Advertisement

Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Bilder från Baselworld - världens största klock och juvel-mässa.

 
 Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2, 35/1,4 eller 60/2,4 - kamerans JPG via PhotoShop - samtliga bilder ;-)

J
ag är som bekant på världens störst (och viktigaste) klockmässa - "Baselworld". Har nu lämnat press-centrat och avslutar mitt sista besök (och 5:e dag) på mässan - om några timmar är jag i Tyskland för lite andra uppgifter som väntar mig där. Skulle gärna skrivit lite mer om mässan i bloggen men jag hann inte - så jag får bjuda på en liten sammanfattning istället. Ovan Breitlings fantastisak jätte akvarium med egen haj och allt - som sitter ovanför entrén till deras gigantiska monter!



Ovan ett vackert dekorerat urverk från Glashütte - montrarna är fulla av "godis" för klockälskare! Men montrarna är i regel slutna och stängda för alla utan en inbjudan, vilket lämnar de flesta besökare att "fönstershoppa" i de de väl tilltagna "skyltfönster" som omger montrarna.



De stora tillverkarnas montrar är enorma byggen på tre till fyra våningar, med många visningsrum och ofta med egen lounge och till med restaurang med fullt utrustat kök!



Väl inne så hantera man oftast klockorna med handskar på - som här hos Omega, och nedan deras fantastiska re-edition av Speedmastern med tydliga drag av den ursprungliga modellen från 1957 - men nu med två "sub-dials" istället för tre - ur-snyggt :-)



I vissa montrar - som här hos Breuget - sitter urmakare och specialister och visar hur utvalda delar, här urtavlor, tillverkas helt för hand.



Andra har egna fotostudios som vi från pressen kan använda, trots att vi överöses med press-kit och bilder - snacka om service!



Enligt uppgift så är närmare 3000 journalister ackrediterade, för att nu inte tala alla dessa handlare och agenter från precis hela välden. Nedan en av mina sista bilder idag - på entrén till Rolex enorma monter.


 

Vi träffast i stort sett alla de ledande märkena samt många av spännande lite mindre och intervjuat allt från designers till VD:ar - återkommer med lite mer bilder och lite mer om nyheterna inom kort.

Postat 2013-04-30 01:15 | Läst 12040 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Det blev en "krubbild" i år igen - straight out of Fujifilm X-Pro1 :-)

Fujifilm X-pro1 med 60/2,4 - JPG straight out of camera @6400 ISO 1/60 sekund och f:4.

F
ick till slut både tid och inspiration till att uppdatera min Fujifilm X-Pro1 och samtliga gluggar till senaste firmware-versionen  2.01. Och sedan blev det några numera traditionsenliga "krubb-shots" ;-)

Fujifilm X-pro1 med 60/2,4 - obeskuren men något behandlad (vinjetterad) i PS, @6400 ISO 1/80 sekund och f:2,4.

En stor skillnad är att autofokusen nu blivit snabbare och objektiven betydligt tystare. Att fånga dotterns julklapp till mig - en radiostyrd "fotohelikopter" - i flykten hade varit närmast omöjligt före uppdateringen. Fujin är fortfarande ingen "action-kamera" men efter uppdateringen betydligt mera lättanvänd!
 

Postat 2012-12-26 16:13 | Läst 15145 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

"En ursnygg följeslagare" - Min senaste artikel - dock inte om foto utan om...


Jag återger även här uppslagen i faksimil så att ni kan se Rickard Erikssons fina bider och få en uppfattning av layouten i magasinet.

För vissa är det en oumbärlig statussymbol eller livsstilsmarkör, för andra ett rent bruksföremål. Oavsett vilket så är klockan en ägodel som vi varje dag förlitar oss på.

Text: Johan Ericson     Foto: Rickard L. Eriksson

De mekaniska klockorna är små underverk av teknisk precision som år in och år ut håller tiden. Och bara går och går. Ett kvalitetsur kan utan vidare ärvas mellan generationerna och blir egentligen bara mer värdefullt med åren. Men detta är en sanning med en liten modifikation – ett ur måste underhållas för att fungera korrekt i längden, vad som än stod på prislappen vid inköpet. Och oavsett ålder.
För att få svar på några av de vanligaste frågorna kring hur man kan ta hand om sin klocka bestämde vi oss för att besöka en av Sveriges största och mest välrenommerade ur-verkstäder: Nymans Ur i Västerås. Där möter vi servicechefen Henrik Samuelsson som tar oss med in i en mycket speciell värld.
Här arbetar totalt nio urmakare, alla specialister på ett eller flera kända klockmärken. Var och en står böjd över sin arbetsbänk och arbetar under lupp – bokstavligt talat – med små, små kugghjul och skruvar, boett, tavla och så vidare, ligger prydligt uppradade framför det nedmonterade urverket som vilar i en liten hållare. På fingrarna har de små skydd av gummi. Här råder tystnad, ingen bakgrundsmusik och inget småpratande.


Varför behöver ett armbandsur service?

– Ett urverk består av ett flertal hjul och andra rörliga delar som kräver smörjning för att fungera. Med tiden torkar oljorna, vilket gör att det uppstår motstånd och slitage i urverket. Det leder till att klockan inte längre blir lika tillförlitlig. Det är även nödvändigt med service för klockans vattenskydd. Packningar och andra tätningar är tillverkade av gummi som är en naturprodukt, vilken torkar med tiden. Då försvinner den tätande förmågan.

 

Hur ofta bör ett ur lämnas in för service?

– Komplett urverksservice är nödvändig i ett intervall av fyra till sex år beroende på urets komplikationer. Täthetsservice rekommenderas med två års intervall så att man kan säkerställa klockans vattenskyddsgrad.
 
Är det någon skillnad på olika ur, märke, typ av urverk och så vidare?
– Ja, ett batteridrivet quartzurverk behöver generellt service något mer lågfrekvent, cirka vart femte till åttonde år.
 
Hur går en service till?
– Det hela börjar med att uret öppnas och urverket och urtavlan lyfts ur. Därefter demonteras visarna och tavlan från själva urverket. Urverkets rörliga delar, som kugghjul och axlar, tas isär, varefter allt felsöks mycket noggrant. Sedan tvättas alla delar individuellt i en särskild rengöringsmaskin. Under tiden demonteras glaset, eventuella tryckknappar eller dykarring, med mera, från boetten. Boetten och dess delar samt eventuell stållänk rengörs noggrant i ett ultraljudsbad. Den rengöringsprocessen avslutas med att man blåser delarna med högtrycksånga för att även smuts inuti länkdelar och andra skrymslen helt kan avlägsnas. Därefter utförs en minutiös polering om kunden önskar att få sin klocka polerad. Efter att urverket tvättats granskar man alla delar efter spår av slitage ytterligare en gång. Sedan inleds monteringen. Ett genomsnittligt kronografurverk består av runt 300 delar och har ett sjuttiotal oljningspunkter där ett antal olika fett och oljor används.

 

Så vad kostar en sådan här service?

– Priset varierar utifrån komplikationsnivå, men som exempel kostar service av en ordinarie Rolex Oyster 4300 kronor inklusive polering. För en mycket mer komplicerad klocka som exempelvis IWC Perpetual Calendar (Evighetskalender) kostar servicen 11100 kronor.
 
Fodrar det någon form av underhåll från min sida, är exempelvis bra för klockan att ligga oanvänd?
– Jag rekommenderar att du använder den kontinuerligt alternativt att du förvarar den i en klockuppdragrare, eller ”Watch winder”, som det heter på engelska. Oljorna i ett mekaniskt eller automatiskt ur fungerar bättre och håller sig längre om klockan går. När det gäller batteridrivna klockor är det viktigt att inte batteriet får sitta kvar när det tagit slut. Då kan ett för urverket förödande läckage uppstå.

Kan du ge några allmänna skötselråd?

– Tandborste och mild tvållösning! Och det är viktigt att sköta intervallet för täthetsservice så inte klockan tar in fukt!

På tal om fukt, dykarur, vad tål de egentligen, bastubad?

– Ett dykarur som är certifierat för 200meter (20 atmosfärer) och däröver tål rekreationsdykning, men ej yrkesmässig dykning. För det krävs en klocka anpassad för större djup som tex Rolex Deep Sea som är certifierad för 3900 meter.
– Bastubad påfrestar en klockas tätningar hårt framförallt när klockan går från väldigt varmt och sedan efterföljs av ett svalkande dopp. Jag rekommenderar att klockan får vila i omklädningsrummet.

Som avslutning visar Henrik en maskin som mäter klockans exakthet, som faktiskt påverkas något av gravitationen – beroende på i vilket läge klockan förvaras. Och inte minst det är ett gott skäl att bära sin klocka på armen och inte låta den ligga hemma eller i ett bankfack.

---

Publicerades i Kungliga Magasinet nr 4, november 2012.
 

Postat 2012-12-01 12:11 | Läst 15272 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

När tiden är viktig blir klockorna viktigare!


Mitt eget dykarur från MWC, mekaniskt, stål i svart PVD, självlysande tritium visare och markörer samt med ett sk "Real James Bond" Nato-arband :-)

J
ag skriver just nu på ett par artiklar om klockor, men jag tänkte blogga lite om min personliga favorit - det militära dykaruret. Det representerar på många sätt det verkliga "bruksuret" - gjort för att användas och inte för att synas. Det definieras inte utifrån varumärkets tyngd utan ifrån sin förmåga att möta olika beställares krav och specifikationer - till bästa pris. Även om tillverkare som Rolex, Omega, Officine Panerai, Blancpain, Breitling, IWC och Tudor banade väg och dominerade de militära kontrakten in på 80-talet så är det klockor från CWC, MWC, Marathon, Seiko och Luminox mfl som syns på handleden på de flesta attack, min och röj-dykare idag - oavsett nationalitet. 



Militära klockor skiljer sig på ett par avgörande punkter från sina civila syskon, mest iögonfallande är kanske de fasta bandstiften som begränsar vilka armband som kan användas. Vanligast är utan tvekan NATO G10 bandet, utvecklat för fungera lika bra i vatten som på land. Det kan lätt anpassas för att bäras utanpå tex en våtdräkt eller en flygdräkt, men är minst lika bekvämt till vardags. Och faktiskt riktigt snyggt.



En annan viktig egenskap för ett dykarur är att vara fullt läsbart i totalt mörker. Detta innebär att visare och markörer måste vara självlysande, och då ganska starkt lysande. För att uppnå det så använde man i början radium, vars lyskraft beror på dess radioaktivitet, vilket gjorde klockorna ganska ohälsosamma för sina bärare. Ett alternativ är det icke radioaktiva ämnet luminova, som "laddas upp" av att exponeras för ljus och sedan lyser - med avtagande kraft - under några timmar. Lämpar sig bra för civila dykarur där man ofta går från starkt ljus till mörker snabbt och sedan inte befinner sig i mörker allt för länge. Men vill man ha en klocka som är fullt avläsbar tex en hel natt eller under ett längre dyk så måste man förlita sig på radioaktiva substanser. Därför har radium ersatts av tritium i moderna klockor. Tritium avger bara den mindre farliga beta-strålningen som effektiv stoppas av klockans boett och glas.



Det allra senaste är att använda små tritium-gas fyllda glastuber istället för tritium-färg. Fördelen är att dess lyskraft är större och att klockans interna miljö inte blir radioaktiv (vilket kan vara farligt för den urmakare som utför service på klockan). De små gastuberna fästs på visarna och vid tim-markörerna (se bilden ovan). Tritum har en halveringstid på 12.3 år så klockans lyskraft avtar inom 10-20 år. Gastuberna kan innehålla olika mycket tritium, mängden anges på urtavlan, som ovan: "T25" (vid kl 6) anger strålningsstyrkan till max 25 mCi (millicurie).



Och slutligen en bild som ger en uppfattning hur MWC uret med tritium-tuberna ser ut i mörker. Lägg märke till att kl 12 markeras med en orange färg - så att man kan tolka urtavlan rätt i totalt mörker även om man inte har klockan på handleden.
Militär
a ur som använder tritium anger ofta det med ett T i en cirkel, eller ett L i cirkel för luminova.



Så långt "avdelningen för onödigt vetande" - om ni uppskattar ämnet så skriv gärna en rad, jag är mycket tacksam för all feedback!

Ps.
Alla bilder tagna hemma i vardagsrummet i naturligt ljus med antingen Fuji X-Pro1 och 60/2,5 eller Ricoh Gr-D III.

--- Edit ---
Nedan en "actionbild" på ett civilt dykarur på ringa djup - taget med iPhone och Instagram ;-)


 









Postat 2012-10-09 00:11 | Läst 32683 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Ibland har någon annan sagt det bättre än man själv kan säga det...


Ricoh GRX + Macro 50mm f2,5 (som vanligt: obeskuren - bara framkallad från DNG i Photoshop ;-)

"They ask me how I feel
And if my love is real
And how I know I’ll make it through
And they, they look at me and frown
They’d like to drive me from this town
They don’t want me around
’Cause I believe in you"

Bob Dylan - "I belive in You"

Postat 2011-09-15 23:57 | Läst 9947 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 ... 12 Nästa