UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4474. Skönt med lite stöd på äldre dar??

När man så äntligen börjar bära frukt?? –på mager mark?? Även om stödet kommer från en oväntad vän?? –så måste det uppskattas å det varmaste?? –speciellt som mängden bär säges ange en sträng vinter??

Bland bladverk och bär är det ju skönt att ha en vän?? –som osjälviskt stöder någon annan?? –i sin illustra gärning att anvisa medvarelsers agerande?? –i en komplicerad tillvaro??

Man vet inte hur man skall kunna återgälda denna underbara inställning?? Men det var någon konstig gubbe här som såg min situation?? –å kanske kan han förmedla vad som sker i en avbildning:

Stöd på äldre dagar i Lund anno 2023-10-05

Postat 2023-10-06 05:50 | Läst 617 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4473. Gubben på bänken

Där satt han å ingen brydde sig om honom?? –ingen såg att han hade en kamera i handen?? När han såg något vackert eller i hanns ögon spännande?? –så tryckte han av slutaren??

Han tittade inte i sökaren?? –för han hade vidvinkelobjektiv?? –å han hade använt samma metod i mer än sextio år?? Han brydde sig inte om han missade?? –för det gav livet spänning?? Man vet aldrig när det blir en bra bild?? –det var som om en osynlig kraft fixade det då och då per år??

Så för det mesta såg dagens bilder ut så här:

Bilder från bänken i Lund anno 2023-09-27

Postat 2023-10-05 08:11 | Läst 573 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4472. Nobelpriset i fysik 2023?? –går till professor Anne L’Huillier?? –Lunds universitet

Med lite hjälpande analogier kan man säga att detta är ett pris inom ”fotografi”?? –men det är inte kameran som är intressant?? –utan blixtaggregatet?? –alltså ljuskällan??

Anne är pionjär i utvecklingen av extremt korta laserpulser ?? –eller vad säges om miljarddelen av en miljarddels sekund. Anne hade en period då hon hade världens snabbaste blixt?? –170 attosekunders exponeringstid?? Det betyder att man kan lokalisera en elektron i en atom??

Anne är verksam vid Fysikum Lunds universitet sedan mitten på 1990-talet?? Sina grundstudier gjorde hon i Paris och disputerade där. Redan då jobbade hon med korta laserpulser och när hon besökte Lund för att göra försök vid nybildade Nano lab vid LU. Seniorplåtis hörde talas om Anne redan då eftersom vi elektronmikroskopister på KC var med och bildade Nano lab. Anne råkade träffa sin kärlek i Lund och kom tillbaka och startade en egen forskargrupp efter något år.

Hon blev snabbt professor i Atom fysik och installerades samtidigt med seniorplåtis. Traditionen bjuder att dylika nya professorer träffar rektor vid universitetet?? –för lite informellt snack?? Just Anne och jag hade samtidigt ett sådant snack med biträdande rektor. Anne och jag pratade lite före rektorsmötet?? Hon var riktigt trevlig att prata med och hon berättade att hon trodde man fick de unika idéerna när man var riktigt ung. Mycket från vetenskapens historia talar verkligen för det?? Anne är 15 år yngre än mig, så hon var under 40 år när hon blev professor ?? Seniorplåtis va redan gubbe och över 50 när vi möttes??

Anne är en mycket erfaren forskare av högsta internationella klass idag?? Om du kollar nätet finner du att hon har haft tunga uppdrag?? Hon är sedan länge ledamot av Kungliga Vetenskaps Akademien och har suttit i Nobel kommittén för fysik en lång period och utvalt många nya nobelpristagare??

Anne L’Huillier undervisade i Lund när hon fick beskedet om att hon blivit Nobelpristagare i fysik 2023

Gissa om det kommer att firas på Fysikum de närmaste dagarna för det är första gången Lunds Universitet får en Nobelpristagare!!

Postat 2023-10-04 07:50 | Läst 981 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#4471. Framtidens fordon?? –eller en fluga??

Mycket talar för lösningen?? –enkel, lite material, litet batteri, lätt att parkera?? Ganska lätt att skrota, men livsfarlig att köra. Tillverkaren kan lätt spionera på trafikbilden??

Främmande makt kan lätt kartlägga landet utom sig?? Totalt batteriberoende kan vara en nackdel?? Nationen blir beroende av internationella industrijättar, några i Kina.

Men vem vill inte få en påse chokladpraliner med hemhjälpen varje dag??

Hemvården kommer med chokladpraliner i Lund anno 2023-09-27

Men det blir nog så att det blir ungdomen som först tar över det här transportmedlet som sin naturliga del av kroppen?? Vem vill använda benen när man inte behöver??

En nästan naturlig del av kroppen i dagens Lund anno 2023-09-27

Postat 2023-10-03 08:06 | Läst 710 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#4470. Vänta på bussen?? –här?? –nä, A-universitet

Ingenting är som förr?? –det har man hört många gånger?? Men det är för det mesta helt korrekt?? Allt ändrar sig ständigt?? Många gånger är det klåfingriga politiker som måste sätta sin tag??

Det senaste i den akademiska bondbyn i syd är att busstrafik fokuseras till stationsområdet?? Det är nog ganska ok?? –för den gamla knutpunkten vid Botulfsplatsen blir nu frilagd för mer centrala ändamål?? –som café och krogar och befintliga Saluhallen?? Förändringar har redan skett och inga bussar passerar??

Likafullt står där nu fortfarande resande och väntar förgäves?? Ingen skylt anger förändringen??

När kommer bussen?? –i Lund anno 2023-09-27

Men A-universitet har naturligtvis helt kart för sig att man har fått helt nya möjligheter och lokaler för kurser i fria studier??

A-universitet lägger upp höstkurserna i de nya lokalerna i Lund anno 2023-09-27

A-lagets bänk av kunskap är inte något skämt här i Lund. Vår avdelning vid Kemicentrum hade en doktorand Stephen Hyde från Australien som lärde sig svenska med gubbarna vid Konsthallen. Det så kallade A-laget. Stephen lärde sig flytande svenska på 3 månader och deltog i kulturlivet i Lund. Han var med av starten av musikcentrum Mejeriet.

Doktorand Stephen Hyde med modeller av minimalytor anno ungefär 1978

Idag är Stephen Hyde professor vid Australien National University i Canberra. Han är ledamot i Australien Academy of Science.

Postat 2023-10-02 07:57 | Läst 548 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa