CARLZONZ BILDER II
Påskhelgen är över för den här gången.
På långfredagen var det fullt hus hos oss på Dalagatan då barn och barnbarn kom över för lite lek, umgänge och påskmiddag. Yngstingen Elliot var mycket intresserad av farfars kamera, kanske en blivande fotograf? Han har i alla fall ett förnamn som förpliktigar.
Det känns fint att veta att Elliot har så många ”förstagånger” kvar att uppleva och som kommer att prägla han som människa. När man nått min ålder så har man liksom bränt av de flesta viktiga ”förstagånger”. Allting är nästan gjort. Man har lärt sig gå och tala. Lärt sig cykla och fått första kyssen. Första riktiga förhållandet. Första jobbet. Haft sex och gjort sin första utlandsresa. Gift sig och fått barn m.m. Och de flesta av de här sakerna kommer Elliot att minnas när han blir äldre precis som jag gör nu.
Vasastan-Rosendals trädgårdar tur och retur.
Min fru som fortfarande arbetar och har ett tungt arbete inom vården brukar ofta promenera från Vasastan till Djurgården tur och retur. I förrgår lyckades hon lura med sig mig på en tur ut till Djurgården och Rosendal. Nu gick vi inte hela vägen den här gången utan vi tog bussen på andra sidan gatan där vi bor till Djurgårdsbron och promenerade därifrån vidare ut på Djurgården.
Vid Rosendals trädgårdar var vi inte ensamma direkt. Fullt både i butikerna och på gräsmattorna i trådgården.
Vi rastade en bra stund. Hustrun satt i solen medans jag mest satt i skuggan och kollade på folklivet. Sen gick vi hela vägen hem till Vasastan igen. En lagom behaglig dagstur på ca tre timmar blev det.
Annars då…
Mobiltillverkarna har fullt upp! Apple stämmer Samsung som stämmer Apple som också stämmer HTC…och advokaterna gör high five!
/Bernt
Plötsligt ville alla “klämma” på Ellens i går…
Det var ju ett tag sen jag hade möjlighet att träffa ”Ellengänget” livet kommer ju liksom in och sätter käppar i hjulen för en ibland. Men i går var det dax igen. Jag var lite tidigt ute så jag smet in på Galleri Kontrast på vägen och tittade på en utställning av den polske fotografen Tomaz Gudzowaty. Tunga suggestiva bilder från sportens värld.
Tomaz Gudzowaty har belönats med priser i bland annat Pictures of the Year International, World Press Photo, Humanity Photo Awards, NPPA Best of Photojournalism och Grand Press Photo.
Flera fina bildreportage på Tomaz Gudzowaty site!
Åsså Ellens då…
Och var var det då alla ville “klämma” på jo Fujis nya X100. Leif hade fixat ett låneexemplar från Fujifilm över dagen som han fyndigt gömt i ett påskägg. Och det var Bengan som fick öppna ägget vilket ni kan se i Jan-Olovs blogg. Och vad Bengan tyckte kan ni läsa här! Det tog en bra stund innan X100:an kom till min plats vid långbordet. Bengt G tog en bild på mig när jag fick hålla i ”underverket” några minuter. Det finns ju massor av tester och recensioner av X100:an på nätet så någon sådan blir det inte här. Här några snaps i stället från eftermiddagen:
Bengan och Leif pratar Leica vs X100.
Staffan ville självklart också framföra sina lite kritiska synpunkter på X100:ans lite bulkiga design.
Affes Leica tycks ha krymt lite i tvätten.
Staffans något märkliga objektivbygge till sin FF-Canon.
Många livliga samtal blev det som vanligt längs långbordet om objektiv, kameror, printar, fotoböcker, gatufotografering, Ipad och lite om vårvädret.
Strax före sex drog jag hem till Vasastan igen. Några andra på T-banan var också på väg hem och den här kvinnan tydligen efter en hård arbetsdag…
…medans andra kollade dagens bildskörd.
/Bernt
Från Vasastan till Skeppsholmen tur och retur + lite kameraporr!
Som jag skrev i mitt förra inlägg skulle jag på tisdagen besöka Moderna om inget annat pockade på uppmärksamhet. Och så blev det. Lite bekväm var jag i dag så det blev tuben ner till T-centralen och därifrån i lagom takt ut till Skeppsholmen.
Jag har fortfarande lite besvär med min kropp vilket gör att höftlederna gör sig påminda efter en stunds promenerande, särskilt om det går uppför, och det gör det lite i Skeppsholmsbacken upp till Moderna. Det märks att ens hydda börjar närma sjuttio kan man säga. Bilden: Vad inte många vet är att det är popkonstnären Robert Rauschenberg (han med geten och bildäcket) som gjort Modernas logotype.
Jag har för vanan att tillbringa en bra stund bland foto och konstböckerna innan jag går in på utställningarna. Denna gång blev det dock inga inköp.
Del 2 av Modernas satsning på fotografi då. Man tappar nästan andan av all bra fotografi riktigt tungt var det att se alla originalkopior av bildmästarna, både de svenska och internationella.
Här Irving Penns fina porträtt av Ingemar Bergman.
Det var fler än jag som ville dokumentera.
Christer Strömholm hade ett eget litet rum med originalkopior i mindre format.
Christers Terragona hund fanns naturligtvis med. Såg just att en 24x30 kopia fanns med på Auktionsverkets kommande fotoauktion med ett utrop på SEK 50-60 000. Kanske dags att sälja snart?
Efter ”pensionärsutflykten” till Skeppsholmen traskade jag i solskenet in till city igen, stannade till en stund i Kungsträdgården där det var gått om soldyrkare. Handlade två 30x40 ramar på Gallerix och fick där också två passpartouer tillskurna. Tog T-banan från Hötorget till Odenplan. Bilden: På SL gör dom sig ingen brådska direkt.
Som sagt en riktigt tung utställning som jag kommer att besöka minst en gång till. På en skala 1-10 får den !0+. Som tur är har jag också medlemskort som gör att jag kan springa till Moderna och Fotografiska så ofta jag har lust. Det fina med Modernakortet är att man också får fritt inträde också till Nationalmuseum, Magasin 3, Thielska galleriet m.fl.
Åsså lite kameraporr så här på slutet!
/Bernt
Bilden direkt från kortet och är garanterat obeskuren och omanipulerad.
Jag har valt en lite lurig rubrik i dagens inlägg för den texten hittar man inte så ofta under mina bilder. Ni som följt mig och mina bilder ett tag vet redan att jag ofta arbetar med mina bilder i de olika digitala mörkrum som man har tillgång till idag. Garanterat manipulerad passar nog ofta bättre. För det är mina bilder för det mesta. När jag har tid, och det har jag rätt gått om så arbetar jag lika mycket med bilderna för min blogg som dom för print. I mitt förra inlägg skrev Affe -Skulle vara kul om du la upp en tutorial om hur du jobbar med kontrast och skärpa för att få detta sting i bilderna?
Till att börja med så tar jag alla mina bilder både i JPG + RAW för att när det behövs kunna klämma ut så mycket information som möjligt. Sen lite beroende på ljusförhållanden är det lite olika vilken av filerna jag sen öppnar i RAW- programet. Om vi tar en av bilderna jag hade med i mitt förra inlägg så kan arbetet gå till så här. Ingen riktig tutorial, mera en lätt beskrivning…
Den obearbetade originalbilden. 1/15 sek. f/2,0 @ ISO 200. Dåligt ljus så bilden blev ganska grå och platt men bra genomexponerad.
Och så här blir den om jag utan några justeringar för övrigt bara gör om den till svartvitt. Inte så upphetsande direkt.
Och så här kan det i stället se ut efter första bearbetningen i Adobe Camera Raw med en del efterbelysning och pjattning och lite kurvjustering .
Ibland varmtonar jag också bilderna lite för att få en aning av silverpapperskänsla. Tycker det gör sig rätt bra i bloggen.
Till slut fixar jag lite skärpning och ökar detaljerna lite försiktigt med pluggen Topaz Detalj för att få lite mera bett i bilden för webben. Här har jag också gjort lite beskärningar.
Men som sagt, det här passade bra för just den här bilden nästa gång jag ”framkallar” en bild kan det hända att att den bara går rakt igenom eller att jag kommit på något annat sätt som passar just den bilden jag har framme då.
Gregory Crewdson igen...
I det fina vårvädret (vi haft här i huvudstaden) tog jag mig i helgen en promenad ner till city och Kulturhuset för att vara med om en guidad visning av Gregory Crewdson utställningen. Vi var bara en 8-10 stycken intresserade och visningen tog ca en timma och guiden Carl Tiberg gjorde ett gott arbete tycker jag. En hel del av hans information hade jag sen tidigare eftersom jag följt Crewdons arbeten ett antal år. Men lite nya hemligheter om Crewdsons magiska bildvärld fick vi. Morgondagens ”pensionärsutflykt” kommer med stor säkerhet att gå till Skeppsholmen och Moderna, där kommer jag att få se en helt annan typ av fotografi än Crewdsons. Man kan ju liksom gilla både Rembrandt och Andy Warhol som tur är!
Lumixen känner igen mitt ansikte rätt bra numera!
/Bernt
Moderna vs Fotografiska matchen går vidare…
Om man det minsta är intresserad av fotografi, både ny och gammal, så är det en klar fördel att vara bosatt i huvudstaden just nu och kunna sitta på första parkett i matchen Moderna vs Fotografiska.
Moderna Museet är nu framme vid del 2 av 3 i sin genomlysning av fotografins historia från 1840 och fram till idag. Del 2 ”Se Världen” som nu öppnar visar dokumentärfotografins och bildjournalistikens utveckling under perioden 1920-1980. I utställningshallarna visar museet nu verk av bland andra Christer Strömholm, Diane Arbus, Cindy Sherman, Dawid, Tuija Lindström, Annika von Hausswolff, Robert Mapplethorpe, Lennart Olson, Man Ray, Hilla Becher, Bernhard Becher, Duane Michals, Eva Klasson, Hans Hammarskiöld, Hiroshi Sugimoto, Helmut Newton, Vibeke Tandberg, Liina Siib, Anneé Olofsson, Gerry Johansson, Miriam Bäckström, Andreas Gursky, Samuel Fosso, Thomas Ruff, Malick Sidibé, Sally Mann, Inez Van Lamsweerde, Denise Grünstein...
Tungt, eller hur? Men jag springer inte dit i helgen utan väntar till tisdag-onsdag då det är lite mindre med folk så att man i lugn och ro kan studera mästarnas original. (Bilden ovan: Gerdy, Paris. 1960-65 Christer Strömholm)
Och Fotografiska då…
Från den 22 april visar dom en utställning med Edward Burtynsky häftiga bilder från hans projekt ”OIL” och den 6 maj kommer en utställning med Jacob Felländer bilder från hans projekt/bok ”I Want To Live Glose To You”. Sen den 17 juni kommer man att visa en stor retrospektiv utställning med Robert Mapplethorps verk. (Bilden ovan: Lady Lisa Lyon, Robert Mapplethorp).
Annars då...
Strosade runt några timmar på stan i går och hamnade bla på National Galleriet på Skomakargatan i Gamla stan. Där visas just nu en utställning ”RIVET-det fanns ett Stockholm”, grafik, foto och modeller.
En fin liten utställning om ett svunnet Stockholm av Hasse Lindroth och Göran Josephzon. Fotografen Lars Epstein på DN har skrivit om utställningen i sin blogg. OBS! Sista utställningsdag i morgon.
"The Japanese camera producers have started to copy Leica, again.
That is a good sign, I think."
- Dr. Andreas Kaufmann, (referring to the Fuji X100
inspired by the Leica X1). Jag kör vidare med min LX3:a tills vidare.
/Bernt