går till ungefär som sprint i skidåkning där man kör ett enda kort varv med kval, och utslagning etc. Jag kan inte alla detaljer då jag främst var där för att dokumentera mina kollegor på MC som kör som föråkare för att varna och hålla folk borta från banan.
Det blev dock några bilder på annat än motorcyklister :)
Alla bilder är tagna med Sony A7RV och FE 24/1,4 GM eller FE 85/1,8