Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Canon Professional Service och Pippi Långstrump


Samsung... Bilden tagen av min dotter (snart 3 år) under vår bilfärd till Bromma och Canons verkstad :-)

Är medlem i CPS och fick äntligen tillfälle att få ut ett rejält mervärde av det - 72h service! Lämnade in lite slitna grejor som behövde fixas samt en ny 5D som måste få autofokusen intrimmad mot en 85/1,2. Den optiken har så litet skärpedjup att alla avvikelser i autofokusen blir synbara, injustering sker inom ramen för garantin - tack Canon!

Pasade på att ta lite "gatufoto" i STHML med min Bessa L laddad med Tr-X. Och såklart vidvinkel med hyperfokal fokusering - ren meditation :-) Men missade att hinna till labbet före 18.00, så nu dröjer det några dagar extra innan jag får neggen och kartorna.

Dottern fick stå för digitalfotografin med sin alldeles egen digi-kompakt (se bild ovan :-) vilket bla resulterade i ett antal "Pippiporträtt", de flesta tagna i bilen under färd...
Postat 2007-05-22 23:47 | Läst 7975 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hur man bara får positiv kritik i poolen "Hård Kritik" på Fotosidan - 6 enkla steg att följa!


"Rattus Icanos" ej att förväxla med "Rattus Pulveris". Fotograferad i Uppsala kl 17.18 070521 med Canon 5D, EF 500/4 L IS, Dornier stativ EX-7, 800 ISO, 1/500 sek, f:5,6, IS aktiverad, Sandisk CF 128 MB, Fjällräven allvädersstövlar st 45.

1. Tag en bild på ett djur, gärna en fågel. Bilden behöver inte vara välkomponerad, intressant eller på något sätt inspirerande. Bara den är skarp!

2. Genomför minimal (helst ingen) efterbearbetning. Men beskär gärna bilden kraftigt för att kompensera avsaknaden av lämplig optik. OBS! Behåll motivet i mitten, justera inte färg och kontrast.

3. Lägg upp bilden på din sida, beskriv gärna vilken utrustning du använt - i detalj. Exempel: Canon 400D, Sigma 100-300/4 APO EX, Kenko 2x Teleplus. Tiffen UV, Sandisk Ultra CF 1GB, Hama neopranrem, Velborn stativ, osv,osv.

4-. Lägg nu upp bilden i poolen "Hård kritik" utan att förklara vad du vill få synpunkter på eller vad ditt syfte med bilden är. Men berätta gärna ännu mer om din utrustning...

5. Nu kommer du att få massor av positiva kommentarer av dina naturälskande kompisar, de handlar såklart inte om i första hand om fotografi och är definitvt inte "hårda". Exempel: "Oh - vad gullig", "obetalbar min" eller "vacker fågel, just denna är ju särskilt svårfångad", osv, osv.

6. Om någon dristar sig till att "kritisera" bilden - bli arg!

Om du följer stegen ovan blir du en typisk Fotosidanmedlemm, uppskattad av alla. Om du tycker att dett inte räcker - börja blogga om dina upplevelser i samband med att bilderna togs. OBS! Glöm då ej att ständigt nämna ditt val av utrustning, ras på djuret samt all exponeringsdata!

Lycka till ;-)

Ps.
Om du inte är friluftsmännsika kan ovanstående tillämpas på din flickvän/pojkvän, helst avklädd, och glöm då inte att "softa" bilderna...

Postat 2007-05-22 21:26 | Läst 23012 ggr. | Permalink | Kommentarer (31) | Kommentera

Give the Rat a bath


Canon 5D, 85/1,2 L II

Vårt hem har invaderats av råttor!
Inte dammråttor, inte "riktiga" råttor - utan IKEA råttor. Köpte en till dottern mest på skoj, det är ju så coolt halv-verkliga men ändå gosedjur. Nu har de blivit tre... Och de är med överallt, jag menar överallt. Dessutom så badas de regelbundet, sitter med vid matbordet och sover i alla sängar, osv, osv. Just nu hoppas jag bara att de inte förökar sig ytterligare och för att undvika det så  duckar vi IKEA ett tag framöver!
Tack Ingvar Kamprad :-)

  
Postat 2007-05-21 23:47 | Läst 11101 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Emergency Exit


Canon...

Ibland blir det bara för mycket, då måste man ha en "exit"....
Plåtade för gamla jobbets räkning igår, sent. Kände att jag inte orkade längre, som tur var så var jag inte ensam. Stack min kamera i händern på en "foto" bekant - han fixade bilderna. En förutseende kollega fixade resten. När allt var klart och jag var på väg hem tog jag bilden av skylten - den sammanfattar mina känslor ganka väl ;-)
Postat 2007-05-20 23:47 | Läst 7763 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Pappaledig - varför skall det vara så svårt?


Canon 5D, EF 28/1,8 (Obehandlad -hinner inte fixa "privata" bilder just nu...)

Min dotter har haft sjukt mycket tålamod med mig idag. Pappaledig var ordet, frun jobbade, men jag hade tusen saker som bara måste fixas - idag. Så dottern hängde på, mutades med Max-burgare (minst osunt :-) och diverse leksaker. Bytte blöjor på henne under ett möte med en marknadschef från Moskva (hans bild av Sverige kraschade en aning) och hon klagade först vid 17.30 - tack!

Men vi lekte rejält här om dagen (bilden ovan) - då  jag var hemma  för att skriva PM i "lugn och ro". Så allting kanske jämnar ut sig till slut. Och imorgon (lördag) har frun fått ledigt så att jag kan jobba hela dagen - kanske är det detta som kallas "balans" i tilllvaron ;-)
Postat 2007-05-18 22:47 | Läst 8860 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa