Advertisement

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4226. Det är för mycke bilder??

Så kan det kännas när man bläddrar i sociala medier?? –är det vi som skall säga det?? Både ja och nej?? –nutidens tolkare av kulturen kan ju tycka så?? –men framtidens historiker kan ju tycka annat??

Dagens och sannolikt framtidens teknologi har ju totat revolutionerat lagringen av bildinformation?? –å inte bara det utan också ger verktygen för att hitta information i framtiden?? Utvecklingen kommer kanske ge avancerade metoder att hantera information?? Få har nog en överblick om möjligheten och svårigheter för oss i framtiden.

Så vi kan nog inte överblicka om det är för mycke bilder gjorda idag. I vår lilla familjära värld av bilder kan det kännas svårt att få ordning på alla bilder?? –i stort för att de är placerade på olika medier?? Vi kommer aldrig att kunna arkivera detta för framtiden?? –och efterkommande kommer inte kunna gör det heller?? Så mycket kommer att försvinna som källa för framtidens forskning??

Vi har valt att göra ISBN registrerade böcker för lagring som pliktexemplar, enligt svensk lag, i universitetsbiblioteken och Kungliga biblioteket. Till och med en stor del av våra 4226 bloggar på fotosiden.se finns i bokform som pliktexemplar. Bestänk då att varje blogg innehåller i snitt mer än tre bilder?? –så mer än 12 000 bilder från våra resor, upplevelser och familjeliv finns lagrade där.

Vilken är då den mest dekorativa bilden vi gjort??

Tranor i morgondimma

Postat 2023-01-31 08:07 | Läst 1699 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

#4225. Är Canon 35/1.5 ltm en glugg för video??

Marknaden är outgrundlig?? –det här objektivet har stigit från 10 till hundra tusen kronor på ett år?? Video fotograferna säges köpa upp de knappt sju tusen tillverkade under sextiotalet??

Objektivet säges ha en drömlik färgton och överstrålning. Vid full glugg är det aningen mjukt i ytterområdena och i motljus sker en del återreflexer i de 8 elementen, som är ordnade i fyra grupper. Det måste varit ett dyrt objektiv att tillverka 1959?? Fyra av linserna har kraftig kurvatur och den tredje gruppen består av tre element. Du kan se info om det här objektivet på den här länken.

Seniorplåtis tog med dyrgruppen till brödaffären vid Klostergatan på söndagsmorgonen:

Kamera och baguette vad behöver man mer

Det blev inga semlor?? –de stod på kylning från ugnarna och skulle börja sälgas klockan 10.

Vi gjorde en snabbrunda för att plåta några bilder på en tom stad?? Sedan hem å fika hos assistent Ninni.

Det här är bilder med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Canon 35mm 1:1.5 @ 1.5

Så bländar vi ned till 5.6 och då blir skärpan lika bra som Leica Summicron 35/2 version 1. Det märkliga är dock att bilderna tagna med Summicro 35/2 och denna glugg på full glugg kan lätt skärpas till nästan samma skärpa som bländare 5.6.

Bilder med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Canon 35mm 1:1.5 @ 5.6

Om det är någon som har en Leica APO Summicron 35mm f2 ASPH och vill byta jämt med den här gluggen så hör av er.

Postat 2023-01-30 07:04 | Läst 1914 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4224. Hur bra är Summicron 35mm f2 ASPH?? –tillräckligt!!

Till samma pris kan man i stället för det äldsta Summicron objektivet köpa det asphäriska?? –som skall var mycket bättre?? Malin på Mattssons Foto lät mig prova objektivet.

Å jösses den gluggen den har skärpa?? –eller ta en koll här på ett gatufoto:

Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Leica Summicron 35mm f/2 ASPH @ bländare 2

Om man beskär bilden till 2:1 i LR 6 så ser man fortfarande detaljer i bilden:

Centrum i bilden ovan. Observera mönstret i vanten.

 Nedbländning till 5.6 ger en mycket skarp bild över hela bildytan:

Samma kamera som ovan men här med bländare 5.6.

Den senaste varianten av detta objektiv är från 2016 men ursprunget är från 1996. Om man kollar på Leicas hemsida så finns det en skiss på linserna i objektivet.

Leica Summicron 35mm f/2 ASPH

Det här objektivet har en unik konstruktion med front- och ändlinserna slipade konkava och fjärde elementet är slipat asphäriskt. Det är alltså sju element i fem grupper.

Vår begränsade erfarenhet av detta objektiv visar oss att det är mycket skarpt och skarpare än version 1 från början av sextiotalet. Speciellt vid bländare 2 är skillnaden stor i kanterna av bilden. Nedbländad till 5.6 är skillnaden inte så stor mellan objektiven. Läs mer hos Ken Rockwell.

Postat 2023-01-29 07:03 | Läst 1034 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4223. Återbesök hos Summicron 35/2 version 1

 Summicron objektivet med 8 linser i symmetrisk dubbel Gauss symmetri kostar idag lika mycket som en ny Summicron 35/2 ASPH. Du får lägga upp minst 40 laxar trots en ålderskillnad av nästan fyrtio år!!

Seniorplåtis har kvar sin Summicron från 1963 och den är i utmärkt skick??

Leica Summicron 35mm f2 version 1 från 1963

Det här är en riktig Globetrotter som varit på många resor till sex kontinenter?? Den har bara missat Antarktis. Den har haft CLA flera gånger. Vår erfarenhet av denna trotjänare är att den är utmärkt för fotoflanerare. Nu när Techart LM-AE9 finns så har den ju också väl fungerande autofokus.

Standard inställning i dagsljus är bländare 5,6 och ungefär två tusen dels sekund. Bilder med den inställningen blir skärpemässigt utmärkt och färgåtergivningen är en hitt.

En fotoflanörs upplevelser i Lund anno 2023-01-27

Postat 2023-01-28 08:02 | Läst 921 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4222. Leica Elmarit-R 28mm f/2,8 är nog inte så avancerad

Vad gör en optisk industri om man inte är nöjd med en glugg?? –jo, man bygger om?? –men kallar det avancerad utveckling?? –när  den tredje versionen kommer börjar man undra??

Nu är det så att objektivet som seniorplåtis köpte hos LP just var en första version av två?? – det låter ju inte så lovande??

Version 1 av Leitz Elmarit-R 1:2.8/28

Den första versionen är byggd med 8 linser och inga linser är ”kittade” samman. Det finns alltså 16 fria ytor som kan ge återreflexer. Det betyder att det här objektivet är känsligt för ”flair” i motljus. Tre av linserna efter bländaren är glas med sällsynt jordart Lantanum. Det är ju kul att veta att La upptäcktes tillsammans med Cerium i Bastnäs vid Riddarhyttan 1838. Upptäckten gjordes av svensken Carl Gustaf Mosander i samarbete med Berzelius.

När så Version 2 kom ut så var det mer avancerad teknik. Det var fortfarande 8 linser ordnade i sex grupper med linserna tre och fyra sammankittade, likaledes som sex och sju var det. Bara en lins, den tredje, hade La innehåll. Det blir ju färre fria glasytor och därmed bättre optiska egenskaper??

Seniorplåtis har nu använt version 1 under en tid med en Sony a7RII som har 42 Mpix. Erfarenheten är att de optiska egenskaperna är bra nog för de flesta tillämpningarna för tryck på papper och publicering på nätet??

Vid gatufotografering behöver den här gubben ofta göra beskärning efteråt i datorn och det är i det närmaste alltid upplösning nog för oss vid användning i bloggar. 

Gatufoto i Lund anno 2023-01-21

Postat 2023-01-27 07:39 | Läst 1078 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa