UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2891. Vem kunde tro det?? –den smarta telefonen slår ut kameran??

Det trodde man ju inte skulle komma?? –när man satte in den fösta digitalkameran i ett elektronmikroskop?? --med fantastiska 1000x1000 pixel!! Trettio år senare har telefonen 30 Mpix!!

Aldrig trodde man att nästa alla människor i det här landet skulle ha en telefon som kunde fotografera med sådan upplösning att det kunde användas i stora affischer??

Men titta här?? –vilken kamera har tagit de här båda bilderna:

Vilken av bilderna är tagen med en smart telefon?

Den första bilden är tagen med en fotografisk film?? Kodak Portra 800, som har korn i storleken 4-5 tusendels millimeter små silverhalogenid kristaller?? Bilden under är tagen med en smart telefon med ungefär 1 tusendels millimeter liten halvledar pixel??

Dagens smarta telefoner blir allt mer avancerade och involverar kraftig datorkraft?? –med till och med artificiell intelligens?? Dåliga ljusförhållanden är inga problem??

Vilken kamera är använd här

Det är ingen tvekan om att mobilkameran är det enklaste valet?? –även om det är dåligt med ljus?? Här är en iPhone 7 använd för den första bilden?? –medan den undre bilden är fångad med fotografisk film?? Valet för de flesta människorna är lätt!! 

Postat 2019-06-05 06:37 | Läst 3015 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#2890. Det skall tusan va innekatt?? –på landet??

Solen skiner?? –gräset är högt?? –mössen kilar runt?? Skogen är full av äventyr för en liten yngling?? Men, vågar man sig ut mitt i ett främmande revir?? Man får väl spana ett tag.

Vågar jag ut, undrar Duke

Medan gumman tar det lugnt på den solvarma trappan

Det är nästan sommar i Riddarhyttan?? –gräset måste klippas och nya blommor måste sättas?? Det är mycke bestyr i en sommarstuga så här års?? Inte minst måste lagret bullar fyllas på i frysen:

Å gräset det gror, sätt på pannan mor

Bullbaket för alla fika i sommar

Postat 2019-06-04 06:44 | Läst 2822 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#2889. Vi lever i föränderliga tider?? –inget är bestående?? –eller …..

Utvecklingen de senaste hundra åren är nästan ofattbar?? –det finns nästan ingenting kvar av det som bar samhället i mitten på 1800-talet?? Man kan ana rester av den tiden??

 Vår corre Maria i den stora kungliga huvudstaden ser ibland tecken i förändringarna??

För mycket länge sidan grävdes det en kanal tvärs över vårt land?? –man trodde då att det var avgörande för vår sjöfart?? –med direktkontakt från landets centrum till Atlanten?? Märkligt nog finns det båtar som ännu gör den ruten!!

Kanalbåten kör ännu ruten anno 2019-05-23

I slutet på 1800-talet kom ett underligt fordon rullande på våra vägar?? –jo just cykeln?? Det blev snabbt var mans fortskaffningsmedel till jobbet?? –och idag kanske vi kan se en återkomst?? –som miljövänligt alternativ?? Men i den Gamla stan tar turismen över allt mer och även cykelaffärerna slås ut:

Cykel blev godis i Gamla stan anno 2019-05-23

Den lilla behändiga kameran?? –som dök upp på 1920-talet är idag nästan helt utdöd?? –å likaså den digitala varianten som kom i början på detta århundradet är också obsolet på grund av var mans ”smart phone” som snart kan göra allt behövligt i samhällslivet?? –inklusive ”foto” och filma?

Antik kvarleva, Leica Standard, utan betydelse i samhället

Postat 2019-06-03 06:40 | Läst 3152 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2888. Från bajonett- till skruv-fattning på objektivet Leica Super-Angulon 21/4

Lite oväntat så behövde seniorplåtis och assistent Ninni de här verktygen för att omvandla Leitz Wetzlar No 1676181 SUPER-ANGULON 1:4/21 till en glugg med skruvfattning.

Nödvändig utrustning för fototeknik

När vi köpte den här fina gluggen, hos LP auktioner, från Leif Fröderbergs stora Leica-samling så hoppades vi att det skulle gå att använda gluggen på Leica kameror med skruv fattning.

Den första ledtråden till detta kan man läsa i produktionssiffrorna för gluggen. Där anges att Schneider-Kreutznach tillverkade alla de tidiga Super-Angulon objektiven med skruvfattning. Detta anges också i litteraturen av Ghester Sartonius bok ”Identifying Leica Lenses”. Vidare fanns det också bilder på nätet av borttagning av adaptern för skruvfattningen på Super-Angulon. Seniorplåtis frågade runt hos nördar i landet utom sig och de sa att det skulle gå, men de var inte säkra. Frågade man Leica-personalen hos Wibergs i Stockholm så sa de att det gick inte alls. Man var tvungen att plocka isär objektivet helt och lossa skruvar från insidan??

Men det finns ett litet skruvhål på sidan som är 1 mm i diameter. Vi lät vår urmakare lossa på den skruven, då vi inte hade en så liten skruvmejsel.

Det lilla skruvhålet kan här ses strax över och mellan bokstäverna E och I.

Vi försökte lossa adaptern med bara händerna men den satt för hårt. På förslag av Jonas på Analoga kameror i Sundbyberg satte vi fast objektivet i en Leica M2 och tog på oss trädgårdshandskarna (rena) överst och med större moment från kameran och bra grepp i objektivet lyckades assistent Ninni och seniorplåtis vrida loss adaptern:

Super-Angulon 21/4 med skruvfattning och losstagen adapter

Observera att stoppskruvens hål fortsätter in i sidan av objektivet. Hålet är rakt över bokstaven I. Ser man på många Super-Angulon objektiv på nätet så sitter inte hålet exakt på den platsen. Allt tyder på att Schneider vid tillverkningen satte fast adaptern och sedan borrade hålet med gänga efteråt. Skruven är mycket liten och bör sättas tillbaka i adaptern för att den inte skall försvinna. Skruven var sliten i vårt fall och adaptern lika så och det tyder på att tidigare användare då och då tagit bort adaptern.

Nu är Super-Angulon objektivet redo att arbeta på en gammal Leica från 30-talet!!

Leica Super-Angulon 21/4 + Leica II och sökare

På den öppna marknaden är skruvobjektiven dyrare än de med bajonettfattning. Orsaken är säkert att det bara tillverkades i 1462 exemplar mot ungefär 5292 med M-bajonett. Men då är det väl bara att skruva av bajonetten och sälja den som objektiv med skruvfattning?? Så skall du köpa en Super-Angulon med skruvfattning kolla om det är något hål i sidan.

Fotoflanören, utrustad med kameran ovan, är redan ute och vandrar på gatorna i den lilla akademiska bondbyn i syd!

Postat 2019-06-02 07:22 | Läst 5291 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

#2887. En Leica Standard nästan redo?? –för flanören??

Seniorplåtis planerar att ha två gamla Leica kameror redo för fotoflanerande?? –man kan ju alltid planera?? Leica Standrad no 102386 (1932) har genomgått CLA i Malmö.

En kontrollrunda i en solig Skånestad där seniorplåtis och assistent Ninni bott sedan 1966 gav rena vykortsbilderna med Hektor 2,8cm 1:6,3 gluggen:

Vykort med Leica Standard + Hektor 2.8/6.3 i Lund anno 2019-05-18

Seniorplåtis var inte riktigt nöjd med bilderna utan kameran fick åka upp till Jonas i Analoga kameror i Stockholm för justering av slutartiderna. 

Postat 2019-06-01 07:14 | Läst 2171 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6