Camera Obscura
Stora "DOGMA" bloggtestet: Ricoh vs Sigma vs Leica
Richo GR-D II Sigma DP1 Leica M8
Jag har under en period använt tre "DOGMA" digitalkameror paralellt: två kompakter med fast otik och med möjlighet till extern optisk sökare samt en "riktig" mätsökarkamera med utbytbar optik.
Kamerorna är: Ricoh GR-D II (med en Voigtländer 28mm sökare monterad), Sigma DP-1 med originalsökaren (28mm) och Leica M8 med olika optik, bla en Voigtländer ColorSkopar 21/4.
Samtliga kameror har då haft optik som motsvarar 28 mm i småbildsformat (ff), men sensorstorleken varier från Ricohs lilla med 4,75 i "crop factor" och 10 MPX, via Sigmas nästan APS-C stora FOVEON sensor med 1,68 "Crop factor" och 14 MPX, till Leicas Kodak sensor med 1,33 i "Crop factor" och 10 MPX. (Vill du läsa mer om kamerornas tekniska specar så följ länkarna till Dpreview.com: Ricoh GR-D II, Sigma DP1, Leica M8 artiklar)
Kamerorna skiljer sig såklar åt i funktion, utförande och inte minst pris, men de ligger nära i möjliga användningsområden, som tex "klassiskt" reportage foto och/eller för min del - "DOGMA" foto.
Jag har skapat tabellen nedan för att sammanfatta mina intryck, subjektiva såklart, men upplevda under likartade förhållanden. Dvs jag tar upp sådant som är relevant för mitt fotograferande. 5 är bäst, 1 sämst och 0 innebär att funktionen saknas.Ricoh GR-D II Sigma DP1 Leica M8 Sökare: Optisk 4 4 5 Skärm 5 3 0 Exponering: Automatik 4 3 5 Manuell 4 3 5 Fokus: Autofokus 3 1 0 Manuellt 4 2 5 Hyperfokal 5 1 5 Slutare/avtryck: Responstid 4 2 5 Ljudnivå 5 5 3 Vitbalans: Auto 4 2 3 Förval 5 5 5 Manuell 4 4 4 Handhavande: Grepp 4 3 5 Reglage 5 3 5 Meny 4 3 4 Påslag 4 2 4 Black out 4 1 4 Bildkvalitet: RAW 3 5 5 JPG 3 4 5 Optisk 5 5 0 Utbytbar optik: Kvalitet 0 0 5 Tillgång 0 0 4 Tillförlitlighet: Elektronik 5 4 3 Mekanik 4 4 5 Batterikapacitet: Antal exp 5 2 4 Summa: 97 71 98
Som summeringen visar så kommer Ricoh och Leica "farligt" nära varandra, fast det skiljer över 30 000 Kr i pris! Sigman är tyvärr hopplöst svåranvänd, i vissa situationer rent av omöjlig. Detta främst pga en extremt "seg" autofokus, avsaknaden av lättanvänt gränssnitt för det manuella ditot, samt ett "segt" avtryck. Ricohn vinner på riktigt användarvänliga reglage, hyperfokalläget och en synnerligen bra skärmsökare. Leican har som väntat absolut bäst bildkvalitet (även om IR-känsligheten stör ibland) - men Sigman ligger inte långt efter, även det anmärkningsvärt med tanke på prisskillnaden! I tabellen har jag lagt till "Utbytbar optik" och nollat Leican i "Bildkvalitet, optisk", detta för att skapa balans mellan kompakternas exellenta optik och Leicans stora tillgång till fantastiskt optik. Vilket även är M8:ans stora tillgång - den är en systemkamera. Och viktigare för "DOGMA": den har en riktig mätsökare, det enda på M8:an som är identiskt med dess analoga syskon i M-familjen.
För en jämförelse mellan Leica M8 och Sigma DP1, se bilderna nedan:
Leica M8 160 ISO Auto vitbalans 760/s f5,6 Detaljen i 300% ingen skärpning eller färgjustering
Sigma DP1 100 ISO Auto vitbalans 500/s f5 Detaljen i 300% ingen skärpning eller färgjustering
Slutsats: Leica M8 är en mycket kompetent om än inte prisvärd kamera, Ricoh GR D II bjuder på väldigt mycket användarvänlighet för pengarna och Sigma DP1 kan man glömma!
Dagspris: Ricoh GR-D II: 5500 Kr, Sigma DP1: 4500 Kr, Leica M8: 35000 Kr
Leica M8.2 hands on
Nya Leica M8.2 i svart lack och med svart istället för röd "Leica dot" ;-)
När jag var i Tyskland förra veckan passade jag på att skaffa mig en egen uppfattning om nya M8.2:an. Och jag är lite delad i mina intryck...
Positivt:
1. Tystare (mera klassiskt M-aktig) slutare
2. Safirglas (omöjligt att repa) framför skärmen
3. Ny svart lack, mindre glansig än MP:ns och tydligen betydligt slitstarkare
4. Vulcanitens återkomst - klassisk M-känsla ;-)
5. Ny firmware
6. Nogrannare kalibrerad mätsökare (spec. viktigt för ljusstarka gluggar)
Negativt:
1. Priset - ca 5000 Euro ("gamla" M8:an finns kvar för "bara" ca 4000 Euro)
2. S-läget på tidsratten (påminner om "gröna fyrkanten" på vissa kameror)
3. Fortfarande IR-känslig (kräver separata filter på varje glugg)
4. Fortfarande ingen fullformats-sensor utan 1,3 x "crop"
5. Samma (instabila) komponenter som i "gamla" M8:an
6. Fortfarande ingen "live view" på skärmen
Dvs bortsett från slutaren, mätsökarjusteringen och skyddsglaset till skärmen så är det bara kosmetiska förändringrar. Sensor, bildkvalitet, processor, skärmstorlek och alla grundläggande funktioner är i princip oförändrade.
Och att målgruppen i första hand är varumärkesfetichister och i andra hand (foto) lyxaccessoar marknaden visar kombinationen av svart lack och "idiotläget" dvs S:et på tidsratten!
Så jag blir frestad att tycka att en ny "gammal" svartkromad M8:a för sisådär 40 000 Kr (nya priset) med en uppgradering av slutaren och skyddsglaset för nätta 15 000 Kr, dvs totalt 55 000 Kr, ger en betydligt "proffsigare" M8:a - än att köpa en svartlackad "S-märkt" M8.2 för bara 50 000 Kr ;-))
Ett riktigt fotomagasin: Leica Fotografie International
Så damp den äntligen ner i brevlådan: Leica Fotografie International - en av i mitt tycke världens bästa fototidsskrifter! Och sällan har den varit så efterlängtad, äntligen få läsa (detaljerat) om nyheterna från Photokina, se MTF-kurvor och specar. Läsa om hur konstruktörerna resonerat, osv, osv....
För den digitala tekniken för med sig frågor, ibland riktigt många frågor ;-) Alltid roligt att få en del pedagogiskt upplagda svar!
Nu berättar inte MTF-kurvor hela sanningen, men de ger en fingervisning om de nya gluggarnas uppförande. Och när det gäller nya Summilux 21/1,4 så är det som att läsa specarna för en Ferrari - imponerande men ekonomiskt ouppnåligt - i alla fall just nu ;-)
Intressant med nya M8.2 och dess nya "idiotläge" - men jag tycker nog att kan du inte välja bländare själv så skall du inte plåta med Leica M - då finns ju diverse alternativ med "grön ruta" ;-)
Mest intressant är nog trots allt nya D-lux 4 - ser fram emot att få läsa mer om den och förhoppningsvis testsa den själv här i bloggen!
Men LFI är inte bara en massa teknik och "Leica för redan frälsta" - den är även en riktig bildtidning. I nr 7 / 2008 så är det mycket bilder, presenterade i en mycket snygg layout (till skillnad från många andra sk fototidningar:-) Jag fastnar för André Lützens bilder (ovan) men där finns även ett jätte-reportage med Jeanloup Sieffs bilder och så en sektion med bilder från en (för mig helt okänd) fotograf vid namn Jon Lister.
Rekommenderas!!!!
It ain't over 'til the fat lady sings (Leica S2)
Just när man trodde att Leica resignerat och accepterat en framtid som lyx accessoar så överraskar de med en ren proffskamera - och inte bara det - de skapar en helt ny standard med ett eget format: 30x45mm! Dvs större sensor än sk "fullformat" men något mindre än dagens digitala "mellanformat". Och detta i ett hus stort som en EOS 1D och med 13 nyutvecklade autofokusobjektiv!
Grattis Dr. Kaufmann!
Läs mer om pressfonferensen om S2 systemet här. Eller ta en titt på S2 systemet på Leicas hemsida. Och Leica inleder ett sammarbete med Phase One samt lovar att en R10:a kommer! Samt säger att tekniken från S2 systemet skall befrukta övriga produkter. Vilket borde innebära åtminstone en R10:a med fullformat och ny R-optik med AF samt förhoppningsvis en fullformats M9:a inom kort!
Det är så sant som sagt:
It ain't over 'til the fat lady sings!
Om nu bara inte S2:an är den feta damen? ;-)
Artikel om Leica S2 har läckt ut!
Läs mer på Kamera & Bilds sajt!
Källa Stefan Johnsson som mailade mig bilden!