här kommer det nog att bloggas oregelbundet, eftersom jag har en fotoblogg på egen domän. dock - det är ju roligt att skriva om fotografi och dessutom få möjlighet att visa upp det jag fotograferat, så man vet aldrig. oavsett vilket; det kommer att skrivas och visas bilder av, på och om sådant jag tycker är viktigt och/eller fint på ett eller annat sätt.

att uppskatta fotografi

det är många år sen jag var aktiv här på fotosidan. igår fick jag en nyck och loggade in, och fick för mig att bli aktiv igen. ni anar inte hur kul just det känns. anledningen till det ligger till stor del i den fotokurs jag håller via abf under hösten. det är sååå kul att prata fotografi, och se deltagarna ta till sig materialet jag har satt ihop åt dem.

jag har ägnat delar av dagen åt att sitta och bläddra igenom rätt många bilder, och det fick mig att fundera på vad det är jag uppskattar i ett fotografi. egentligen vet jag det redan, men en tanke jag fick var att det är skillnad på att se fotografier som är trevliga att titta på, där komposition, bildspråk osv är trevligt, men som jag inte skulle sätta upp på väggen - och att betrakta ett fotografi där jag uppskattar varenda del i det.

för mig som lärde mig fotografera analogt, är det en hel del analoga, tekniska grejer jag uppskattar. till exempel kan jag uppskatta kornet som uppstår med just film. digitalt fotografi kan härma kornet i t ex en film med 3 200 iso, men det är INTE samma sak. en annan sak jag uppskattar är ett vackert ljus. nu finns det ju många vackra ljus, men jag tenderar att fastna för ljus som liksom smyger sig runt motivet. ytterligare något annat jag uppskattar är skicklig bildkomposition. vad det innebär skiljer sig nog från person till person, men jag gillar överlag rätt tighta kompositioner, och framför allt gillar jag när det inte är så rörigt med många linjer och element. jag gillar också lugn i både ljus och komposition, men det får gärna finnas med någon slags rörelse.

.. när det gäller just det där "vad jag kan tänka mig att sätta på väggen" så är jag otroligt kinkig. det finns mycket som är fint här i världen, men det är  ytterst lite jag vill ha på mina väggar. faktum är att jag uteslutande har mina egna bilder och annat jag har gjort, på väggarna här hemma.

oh, och en annan sak jag verkligen uppskattar med fotografi är att åtminstone jag ser det som en helt egen konstform. jag har lite svårt för exempelvis målande konstnärer som använder fotografi i stället för att måla. det har mest med bildkompositionen att göra - för mig är det skillnad på att komponera en målad bild och att komponera ett fotografi. jag uppskattar målad konst oerhört, så det är inte där problemet ligger, utan mer när man använder fotografi på ett sätt som jag personligen inte tycker gör det rättvisa.

men - smaken är som baken. så är det.

vad uppskattar ni andra i fotografi, när det gäller att titta?

Inlagt 2024-10-10 14:31 | Läst 297 ggr. | Permalink
Trevligt att läsa Din text och att Du gillar analog fotografi! Jag gillar motivet och ljuset i Din bild. Det känns som en bild från en annan planet! Kul!
Mvh Wolfgang
Svar från pisces 2024-10-10 18:13
klart jag gillar analog fotografi - nåt annat går inte! :) jag bara önskar att jag hade plats för mörkrummet. i stället fotograferar jag digitalt som de flesta. men har jag tur kanske jag kan börja fotografera analogt igen, det vore otroligt kul.
Välkommen!
//Stephen
Svar från pisces 2024-10-11 10:14
tack, stephen! =)