UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#46. De har förpestat vår luft med giftig NOX i minst 47 år!!! –politikerna gör de nått??!!!!

Den här salpetersyra!!! –fabriken i Köping har släppt ut nitrösa gaser i mer än 47 år??!! Kväveoxider är en av de giftiga och svåra gaser!! --som påverkar vår globala miljö!! Och det har med politikernas goda minne?? –rullat på!! Jobb å pengar styr allt!!! --skit i miljön för våra barn!!

Köping 2009-10-22. Kl 16.03. Canon EOS-1D Mark III. EF24-105mm f/4L IS, 1/125 sek @ f/9, 105mm ISO 400.

 

Ja, men det var säkert bara den här dagen??? –som man släppte ut den gula gasen!!

Knappast!!!, --det pågick när jag gjorde ett studiebesök i den här fabriken 1964!!!!, --som ingenjörs studerande i Örebro. Det är en salpetersyra fabrik, vilken är viktig för tillverkningen av kvävegödningsmedel. Man oxiderar luftens kväve katalytiskt, varvid kväveoxider bildas. Man släpper ut en del kväveoxider i processen!!! –volym/timme?? --och det är den gula gasen man ser komma ut i en av skorstenarna. Då som nu!!!! –jag kör förbi varje år några gånger.

Kväveoxiderna bildar syrorna salpetersyrlighet och salpetersyra i kontakt med vatten, och får man ned gasen i luftvägarna fräter det på slemhinnorna. Inne i fabriken hade, har??,  man kanariefåglar i bur!!?? --för att upptäcka läckor i tid!!. De trillar av pinn före oss!!!. De är utmärkta, och känsliga gasindikatorer i många fabriker. De sjunger ju trevligt i fabriken!!, --vars inre miljö ju inte är så upplyftande!!

Ja, men det är ju så små mängder?? Ofarligt!!?? Jasså?? --hur mycke kommer ut?? Hur länge skall det hålla på!! Femtio år till?? Processen minskar defacto mängden syremolekyler i atmosfären!! I en ickebiologisk process!! Försummbart!! Jasså, kan du bevisa det??

Postat 2011-05-18 07:35 | Läst 8047 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#45. Fuji FinePix X100 är den så bra??? --kan diskuteras!!??

X100 är säkert en bra kamera?? Konstruerad med fast optik och stor sensor!! --så borde den ha mycket bra upplösning och nära perfekt bild!! Det kan man dock diskutera när man studerar resultaten som dpreview.com just publicerar!!??

I jämförelsen mellan X100, Leica X1, Olympus Pen E-PL2 och Nikon D7000 kan man göra intressanta iakttagelser. Gå in på sidan

http://www.dpreview.com/reviews/FujifilmX100/page24.asp

ändra inställningen för  RAW till höga ISO tal och flytta runt den lilla bildmarkören till olika områden!! Åtminstone jag kommer fram till att X100 är inte den bästa kameran för höga ISO. Vad tycker du???

Jag har bara erfarenhet av sensorn som sitter i E-PL1 (samma som E-PL2) och jag tycker att den funkar utmärkt som street-foto-kamera vid höga ISO oxå. Dessutom kan du köpa 5 st E-PL1 för priset av en X100 och du kan byta objektiv till nästan vilket du vill!!

Malmö, 2011. Olympus Pen E-PL1, Olympus Zuiko 21mm, 1/100, f5,6, ISO 200

Postat 2011-05-17 12:22 | Läst 6092 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#44. När kommer naturfotograferna ut ur Rosenlunden??? –eller gömslet!!??

När kommer den svenska naturfotografen ut ur sin Rosenlund!!!??? –eller sitt gömsle!!  Å dokumenterar inte bara idyllen!! --utan också nedsmutsning!! –klimatförändringar!!?? --helt enkelt riktar kameran mot verkligheten!!!! Skildra hur marknaden är på väg att totalt förstöra det lilla lager av syre som däggdjuren (och vi!!) lever i????

Det här en sammanfattning av vad jag hörde i ett samtal vid bordet bredvid!! –på Fotgrafiska Museet i Stockholm, --när jag var och beskådare Edward Burtynskys dräpande!! –utställning, OIL,  om vad människor  gör med vår jord?? Pengar styr allt???!!

Fotgrafiska har ett förförande café, med utsikt mot Skeppsholmen och Djurgården!! Ett stycke natur kvar?? --i 08 området?? Vid bordet bredvid mig satt två män, och smaskade på härliga dammsugare och drack stora latte. Jag måste säga att jag gjorde det också!!  Jag kunde inte låta bli att tjuvlyssna!! –som vanligt??

-----Du det va en påfrestande utställning!! –den visade ju hur vi sårar vår värld!! –grymt med industri och urbanisering. Va skall man ta sig till??

-----Ja, hur ändrar man attityden till profit??? Det är otroligt hur länge det har pågått!! –industrialiseringen är  mer än 100 år!!!

-----Du menar väl hur kort tid det har pågått!! --på 200 år har vi ökat koldioxidhalten i luften med 40%!!

-----Ja, ja, med tanke på att vi drar in samma en luftmolekyl!! --som Leonardo da Vinci drog in i ett andetag för 600 år sedan!! Då finns det inte många syemolekyler å använda !!??

-----Det är ju konstigt att Burtynsky är så ensam?? Va gör de svenska naturfotograferna?

-----De kryper in i gömslet!! --å matar fåglar och björnar??  --för å få en ”så kallad” dokumentärbild???

-----Eller också är de konstnärer!!?? –å tar bilder med skakig kamera eller dubbelexponerar för å få målerisk konst!!!??? Ja, det finns de som fixar till det extra vackert i PS??!!

-----Å du –dä ä inne å ha en halv älg i bildkanten???? –eller man får leta efter djuret??

-----Jag hörde ett föredrag nyligen där en museiintendent sa att Bruno Liljefors skulle ha klassats som hötorgskonst idag!!?? Dä blir väl de samma med den här naturfotokonsten!!! –som den liknar!!

-----Tragiskt??!!  Men du, nu är du orättvis!! De måste väl få ha kul!! –naturmupparna. En del visar ju i vilken vacker värld vi tror vi lever i!!?? --den som vi skall, å vill,  bevara!!?? De gör människorna medvetna om hur vackert det är, det är viktigt.!!

-----Jomenvisst, men alla kan ju inte göra det!?? Några måste ju påvisa att våra kustlinjer är fulla med plastskräp!! Till och med uppe i arktis är stränderna fulla med plast, fisknät å jävelskap!! Oljeklumpar över hela jorden. Det kan ju inte vara bara BBC som skall påvisa detta??

-----Jag har en kompis som va nere hos kejsarpingvinerna i Antarktis!! –å hon hittade plastpåsar hos fåglarna!!!?? Å du!! --hon såg en turist som stod å pinkade bland pingvinerna????!!

-----Dä ren miljö turism dä!! Hon skulle tatt en bild!!

-----Jo, jo, men man kan ju inte leva på bilder av skräp i naturen!!!

-----Det kan man om man är en skicklig naturfotograf!! Resten kan va amatörer!!!, --fastän de borde också skildra verkligheten!!! --å låta bli å spika upp fläsk på träden!! --å smeta in träden med jordnötssmör!!?? --för å locka hackspettar att sitta på rätt plats i solen.

-----Ja -- jag hörde att man la ut död fisk med kork i munnen!!! --för å locka fiskljusar till rätt spott för fokus!!

-----Men du dä ä några fotografer, som jobbar i rätt riktning å inte sitter i Rosenlunden, du han som lärde upp prinsen å fota, du vet Mattias Klum hette han va???.

-----Ja, han ä nog i rätt riktning! Påvisa miljöförstöringen!!!! Å han lever nog på det??

Där drog de vidare!! Två tuffa grabbar!!??  De va inte klädda i maskeringsdräkt!!!  

Som naturfotointresserad???! --fick jag mig en tankeställare!!?? --och jag är böjd att hålla med dom!!!! –delvis??.

Vi måste ha en bild i denna anda!! På skiten i naturen!! --å miljöförstörelse??!

Väderöarna, Bohuslän, 2010-10-10. Canon EOS 550D, EF17-35mm f/2,8L U, 17mm 1/100, f/4,5, ISO 100.

Om man går in på Edward Burtynskys hemsida, http://www.edwardburtynsky.com/, så finner man at han har varit å plåtat i Carrara marmorbrotten. Det har jag med, kanske jag skulle ta upp det i en kommande blogg!!

Kolla till slut på den här superkorta videon, på  Youtube, av min assistent Ninni!!, --den är tänkvärd!!

Om det inte funkar direkt så är länken:

http://www.youtube.com/watch?v=pohKGDY9mic&feature=player_profilepage

PS. Rosenlund myntades på femtiotalet av Lars Wickman, signaturen Don Color, som kastade fram skällsordet Rosenlund om bilder som föreställde skimrande björkstammar osv. Det vill säga bilder av idyller!! DS.

Postat 2011-05-17 07:38 | Läst 7861 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

#43. Gamla bilder!! –betyder de nått?? --eller berättelsen om min farmors konfirmation!!??

Gamla bilder ä det väl ingen ide att spara!! –så resonerar nog många ungdomar idag!!?? Vi slänger dem i kontainern!! Samtidigt anstränger sig alla!! --som plåtar att tryggt bevara sina alster!! --genom spara dem på beständiga hårddiskar??!! –eller uppe i molnen!!?? Det är så man börjar tro att fotograferna blivit religiösa??

I min farmors gamla hus från 1917 ligger jag ibland å tittar på en tavla?? Det är en bild med 38 unga, enkelt klädda, damer och en åldrig präst.

Själva bilden är mycket välbevarad!!, --men det grå pappret den är uppklistrad på!! –sådant klister har vi inte idag!!  -- är fuktskadat. Den sitter i sin orginalram!!, --aldrig öppnad!! --med rostiga spikar på baksidan och med ett planglas som är ojämnt utflutet??!! Fotograf är Alfred Michelson på Köpmanagatan 21 i Örebro. Firman etablerades den 1 april 1895 och med filialer i Kopparberg och Lindesberg. Innehavare var Gustaf Alfred Michelson f. 6 nov 1867.

På bilden kan man se kyrkfönstret och det finns en åskledare till höger. Med tanke på att min farmor, som kallades Maja av vännerna, bodde och var född i Läckebo, då ett hemman i gruvorten Riddarhyttan, så kunde man misstänka att det var Skinnskattebergs stora, fina, kyrka.

Vi åkte till kyrkan en dag när vi ändå skulle handla på Coop, å sätta blommor på gravarna!! Min assistent Ninni, som är skärpt till tusen!!, --letade lätt reda på den exakta punkten för var fotografen stått. Hon ställde mig på den punkt där min farmor stått 102 år tidigare!! Här är bilden beskuren precis som den gamla bilden.

Det hade varit kul å veta när bilden var tagen?? –å vem prästen va!! Vi gick in på pastorsexpeditionen, men de hade ingen aning!!??. De hänvisade till personal, som gått i pension, nyligen!! Men så kom jag på att en vän till familjen arbetade på Landsarkivet i Uppsala. Å mycket riktigt han plockade fram följande uppgifter:

Kyrkoherde vid tiden var Johan Samuelsson, född 9/11 1849 i Husby; komminister var Axel Anselm Lagerström, född 23/3 1853 i Tierp. Det framgår inte av konfirmationslängden vem som konfirmerade din farmor. I denna konfirmationslängd (Skinnskattebergs kyrkoarkiv volym D I:2) kan man däremot se att Selma Maria Bovin konfirmerades 20 maj 1909 och mottog nattvarden första gången 23 maj 1909. Hennes konfirmationsbetyg i kristendomskunskap: god. (Betygskalan tycks vara: svag, försvarlig, godkänd.)
 Så mycket kunde man få fram från ett gammalt foto.

Tack!! -- Anders Nordebring på Landsarkivet i Uppsala!

Postat 2011-05-16 06:40 | Läst 12239 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#42. Två timmar!! –gatufotografi i 08-centrum??!! --av lantisplåtis!!

08!! -- turistfällan i utkanten av EU!!??  Där en lantis blir totalt förvirrad!! --i kungliga snurren!!?? –rulltrappor går 2xfortare!! --å man måste stå till höger?? Det kryllar av ryssar i Gamla stan!! --som glor på en inmurad runsten!!!!!!  Det sista vet jag!! –för jag bor tre meter över den!!! -- vid besök!!

Här är min rapport från 2011-05-14, kl 14.30--16.30. Kamera: Panasonic GH2, Lumix 14-140/4,5-5,6. Set on P!!!!! –må någon förlåta mig??!!  Beskärning och balansering i LR 3.4 och nätskärpning i PS CS5!

Om det händer nått!! –kan vakten kalla vakten???  70 mm, 1/500, f/9, ISO 160

Shop until you drop!!  140 mm, 1/500, f/6,3, ISO 160

Kungens hästar märker in reviret!!!  14 mm, 1/200, f/5, ISO 160

Jag vill inte gå längre mamma!!!!  140 mm, 1/320, f/5,8, ISO 3200

Ja den ungdomen!!??  40 mm, 1/100, f/5,5, ISO 480

Bara en annan dag med shopping!!!  14 mm, 1/160, f/5, ISO 160

Alla vilar vid Kalle dussin!!  140 mm, 1/320, f/5,8, ISO 400

Postat 2011-05-15 08:07 | Läst 5266 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 953 954 955 ... 963 Nästa