SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#723. Inte fint med pirat på Leica?? –hur ä då Leitz på pirat?? –fotoflanören undrar??

Piratobjektiv dök upp på sextitalet på alvar! Ofta zoomobjektiv till en billig penning från Japan?? Pirater idag är nästan överklass?? –eller finns det en negativ ton?? –knappast??

Jag hade ett tele från Soligor och ett zoom från Tameron, båda tyckte jag fungerade bra på en Minolta SR 7! Gradvis har standarden på piraterna ökat och idag finns det  till ex. Sigma gluggar som är optiskt bättre än orginalgluggarna till en kamera.

Leica har ju antagit en särställning?? –ytterst få pirater har funnits till dessa kameror. Troligtvis har aldrig köpare av Leica kameror haft en tanke på att köpa en pirat och det har pirattillverkarna förstått. Idag är det andra bud?? –nu finns flera ”pirater” till Leica och i och med den senaste modellen så kommer det nog att bli allt fler. Kina spelar numera en stark roll som pirat och de kommer nog att komma in mer!

Då frågar man sig?? –kan en Leitz glugg vara pirat till en annan kamera?? Jomenvisst?? –jag har använt Leica M gluggar som pirater sedan jag började använda m4/3 kameror. Adapter mellan M och m4/3 kostar bara några hundralappar!! –och jag tycker det är utmärkt att man kan fokusera objektivt ”live” när man ser genom sökaren.

Så här kommer några fotoflanörbilder tagna med en Olympus E-PL1 och Leitz Summicron 35/2. Å du jag skäms inte för den kombinationen, trots att gluggen är en pirat!!

Inlagt 2013-04-21 07:01 | Läst 3580 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Av första bilden att döma så tycker tjejen om att ha blivit fotograferad med en pirat :-)
Svar från Bob Bovin 2013-04-21 07:32
Hej!
I Lund är det glada miner.
Ha en fin söndag
Bob
Wolfgang 2013-04-21 07:46
Det tror jag säkert, Bob! Valborgmäss skall vi gå på spex :-)
Fina bilder som vanligt. Till Leica har det ju alltid, redan från 30-talet funnits "piratobjektiv", på 50-talet vimlade det av alla möjliga fabrikat och kopior av kameran också, de flesta fullt användbara ännu om de överlevt slitage och tidens tand. Även nu finns ju många fina relativr nytillverkade "pirater" av både objektiv och kamerahus kompatibla med Leicasystemet. Roligt med mycket att välja på:-)
Svar från Bob Bovin 2013-04-21 18:02
Hej Ulf,
Det är bra att de finns mycke att använda. Numera när det mesta är av bra standard. Det är inte så mycke snobbighet längre, alla använder de de tycker om.
Ha det bra
Bob
Jo det blev en del åsikter när jag skrev om zeiss som pirat på leican, jag har ju skämtat några år med mina zeiss-ägande kamrater om just detta så jag tyckte det var dags att bjuda igen. :)

Men pirat menar man ju allt som inte är originaldelar (åtminstone jag) och då kan ju piraterna vara lika bra eller rent av bättre. :)

Ha en fin söndag Bob.
-affe
Svar från Bob Bovin 2013-04-21 18:07
Hej Alf,
Idag är det ju så bra pirater, att piratmåttet blir lite udda. Så kanske något annat namn får hittas på.
Idag gäller det att hitta något man trivs med. Då kan man gör sitt bästa. Förmågan att hitta bilden sitter nog i huvudet.
Ha det bra
Bob