UNDER FOCUS
#1993. Svin och svinn?? –och sport??
Skyltar ser man överallt i vår lilla akademiska bondby?? –för det mesta finns det inget sammanhang alls?? –eller är bara svårsökt?? Här är det svårt nog??
Här fanns det inget sammanhang?? –eller ……..??
En lugn stund i Lund anno 2016-09-28
#1992. Red top?? –minns du det??
Det är väl ingen som kommer ihåg den?? –den röda toppen?? Pricken finns ju fortfarande?? –men jag har faktiskt hittat den, jo, just toppen den är här på bild??
Den som läste DN på femtiotalet och senare minns kanske en krönikör?? –som skrev under pseudonymen Red top (Lennart Nyblom). Han var en bland flera läsvärda journalister, mest känd är kanske Bang.
Varför kom seniorplåtis att tänka på detta?? –ja, det var inte svårt??
Red top i Lund? Anno 2016-09-28
#1991. Zoomar är kass?? –inte med dagens moderna objektiv??
När seniorplåtis började använda telezoomar i slutet på sextiotalet?? –blev han hånad?? Stora, tunga, tröga och oskarpa var alltid omdömena?? De funkade dock bra på resor??
Skepticismen har hängt i sig in i våra dagar. Det har dock hänt något viktigt sedan sextiotalet?? Datorerna har gjort sitt inträde inom optikforskningen?? Teori och programmering bemästrar idag kombinationen av många linser i ett objektiv. Dessutom har ytbehandlingen med nanokristaller gjort det möjligt att begränsa oönskad ljusspridning i fasövergångar.
Så idag behöver en fotograf inte vara så skeptisk när han sätter en zoom på en kamera. Kolla vad fotograferna har för objektiv vid presskonferenser och sport?? Du kommer att se många zoomar där??
En bra zoom är mycket användbar om du vill resa med lätt bagage?? Seniorplåtis blev nyfiken när han såg den nya zoomen Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4,0 Pro. På Expon hos Scandinavian Photo i Malmö visade Peter upp den för provning. Seniorplåtis satte de på sin Pen F och det blev hyfsad balans trots en vikt på 561 gram. Den känns ändå inte klumpig, inte ens i jämförelse med t ex 40-150 zoomen som väger 760 gram. Båda dessa zoomar är nog avsedda för den nya E-M1 Mark II?? Den är lätt att hantera, zoom och manuellt fokus är ok. Full glugg är 4 och det är bra på den typen av rese-zoom?? Blixtsnabb autofokus i dagsljus. Det här är en mycket skarptecknande zoom, över hela området 12-100 mm.
Här kommer bilder från tre zoomlägen, 12, 24 och 100 mm, direkt från LR 6 och bara 25% skärpning:
Olympus Pen F och Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4,0 Pro @ f/4 och ISO 200. 100% utsnitt i varje bild.
Gatufoto är ett område för användande av den här gluggen. Även 100% utsnitt kan användas för bilder publicerade på nätet. Här kommer två bilder där ”state of the art”?? –efterbehandling i LR och PS gjorts.
Olympus Pen F och Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4,0 Pro. 1/1000 s och f/4 med ISO 3200 resp 2500. Detaljer i gatulivet i Malmö anno 2016-09-30
#1990. Naturbilder i svart/vitt?? –är det naturligt?? –eller missvisande??
Hur naturligt är det att visa naturen utan färg?? Det har blivit vanligare bland internationellt etablerade fotografer. Varför undrar man ju?? --nu när färg blir allt lättare att kontrollera??
På senare tid har det ju varit stora utställningar på Fotografiska med Sebastião Salgado och Nick Brandt med bokutgivningar. Nyligen snubblade seniorplåtis över en artikel om dokumentär fotografen Tomasz Gudzowaty i läsvärda LENS. Han visar bilder från, bland annat Antarktis, helt i svart/vit. Han har också givit ut bilderna från Antarktis i en bok Closer på förlaget Steidl.
Om du kollar upp bilderna i boken och i LENS så ser du att de är mycket mörka, korniga och kontrastrika. Nästan som på den gamla goda fotografin på slutet av 1950-talet??
Seniorplåtis tycker att Gudzowaty försöker att påvisa att kejsarpingvinerna har det eländigt i snöstormarna?? –möjligen orsakade av växthuseffekten?? –vilket inte alls är självklart?? Detta att använda svart/vita bilder för att ge en dyster stämning och styra intrycken i en viss riktning?? –det är jag mycket tveksam till.
Seniorplåtis har varit i en kejsarpingvinkoloni i Antarktis?? –och plåtat i -20 grader i två dagar. Bilder från detta besök är genomgående vackra och visar inte en svår vintermiljö för de stora fåglarna. Det går dock att plocka fram en stämning som är dyster med svart/vit foto??
Det skulle vara mer naturligt att visa bilderna från kejsarpingvinens familjeliv i kolonin i den färgprakt som rådde på isen. Här kommer två bilder.
Kejsarpingvinernas liv på isen vid Snow Hill i Antarktis
#1989. Man kan ju alltid titta på virvelvinden??
Som senior får man ju nöja sig med allt enklare nöjen?? –mata duvor vid bänken?? –går sakta över i att kolla på dansen?? –av tomma påsar och papper i blåsten??
Det där är väl att ta i, det finns ju massor av kul att göra på äldre dagar?? –som att plåta gatufoto! Det är kul det?? –speciellt om det är påsar som blåser kring på stan??
Dansande påse i Lund anno 2016-09-28