CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Äntligen måndag…och snart har även den här dagen gått till historien.

Muguruel Popescus arbete med mitt ”airbrush” porträtt som jag skrev om tidigare fortskrider…

När jag i bloggen förra gången skrev om Muguruels airbrush arbete nämnde jag att även jag har arbetat med airbruschtekniken tidigare. Fast det är många år sedan nu och det tog väl slut för mig runt 1990 när jag började komma igång ordentligt med att illustrera med hjälp av datorn i stället. Men jag har fortfarande de flesta av mina sprutor kvar numera nerpackade med alla tillbehör i en flyttkartong i källarförådet. Jag var på väg att sälja allt häromåret och det var då jag tog bilderna på dom.

En av de mest kända tillverkarna av airbrushsprutor heter Paasche. Företaget startades i USA 1904 av den norske vapensmeden Jens A.Paasche. Och en av hans tidiga (1907) och numera mytomspunna sprutor heter Paasche AB Turbo som fortfarande är i produktion och räknas av många vara den finaste av alla airbrushsprutor.

Den här airbrushillustrationen av Rosa Pantern är en av de största jag gjort. Den satt på konstflygaren Pierre Holländers plan Rosafiren. Med på bilden från 1990 är också min systerdotter med son.

 

Bonusbild! Eftersom det inte blev så mycket om foto tidigare.

 

Drömmen om en kristallkrona LEVER fortfarande.

 

 Till slut då!


This is MY Notebook! Visserligen en batterikamera men jag hoppas det går lika bra…

Trevlig kväll!

/Bernt

Postat 2010-11-22 18:56 | Läst 6931 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Pyssel från Carlzonz kammare (bildverkstad).

Jag håller ju på då och då och tar fram lite bilder för en kommande fotobok och jag har visat ett par uppslag tidigare i bloggen. Boken kommer troligen att bli lite av ”Carlzonz blandning” typ eftersom jag inte har någon speciell stil, jag hoppar ju friskt mellan olika motivområden och olika grafiska tekniker. Jag skrev också sist att det bara skulle bli svartvita bilder men där har jag tänkt om lite. Det finns ingen direkt tidsplan heller.

 

Senast på Ellenträffen frågade Stephan mig om mina bilder alltid är bearbetade /manipulerade och det är dom mer eller mindre i de flesta fall. En hel del dodge and burning eller pjattning och efterbelysning som det kallades på den analoga tiden brukar det bli, ibland också en snäpp med förstärkningsfilter. Så här kan det se ut!

Den här ganska platta bilden är tagen en vacker hösteftermiddag i september 2009 på Ellens Bageri, Panasonic LX3 1/60 sek f/2,5 iso 400.

Efter korrigering och detaljförstärkning...

...och sen konverterad till svartvitt. Olle fotograferar, Krister lyssnar och Thomas läser om den nya Leica M9.

 

Annars då…


Sist på Ellensträffen blev det också lite snack om tåg och modelljärnvägar och jag berättade då för Claes Wåhlin som gillar tåg att jag har en liten samling av N-skala lok och bland annat då Arnolds ”Krokodilen” , så här kommer en bild på ”The Crocodile”. Modellen är bara 122 mm.

Så här ser den ut i fullskala. Bild från Markus Classic Trains.

 

Bonusbild!


Dalagatan 2010-11-20 kl.04:53. Det var lite vinter i stan tidigt i går morse.

Det var allt just nu!

/Bernt

Postat 2010-11-21 14:17 | Läst 9771 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Så var det fredag igen och möjlighet för er att i helgen titta på konst i ”luppnivå”.

Vi börjar oss närma slutet på tredje novemberveckan och jag har suttit inne hela veckan förutom min avstickare upp till söder i onsdags.  Många filmer har fladdrat förbi mina ögon under veckan både på datorn och på teven.

En hel del bläddrande i fotoböcker har det blivit under veckan också och böcker från de här tunga ”elefanterna” ligger framme just nu. Aders Petersen, Christer Strömholm och Sune Jonsson.

 

In i luppnivå på Botticellis Venus födelse plus några andra konstverk.

Ett italienskt fotoföretag som har lagt ut ett antal högupplösta bilder på några av de mest kända konstskatterna från Uffizierna, museet i Florens. Bilderna har en upplösning på upp till 28 miljarder pixlar. Detaljer på tavlorna som är så små som en hundradel av en millimeter görs synliga. OBS! Det tar en stund att läsa in bilderna som ni hittar här! Och glöm inte att dra upp sidan till fullskärm!

 

En liten bortglömd “gobit” från 70-talet (ur ”min” låda)!


Olympus 35RC verkar vid första anblicken vara en ganska vardaglig liten kompakt 70-tals mätsökarkamera, men den är troligtvis en av de bästa och troligtvis den minsta 35 mm mätsökarkamera som någonsin gjorts med automatiska och manuella exponeringinställningar.

Olympus 35RC är en enkel kamera som bara råkar ha allt vad en fotograf behöver. Och den har dessutom ett bra och mycket skarpt objektiv och ett exponeringsystem som ger perfekta exponeringar varje gång med ett minimum av krångel. Visserligen med ett fast objektiv (42mm f/2.8), men annars nästan i samma klass som tex Leica/Minolta CL tycker jag.

Det är inte bara jag som gillar min gamla fina Olympus 35RC, så det finns en hel del att läsa om på nätet om ni är intresserade:

Scott Young´s 35 RC sida.

Ken Rockwell´s 35 RC sida.

Steve Gandy´s 35 RC sida.

Andrew Yue´s 35 RC sida.

 

Tvåmillioneretthundratusen kr för en Helmut bild på Bukowskis!.

Det är ju ingenting man snyter ur näsan direkt, så då får man nöja sig med en A4 print. Sen kan man fundera över om det är bra eller dåligt för fotokonsten när priserna drar iväg så här.

 

Bonusbild!


Hovs hallar på Bjärehalvön i Skåne. Det var just på den här stranden den berömda shackscenen mellan riddaren och döden ur Bergmanfilmen ”Det Sjunde Inseglet” blev inspelad.

 

Trevlig helg från Carlzonz kammare!

/Bernt

Postat 2010-11-19 15:15 | Läst 10880 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Onsdagsträff på Ellens och en liten häftig pancakeglugg.

I novembermörkret drog jag mig i går upp till söders höjder åter en gång för att träffa gubbsen på Ellens bageri. Nu räknade jag inte alla men uppskattningsvis så hade en tolv-fjorton stycken slutit upp. Det blir lite bökigt med samtalen när man sitter vid ett långbord så det blir mest att man att man snackar med dom som sitter närmast. Men samtalen var trevliga som vanligt och spännvidden var stor allt från tilt/shift objektiv, fotoböcker från blurb och modelljärvägar.

Stephan hade med sig sin lilla Perar Super-Triplet 35mm f3.5 pancakeglugg monterad på sin M6:a, en liten spännande sak. Optiken bygger på en trelinskonstruktion från slutet av 1800-talet, nu handbyggd i endast 200 ex av Mr Sadoyasu Miyazaki på MS Optical .

 

”Very nice little lens, only drawback its soo small and ive suddenly got so big fingers” skrev någon på en blogg jag läste, och det är klart att lite pillrigt blir med inställningarna.

Staffan hade med sig en bunt fina utskrifter bland annat några som han skulle ha med på Fotomässan och där på Danderyds Fotoklubbs montervägg. DFK min gamla fotoklubb där man fostrades en gång på det tidiga rödvinssextiotalet. Jag tänker ofta på kamraterna från den tiden, Magnus, Ragnar, Ingvar, Leif, Gunilla och Eva och funderar över hur deras liv blev.

Som vanligt promenerade jag sedan från Söder hem till Vasastan. I Rosenbad var det inte så mycket verksamhet på gång.

 

Morgonens fikamagasin.


Om jag inte har någon speciell fotobok på gång brukar jag gå till bokhyllan och plocka ner ett nummer av de amerikanska årsmagasinen som man på den tiden brukade införskaffa på Interpressbutiken på Barnhusgatan.

1960 års jubileumsnummer av Photography Annual är en riktig höjdare med många fina och kända bilder av de stora fotograferna. Här kommer ett litet urval.

Philippe Halsman        Weegee (Arthur Felling)

Henri Cartier-Bresson      Edward Steichen

Robert Capa       W.Eugene Smith

Ansel Adams

 

Annars då…


Som fotograf  i släkten får man ju ibland förfrågningar om olika uppdrag och i går förmiddag tog jag lite modellbilder på min systerdotters son Pierre. Och då fick man plocka fram ”storkameran” plus blixten som jag bara slog snett bakåt upp  i taket.

 

Ett litet tips till slut.


I morgon fredag sänder SVT2 en dokumentär om porträttfotografen Mike Disfarmer.

 

Det var allt just nu!

/Bernt

Postat 2010-11-18 12:23 | Läst 6419 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Airbrushmålat självporträtt och träff med en Zeus.

Ytterligare en konstnär har tagit sig an ett av mina självporträtt. Den här gången är det en airbrush artist från Rumänien och han skickar mig bilder då och då så att jag kan se hur hans arbete växer fram. Jag har ju själv arbetat med airbrushillustrationer tidigare så jag vet hur pillrigt och tidskrävande det är.

Jag kommer så klart att här i bloggen visa Mugurel Popescus färdiga verk när han så småningom blir klar. Mugurel Popescus hemsida hittar ni HÄR!

 

Zeus, herre över himmel och jorden.


 Den grekiska Gudafadern Zeus styrde och bestämde över himlen och jorden, han var även åskans gud och han upprätthöll ordningen bland andra gudar och människor i världen med sin mäktiga åskvigg. Han var för det mesta en rättvis domare, men ofta också en egenvillig tyrann. Han hade kort stubin, men visade när han var på gott humör mänskliga drag, då inte minst hans hänförelse över de kvinnliga behagen. Bilden tagen på National Museum i Aten 1962.

 

Annars då…


I dag grattar jag också min dotter som fyller fyrtio,  på bilden här tillsammans med modern är hon bara två.

 

Bonusbild!


 

Nu är det dax för mig att dra mig ner i min underjord, alltså till tvättstugan.

/Bernt

Postat 2010-11-16 13:01 | Läst 3833 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 50 51 52 ... 151 Nästa