UNDER FOCUS
#2642. Pensionärens roll??
I valfläskens tid?? --i landet utom sig?? --framhölls det att pensionsåldern skulle höjas?? För dem som ville fortsätta jobba upp i åren?? Man skulle se äldre som de som visste mycket??
Efter en lång tid av inlärning och erfarenhet?? I det här underliga landet utom sig kastas kunskap på skräphögen?? –om den är äldre än 65 år!!
Så är det inte i länder med framgång?? –så är det inte i Kina!! –så är det inte i södra Korea!! –så är det inte i Japan?? Lår oss ta ett exempel ur seniorplåtis egen erfarenheter?? –i Tokyos finaste Tempura restaurang, där bland andra kändisar Chaplin brukade käka, sitter bakom den stora koppargrytan med kokande olja en man långt över 80 år!! –och skulle inte vara förvånad om han sitter där än!!
Nä, så här ser det ut i landet utom sig:
Landet utom sig 2018-08-28
#2641. Retinal art?? –dada??
Den ständigt olösta gåtan är ju?? –vad är konst?? Dadaisterna försökte ju sätta detta på sin spets?? –genom att ställa ut ”Readymades” som konst?? Marcel Duchamp rörde sig i utkanten av dadaismen??
Men anslöt sig aldrig formellt till dadaisterna?? –men får ju idag ändå stå som en slags symbol för dadaisterna i New York år 1917. Då han försökte ställa ut en upp och nedvänd pissoar i en utställning med ”Society of Independent Artists”. Pissoaren refuserades dock och publicerades första gången som en bild av Alfred Stieglitz i tidskriften ”The Blind Man”?? –vilken gavs ut av Duchamp.
Första sidan på The Blind Man nummer 2
Den tidskriften kom ut bara två gånger!! --just för att Duchamp förlorade ett schackparti mot en kompis som också gav ut tidskrifter.
I nr 2 av tidskriften finns den berömda bilden av pissoaren:
Fountain 1917, photograph by Alfred Stieglitz, in The Blind Man
Duchamp förklarade att han skulle helst lämna vad han kallade ”Retinal Art”, som bara appellerade till ögat, och gå in för konst som engagerade hjärnan?? Det skulle då kunna vara ”Readymades”!!
Frågan är om det inte är dags för att vi plåtisar, som ju uppenbart håller på med ”Retinal Art”, får gå över till bilder som appellerar till betraktarens hjärna??:
Non retinal art
#2640. Jösses vilken kamera?? –Leica M10-P!!
Nu har det kommit ut en ny Leica kamera?? –med fundamentala?? –förbättringar?? Designmässigt avskalad?? –så den inte skall synas så väl?? –å vilken Leica ägare vill nu detta??
Den har fått en ny ”pekskärm” på baksidan?? –så att du i ”live-mode” kan dubbelklicka för att få en förstorad bild för att fokusera?? Det är inte så dumt??
Nya Leica M10-P
Slutarljudet är mycket tystare än i M10?? –och det gör ju att detta är en ”inkognito” kamera för fotoflanören?? Om du köper den svarta varianten för sådär 81 laxar så får du en kamera som inte lyser fram mässing när du sliter på den!!
Mattsons Foto i Lund har en M10-P för demo!! Seniorplåtis fick låna senaste Summilux 50/1.4 ASPH objektivet av Bo Johnsson, medlem på fotosidan, för att ta några bilder i gatumiljö:
Leica M10-P med Summilux 50/1,4 ASPH @ 1/1000 s, f1,4, ISO 200
Leica M10-P med Summilux 50/1,4 ASPH @ 1/1000 s, f4, ISO 640
Det här är ju en nästa fulländad Leica M kamera?? –det enda som seniorplåtis tycker är lite sorgligt är prislappen och vikten?? Övertalnings kampanjen pågår ständigt med assistent Ninni!!
#2639. Skall man läsa det finstilta??
I dessa tider är det nog fler och fler som inte läser det finstilta på nästa sida?? –eller i reklambilder?? Seniorplåtis läser sällan villkor och bruksanvisningar heller?? –men det har kanske sina fysiska skäl??
Man undrar ju om det inte bara är jurister?? --som skriver och läser finstilt text?? Nu är man nog ute på hal is igen?? –om det finns någon sådan kvar??
Finstilt i Lund anno 2018-08-28
#2638. Är Leitz Summilux 50/1,4 vers. 2 för färg- eller monokromfoto??
Med sina fel och brister?? –kanske den här gluggen är mer lämpad för den tidens vanligaste ”sensor”?? –med annat ord ”film”?? I en gammal analog Leica M2 hade de flesta Kodak Tri-X??
Det var ju en medelkornig film?? –om man inte soppade den varm eller länge?? Lite kornig film hörde till tidens anda??
Leica M2 med Summilux 50/1.4
Nu är det andra tider?? –nu sitter de flesta gluggarna på en digitalkamera. Med hjälp av en adapter?? Idag har man ju större möjligheter att tillverka färgbilder med nästan inga optiska fel?? –eller så tycker man att det är charmigt med lite optiska aberrationer i bilden:
Summilux 50/1,4 på en GM5 med f1,4
Nu undrar man om gammelglorian försvinner om man går över till en monokrom bild med hjälp av Silver Efex Pro2:
Samma bild framkallad i Silver Efex Pro II
Så om man tycker det är kul kan man ju köra med den moderna framkallningsmetoden av bilder med den gamla Summiluxen:
Summilux 50/1.4 med GM5 i Lund anno 2018-08-28