UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1621. Frankt foto?? –visar nutiden?? –i urbana områden??

Gatufoto skall ju vara frankt foto?? –det vill säga det skall va ärligt?? –och spegla det sätt vi lever på idag?? Inget fusk och mygel, utan det ska va okonstlat?? –men konst??

Hepp hur gör man det?? –de kräver ju en arbetsmodell?? Den modellen måste ju ett resultat som engagerar?? –betraktaren. Kan det då vara arrangerat och tillrättalagt?? –nä det ger ju inte en ärlig bild av det som sker idag??

Det är inte lätt att ställa upp en arbetsmodell för detta?? –jag har inte svaret till detta?? Men det har kanske du??

Jag vet bara att jag tar en bild som kan va som denna??

Lund anno 2015-09-25

Postat 2015-10-06 07:42 | Läst 1437 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#1620. Logistik?? –är det livet?? –eller bara transport??

Det sägs ju att det är resan som är målet med resan?? –och inte målet som är målet med resan?? Kan det verkligen vara så?? –idag när man kan vara i äpplet på några timmar??

Jag tror att det var förr?? –då fortskattningsmedlen var långsamma och kanske obekväma?? Då kunde själva transporten och väntetiderna bli små äventyr?? –å då kunde kanske målet va mindre intressant?? Själva resan blev äventyret??

I vår tid så kan man ju faktiskt välja?? Ta tåget, eller kanske bilen, i stället för jetplanet?? Det är ju också miljövänligare?? –men de tänkte nog inte Andrè på när han tog ballongen till Vitön?? –helt ofrivilligt??

Vi gjorde en gång en resa rakt över USA?? –med bil, en SAAB, i sakta mak?? Resan blev målet?? –inte New York??

Bryce Canyon, USA 1980.

Om det bara rör sig om ren lokal logistik så är kanske inte resan målet längre?? –eller ……??

Lund anno 2015-09-26

Postat 2015-10-05 07:45 | Läst 3387 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#1619. Får man hantera historiska bilder?? –hur som helst??

Det är en svår moralisk fråga?? –speciellt som det inte alltid finns någon att fråga?? Får man fritt framställa kopior eller boksidor?? –med tekniskt annorlunda utformning.

Jag kom att tänka på det när jag såg bilder av Tore Johnson, så som de visas av Nordisk museum på nätet och i boken. Fotograferna på NM har skannat Tores bilder och lagrat dem digitalt. De har städat bort damm och repor?? –mycket bra. De bevarar helt enkelt hans bilder för framtiden?? –heders.

Tore Johnson gav ut sin första bok redan 1952: Paris hemliga tecken. Förlag Wahlström & Widstrand, tryckt av Bröderna Lagerström, Stockholm. Texten i boken är skriven av Göran Schildt. Det är en underbar bok, full av humor och underfundighet i bilderna. Trycket är på glättat papper, men med varierande kontrast och svärta. Många av bilderna är för mjuka och för kontrastlösa?? --tycker jag. Skuggorna har för dålig svärta. Hans nästa bok Okänt Paris är tryckt av Nordisk Rotogravyr på matt papper och den boken har mycket bättre kontrast och svärta.

Om vi går tillbaka till den första boken och jämför den med den nya boken på Nordiska museums förlag. Låt oss jämföra samma bild i de två böckerna:

Överst den nya boken från NM.

Här ser man den stora skillnaden. Jag vet inte om man kan anta att Tore kopierade bilden och därmed valde en mjuk kopia från 6x6 negativet. Kanske han kände att det motsvarade den komiska situationens ljusförhållanden. När sedan NM valde en mer mörk och kontrastrik kopia i den nya boken så följer man alltså inte tonen i Tores gamla kopia??

Skall man göra så här?? –jag vet inte helt säkert?? Rent tekniskt är ju NM:s tryckning av boken superb?? –helt i dagens anda?? Den att göra bästa tekniskt perfekta bilden ut från negativet. Nästan perfekt svärtning och så bra tonomfång som går att få??

Men har man tagit hand om Tores intentioner om hur det såg ut den dagen?? Ja, det får vi aldrig reda på??

Postat 2015-10-04 07:49 | Läst 2888 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#1618. Mitt i gatan?? –går det för sig?? –javisst!!

Det här är verkligen en ”cool kille”?? –mer avslappad kan man ju knappast tänka sig?? Så totalt omedveten om faran?? –passerar han den breda gatan??

Mästaren av bildserier (=”Flicks”) är enligt seniorplåtis Elliott Erwitt?? Han kan fånga det roliga i livets teater?? Ofta innehåller hans Flicks bara två bilder och det är nog det optimala?? –men han har också bildserier med upp till 4 bilder. Vad skall då en Flick innehålla?? –jo, jag tror det skall vara en alldaglig handling, men den skall innehålla en oväntad vändning?? –med ett humoristiskt drag??

Jag har försökt att lansera bildserier här på FS?? –men det är sällan man ser några?? Nu är dags igen, det här är en slinga av fyra bilder som en animerad gif.

Lund anno 2015-09-29

P.S.

The Flick is also published at YouTube:

https://youtu.be/54A8beNnEVU

Den kan också ses som inbäddad här:

D.S.

Postat 2015-10-03 07:45 | Läst 2883 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#1617. Blodmånen?? –var svår att plåta??

Månen är långt bort, mörkare än vanligt, och i ständig i rörelse?? Inte undra på att den är svår att fånga på bild?? –om man inte har en liten stjärnkikare med kamera.

Många bra bilder ligger ute på nätet av den senaste månförmörkelsen, även på FS. Den så kallade blodmånen skulle ju göra sig bäst på bild?? --om det fanns någon snygg förgrund i bilden, som ett snyggt träd?? Jag visste var ett sådant träd fanns?? –men jag var för slö för att köra dit kl 3 på natten. Jag visste att det skulle bli svårt att få en bra bild av månen?? –jag försökte förra gången det hände i Lund.

Först av allt så behöver man en lång brännvidd?? –mer än 1000 mm och ett stadigt stativ?? Helst också en kamera med bra prestanda för höga ISO?? –över 20000. Seniorplåtis kan inte säga att han har någotdera, utan fick plocka ihop vad som fanns?? Det blev Olympus E-M5 med Canon 300 mm f4 IS+2x extender monterat med adapter. Det blir inget autofokus. Det betydde att jag hade FOV som en 1200 mm på FF.

När det är månförmörkelse så är månen ganska mörk och det gör att det är nästan omöjligt att sätta fokus. Det var bara att chansa med många fokussättningar?? –och olika exponeringstider?? Mellan 4 sekunder och 1/20 sekund. ISO var mest kring 6400. Under en timma då förmörkelsen var i stort total tog jag 170 exponeringar?? –de flesta var ur fokus.

Olympus fick bestämma färgen?? –jag justerade ljusa och mörka delar och kontrast i LR 5.

Här kommer de två bästa?? --och en bild där ett flygplan nästan passerade månen utan att jag såg det??

Man kan tydligt känna igen Tycho kratern, till vänster på ”ekvatorn”, med alla sina ”gator”. Genom att mäta upp diametern på månen, och diametern på Tycho kratern, med en enkel linjal, kan man med reguladetri räkna ut att diametern på kratern är 84 km (NASA anger 86 km och 4,8 km djup). Man kan också se flera andra kratrar: Copernicus, Kepler, Plato och Aristarchus.

2015-09-28 kl.04.24. E-M5 @1/2 s f8 ISO 6400.

2015-09-28 kl.05.22.43. E-M5 @1,3 s f8 ISO 5000.

2015-09-28 kl.04.22.06. E-M5 @ 2 s f8 ISO 4000.

Flygplan kan ses nere till höger.

Postat 2015-10-02 07:40 | Läst 7351 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa