#1990. Naturbilder i svart/vitt?? –är det naturligt?? –eller missvisande??
Hur naturligt är det att visa naturen utan färg?? Det har blivit vanligare bland internationellt etablerade fotografer. Varför undrar man ju?? --nu när färg blir allt lättare att kontrollera??
På senare tid har det ju varit stora utställningar på Fotografiska med Sebastião Salgado och Nick Brandt med bokutgivningar. Nyligen snubblade seniorplåtis över en artikel om dokumentär fotografen Tomasz Gudzowaty i läsvärda LENS. Han visar bilder från, bland annat Antarktis, helt i svart/vit. Han har också givit ut bilderna från Antarktis i en bok Closer på förlaget Steidl.
Om du kollar upp bilderna i boken och i LENS så ser du att de är mycket mörka, korniga och kontrastrika. Nästan som på den gamla goda fotografin på slutet av 1950-talet??
Seniorplåtis tycker att Gudzowaty försöker att påvisa att kejsarpingvinerna har det eländigt i snöstormarna?? –möjligen orsakade av växthuseffekten?? –vilket inte alls är självklart?? Detta att använda svart/vita bilder för att ge en dyster stämning och styra intrycken i en viss riktning?? –det är jag mycket tveksam till.
Seniorplåtis har varit i en kejsarpingvinkoloni i Antarktis?? –och plåtat i -20 grader i två dagar. Bilder från detta besök är genomgående vackra och visar inte en svår vintermiljö för de stora fåglarna. Det går dock att plocka fram en stämning som är dyster med svart/vit foto??
Det skulle vara mer naturligt att visa bilderna från kejsarpingvinens familjeliv i kolonin i den färgprakt som rådde på isen. Här kommer två bilder.
Kejsarpingvinernas liv på isen vid Snow Hill i Antarktis
Och Gudzowaty tycker att det svartvita har sin plats här!
Men det tycker inte jag!
Det e väl det här som e fotokonst och svårt! Man tycker olika!
Men jag tycker att Gudzowaty missar en del med att fota svartvitt här!
/B
Fotografer har olika agenda och det är bra. Budskapet är ju inte den enda utan det kan också vara pengar och dekorativa aspekter som skall falla in. De svart-vita bilderna av Gudzowaty är tilltalande ur de senare aspekterna.
Men om man ser det ur jordens bevarande så är jag mera tveksam och då tycker jag inte som bilderna. Även om man kan se behovet av att väcka avsky i många fall. Brända urskogar och översvärmningar kan ju tala i den riktningen. De skall ju dokumenteras.
Ha det bra i Gnesta
Bob och Ninni
Så jag tillåter mig att tycka annorlunda, precis som Bengt säger att man ska...;-) Ser man bilderna som ett budskap så är möjligen språket väl "grovt", men som estetiskt uttryck! Många av bilderna är ren grafisk konst i mina ögon.
Jo det påminner om Nick, som har mer valörer. Men jag håller med att Tomasz gör bra stämningsfulla bilder. Jag tycker dock inte det blir ett inlägg i miljödebatten, om jag tror att de skulle vara också.
Men visst är det en spännande bok, ovanlig i dessa dagar.
Ha det bra
Bob
Man tackar, det är ett tacksamt område med pingviner.
Ha en fin helg
Bob
For mig er der forskel på at ville vise noget dokumentarisk og så at vise et personligt udtryk.
Jeg hørte engang et program, hvor nogle fotografer diskuterede netop dette emne. En af dem kom med en defenation, som jeg har taget til mig: From a Photograph to an Image (från ett foto til en bild). Fra dokumentar til et personligt udtryk.
Jeg har også set Gudzowatys billeder og de er netop meget personlige udtryk og er blevet til super Images - arts! Efter min mening.
Med fotohilsen fra Erik.
Hobbyfotografen fra Danmark.
Det är en bra definition av foto som du tar upp. Jag håller med om den. Tomasz vilder är konst för mig.
Ha en fin helg
Bob
Nja, tänk om de varit så snygga.
Ha det bra
Bob
Här gillar jag de i färg bäst.
Känsla för bild har du ju och jag tycker som du att färgbilder nästan all blir bättre i färg.
Ha det bra
Bob
Ylva.
Valet av färg i en bild kan vara svårt. Kanske får man tänka efter vad som är målet med bildens innehåll.
En bild kan ju skrika.
Ha det bra
Bob
Hälsningar Ylva.