CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Bildrapport från Fotomässan plus ett möte med en fotograf.

Som jag planerat kom jag iväg ut till Älvsjö och Fotomässan på fredagen och klev in i templet strax före klockan tolv och redan då var det knökfullt med fotointresserade på plats.

Till Nikons telefototorn var det kö nu som vid tidigare mässor.

Så här kan man också bygga på en DSLR om man vill filma. Kanske nästa inköp för norrlandspojken Foto Micke?

 Flera stationer för modellfotografering hade de olika leverantörerna byggt upp.

Lite sugen blev jag på att skaffa en ny högupplöst skärm + en Wacombräda eftersom jag just nu bara har en laptop för mitt bildarbete.

Fujifilms nya Finepix X100 som jag tänkt att jag skulle fått ”klämma” lite på finns fortfarande bara som en handbyggd prototyp och här på mässan dessutom innesluten i en plexiglasglas låda. Fujisäljaren i montern rekommenderade att man skulle ställa sig i kö hos sin fotoleverantör om man var intresserad av ”Leica killer” kameran om man var sugen eftersom intresset för för den varit worldwide enormt.

På den stora bildutställningen fans det mycke godbitar att titta på, här kommer några som jag fastnade för.

De bilder på utställningen som riktigt fick mig att gå igång var Fredrik Ödmans som också gjorde en mycket intressant och givande bildpresentation på en av scenerna.

En av Fredriks fantastiska bilder ur Oslo Projekt. Jag talade en liten stund med Fredrik om hans sätt att arbeta fram sina drömlika stadsbilder och han berättade då att det kunde vara upp till tjugo/trettio olika bilder i hans ”kompositioner”. Man fick krypa riktigt nära de stora bilderna för att upptäcka alla små detaljer. Ni kan se hans Oslobilder och annat han gjort på hans site HÄR!

Moderskeppets Anders Jensen demade  tips och triks i Photoshoppen för en välbesökt och intresserad skara.

 Jag träffade naturligtvis också en del bekanta, Krister Kleréus, Bengan Björkbom, Micke Borg och Staffan Johansson. Staffan var för dagen montervakt hos Danderyds Fotoklubb som i år 60-års jubilerar. Jag startade en gång i tiden min fotografiska resa just i den klubben i slutet på 50-talet.

En annan bekant jag också träffade var fotografen Karl Roland Schröter. Roland och jag gjorde en del jobb tillsammans i slutet på 80-talet  i min reklamfirma Kreatören Carlzon. Sist jag träffade honom var 1992 då han var på mitt 50-års kalas och då jag fortfarande bodde i Danderyd. Så det blev ett kärt återseende och en hel del snack om gamla tider och vad som hänt oss båda de senaste ca tjugo åren.

Jag har den stora lyckan att ha några verk ur Roland Schröters kollektion av handkollorerade bilder som han gjorde i början på 80-talet.

 

Inga prylar införskaffades på mässan däremot några böcker. Ett riktigt bra fynd var Micke Bergs bok RETRO från 1999 för 60 spänn.

/Bernt

Postat 2010-11-27 17:13 | Läst 8325 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det är visst fotomässa i helgen har jag hört…

Och jag kommer säkert som många andra här på FS att dra mig dit till månglarnas tempel. Kanske inte för att känna och klämma så mycket på nya saker. Möjligtvis på den nya ljusmaskinen Finpix X100 från Fujifilm om den finns på plats. Sen har dom lovat en kilometer med bilder, det däremot tycker jag låter spännande. Fast en sån här dag sitter jag helst inne med något värmande i glaset och tittar på någon bra film.

Annars då!

Jag fortsätter med mina skisser på ”The Book...


   

   

 

Nätspaning!


Hittade in fantastisk konstnär på nätet för en stund sedan, Dick Dzimirsky!

 

Bonusbild!


Om en liten stund skall jag byta batteri i brandvarnaren.

 

“All the technique in the world doesn’t compensate for the inability to notice”. -Elliot Erwitt

/Bernt

Postat 2010-11-24 12:17 | Läst 8528 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Äntligen måndag…och snart har även den här dagen gått till historien.

Muguruel Popescus arbete med mitt ”airbrush” porträtt som jag skrev om tidigare fortskrider…

När jag i bloggen förra gången skrev om Muguruels airbrush arbete nämnde jag att även jag har arbetat med airbruschtekniken tidigare. Fast det är många år sedan nu och det tog väl slut för mig runt 1990 när jag började komma igång ordentligt med att illustrera med hjälp av datorn i stället. Men jag har fortfarande de flesta av mina sprutor kvar numera nerpackade med alla tillbehör i en flyttkartong i källarförådet. Jag var på väg att sälja allt häromåret och det var då jag tog bilderna på dom.

En av de mest kända tillverkarna av airbrushsprutor heter Paasche. Företaget startades i USA 1904 av den norske vapensmeden Jens A.Paasche. Och en av hans tidiga (1907) och numera mytomspunna sprutor heter Paasche AB Turbo som fortfarande är i produktion och räknas av många vara den finaste av alla airbrushsprutor.

Den här airbrushillustrationen av Rosa Pantern är en av de största jag gjort. Den satt på konstflygaren Pierre Holländers plan Rosafiren. Med på bilden från 1990 är också min systerdotter med son.

 

Bonusbild! Eftersom det inte blev så mycket om foto tidigare.

 

Drömmen om en kristallkrona LEVER fortfarande.

 

 Till slut då!


This is MY Notebook! Visserligen en batterikamera men jag hoppas det går lika bra…

Trevlig kväll!

/Bernt

Postat 2010-11-22 18:56 | Läst 6928 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Pyssel från Carlzonz kammare (bildverkstad).

Jag håller ju på då och då och tar fram lite bilder för en kommande fotobok och jag har visat ett par uppslag tidigare i bloggen. Boken kommer troligen att bli lite av ”Carlzonz blandning” typ eftersom jag inte har någon speciell stil, jag hoppar ju friskt mellan olika motivområden och olika grafiska tekniker. Jag skrev också sist att det bara skulle bli svartvita bilder men där har jag tänkt om lite. Det finns ingen direkt tidsplan heller.

 

Senast på Ellenträffen frågade Stephan mig om mina bilder alltid är bearbetade /manipulerade och det är dom mer eller mindre i de flesta fall. En hel del dodge and burning eller pjattning och efterbelysning som det kallades på den analoga tiden brukar det bli, ibland också en snäpp med förstärkningsfilter. Så här kan det se ut!

Den här ganska platta bilden är tagen en vacker hösteftermiddag i september 2009 på Ellens Bageri, Panasonic LX3 1/60 sek f/2,5 iso 400.

Efter korrigering och detaljförstärkning...

...och sen konverterad till svartvitt. Olle fotograferar, Krister lyssnar och Thomas läser om den nya Leica M9.

 

Annars då…


Sist på Ellensträffen blev det också lite snack om tåg och modelljärnvägar och jag berättade då för Claes Wåhlin som gillar tåg att jag har en liten samling av N-skala lok och bland annat då Arnolds ”Krokodilen” , så här kommer en bild på ”The Crocodile”. Modellen är bara 122 mm.

Så här ser den ut i fullskala. Bild från Markus Classic Trains.

 

Bonusbild!


Dalagatan 2010-11-20 kl.04:53. Det var lite vinter i stan tidigt i går morse.

Det var allt just nu!

/Bernt

Postat 2010-11-21 14:17 | Läst 9765 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Så var det fredag igen och möjlighet för er att i helgen titta på konst i ”luppnivå”.

Vi börjar oss närma slutet på tredje novemberveckan och jag har suttit inne hela veckan förutom min avstickare upp till söder i onsdags.  Många filmer har fladdrat förbi mina ögon under veckan både på datorn och på teven.

En hel del bläddrande i fotoböcker har det blivit under veckan också och böcker från de här tunga ”elefanterna” ligger framme just nu. Aders Petersen, Christer Strömholm och Sune Jonsson.

 

In i luppnivå på Botticellis Venus födelse plus några andra konstverk.

Ett italienskt fotoföretag som har lagt ut ett antal högupplösta bilder på några av de mest kända konstskatterna från Uffizierna, museet i Florens. Bilderna har en upplösning på upp till 28 miljarder pixlar. Detaljer på tavlorna som är så små som en hundradel av en millimeter görs synliga. OBS! Det tar en stund att läsa in bilderna som ni hittar här! Och glöm inte att dra upp sidan till fullskärm!

 

En liten bortglömd “gobit” från 70-talet (ur ”min” låda)!


Olympus 35RC verkar vid första anblicken vara en ganska vardaglig liten kompakt 70-tals mätsökarkamera, men den är troligtvis en av de bästa och troligtvis den minsta 35 mm mätsökarkamera som någonsin gjorts med automatiska och manuella exponeringinställningar.

Olympus 35RC är en enkel kamera som bara råkar ha allt vad en fotograf behöver. Och den har dessutom ett bra och mycket skarpt objektiv och ett exponeringsystem som ger perfekta exponeringar varje gång med ett minimum av krångel. Visserligen med ett fast objektiv (42mm f/2.8), men annars nästan i samma klass som tex Leica/Minolta CL tycker jag.

Det är inte bara jag som gillar min gamla fina Olympus 35RC, så det finns en hel del att läsa om på nätet om ni är intresserade:

Scott Young´s 35 RC sida.

Ken Rockwell´s 35 RC sida.

Steve Gandy´s 35 RC sida.

Andrew Yue´s 35 RC sida.

 

Tvåmillioneretthundratusen kr för en Helmut bild på Bukowskis!.

Det är ju ingenting man snyter ur näsan direkt, så då får man nöja sig med en A4 print. Sen kan man fundera över om det är bra eller dåligt för fotokonsten när priserna drar iväg så här.

 

Bonusbild!


Hovs hallar på Bjärehalvön i Skåne. Det var just på den här stranden den berömda shackscenen mellan riddaren och döden ur Bergmanfilmen ”Det Sjunde Inseglet” blev inspelad.

 

Trevlig helg från Carlzonz kammare!

/Bernt

Postat 2010-11-19 15:15 | Läst 10878 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 Nästa