SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2888. Från bajonett- till skruv-fattning på objektivet Leica Super-Angulon 21/4

Lite oväntat så behövde seniorplåtis och assistent Ninni de här verktygen för att omvandla Leitz Wetzlar No 1676181 SUPER-ANGULON 1:4/21 till en glugg med skruvfattning.

Nödvändig utrustning för fototeknik

När vi köpte den här fina gluggen, hos LP auktioner, från Leif Fröderbergs stora Leica-samling så hoppades vi att det skulle gå att använda gluggen på Leica kameror med skruv fattning.

Den första ledtråden till detta kan man läsa i produktionssiffrorna för gluggen. Där anges att Schneider-Kreutznach tillverkade alla de tidiga Super-Angulon objektiven med skruvfattning. Detta anges också i litteraturen av Ghester Sartonius bok ”Identifying Leica Lenses”. Vidare fanns det också bilder på nätet av borttagning av adaptern för skruvfattningen på Super-Angulon. Seniorplåtis frågade runt hos nördar i landet utom sig och de sa att det skulle gå, men de var inte säkra. Frågade man Leica-personalen hos Wibergs i Stockholm så sa de att det gick inte alls. Man var tvungen att plocka isär objektivet helt och lossa skruvar från insidan??

Men det finns ett litet skruvhål på sidan som är 1 mm i diameter. Vi lät vår urmakare lossa på den skruven, då vi inte hade en så liten skruvmejsel.

Det lilla skruvhålet kan här ses strax över och mellan bokstäverna E och I.

Vi försökte lossa adaptern med bara händerna men den satt för hårt. På förslag av Jonas på Analoga kameror i Sundbyberg satte vi fast objektivet i en Leica M2 och tog på oss trädgårdshandskarna (rena) överst och med större moment från kameran och bra grepp i objektivet lyckades assistent Ninni och seniorplåtis vrida loss adaptern:

Super-Angulon 21/4 med skruvfattning och losstagen adapter

Observera att stoppskruvens hål fortsätter in i sidan av objektivet. Hålet är rakt över bokstaven I. Ser man på många Super-Angulon objektiv på nätet så sitter inte hålet exakt på den platsen. Allt tyder på att Schneider vid tillverkningen satte fast adaptern och sedan borrade hålet med gänga efteråt. Skruven är mycket liten och bör sättas tillbaka i adaptern för att den inte skall försvinna. Skruven var sliten i vårt fall och adaptern lika så och det tyder på att tidigare användare då och då tagit bort adaptern.

Nu är Super-Angulon objektivet redo att arbeta på en gammal Leica från 30-talet!!

Leica Super-Angulon 21/4 + Leica II och sökare

På den öppna marknaden är skruvobjektiven dyrare än de med bajonettfattning. Orsaken är säkert att det bara tillverkades i 1462 exemplar mot ungefär 5292 med M-bajonett. Men då är det väl bara att skruva av bajonetten och sälja den som objektiv med skruvfattning?? Så skall du köpa en Super-Angulon med skruvfattning kolla om det är något hål i sidan.

Fotoflanören, utrustad med kameran ovan, är redan ute och vandrar på gatorna i den lilla akademiska bondbyn i syd!

Inlagt 2019-06-02 07:22 | Läst 5442 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Nu är gatufotoutrustningen perfekt! :) Och är även perfekt för att generera frågor från de få som ser vad det här är! Leica-Aficionados alltså!
/B
Svar från Bob Bovin 2019-06-02 09:16
Hej,
Det finns väl ett visst tryck att så är fallet. Men är man lite knäpp på vidvinkel så lutar det åt det hållet. Så nu kan man välja kamera. När man går ut på stan. Digitalt om det är nödläge och analogt om det är lugnt.
Men det är alltid roligt att läsa om gammalt och nytt.
Klapp
Bob
Gott att höra att problemet slutligen fick lycklig lösning. Jag ser fram emot att få beskåda combon på onsdag!
Hälsar Jan Eric
Svar från Bob Bovin 2019-06-02 11:10
Hej Jan Eric,
Ja, nu kan alla veta att det går att använda den gluggen på både skruv som bajonett Leica.
Vi ses
Hälsa
Bob
Grattis! Ser ju riktigt trevligt ut... Pilligt jobb sånt här. Skulle göra rent bländarlamellerna på en gammel Nikkor för ett tag sen och då vart det bara att beställa specialmejslar, JIC. Fick köpa från Tyskland! Ha det gött!
Svar från Bob Bovin 2019-06-03 17:22
Hej,
När skruven väl var lös så var det mer brutalt skruvande av oss seniorer.
Det är svårt att hitta små skruvmejslar, men vi hittade en uppsättning på Clas Ohlsson.
Ha det väl
Bob
cowboy 2019-06-03 22:31
När Clas Ohlson inte räcker till: här hos Microtools Europe finns specialverktyg, små skruvmejslar, reservdelar och diverse nyttigheter ( https://www.micro-tools.de/en/home/ )
Svar från Bob Bovin 2019-06-04 09:28
Tack Bo,
Bra länk. Hade ingen aning.
Ha det väl
Bob
Hej igen Bob!
Jag har ju nu fått de grillerna i skallen att ev köpa mej en Super Angulon själv, men då inte f4,0, utan den senare 3,4 versionen (med bajonettfattning förstås).

Efter att ha blivit "dissad" av ett par tre tyska/danska Leica-M- kännare, med att Super Angulon 21 mm f3,4 inte passar på min M6:a, så blev jag besviken att det inte skulle gå - pga att 21:an sticker ut så långt bakåt.

Tydligen skyms ljusmätningen på M6 så att det inte funkar.

Men nu den för mig viktiga frågan: Riskerar man att skada/sabba M6:an gm att försöka sätta 21:an på den??Jag befarade förut att jag skulle behöva köpa också ett kamerahus till (M3 eller M4 osv) för att kunna supervidvinkelplåta analogt...

Puuuh vad jobbigt! Det leder ju också till att jag sedan måste ha ett större vitrinskåp, därefter större lägenhet...osv

Sedan att (bara) ljusmätningen på M6 är skymd gör mig mindre - jag vill gärna träna upp mina ögon att ljusmäta! En 400 asa sv/v film har ju en hyfsad exponeringsmarrginal, i a f plus minus 1-2 bländarsteg, eller?? Kanske om jag omformulerar min fråga i ett mail till till nämnda tyskar, så kan jag få ett positivt svar som jag vill ha!

Kan nån av er andra hedersknyffelnördar bekräfta, att jag kan fota med en Super Angulon 21 mm f3,4 på min Leica M6, det är bara ljusmätningen som bortfaller och att med normal försiktighet ska man inte behöva skada kamerahuset eller objektivet??

Trevlig långhelg på er alla - på med gulfiltret på Summiluxen och ut i naturen för att föreviga 2019 års juni-cumulus!
mvh/B
Svar från Bob Bovin 2019-06-05 07:02
Hej,
Super-Angulon objektiven går att sätta i alla Leica M kameror, utom Leica M5. M5 har en ljusmätare som svänger bakom objektivet och slår i kanten.
Som du kan se i en blogg nyligen så har vi satt S-A 21/4 i en digital Leica M 240. Bilderna blir kalas med manuell ljusmätning.
Har du funderat med en Super-Angulon R 21/3.4 + adapter på din M6. Det är både billigare och helt säkert om du är orolig.
Ha en bra helg
Bob
Canalog 2019-06-05 08:15
Stort tack Bob!!
Då vet jag...och snart blir det nog en S-A 21 mm f3,4....har hittat en glugg som jag tror är rätt för mig!
/B
Canalog 2019-06-05 17:05
En fråga till, Bob, om S-A 21 mm f3,4:

Lös sökare fast satt i tillbehörsskon, är det praktiskt eller ett måste? M6/har väl inte skarram för 21 mm, och ser ma över huvud taget något i kamerans egna mätsökare?

Ett snabbt svar från dig vore mkt uppskattat...jag står i begrepp att köpa objektivet i kväll!!
Mvh
/B
Svar från Bob Bovin 2019-06-05 17:39
Hej,
Börje,
Du måste ha en extern sökare om du skall se bildens innehåll. Avståndsinställningen fungerar som vanligt.
Lycka till
Bob
Canalog 2019-06-05 17:47
OK Bob...menar du att det är helt svart i sökaren om jag ser i den? Jag ser inte ens att kameran är ungefär rätt inriktad?
mvh
/B
Bob - en fråga till...ditt motljusskydd på 21:an ...är det verkligen nödvändigt, eller bara "status"?
/B
Svar från Bob Bovin 2019-06-05 07:06
Hej,
Det skadar aldrig med motljusskydd. Det går säkert bra utan också. Jag har ett B+W UV filter på som skydd för en så här unik glugg.
Motljusskyddet ingick i köpet efter Leif Fröderberg. Om man skall köpa ett på eBay får du lägga upp minst 4 laxar.
Ha det väl
Bob