Jag använder Fotosidans bloggar och portfolios i symbios främst för att det är ett bra och enkelt sätt att hålla ihop en fotorelaterad berättelses kontext och bilder på ett bra sätt. Portfolion i sig är inte optimal som jag ser det för att presentera själva berättelsen eller bakgrunden. Det är heller ingen naturlig plats att diskutera själva portfolions bilder. Jag hoppas att bloggformatet kan lösa det på ett bättre och mer naturligt sätt och jag hoppas att fler hittar till både berättelsernas bakgrunder och mina portfoliobilder via bloggarnas länkar. Eftersom jag tycker att all efterbehandling i RAW-konverterare i princip innebär en möjlighet till obegränsad förändring och att den inte kan verifieras utan en RAW-bild, så kan ni anse samtliga mina bilder som manipulerade. Mina bruntonade reprofotade dian är det absolut enligt Fotosidans definition och jag klonar gärna bort saker i mina bilder som jag inte vill ha där. Sten-Åke Sändh

Djurporträtt och djurbilder

Translate into Google English:

Animal portraits and animal pictures - The photo page (www-fotosidan-se.translate.goog)

Lätt tonade svart-vita bilder tagna i djurparker i Afrika och Asien

Den här bloggen innehåller en bakgrund till portfolion "Djurporträtt och djurbilder - lätt tonade svartvita digitalt födda bilder tagna i djurparker i Afrika och Asien" samt en bildlänk till alla bilderna i portfolion. Samtliga bilder är sparade i 4K, vilket gör att de är skalade automatiskt av Fotosidans server. Det kan vara så att det inte är optimalt för en del skärmar. Hoppas dock att det ska fungera för de flesta.

Jag vill även tillägga att ni ska se alla dessa bilder som "manipulerade" även om de flesta faktiskt inte är det enligt FS definition om man bortser från att de inte är helt svartvita utan en aning tonade. Att tona bilder aldrig så lite är i sig ett avsteg från normen även om en rent svartvit bild alltså inte är det. Enligt min egen ringa mening, så är faktiskt alla digitala efterbehandlade bilder manipulerade, då ju en RAW-fil måste efterbehandlas för att bli användbar och jag anser att gränserna är så flytande, subjektiva och svampiga att både jag och många andra har svårt att veta riktigt var gränserna går i praktiken. Begreppet "manipulerad bild" är för mig mer en fråga om skillnader i grader än om art. 

Portfoliobilder tagna mellan 2010 och 2019 (56 bilder)

(Missa inte bildtexterna - klicka på bilderna i tillhörande portfolio och läs)

Portfoliobakgrund:

Även om jag inte alls ser mig själv som en djur- och natur-fotograf så har jag tagit en hel del bilder på djur i olika nationalparker, conservation areas och game reservs som jag besökt både i Afrika och Asien. Jag har aldrig visat dessa bilder i forum som dessa tidigare och jag har länge undrat vad jag ska göra med dem. Främst har jag tagit fram dessa bilder för att visa dem för mina barnbarn som är fyra och sex år gamla f.n. men vad vet jag, de kanske kan glädja fler.

Asien

Jag gjorde en hel del längre resor i Asien på 70-talet och redan då besökte jag bl.a. en del parker både i Indien och på Sri Lanka. 2011 gjorde jag en nostalgiresa tillbaka till Sri Lanka och besökte även då flera av landets djurparker. Parkerna i södra Sri Lanka har varit starka främst på fåglar och indiska elefanter. Elefanter är nog de djur jag tycker är mest intressanta främst då för deras rika sociala liv.

Afrika

Till Öst-Afrika kom jag första gången 1971 om jag inte missminner mig och den första park jag besökte var den lilla men trevliga parken utanför Nairobi. Efter den resan var jag helt fast i Afrika och jag har återkommit många gånger till Kenya och Tanzania men jag har även besökt både Uganda och Syd-Afrika med stor behållning. Jag har åkt på ett tiotal safaris under åren och besökt många av de mest populära djurparkerna och marina nationalparkerna i Öst-Afrika. I Syd-Afrika har jag som många besökt främst den stora Kruger-parken men även HluHluwe Imfolosi, som främst är känt för sina noshörningar. I Uganda var djurlivet då svårt stört av konflikterna i området men Queen Elisabeth Park var ändå intressant då Kazinga-kanalen som går genom parken mellan de stora sjöarna Lake George och Lake Rudolf är hem för Afrikas största koncentration av flodhästar (då ca 30 000). Ingenstans har jag heller sett så många vithövdade Fishing Eagles.

Jag är glad att jag kunnat göra detta i en tid då man fortfarande kunnat se det storslagna djurliv som bara finns i Öst-Afrika. Jag skriver alltså inte att jag haft tur som har fått möjlighet att se de stora djuren i denna storslagna inramning för det har inte alls handlat om tur utan att jag och min fru faktiskt prioriterat detta under decennier istället för mycket annat. Vi ville verkligen uppleva "migrationen" med alla sina gnuer och zebror som jagar regnen som drar över Serengetis gräshav och lejonen som väntade på dem där uppe i Simba Kopjes.  Vi ville verkligen se de stora elefantjordarna i det vackra Amboseli nedanför Kilimanjaros snöklädda topp och elefanterna ute i träsken i Öst-Afrikas kanske vackraste park Tarangire med alla sina enorma baobabträd. 

Framtiden för de stora djuren är mycket osäker i ett Öst-Afrika där befolkningstillväxten länge legat på alltför höga tal både i Tanzania och Kenya. Det kommer nog göra det svårt att på sikt freda de stora grässlätterna från tamboskapens betesbehov och behovet av ny mark för jordbruket. Många kanske tror att djurparkerna är fredade från människor och invasiva arter som betande tamboskap men det är de alltså inte. Jag har sett massajer med boskap både i Serengeti och långt ner efter kratersidorna i Ngorongora-kratern. Även i Masai Mara vittnade talrika tamboskapskadaver om boskapens närvaro. Med boskapen kommer också sjukdomar som mul- och klövsjuka som exv. gnuerna inte är immuna mot. Sjukdomen drabbar tidvis särskilt gnukalvarna hårt.

Ett annat lite speciellt problem är alla dessa genomskinliga plastpåsar vi såg flyga omkring ute i naturen. Vi reagerade på detta främst runt staden Narok som är ett centrum som drar till sig mycket massajer, inte långt från Masai Mara. Det inte bara ser förfärligt där många buskar efter vägarna är fulla av påsar, utan en del av problemet är att en del djur faktiskt får påsarna i sig, med de problem det för med sig. Påsarna används ofta till att köpa mat i lösvikt.

Även flygskamskampanjerna i västvärlden kan ses som ett framtida hot eftersom de riskerar att göra den långväga flygturism till något fult och om det verkligen skulle få den Öst-Afrikanska djurparksturismen i gungning så kommer de vilda djurens ekonomiska värde att ifrågasättas starkt och deras skydd att ytterligare urholkas. Tyvärr tror jag få inser de konsekvenserna de flygskamskampanjer som nu sköljer över oss i Sverige och Europa hotar att få både för den afrikanska djurturismen och det långsiktiga skyddet av det vilda storskaliga djurlivet.

Om ni är intresserad av flera av mina historiska bildberätelser i min "bruna serie" med reprofotade gamla diabilder så har ni länkarna nedan:

INGOL / TOLERANS AB - ett litet exportföretag i den grafiska industrin från 1970-talet till idag - Fotosidan

DN/Expressen - Datorisering och stenhård facklig kamp från 70-tal till nutid - Fotosidan

Petra - Den glömda staden

Uganda 1986 - bilder från ett folkmord - Nakaseke och Luweero efter "The Bush War" 1981-85

Det marxist-leninistiska Etiopien 1986 - ett politiskt, kulturellt och militärt våldtaget land

Kashmir Indien 1978 - Kungariket Ladakh - ett av världens centrum för buddistisk lamaism

Kashmir Indien 1978 - Srinagar, Pahalgam och Guptu Ganga

Djurporträtt och djurbilder

Södermalm - om rivningarna på 60- och 70-talen, motståndet och gentrifieringen

Nepal 1976 - Kirtipur - Kvinnornas by

Afghanistan 1972 - människor och miljöer - innan "Katastrofen" 1978

Afghanistan 1978 - Saur (April)-revolutionen - och vägen till Kashmir

Inlagt 2019-06-04 02:56 | Läst 3515 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?