Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Våta råttor på Nationaldagen!


Nikon D200, 50/1,8D "Rattus Icanos in the stream, photographed in the region of Uppland in Sweden"

Vad gör man när det är en "påtvingad" helgdag och nästan 30 grader i skuggan? Åker till Skansen och firar att man haft turen att födas som Svensk tillsammans med kungen? Eller borde man gå upp till Gustav Vasas grav i Domkyrkan och meditera över att vi inte är Danskar? Eller åtminstone åka ut till Disagården och göra något så "svenskt" som att titta på människor i folkdräkt?
Istället dyker det upp en massa "borden" - som att städa ur garderoben, sortera papper, förbereda nästa arbetsdag, eller varför inte sortera lite i bildarkivet?

Så dagen får bli en hyllning till vår svenska matkultur ;-) råttbad i plaskdammen och allmän avslappning till Andrea Bocellis smäktande stämma - allt  i hemmets svala vrå!


Postat 2007-06-06 14:24 | Läst 14600 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Hur man bara får positiv kritik i poolen "Hård Kritik" på Fotosidan - 6 enkla steg att följa!


"Rattus Icanos" ej att förväxla med "Rattus Pulveris". Fotograferad i Uppsala kl 17.18 070521 med Canon 5D, EF 500/4 L IS, Dornier stativ EX-7, 800 ISO, 1/500 sek, f:5,6, IS aktiverad, Sandisk CF 128 MB, Fjällräven allvädersstövlar st 45.

1. Tag en bild på ett djur, gärna en fågel. Bilden behöver inte vara välkomponerad, intressant eller på något sätt inspirerande. Bara den är skarp!

2. Genomför minimal (helst ingen) efterbearbetning. Men beskär gärna bilden kraftigt för att kompensera avsaknaden av lämplig optik. OBS! Behåll motivet i mitten, justera inte färg och kontrast.

3. Lägg upp bilden på din sida, beskriv gärna vilken utrustning du använt - i detalj. Exempel: Canon 400D, Sigma 100-300/4 APO EX, Kenko 2x Teleplus. Tiffen UV, Sandisk Ultra CF 1GB, Hama neopranrem, Velborn stativ, osv,osv.

4-. Lägg nu upp bilden i poolen "Hård kritik" utan att förklara vad du vill få synpunkter på eller vad ditt syfte med bilden är. Men berätta gärna ännu mer om din utrustning...

5. Nu kommer du att få massor av positiva kommentarer av dina naturälskande kompisar, de handlar såklart inte om i första hand om fotografi och är definitvt inte "hårda". Exempel: "Oh - vad gullig", "obetalbar min" eller "vacker fågel, just denna är ju särskilt svårfångad", osv, osv.

6. Om någon dristar sig till att "kritisera" bilden - bli arg!

Om du följer stegen ovan blir du en typisk Fotosidanmedlemm, uppskattad av alla. Om du tycker att dett inte räcker - börja blogga om dina upplevelser i samband med att bilderna togs. OBS! Glöm då ej att ständigt nämna ditt val av utrustning, ras på djuret samt all exponeringsdata!

Lycka till ;-)

Ps.
Om du inte är friluftsmännsika kan ovanstående tillämpas på din flickvän/pojkvän, helst avklädd, och glöm då inte att "softa" bilderna...

Postat 2007-05-22 21:26 | Läst 23093 ggr. | Permalink | Kommentarer (31) | Kommentera

Corporate Survival Tactics #1


Canon 5D, 24-70/2,8 L, Speedlite 430 EX (Obehandlad - direkt från kortet :-)

Gjorde bort mig idag - rejält!
Gamla jobbet, mycket att göra, flera deadlines närmar sig, alla upptagna, en fotograf levererar lågupplöst, chefen (jag) har för stunden minst att göra - tar därför på sig att ta nya bilder (på en dans/teaterföretällning). Så långt allt väl...
Men så på kvällen kommer ett telefonsamtal från en milt sagt upprörd "uppdragsgivare", vi har missat att kommunicera ett nytt koncept för en (stor) annonskampanj och det han fick se idag (med mig frånvarande) var han INTE nöjd med. Nu kommer vi till mitt favoritämne ;-)  "Corporate Survival Tactics":

Regel 1: När du gjort fel, skyll aldrig ifrån dig - ta på dig skulden utan ursäkter!


Så det blev ett långt e-mail och fredagen börjar med skadereglering.
Hur gick det med fotograferingen? Bra - men först blev det väldigt mycket "abstrakt" (se bilden) så jag blev tvungen att gå hem efter 85/1,2:an :-)
Postat 2007-05-03 23:47 | Läst 9869 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

The Porsche is in the safe


Nikon F4s, 35/1,4 AI-S Berlin 1989, "murens fall" - intressant om 100 år?

Backupper -  tråkigt, tidsödande, dyrt, utrymmeskrävande - men nödvändigt!
Idag har jag parkerat en LaCie Porsche disk i bankfacket. Det får väl betraktas som en "idiotsäker" backup-lösning. Disken kan hålla informationen intakt längre än någon CD/DVD-skiva, den är utrymmeseffektiv, förhållandevis billig sett till Kr/GB och i bankfacket är den säker. Just den här disken innehåller de flesta digitala bilder (JPG) tom 2006 samt vissa skanningar. Men med ökad upplösning i varje ny kamera så blir filerna större och störe. Som det ser ut nu så kommer 2007 antagligen att ta nästan lika stor plats som hela arkivet tom 2006. En annan "Porshe" är snart full... 
så idag kopplade jag in 1TB (Iomega UltraMax) extra, får se hur länge det räcker!

Men mitt analoga arkiv - två plåtskåp med negativ och dior - är inget som jag pressar in i ett bankfack!

Postat 2007-04-27 23:47 | Läst 18441 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Oups, en bild i SVD i söndags....


Canon EOS 1D mkII, 85/1,2 L En gammal bild (INTE den som var i SVD) som jag är ganska säker på att jag tagit :-) men min assistent kan ha hållit i kameran, om så - är bilden fortfarande min? 

Jag fick en bild publicerad på sidan 3 i SVD igår - inget märkvärdigt i sig men den hade mitt namn under sig. Mina bilder har sällan det, faktiskt så är det ganska ovanligt att jag ens tar dem själv...

Under veckan som gått har "jag" haft en kampanj med helsidesannonser i en annan tidning. Mitt koncept, dvs idé, planering, skisser osv - men en inhyrd fotograf tog bilderna. Så det är inte mina bilder, inte AD:ns heller - fast han var med i studion och styrde upp varje bild. De är fotografens. Layouten är självklart AD:ns, och konceptet är mitt. Kan jag hävda upphovsrätt på det? - antagligen inte. Och just idéer är ju det som är lättast att "stjäla", vilket vi alla gör, hela tiden :-)
Men jag kan trösta mig med att jag är långt upp i "näringskedjan", har bra lön, har en massa ansvar, tar strategiska beslut  osv. Och viktigast av allt - jag bygger "track record", för alla vet ju vet att konceptet är mitt.
Förhoppningsvis.

Postat 2007-04-23 23:47 | Läst 9831 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa