UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#267. Folkets park 1961!! –Leica M2 med 90mm!! –eller vackra flickor!!

Veckans höjdpunkt?? --lördagskvällens dans i Folkets Park!! Vackra flickor, dans, kamratskap, hitta en livspartner!! –så mycke undran och drömmar!! Å så en kamera för att fånga stunden!!

Flera gånger hade jag försökt att få reportern Inga-Maj på Östgöten att gå med på att skriva om och plåta en kväll i Folkets Park. Det var en av de viktigaste händelserna i unga människors liv under veckan. Först slit!! --sedan nöje och glädje och allvar!!

Själv blev jag en del av detta Folkparks liv, genom att min mamma skickade mig på dansskola redan vid 15 års ålder. –du måste lära dig dansa!! Sagt och gjort jag blev ganska haj på att dansa och var den första i skolan som var ute på danshaken i hemstan. Det var roligt och spännande.

Nåväl jag lyckades aldrig övertyga någon på Östgöten om att gör ett reportage från det riktiga ungdomslivet. Min klasskompis Rodney Weidland, som blev berömd life style fotograf i Australien, hade just fått en Leica M2 med ett Elmarit 90/2,8mm objektiv. Ungefär som den här!

Jag tog med Rodney till Folkets park på lördagen och fick låna kameran för att plåta danslivet. Det var naturligtvis Tri-X och mycket förlängd framkallning. Därav mycket korniga bilder. Inga blixtar naturligtvis. Hatar än i dag blixtar.

Leica M2 är ju en mycket diskret kamera och ingen lade märke till att jag plåtade. Det var första gången jag använde en Leica M och blev mycket förtjust i den. Jag tyckte nog att 90mm var lite för lång glugg. Två år senare hade jag sparat ihop till en egen M2:an med 35mm.

Här kommer nu några av bilderna som jag lämnade in till Inga-Maj. Redaktionen var typiskt gammaldax och de kom aldrig i tryck. Jag var mycket influerad av reportagen i tidningen Se och andra mera ungdomsinriktade tidningar och bilderna får ses i detta sammanhang. Dagens ungdomar har ju en helt annan referensbild, även om dans i Folkets park fortfarande finns kvar i vår kultur.

 

 

    

 

Postat 2012-01-22 07:23 | Läst 6574 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

#266. Det lyckliga landet!! –varför?? --eller är det bara den lille?

Det lyckliga folket?? –man kan fråga sig varför!! De tar dagen som den kommer och oroar sig inte för morgondagen!! Hur kommer man till denna ståndpunkt!! –är det folket eller deras ledare??

Det är bara en halvtimma bort från vårt land. Tåget över bron och man är mitt ibland dem. De glada danskarna. De svänger en bira och äter en smörrebröd. De oroar sig inte för morgondagen och de är inte rädd för att bli arbetslösa. Brödrafolket bredvid är precis motsatsen till oss!! Här i Svedala måste allt vara lagom och alla lika. Ingen får ha olika åsikter, å ingen får tjäna mer pengar än den andre?? –om man inte heter Zlatan eller Foppa eller är en kändis.

Jag har arbetat i två omgångar i Danmark. Arbetstakten är inte högra än i Sverige. Tryggheten på arbetsplatsen är till synes något lägre, men det är mycket lättare att hitta nytt jobb om du måste sluta. Det är mycket fester på arbetsplatsen och utanför. Företag har fantastiska  julfester där alla kommer, även den 90-åriga grundaren. Man svingar en bayer och skrattar och har kul tillsammans.

Party! Köpenhamn 1967.

I motsatsen till i Sverige så ifrågasätter man inte sin kungafamilj. Även om den är ganska tuff. Sålunda hälsar Drottningen alltid en nytillsatt professor i audiens!! –hon har starka inflytanden inom den konstnärliga världen, då hon själv målar och formgiver. Hon är folklig då hon tager sig en lille en och en cigg. Hon reser mycke i landet och håller maken på mattan.

Kung Fredrik IX vid rådhuset 1967.

Skolsystemet i Danmark var och är mycket mer autoritärt. Här råder en större tro på experter och högre utbildning värderas högre än i Sverige. Högutbildade har högre lön än i Sverige och högteknologisk industri värdesätter universitetsutbildning.

Skola i Köpenhamn 1961.

Glöm inte bort att detta lyckliga land är ett modernt land med mycket högteknologisk industri. Det är inte bara uppfödning av grisar och fiske som gäller. Silla damerna sitter inte längre och säljer fisk vid Gammelstrand i närheten av börsen och Christianborg. Utan landet har en av de största skeppsrederierna i världen. De har världens framgångsrikaste katalys företag. De har en blomstrande olje- och gas industri.

Silla dam i Köpenhamn 1961.






Postat 2012-01-21 07:33 | Läst 5249 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#265. Sommarens is i Arktis?? –den bara minskar!!

Nu är det isfritt i Nordostpassagen på sommaren! Ryska tankbåtar till Asien kan gå utan isbrytarhjälp!! Djurlivets förutsättningar förändras i stor omfattning. Varför går vi mot varmare tider??

Vi går mot en värmeperiod i jordens cykler, det är naturligt och så har det varit i många perioder. Det kan nu förutses. Men frågan är om vi genom att förbränna fossila bränslen påskyndar uppvärmningen av jorden för fort så vi bryter den naturliga balansen. Forskarinsatserna tyder på detta och forskarna anser att höjningen av växthusgaserna i atmosfären påskyndar den naturliga värmeperioden.

Hur stämmer då detta med årets senaste observationer. Rapporterna på ”The National Snow & Ice Data Center” (NSIDC) styrker observationerna att vi har mindre is i Arktis. Under sommarmånaderna har sedan 1979 isen minskat med 12%.  Sattelitdata från 2011 visar detta tydligt i den här bilden. Även under vinterhalvåret minskar isen om man jämför sedan satellitmätningarna började. Just nu ser det ut så här i Arktis, om man sitter uppe i en sattelit. Just vid Svalbard är det ovanligt lite is utanför nordsidan. Det samma gäller vidare bort mot den Ryska kusten. Troligtvis så är Golfströmmen ovanligt varm den här vintern. Detta spelar naturligtvis en roll även i Skandinavien där vi haft en varm vinter, speciellt i Skåne.

En av de invånare i Svalbard som dabbas mest är naturligtvis isbjörnen. Maten, säl, serveras bara på is!! –inte i vattnet. Det betyder att isbjörn kan bara överleva om det finns is under större delen av året. Så det duger inte att isen försvinner på sommaren, som här på bilden!!

Var har ni gjort av isen? Canon 1D III, EF 100-400/4,5-5,6.

Här kommer ingen säl upp! Canon 1D III, EF 100-400/4,5-5,6.

När det blir för varmt på sommaren så är det tur att det blir lite snö här uppe på Kalle dussins ö.

Cool off!  Canon 1D III, EF 100-400/4,5-5,6.

Miljöminister föreslår ju att vi skall skära ned på bilkörandet! Det ligger väl något i det, eller vad säger vår isnalle på ön Kalle dussin i Svalbard?



Postat 2012-01-20 07:28 | Läst 5828 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#264. Ungdomsstilen på high-50-talet!! –eller så här såg vi ut!!

Ungdomens mode var en stor sak redan på femtiotalet. Rockmusiken explodera in i ungdomarna redan 1955! Idealen skiftade snabbt också vad gällde klädseln både för pojkar och flickor.
Jag hörde Bill Haleys svängiga låt Rock around the clock medan jag försökte spela ishockey på Bofors konstfrysta bana. Den grep direkt och en ny tideräkning började. Några år senare var jag juniorplåtis på Östgöten. Jag kan inte säga att tidningen följde med sin tid och hade moderna reportage om ungdomar. Det var ett gubbvälde. När Elvis Presleys film Jailhouse Rock kom upp på biograferna, vem tror ni man skickade att recensera den. Jo, juniorplåtis!!
Det fanns en yngre reporter Inga-Maj, och hon gjorde så gott hon kunde och skrev lite om ungt mode. Hon skickade ut mig på kvällen för att fånga på bilder!! –som hon sa?? --hur ungdomar klädde sig?? Det fanns på den här tiden ett ungdomsströg i Linköping. Parken upp från Centralstationen blev populärt för att skåda flickor!!
Jag försökte med Hasselbladaren och normalobjektiv, för det var ganska ljusstarkt. Jag förlängde framkallningstiden för att slippa blixtbilder!! Jag tog en hel del bilder flera kvällar och gav dem till redaktören. Jag tror inte att redaktionssekreteraren Stig Dannewall var speciellt intresserad av dessa ungdomsreportage. Men Inga-Maj använde en del bilder för att visa hur ungdomar såg ut då. För det visste nog inte läsaren av Östgöten på den tiden.
Här kommer några bilder.

 

 

 

Postat 2012-01-19 07:44 | Läst 10984 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

#263. Måste gott hantverk försvinna?? –eller Bornholmaren finns inte längre!!

Gamla fina hantverk försvinner!! –måste det vara så?? Kan bara stor industrier göra bra produkter?? Jag vägrar tro det!! –det måste gå med närproducerat hantverk!! Men fan tror det?? Den gångna tiden avskräcker!!

I början av sextiotalet besökte jag Bornholm flera gånger. Den ena gången med min vän och skolkamrat Rodney Weiland, idag en av Australiens främsta life style fotografer!! Vi besökte då flera gånger ett av de många sillrökerierna som låg längs kusten söder om Allinge. Bornholm var på den tiden känt för sitt fiske och beredning av den så kallade Bornholmare, gyllenbruna stora sillar, som rökts av små familjeföretag. Hela kusten söder ut mot Gudhjem och även i denna ort fanns många höga vita skorstenar.
Vi besökte det här rökeriet flera dagar och jag hade min Hasselblad 1000F med normaloptik för att dokumentera hur de arbetade. Det var mycket vänliga, lätta att förstå då Bornholmarna nästan pratar svenska. Det var en kul upplevelse.
När jag nu femtio år senare träffade på bilderna tyckte jag det var trevligt om man kunde presentera hantverket att tillverka en kulinariskt gul och rökt storsill. När man försöker att leta efter information om rökerierna på Bornholm finne man att alla är nedlagda och att det bara finns rökeri i Hassle och Svaneke för turister. Otroligt har danskarna slutat att äta Bornholmare, ja så kallades dessa stora sillar när de var rökta. En delikatess på smörrebrödet!!
Här är i alla fall fyra bilder från reportaget, som aldrig blev publicerat i Östgöten. Det var för långt borta.

 

 

Om du vill se fler bilder så finns det fler på min hemsida.

Det här är ytterligare ett exempel på hur den globaliserande ekonomin dödar lokala små hantverkartraditioner. Snart vet ingen hur man röker en sill och snart vet ingen hur man lagar till en måltid. Halvfabrikaten från fabriker kommer att föda oss. Till vad??




Postat 2012-01-18 06:43 | Läst 4630 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa