Camera Obscura
Första (halv?) officiella bilden på Leica M9-P :-)
En kamerabutik, Leica Ginza, i Tokyo har varit lite väl snabba med att lägga ut sin egen specialversion av Leica M9-P, se bilden ovan. Det är en specialtillverkad utgåva om 100 kameror som butiken beställt för att fira sitt femårsjubileum.
Bortsett från hammarlacken så skall den vara identisk med den kommande, serietillverkade, Leica M9-P. Dvs ingen röd logga, klassiskt Leica-skript på toppkåpan, vulcanit-klädsel och det reptåliga safirglaset från M8.2 framför skärmen. Och så den "riktiga" silverfärgade kromen eller blanka svartlacken som på analoga MP.
Priset? Den 22:e lär vi få alla svar ;-)
Läs mer på Leicarumors.com.
Första officiella sneak preview bilden på nya Leica M9-P?
Vad som kan vara den första "officiella" sneak preview bilden på nya Leica M9-P har dykt upp i artisten Seals Twitterflöde. Medveten produktplacering eller en ren miss?
Tack till Joakim Sundkvist för tipset!
Vill du ha en alldeles egen 0-serie Leica men saknar 13miljoner? (Och hur blir bildkvalitén med över 80år gammal Leica?)
Leitz Elmar 50/3,5 uncoated från 1930 och Tri-X.
Lite funderingar efter mitt förra blogginlägg....
Tycker du att 13 miljoner är mycket för en kamera vars garanti gick ut för sådär 85 år sedan? Lugn! År 2000 tog Leica fram en reproduktion av 0-serie Leican, trogen originalet i allt utom optikens konstruktion och antireflexbehandling.
Leica O-serie kameran från 1923 - originalritningen som även låg till grund för den officiella replikan från 2000.
Nu är 0-serie Leican ingen lätt kamera att använda, den saknar bla sekundär ridå - objektivet måste täckas när man drar fram filmen och spänner slutaren (så att inte filmen blir ljusskadad). Den har ingen optisk sökare och tidsratten visar "mm" istället för delar av en sekund - dvs storleken på springan i slutarridån...
Bild på Leica 0-serie replikan med tillhörande kartonger och dokumentation - från en annons på E-bay.
Om du trots det vill ha en så finns den på E-bay för ca 2000 USD men även Photografica i Köpenhamn har osålda ex kvar - som går för 25000 danska Kr.
Skulle du bli lycklig ägare till en så finns det en speciell Flickr-grupp där du kan dela dina bilder ;-)
0-serie replikan har ju ett modernt antireflexbehandlat objektiv, så den presterar samma bildkvalitet som vilken ny Leica som helst. Men hur bra kan bilderna bli med ett "Ur-Elmar" 50mm f3,5 - i stort sett samma objektiv som sitter på de flesta riktiga 0-serie kemerorna? Bilden överst är tagen med mitt Leitz Elmar från 1930 - garanterat "uncoated". Och bildkvalitén är inte fy skam, lite mjuk i kontrasten och en viss känslighet för motljus - men betydligt mindre distorsion än i dagens "kit-zoomar"!
Min Leica II, här med en modern Summicron 50mm "M39 Limited Edition" från 2000.
Bilden togs med Elmaren monterad på min Leica II som egentligen var den Leica I som det ursprungligen satt fast monterat på. Men någon gång på 30-talet så har kameran uppgraderats med mätsökare och M39-skruvfattning med löstagbart objektiv. Något som idag drastiskt sänker kamerans värde - men gör den mycket mer användarvänlig!
För tacke vare skruvfattningen kan jag montera moderna objektiv, både från Leica (som bilden ovan) och från tillverkare som Cosina/Voigtländer. För att nu inte tala om alla fina M39-gluggar från forna Sovjet och dagens Ryssland.
Skaffar du dig en 0-serie Leica har du inte den möjligheten, den är vad vi idag kallar en "ädelkompakt". Gillar du den fasta optiken, designen och formatet, men vill slippa framkalla film så är Leica X1 ett alternativ. Den är dessutom billigare än 0-serie replikan...
Leica X1 med APS-C sensor och ett fast motsvarande 35mm objektiv - skrämmande lik 0-serien från 1923.
Världens dyraste kamera (13 mille) är en Leica - är någon förvånad? ;-)
I går sålde auktionshuset WestLicht en 0-serie Leica från 1923 för 1,32 miljoner Euro (ca 13 miljoner kronor).
Kameran är unik på många sätt, endast ett 20-tal sk 0-seriekameror tillverkades, och bara ett fåtal finns kvar idag. De var en prototyp-serie med vissa individuella skillnader som togs fram för att testa konceptet inför en eventuell serieproduktion.
Ur-Leican skapades redan 1913 av Oskar Barnack men första världskriget satte stopp för vidare utveckling. Men som tur var så släppte inte Oskar idén utan lyckades till slut övertyga sin chef, Ernst Leitz, att gå viadre med projektet. 0-serien blev ingen omedelbar succé, men Leitz beslöt trots det att satsa på den unika konstruktionen och 1925 introducerades Leica I, 1930 skruvfattningen (M39) för utbytbara objektiv och 1932 Leica II med mätsökare. Den moderna 35mm systemkameran var född!
Begäret - det förödande begäret som ständigt stjäl din lycka! (“From Past, Present to Future” Leica+Magnum i Paris 21/6)
"Drömkameran" Leica M9 tillsammans med min "jag är nöjd med" Leica M8, fotograferade med Ricoh GR-D III.
Människan blir aldrig nöjd. Det som var en dröm igår blir till skräp imorgon. Och ständigt jagar vi: uppmärksamhet, bekräftelse, första platsen, det senaste, det coola, det ouppnåeliga...
Ska man vända på det resonemanget så blir lycka lika med förnöjsamhet.
Men alldeles för många företag är beroende av att just du ständigt måste köpa nytt. Alldeles för många för att du ska få förbli nöjd med det du har idag. Och just därför är det så att ett antal tusen marknadsförare jobbar dygnet runt på att få dig att ständigt längta efter nya prylar. Prylar som definerar din personlighet, din livsstil, dina värderingar och inte minst ditt fotograferande.
Det är därför Leica har ett event tillsammans med Magnum i Paris de 21:e juni.