SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#267. Folkets park 1961!! –Leica M2 med 90mm!! –eller vackra flickor!!

Veckans höjdpunkt?? --lördagskvällens dans i Folkets Park!! Vackra flickor, dans, kamratskap, hitta en livspartner!! –så mycke undran och drömmar!! Å så en kamera för att fånga stunden!!

Flera gånger hade jag försökt att få reportern Inga-Maj på Östgöten att gå med på att skriva om och plåta en kväll i Folkets Park. Det var en av de viktigaste händelserna i unga människors liv under veckan. Först slit!! --sedan nöje och glädje och allvar!!

Själv blev jag en del av detta Folkparks liv, genom att min mamma skickade mig på dansskola redan vid 15 års ålder. –du måste lära dig dansa!! Sagt och gjort jag blev ganska haj på att dansa och var den första i skolan som var ute på danshaken i hemstan. Det var roligt och spännande.

Nåväl jag lyckades aldrig övertyga någon på Östgöten om att gör ett reportage från det riktiga ungdomslivet. Min klasskompis Rodney Weidland, som blev berömd life style fotograf i Australien, hade just fått en Leica M2 med ett Elmarit 90/2,8mm objektiv. Ungefär som den här!

Jag tog med Rodney till Folkets park på lördagen och fick låna kameran för att plåta danslivet. Det var naturligtvis Tri-X och mycket förlängd framkallning. Därav mycket korniga bilder. Inga blixtar naturligtvis. Hatar än i dag blixtar.

Leica M2 är ju en mycket diskret kamera och ingen lade märke till att jag plåtade. Det var första gången jag använde en Leica M och blev mycket förtjust i den. Jag tyckte nog att 90mm var lite för lång glugg. Två år senare hade jag sparat ihop till en egen M2:an med 35mm.

Här kommer nu några av bilderna som jag lämnade in till Inga-Maj. Redaktionen var typiskt gammaldax och de kom aldrig i tryck. Jag var mycket influerad av reportagen i tidningen Se och andra mera ungdomsinriktade tidningar och bilderna får ses i detta sammanhang. Dagens ungdomar har ju en helt annan referensbild, även om dans i Folkets park fortfarande finns kvar i vår kultur.

 

 

    

 

Inlagt 2012-01-22 07:23 | Läst 6670 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob! Det var tider,när man fick klämma på flickorna när man dansade och ordningsmakten talade om att dags att gå hem,bra bilder...du hade blick redan då:)
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-01-22 09:46
Hej Rolf.
Tekniskt hade man klarat det bättre idag, med höga DIN. Men grynighet ger ju gammelkänsla.
Då höll man om flickorna, så träffa jag assistent Ninni.
Tack för din kommentar.
Mvh
Bob
Härliga, och lätt igenkännande bilder. Gillar särskilt flickan som kastar längtande blickar bort mot "herrsidan". För så var det, en sida för damerna och en sida för herrarna. När musiken började började också rusningen från herrsidan ;).

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2012-01-22 09:48
Tack Torbjörn!
Ja det va lite uppdelat, inte så jämställt som idag. Ungdomen va en fin tid, men också fullt av oro. Nåra tog ett järn för mycke, idag förstår man det.
Mvh
Bob
Vackra bilder och damer! Gillar bild 4 och näst sista lite extra mycket. Folkparken hade nog en viktig funktion på både små och stora orter.
//Ewa
Svar från Bob Bovin 2012-01-22 10:29
Tack Ewa!
Du har rätt i att Folkets park hade stor betydelse förr i tiden. Här möttes arbetarklassens barn. Det var kanske inte den plats som gjorde att klassresorna främjades, men viktigt var det för att mötas.
Mvh
Bob
Ju mer tiden går ju mer stiger intresset i dessa gamla fina bilder.
Kul att se
mvh
Morgan Larm
Svar från Bob Bovin 2012-01-22 12:29
Tack Morgan!
Snart är det ingen som varit med om det!
Då kan några bilder vara bra att ha.
Mvh
Bob
Härliga tidsdokument. Polis med sabel!!!
Mycket diskret självporträtt i näst sista bilden :)
Svar från Bob Bovin 2012-01-22 17:47
Tackar Kurt.
Jag tror de skulle behöva ha sabel idag också. Pepparsrey?? --puff!
Mycket observant angående insmugen fotograf. Trevligt att se att någon förstorar bilden.
Med vänliga hälsningar
Bob
Hej Bo!
Oj Oj Oj, här kände man sig verkligen hemma fast några år senare än 1961. Här fanns ju både utedansbana och det populära innedansstället Cupolen. När jag ser dina fina bilder så verkar de tagna inne i Cupolen.
Ler igenkännande åt dina bilder och det känns som man är tillbakaflyttad i tiden, bord med cola flaskor med sugrör, någon som röker, tyvärr väldigt vanligt vid denna tid, spännande förväntningar på kvällen och om man skulle träffa någon som gillades, trångt i garderoben när man skulle hem, någon som var överförfriskad och behövde hjälp.
Länge sedan det var dans på Cupolen och nu ryktas det om att Parken i Linköping skall bebyggas med bostäder, och ännu en era går i graven.... det kanske var roligare förr.

Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-01-22 18:46
Gokväll Rolf.
Mycke riktigt det är Cupolen. Dina iakttagelser tyder på egna erfarenheter av dansen. Det var ett mycket populärt ställe på vintern, med mycke blandad åldersfördelning.
På den tiden stod röken tät. Det är kanske därför mina bilder är lite diffusa.
Ha det bra!
Bob
ojanson 2012-01-22 19:00
Tydligen bygger man nu bostäder i en del av parken, men framåt hösten skall det visst bli dans igen på Cupolen.
http://www.folketspark.se/
sonyboy 2012-01-22 19:05
Hej Olle!
Trevligt om det blev så, får väl åka dit och uppleva gamla minnen
//Rolf
Härliga bilder från Cupolen. Där har man dansat mer än en gång, och i garderoben har jag själv stått några kvällar. :-)
Svar från Bob Bovin 2012-01-22 20:02
Tack Olle!
Då har vi kanske setts där. Varofta där med mina Hymer kompisar. De var populära bland flickorna.
Mvh
Bob