UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#317. Den sålde mycket bra i Japan 2011?? –gissa vilken` `??

Vilken kamera står sig trots att den börjar bli gammal och omodern?? Japanerna köper den fortfarande trots att nya modeller kommer i en strid ström!! Jag tycker det är en utmärkt bra ”gatans kamera”!!

Olympus Pen E-PL1 + Zuiko 21/3,5 + VF2

På nätet förekommer information om att E-PL1 är den mest sålda modellen i Japan under 2011. Jag har försökt hitta källan, men inte lyckats. Japan är det enda landet som har officiell statistik om kameraförsäljning. År 2010 var E-PL1 på 8:e plats med 5,2 % av totalmarknaden och det kan jämföras med att 550D hade 13,6 % av marknaden.

Man undrar ju varför den säljer så bra fortfarande trots att det kommit två nyare modeller E-PL2 och E-PL3. Sannolikt har det funnits ett stort lager från början och sedan är den nu billig att tillverka mer av. Den lär göras i Kina. Man kan nu köpa den ny på nätet från Tyskland för 1500 kr. Det är verkligen billigt för en kamera som har så bra bildkvalitet.

Varför tycker jag om den här kameran?? –den är lätt!! –bildstabilisering i kamerahuset!! –bra sensor, med lagom mycke pixels!! –bra brusnivå på 36 DIN!! –ganska tyst!!, --det går att köra 39 DIN som ”kornig” svartvit!! --bra manuell fokusering med  alla objektiv!! –kan ta alla objektiv med adapter!! Å fram för allt den ser ut som en ”leksakskamera”.

Enligt rykten så har den ett mycket tunt ”AA-filter”. Med riktigt bra objektiv, Zuiko 50/1,4, så vet jag att sensorn har upplösningen 75 lp/mm. Det är mycket bra och tyder på tunt AA-filter!! Det verkar som om E-PL1 är något bättre än E-PL3, kolla DPR??

Gatufotografering är mycket kul eftersom jag kan välja objektiv efter humör. Dessutom har man många m4/3 objektiv att köra med autofokus. Om jag skulle köp en vardagskamera idag så skulle jag köpa E-PL2, som kan hittas för 2500 kr på nätet.

Här kommer en bild från gatan!!

Lund 2011. Olympus Pen E-PL1 + Zuiko 21/3,5


Postat 2012-03-11 07:27 | Läst 3417 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#316. Riktiga sportbilder med action!! –var är de i dagens tidning??

Var tog all actionbilder vägen!! –ja inte finns de i de dagliga sportbilagorna!! Där är det bara porträttbilder och bilder på fruar och mostrar till spelarna!! Har det blivit några slags socialbilagor för sportmiljonärer!!

Om det skulle va så att bildredaktörerna på sport pressen inte vet skillnaden mellan action- och porträttbilder så kommer det här!!

Typisk actionbild!!

Typisk porträttbild!! Carl Lewis.

Jag tog mig friheten att göra en liten ”research”!! –hemskt uttryck för en professor som vet vad research är!! --men i alla fall jag kollade de två största kvällstidningarnas sportdel och räknade alla bilder som var en spalt eller större i åtta blaskor. Det fanns totalt 126 bilder. Det fanns 11 stycken actionbilder!! --av någon form av aktuell sport!! Jag tog bort hästkapplöpning, för det tycker jag inte är en sport!! Ja, det blev alltså 115 bilder med porträtt, glädjescener, eller arkivbilder. Det fanns några montage också. Det betyder att det var mindre än 10 % actionbilder i dessa sporttidningar. Det är rent ut sagt för j-----t.

Man kan inte skylla på fotograferna!! --för de tar massor av actionbilder och de har alla de verktyg som behövs för att fånga det rätta, avgörande ögonblicket. Herr redaktörer, för det kan inte va kvinnor som är så enkelspåriga, ni kan inte skylla på TV!! --att de redan avslöjat det avgörande ögonblicket. Nä, för de bilderna fladdrar förbi alldeles för snabbt på dumburken. Frys fast det avgörande i momentet i sporthändelsen!! --eller vet ni inte vad det är. Visa dessutom lite humor!! Lite roliga bilder och inte bilden på mormor till storstjärnan!!

Typiskt rolig sportbild!! Patrik Sjöberg.

Postat 2012-03-10 07:19 | Läst 6235 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#315. PureView?? –41 MPix?? Varför då!! –Jo, 440 MPix i en fullformat bild!!

Då kan vi slumpa bort våra jättekameror på nätet!! --och köpa en telefon!! Det är allt vi behöver?? Jo, det är en kamera!! –med foto och video på högsta standard. Upplösning för meterförstoringar och fullHD.

Var finns den här bomben?? –den heter Nokia 808 PureView!! Den har en bildsensor som är 7,5x10,8 mm och har 5368x7728 pixlar. Det betyder att den har 41 MPix  av en storlek på 1,4 mikrometer. Det leder till en upplösning med Nyquist-gränsen 337 lp/mm. Hur skall man kunna utnyttja den upplösningen?? –det måste vara ett superobjektiv. Nokia har fått hjälp av Carl Zeiss som nykonstruerat ett objektiv med brännvidden 8 mm och ljusstyrkan 2,4. Det är ett objektiv med 5 element i en enhet. Glasen är gjutna och asfäriska, några av högindex typ. 8 mm motsvarar 35 mm för fullformat. Närgränsen är 15 cm. Med så här små pixels skulle en 24x36 mm sensor hålla 440 MPix!! Då räcker inte din gamla dator hemma, för att lagra bilder!! Nokia har fixat detta så att du kan lagra deras bilder i 5 eller 8 eller 38 MPix.

Svalbard 2011. ”Stenålderkamera” med långzoom.

Kan man ta det här på allvar?? Ja, det här är ”real shit”!! –Nokia väljer inte det vanliga sättet att läsa ut bilden från sensorn!! En vanlig metod är att ta 4 gröna+2 röda+2blå pixels och interpolera det till en pix. Här översamplar man alla pixlar som RGB pixels?? –ja de berättar inte hur!! Men det betyder att Nyquist-gränsen 337 lp/mm utnyttjas helt ut!!

Med så stor sensor kan man lätt ordna 3xzoom i stillbilder och 4xzoom i HD 1080p video. Så det blir en kraftfull KAMERA!!

Om du inte tror på det här?? --så kan du titta på bilder som Nokia lagt ut på flickr. Där finns bilder med full upplösning och du kan ladda hem dem och kolla. Jämför dem med din DSLR med många pixlar så skall du se att Nokia 808 är bäst. Det finns också en kul artikel av Nokia´s Damien Dinning om hur kameran kom till.

Vad betyder det här?? Nokia säger att de hade en prototyp klar 2008. Vad har CanNik bakom laboratoriedörrarna?? 22 och 36 MPix på en fullformatare?? –bahha!! När Nokia kan sätta in en processor i en liten telefon som kan hantera 41 MPix och full HD!!

Nä nu får ni rycka upp er!! --där borta i öst!!

Postat 2012-03-09 07:00 | Läst 2762 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

#314. Paus på botten?? –eller på kanten??

Skönt att ta en paus när man är i botten, eller när man sitter på kanten. Vattnet ger ro och man kan slappna av!! Man behöver varje stund i solen!! Speciellt mitt i en storstad med all dess stress och föroreningar!!

Jaga runt på trötta ben hela dagen, sotet i kragen tätnar. Det smakar faktiskt gott med ”fish and chips” till lunch!! --otroligt!! Nu behöver man bara sätta sig ned å slappna av en stund i solen. Rinnande vatten ger lite ro!! --även om det inte är rent. Det är faktiskt lågvatten?? –så man kan lägga sig ned på sanden och ta ett solbad mitt i världsstaden!! –ofattbart!!

Lek och sol på stranden. London 1967. Minolta SR7+ Soligor 250/5,6

Paus på kontoren!! –några pappersvändare tar en stund i solen!! --bland ruinerna från vad?? Man tror ju att det inte skall finnas några kvar?? –så här långt efter Churchills tid?? Lika fullt finns det så och det ger plats fri från turister!!

Solstund i ruin. London 1967. Minolta SR7+ Soligor 250/5,6

Vilken strand?? –jo, ”River Thames”!!

Postat 2012-03-08 06:56 | Läst 3871 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#313. Vill du ge ut en fotobok?? –med låg produktionskostnad?? –några tips!!

Vill du bli odödlig?? --å ge ut en fotobok som arkiveras i Kungliga biblioteket?? Den skall va så billig som möjligt!! –men det blir igen jättebok för kaffebordet!! Det blir en ”paper back” med ISBN nummer!! – bilder i färg!!

Den digitala världen har öppnat möjligheten till publicera böcker för gemene man!! Du kan göra stora skrytböcker för kaffebordet, precis lika fina som storförlagen låter trycka i Kina. Dessa böcker, som t ex från blurb.com är dock ganska dyra och de går inte till arkivering i Kungliga biblioteket!! --utan att boken har ett ISBN nummer från KB. Idag kan man dessutom tillverka e-böcker (digitala böcker) som inte trycks och dessa kan man få distribuerade till de svenska biblioteken. Å tjäna en hacka!!

Vi skall här kort förklara hur man gör för att publicera pappersböcker och e-böcker. Det blir billiga böcker med färgtryck, men inte några superfina lyxböcker.

För att underlätta allt så kan man starta ett Handelsbolag eller en Enskild firma. Det är inte absolut nödvändigt, men underlättar om du vill ha lite pengar i förtjänst. Vill man starta en firma så får man skicka in en anmälan till Bolagsverket. Det kostar en engångssumma, 1200 kr. Du måste då sköta en enkel bokföring och du blir momsredovisningsskyldig och du får f-skattesedel. Det finns enkla dataprogram för bokföring. Naturligtvis är detta det största problemet för förlagsverksamhet. Men som sagt det är inte absolut nödvändigt.

Nästa uppgift blir att anmäla ditt förlag (mitt är Bovin Design HB) till Kungliga biblioteket. Du behöver hitta på ett namn på ditt förlag och du får 10 ISBN nummer, som hör till ditt förlag. Efter en kort tid ger KB besked om vad du fått för nummer. Sedan gäller det att tillverka en streckkod som hör till varje boks nummer. Det finns firmor som tar betalt för det, men här kan du få en gratis. Du får dock fixa till den lite i PS så den blir snygg. Alla dina böcker som du publicerar måste ha en egen streckkod. Kungliga biblioteket förväntar sig att du skickar in ett pliktexemplar till de olika Universitetsbiblioteken. Du får en lista av KB. Det brukar vara 7st exemplar totalt. Så det kostar lite beroende på hur dyr bok du gjort.

Nu gäller det att tillverka tryckfärdiga pdf-filer för pappers och e-böcker. I stort sett är det samma filer.

Vi börjar med e-böcker. Tillverka boken i ett dataprogram som kan generera en styrbar och bra ”.pdf-fil”. InDesign eller Word fungerar bra. Du kan välja hur stor bok du vill göra. Jag föreslår dock att du har samma format som du har för pappersboken, och de brukar vara låsta i olika industriformat. När du är klar med din bok behöver du sända den till en distributör!! Det finns flera sådana men jag skulle vilja rekommendera Elib, jag vet att de fungerar perfekt. Här måste du upprätta ett kontrakt med Elib. De sköter så all distribution till e-bokhandeln och biblioteken. De sköter också insändandet av pliktexemplar till KB, även e-böcker skickas in till KB. Elib tar en mindre avgift (mindre än tusen kronor per bok), och då sköter de bokföringen av e-böckerna och du får uppmaning skicka en faktura till dem, varje halvår. Det är här som det är bra att ha ett bolag, annars får du anlita ett faktureringsbolag som sköter det åt dig.

När det gäller att trycka pappersböcker, så måste du finna ett bolag som trycker med ”print on demand”, du vill inte ligga inne med något eget stort lager. De finns flera sådana bolag i Sverige, jag har anlitat ett i Visby, books-on-demand. Kom ihåg att böcker tryckta på detta sätt blir ganska dyra. Du får en mycket ringa vinst om du vill hålla ned priset till kund. Tryckkostnaderna blir ganska höga. Books-on-damand sköter distributionen till bokhandeln, och KB. Även till print on demand levererar du en färdig ”.pdf-fil”. Om man vill ge ut böckerna i en internationell marknad och det kan ju vara kul. Jag har använt två amerikanska bolag. Det ena är jättestort, och det heter lite udda Lulu. Där finns stora möjligheter till format och kvalitet. Det blir dock ganska dyra exemplar, även om du väljer att ha en liten vinstandel själv. Om du vill tjäna pengar på denna typ av böcker i USA så måste du ha avtal med Skattemyndigheten i USA. Ganska krångligt, men inte oöverkomligt.

Jag skulle dock vilja rekommendera createspace.com som är mycket billiga. Du får som förläggare en hundra sidors bok i färg, i storleken 22x22 cm, för 7 dollar/st. Det betyder att dina pliktexemplar till KB blir mycket billiga.  Det här bolaget är ett dotterbolag till jätten amazon.com och det betyder att distributionen är gratis via detta bolag. Det är en mycket billig form för tryckning och distribution internationellt. Kvaliteten blir acceptabel, men inte av yppersta kaffebords standard.

Ta nu tjuren vid hornen och bli odödlig.

Postat 2012-03-07 07:12 | Läst 7830 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa