Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

En klocka måste inte vara dyr eller från Schweiz för att vara vacker, bra och unik! #blogg100


FRicoh GR-D III - Seagill1963 flygkronograf på läder-natoband.

B
eställde nyligen hem en klocka ända från Kina - en Seagull 1963. Vilken är Seagull-fabrikens egna sk re-edition av deras berömda flygarur framtaget för "Folkets Befrielsearm´s Flygvapen" just 1963. Och det är ingen "kopia" - under huven tickar ett Seagull ST19 som egentligen är ett Venus caliber 175 - ett beprövat schweiziskt urverk. Seagull, som är Kinas (och en av världens) största ur-tillverkare köpte helt sonika in både patentet och maskinerna från Schweiz. Åt Flygvapnet var bara det bästa gott nog :-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 --- Edit ---

Seagull 1963 finns i flera varianter, den jag har är trogen originalet med en boett-diameter exklusive kronan på 38 mm och med plexi-glas. Det finns även "modern" variant med samma urtavla som mäter 42 mm och har safirglas. De kan beställas från olika webbshopar som tex amazon.co.uk - men tillgången är begränsad och de är ofta slut. En handlare som har 38mm varianten på lager är holländska watchunique.com - de tar motsvarande ca 2500 kr för den med glasbaksida och frakt.

--- Edit 2 ---

Jag har skrivit ytterligare en bloggpost om klockan: http://www.fotosidan.se/blogs/photo/varning-for-forfalskningar-av-seagull-1963.htm  som berättar att versionerna av Seagull 1963 med 42mm boett och/eller safirglas istället för plexiglas är förfalskningar. Eller rättare sagt - icke auktoriserade versioner. Urverken är de samma, från det riktiga Seagul, men de övriga delarna kommer ifrån, samt själva tillverkningen sker på - någon mindre nogräknad fabrik...  
Den ända auktoriserade återförsäljaren i Europa är nämnda  watchunique.com !

Postat 2014-03-16 19:31 | Läst 18436 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Vad leker barn med nuförtiden? Sopor? ;-) #blogg100


Ricoh GR-D III - som har ett riktigt trevligt macro-läge - arrangemang Linnea, samtliga bilder.

M
in dotter har börjat samla på en ny slags leksaker - "Trash Pack". Små figurer föreställande sopor och som bor i soptunnor. Innan har det varit Barbie, Schleich, ZooBells, Littliest Petshop, Polly Pocket - you name it! Leksakstillverkarnas kreativitet - när det kommer till att plocka av oss föräldrar våra surt förtjänade slantar - vet inga gränser! 



Å andra sidan - vad kan man som förälder göra? Är det inte ens skyldighet att ge barnen en lycklig barndom? Och om ett visst mått av konsumtion bidrar till det så är det väl bara att ge efter… För om kärlek, trygghet, närhet osv är självklara inslag i vardagen så intar nog det "materiella" sin naturliga plats.
Och så måste jag erkänna - jag är fortfarande lite fascinerad av leksaker, och älskar att besöka leksaksaffärer ;-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-03-16 16:05 | Läst 9162 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nära skjuter ingen hare och lite om tekniken i digitala mätsökarkameror (läs Leica och Fuji) så här i årets första blogg



Först lite bakgrundsinformation - kameran på bilden ovan representerar på många sätt min idealkamera. Det är min sista Leica M6 TTL, och i detta fallet även en av de sista 999 M6:orna som tillverkades (nr 252 för att vara exakt ;-). På den sitter ett Summicron ASPH 35mm f2 "M39 Limited edition" - dvs ett unikt objektiv från 2001 som bara tillverkades i 1000 exemplar - för den japanska marknaden. Det har M39 Leica-skruvgänga istället för M-bajonettfattning och kräver således en adapter för att kunna monteras på M-huset. En standard från 1930 som gick ur tiden på 50-talet i och med lanseringen av Leica M3 men som återupplivades av bla Cosina/Voigtländer på 90-talet. För mig så innebär det att jag kan använda mina moderna Leica och Voigtländer-gluggar på min äldsta Leica från just 1930!



Egentligen har de analoga Leicorna allt, en glasklar sökare med integrerad exakt mätsökare, samt inte minst den fantastiska gummiridåslutaren med världens skönaste ljud ;-) Det enda "felet är det enkla faktum att de inte är digitala, dvs 36 bilder och därefter filmbyte. Sedan tillkommer framkallning och skanning innan bilderna finns i datorn, och det blir både tidsödande och dyrt. Så för mig blev det en M8 när den lanserades - som jag sålde för lite mer än ett år sedan. Jag har "gosat" med olika Leica M9:or i omgångar, men för över 50.000 Kr så är den för lik M8:an - bara "sensor-formatet" skiljer dem åt...
Alla barnsjukdomarna i Leica M8/9 konceptet drev mig i armarna på Ricoh och deras unika GRX-system. På papperet en lysande ide men i praktiken något helt annat. För mig var det främst ergonomin som inte ville fungera, det lilla modul-huset utan sökare blev framtungt och svårhanterligt med Leicas robusta optik monterad.



Så när Fujifilm lanserade X-Pro1 med sin nyskapande hybridsökare och en helt unik sensorteknik så slog jag till direkt. En bildkvalitet som var jämförbar med de bästa "fullformatarna", bra skärmsökare och en fin glasklar optisk hybridsökare. Och allt förpackat i ett retroinspirerat hus i Leica-stil med rattarna på rätt ställe. De enda två minusposterna var formatet APS-C och avsaknad av mätsökare - istället får man förlita sig på AF och fokushjälp. En positiv överraskning är Fujis optik - den levererar verkligen och gör behovet av att köra Leica-gluggar med adapter minimal. Sedan har Fujifilm lanserat nya uppgraderingar av sin firmware med jämna mellanrum och kommit tillrätta med de allra flesta barnsjukdomarna. Och deras egen "intelligenta M-adapter" är ett stort plus.



Ovan det mesta av min analoga och digitala utrustning per idag. Är jag nöjd? Kanske…
Jag saknar fortfarande Leicas mätsökare, AF och/eller fokushjälp är inte riktigt samma sak - tyvärr. I vissa fotosituationer är mätsökaren helt enkelt oslagbar! Men en investering i en Leica M som som ju har EVIL osv gör Fuji-systemet i praktiken överflödigt. Men om jag "nöjer mig med" att komplettera med en "enkel" M9 eller M9E, kanske rentav begagnad (priserna faller som en sten just nu) så finns ju behovet av EVIL och Fuji-systemet kvar. Eller så kan jag ju komplettera ett rent Leica-M system med ett DSLR-system som som förr i tiden. Men det blir dyrt och synergierna försvinner. Och Fujifilm lanserar nya spännande gluggar på löpande band - nu senast ett 56mm (motsvarar 85mm) med största bländare f1,2
...och när kommer en X-Pro2?
Och när blir man nöjd?
Kanske bättre att sälja rubbet och bara behålla Summicron 35:an och köpa en Leica M? En kamera, ett objektiv… DOGMA!

 

Postat 2014-01-06 18:27 | Läst 28050 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Leican ska vara svart - basta!



N
u när jag snöat in lite på det här med att fotografera kameror så kunde jag inte låta bli att titta på de bilder jag publicerat tidigare av vackra kameror. För en kamera kommer inte till sin rätt ett vitrinskåp - utan snarare när den används till det den skapades för.



Överst några "före detta kameror" - en lånad M9:a tillsammans med min egen gamla M8:a. Visst är svart snyggt, även med kromade objektiv? Ovan min kompis gamla M8:a - med honom på Österlen, för några somrar sedan. Numera har han en M8.2 - svart! 



En "vitrinskåps Leica" i full frihet - min jubileums M6 TTL som jag faktiskt rastar ibland, främst för att slutaren inte skall becka ihop - och för att den är så enormt skoj att använda. Jag säger bara - det subtila ljudet från en mekanisk Leica-slutare med gummiridå - finns det något vackrare?



Slutligen Leica II:an - underbart vacker i sin över 80-år gamla svarat lack :-) Och den analoga kamera jag använder mest. Just nu laddad med Tri-X...



Men det blir oftast Fujifilm X-Pro 1 som får följa med ut, även den svart. Leica-svart ;-)

Postat 2013-12-30 23:57 | Läst 14811 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jag har förlagt en en bok om vår drottning och nu har den redan sålt slut… nästan!


Drottning Silvia - En Jubileumsbok ISBN 978-91-981440-0-0 Omslagsfoto: Rickard L Eriksson.


J
ag har förlagt en bok om vår drottning och det har tagit i princip all min tid i anspråk. Jag har inte hunnit blogga eller ta del av vare sig Instagram eller Facebook i någon större utsträckning de senaste månaderna. Men nu har boken överlämnats till drottning, kommit ut i handeln - och nästan tagit slut på mindre än någon vecka! Roligt - men arbetsamt, just nu trycker jag en andra upplaga och försöker hantera efterfrågan från handeln så rättvist som möjligt. Tyvärr kommer lätt de små bokhandlarna som inte kan köpa in så många böcker åt gången i kläm...


Rickard L Eriksson bokens fotograf och Roger Lundgren bokens författare.

F
örfattaren till boken är Roger Lundgren som till vardag är chefredaktör för Kungliga Magasinet och huvudfotograf samt bildredaktör för projektet är Rickard L Ericson. Sedan har har ett duktigt team med huvudredaktören Karin Nytomt och AD:n Jessica Nyström i spetsen starkt bidragit till boken blev det konstverk den verkligen är.

 

Jag lät tillverka ett unikt handinbundet exemplar till drottningen själv, vilket överlämnades under ett seminarium om kvinnligt ledarskap som vi arrangerade tillsammans med PostkodLotteriet som en del release-aktiviteterna. Drottningen var en av talarna och  bland deltagarna fanns bla många av Sveriges ledande kvinnliga näringslivsprofiler. 


(Fotograf Magnus Sandberg) Maud Olofsson överlämnar boken till drottningen vid vårt första release-event på Grand Hotell i Stockholm.

"Primus motor" och initivtagare till boken är Maud Olofsson. Nedan ett utdrag ur hennes förord, vilket sammanfattar lite av vårt tänkande inför projektet:
- När vi får följa drottning Silvia, är det oftast i samband med Nobelfester, middagar på slottet, statsbesök och andra högtidliga tillfällen. Bilderna på alla vackra klänningar och tiaror, som så många av oss beundrar, kan förleda oss att tro att detta är drottningens vardag. Naturligtvis är middagarna en viktig del av hennes arbete, men det är långt ifrån hennes totala arbetsinsats. Tyvärr är det sällan som allmänheten ges hela bilden. Vardagen och drottningrollen innebär så mycket mer än glitter och glamour, och drottningen bestämde sig redan från början att fylla den med ett stort och betydelsefullt innehåll. Hon har alltid haft ett starkt engagemang för barns villkor och rättigheter, och det var här hon ville göra verklig skillnad. ...
Drottning Silvia är en ambitiös yrkeskvinna, och hennes dagsschema är tuffare än många andras. Flera svenska företag vittnar om hennes betydelse för svenskt näringsliv och det intresse för Sverige som hon skapar under sina resor. Professionalism är ett signum för drottningens arbete. Allt detta gör henne till en enastående förebild för kvinnors ledarskap på högsta nivå.


Så långt Maud, om du vill veta mer så kan du läsa om boken på dess hemsida: www.drottningboken.se

Läs om överlämnandet på till drottningen på hovets hemsida.
Se bilderna från den officiella (andra) release-festen på  Petré Events hemsida.
Och om du vill köpa boken - CdOn är antagligen de enda som har den i lager  just nu - de köpte in flest exemplar!
En viktig detalj är att hela överskottet från försäljningen går till Global Child Forum - en organisation som arbetar globalt för barns rättigheter och som startades av kungafamiljen. Du kan läsa mer om dem här.

Andra upplagan beräknas nå bokhandlarna kring den 11:e december... 

Postat 2013-11-30 23:56 | Läst 12410 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 ... 20 Nästa