UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#727. Olympus Digital 12mm 1:2.0 ED MSC Limited Black!! –nyköpt och testad!!

Kunde inte låta bli?? –köpte till slut den svarta 12mm gluggen till min OM-D, korkat?? –jo, men den är lätt och lika dyr som den vita!! Måste testa först hur upplösningen är?? –inte så dumt!!

Det skall bli fotoflanörgluggen?? –svart metall!! –och nästan osynlig?? Nä, men tyvärr är den inte vädertätad som OM-D är!! Hur kan du köpa en så dyr glugg?? –ja den är dyr, men det följer med UV-filer, motljusskydd och metall lock?? Om man köper till det till den metallfärgade varianten så blir den faktiskt några hundringar dyrare!! Är den inte lite för stor för att vara en vidvinkelglugg?? Jo??

Lumix 14/2,5 är klart mindre!!

Den väger bara 130 gram och har ett behagligt manuellt fokus. Autofokus är blixtsnabbt med OM-D. Om man tar några bilder med Paterson testtavlor för upplösningen lp/mm så ser man att den nästan helt har upplösning till gränsen för vad OM-D kan prestera?? Det vill säga 96 lp/mm.

Vid bländare 2 ser tavlorna ut så här:

  

Det ger värdena 72 lp/mm i centrum (t v) och 60 lp/mm i hörnet (t h). Det här är värden som kan jämföras med vad LensRentals.com kommer fram till, 66 lp/mm respektive 56 lp/mm!! Det här är mycket bra värden för en vidvinkelglugg vid full öppning. Men Lumix 14/2,5 är bättre med siffrorna 84 respektive 66, enligt våra gamla mätningar!! Dock en skillnad du knappast ser.

Det fina är att bländar man ned till 5,6 så är gluggen lika bra!! Här är tavlorna:

   

Som ger siffrorna 84 lp/mm i centrum och 66 lp/mm i hörnet. Värden som är nästan lika med LensRentals.

Låter man kameran autofokusera ute hörnen så får man nästan samma värden vilket tyder på att gluggen har ett nästan plant bildplan. Inte så dåligt för en vidvinkelglugg!!

Det är en mycket snygg glugg på OM-D?? Motljusskyddet, av metall, är lite stor?? –men det regnar inte in så lätt!

Nu är det bara att rusa ut och plåta?? –tog en första bild på COOP! Här är den utan färgjustering!!

Postat 2013-04-25 06:50 | Läst 7281 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#726. Mask i magen?? –ja, om du äter mask i torsken??

Det må va naturligt?? –men det är inte så kul i alla fall?? Vill man käka en god bit mat, så kanske man tycker att det inte skall vara mask i råvaran?? Likafullt så hittade Ninni mask i färsk torsk!

Vi handlar alltid på torget i Lund, vi tycker om lokalproducerade produkter!! Det finns också två fiskbilar på torget de flesta dagarna!  Även om det har varnats för att köpa färsk torsk?? –på grund av överfiske i närhavet, så har vi köpt det de senast åren?? Så assistent Ninni köpte torsk nyligen av lokala fiskbilen!

Ninni steker ofta torsken efter rensning. Den här torsken visade sig dock leva?? –ett liten bit rörde sig?? –och visade sig vara en mask!!

Ninni slängde torsken, även om man hade stekt den noga, så hade det bara varit lite extra protein och ofarligt?? Men hade den varit vid liv när den kom ned i magen då hade den vandrat ut i kroppen?? Den kunde ha kommit ut i t ex ögongloben!

Jag tröstade mig med en härlig bulle i stället?? –som Ninni bakat!!

Postat 2013-04-24 06:56 | Läst 5689 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#725. Skor?? –ett mode som förundrar!

Gå är viktigt, barfota är bäst?? –men för det mesta måste man skydda fötterna! Då gäller det att va praktisk, och snäll mot fötterna!! Men är vi det?? –inte om man ser fötter på gatan??

Historiskt så har vi inte varit snälla mot våra fötter! –speciellt inte mot kvinnornas fötter! Ta en koll på träskorna i Japan (Geta) och de trånga skorna i Kina i historisk tid! Men hur är det idag?? –ta en koll här??

Men så är det en del som förstår det där med mjuka sköna skor??

Å så är det de som svävar fram i lek??

Postat 2013-04-23 07:03 | Läst 3317 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#724. ”Let`s dance”?? --vi har tränat länge?? –men får nog inte va mä!!

Dä ä poppis att dansa?? –numera offentligt?? –utan att vara dansare?? Bara lite träning behövs! –så går det riktigt bra?? De här två är dock lite omaka?? –för omaka!! De tränar dock tillsammans??

Jag upptäckte dem häromdagen?? –de stod mitt i stan och tränade. Kanske ville de ha publik?? Jag tyckte dock att de var lite omaka?? –de ene var ju mycke större och jag tyckte de verkade vara i otakt mest hela tiden! Vad tycker du??

Postat 2013-04-22 07:27 | Läst 3212 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#723. Inte fint med pirat på Leica?? –hur ä då Leitz på pirat?? –fotoflanören undrar??

Piratobjektiv dök upp på sextitalet på alvar! Ofta zoomobjektiv till en billig penning från Japan?? Pirater idag är nästan överklass?? –eller finns det en negativ ton?? –knappast??

Jag hade ett tele från Soligor och ett zoom från Tameron, båda tyckte jag fungerade bra på en Minolta SR 7! Gradvis har standarden på piraterna ökat och idag finns det  till ex. Sigma gluggar som är optiskt bättre än orginalgluggarna till en kamera.

Leica har ju antagit en särställning?? –ytterst få pirater har funnits till dessa kameror. Troligtvis har aldrig köpare av Leica kameror haft en tanke på att köpa en pirat och det har pirattillverkarna förstått. Idag är det andra bud?? –nu finns flera ”pirater” till Leica och i och med den senaste modellen så kommer det nog att bli allt fler. Kina spelar numera en stark roll som pirat och de kommer nog att komma in mer!

Då frågar man sig?? –kan en Leitz glugg vara pirat till en annan kamera?? Jomenvisst?? –jag har använt Leica M gluggar som pirater sedan jag började använda m4/3 kameror. Adapter mellan M och m4/3 kostar bara några hundralappar!! –och jag tycker det är utmärkt att man kan fokusera objektivt ”live” när man ser genom sökaren.

Så här kommer några fotoflanörbilder tagna med en Olympus E-PL1 och Leitz Summicron 35/2. Å du jag skäms inte för den kombinationen, trots att gluggen är en pirat!!

Postat 2013-04-21 07:01 | Läst 3502 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa