UNDER FOCUS
#179. Vet du vad du gör!! –har du rätt business ide?? –kemisk analys är viktig??
Jacob han hade dålig koll!! –han hade massor av pengar på fickan?? Han letade idéer uppe i norr?? –för det var där han hade alla båtarna!! Kol var det gott om!! --men han letade efter andra fynd!! –kanske skulle det gå med gips??
Svalbard är inte bara ett intressant område för vildmarksliv. Är finns ”money to make”!! Det var ju på vippen att man hade utrotat isbjörnen för dess skinn och valarna för dess tran!! Som tur var insåg man ju detta efter ett tag!! Då gällde det att finna andra inkomster här upp i de nordligaste utmarkerna. Idag är det ju turismen som drar in pengar till området och underligt nog fanas det turism redan i slutet av 1800-talet. Bankir Wallenberg var här upp redan 1892!! --och bodde på hotell inte långt från nuvarande flygplatsen i Longyearbyen. Det var nog inte bara av naturintresse som han var här uppe utan det var nog business.
Kol var det stora intresset vid den här tiden!! –ännu idag bryter norrmän och ryssar kol här upp?? –troligen bara av strategiska skäl!! Fanns det inte andra naturtillgångar!!
Försök gjordes med marmorbrytning men det gick helt åt skogen?? –en var för spröd. En välbeställd skeppsredare Jacob Kjøde, som varit aktiv med skeppstransporter sedan början av 1900-talet letade möjlighet till investeringar. Stora delar av berggrunden i Svalbard är sedimentär och i början av den så kallade Skansbukta, inte långt från Lonyearbyen, blottlägges en märklig skärning genom berget.
Sedimentär lagerföljd med vit Anhydrit, med den kemiska sammansättningen CaSO4.
Här är anhydrit, kalciumsulfat, varvad med kol. Nu trodde Jacob att detta var gips, (CaSO4·2H2O), som det fanns teknisk användning för efter kriget. Så 1948 startade han en brytning av gips och började skeppa iväg det med en liten bogserbåt.
Urspårat gruvspår ut till varphögen från gruvöppningen.
Det lilla bogserskeppet ligger kvar på stranden!! --och man kan se att det var isförstärkt i fören med enkla plåtar!! Drivaxeln är stulen, eftersom den var av mässing. Båten kan inte ha dragit stora pråmar in mot Longyearbyen, gruvdriften måste varit i liten skala.
Bogserbåten på stranden är isförstärkt i fören.
Resultatet avbröts snabbt!! --eftersom det man exporterade hem till Norge visade sig vara huvudsaken Anhydrit, som inte kan användas som Gips i tekniska processer. Å det är inte lätt att se skillnaden!!
Vit Anhydrit med algbildning.
Kemiskt sett är det två kristallvatten som skiljer!! --och det behövs röntgendiffraktion för att skilja dem år. Så Jacob hade inte gjort sin hemläxa!! –innan han startade brytningen i Skansbukta!! Men han hade väl råd att misslyckas??
#178. Åtel?? –varför dä?? –ändra djurens beteende?? Eller besök naturens åtel!!
Det är vanligt att lägga ut mat!! – så kallad åtel!! –för att locka skygga djur till fotografering!! Jag kan tolerera detta!! –så länge inga djur skadas eller ändrar beteende!! Det finns ju dock en uppenbar risk att djuren vänjer sig vid denna mat och om den upphör! –vad händer då?? Långvarig uppfödning kan ju i vissa fall stödja en utrotningshotad art, som t e x fallet med kungsörnen?? I sådana fall har jag inget emot matning = räddning av en art! Det får dock ske under kontrollerade former.
Internationellt finns det en del kommersiella fotoplatser!! --som ordnar fotografering från gömsle. Här blir djuren helt beroende av att mat har lagts ut under en lång tid. Jag är tveksam till dylika arrangemang och personligen avstår jag från sådana platser.
Varför inte besöka en plats!! --där naturen är så rik på föda att djuren kommer dit i stora mängder. Om det finns mycke mat så kanske de blir orädda och ofarliga?? --som till exempel brunbjörnarna i nationalparken Katmai i Alaska!! Här finns det så mycke lax i floden och så mycke grönt gräs att människan blir inget alternativ på matsedeln!!
Några individer av brunbjörnen utvecklar en unik erfarenhet och skicklighet att fånga laxar när det hoppar uppströms.
Brunbjörn fångar lax i Brooks Falls, Katmai, Alaska 2004.
I Katmai är grönskan under sommarmånaderna så riklig och högväxande att det ger obegränsade möjligheter för björnarna att fylla på sitt vegetarianska behov fullständigt.
Dags för ett dopp, efter maten.
Den rikliga tillgången på föda gör att björnhonorna ofta har fyra ungar och sällan mindre än 3.
Mor med fyra ungar på släptåg. Va får vi till middag?
Ibland kan samverkan mellan människa och djur öppna möjligheten att se ovanliga djur. Vid kusten i norra Alaska har inuiterna rätt att fånga några valar per by, varje höst. I orten Kaktovik brukar samhället ta upp två valar på stranden och stycka den för byns behov. Det blir dock mycket kvar på kadavret och när människan fått sitt behov så ger det isbjörnarna möjlighet att fylla på sitt matbehov. Ett stort antal isbjörnshonor med ungar brukar samlas här och äta sig mätta i september och oktober.
Numera kan man åka dit som fototurist och plåta isbjörn. Varför inte göra det i stället och stödja inuiterna som driver hotellet på orten!
PS. Jag kan tänka mig ett fågelbord och på sommaren ett fågelbad!! DS.
#177. Fokusdrift!! –va ä dä?? –hur undviker ja dä?? –ställ fokus live!! –med en spegellös kamera!!
Fotografera idag?? --det sker automatiskt!! Helst med telefonen!! Du behöver inte ställa in avståndsskärpan!! Det kan du göra efteråt!! Du kan vara salongsberusat darrig!! –det fixar du efteråt!! Så vad blir det kvar att göra??
Det här låter snurrigt?? –men så är det inte!! Du kan köpa en kamera idag från Lytro (https://www.lytro.com/camera) där du tar en bild och efteråt väljer du fokus i bilden i din dator!! Det är inget skämt!! –jag garanterar (äter upp min slips annars) att sådana kameror sitter i varje telefon inom 10 år!! Uppfinnaren, Ren Neg, blir nästa unga miljardär!!
Nästa gång du rullar hem från en glad fest och upptäcker att du skulle vilja slå en ruta?? –så går det bra!! För även om du är lite darrig?? --så kan du göra bilden kristallklar nästa dag i datorn!! För Adobe´s Image Deblurring fixar detta, kolla
http://tv.adobe.com/watch/max-2011-sneak-peeks/max-2011-sneak-peek-image-deblurring/
Det här är inget konstigt?? –den här typen av algoritmer fanns redan på 80-talet för vetenskapliga bilder. Det är bara en tidsfråga när detta kommer att sitta i kamerans processor. Va vet du det kanske redan gör det?? Så vi kommer inte att se när vi varit darris!!
Vi andra som vill få en bra bild på egen hand!! –vad skall vi göra?? Till att börja med så kan vi skaffa oss en kamera?? --som tillåter oss att få så mycke koll som möjligt i fotograferingsögonblicket! Var finns den!! –tja någon typ av ”mirrowless” till exempel, Sony NEX-7.
Det skulle va kul att kunna ställa in avståndet så att skärpan är maxi!! Autofokus på en kamera ställs alltid med full bländaröppning!! Och sedan bländas det ner automatiskt?? Men då har fokus flyttat sig!! Fokus drift vid olika bländare finns mer eller mindre hos alla objektiv. Det betyder att en viss oskärpa uppstår. Det samma gäller om du har en Leica M. Där ställer du avståndet med avståndsmätaren, som är kopplad till objektivet. Det spelar ingen roll vilken bländare du har för du ser inte genom objektivet!! Så här är du dessutom beroende av hur väl objektivet är kalibrerat till din kamera. När du sedan väljer bländare i ditt fina M objektiv så flyttar sig fokuspunkten något, kanske i vissa fall så lite att du inte ser det!!
Finns det någon hjälp till detta?? –ja det gör det!! –fokusera genom att se genom objektivet!! Helst live!! Det kan du göra med en elektronisk sökare hos en spegellös kamera!! Ställ då in bländaren du vill ha och fokusera, gärna med inbyggda hjälpmedel. Eftersom elektroniska sökare i live läge kompenserar ”ljusheten” i sökarbilden, vid nedbländningen, så funkar detta mycket bra!! Det är dock ett problem!! –eftersom du bländat ned så har du större skärpedjup!! –och det kan va lite mer knivigt å hitta maxfokus!! Eftersom man sällan har en mindre bländare än 8 i digitala kameror (diffraktionsblurr) så är inte detta ett så stort problem, speciellt inte med de moderna fokushjälpmedlen inbyggda i kameran!!
Å då kan du få en så här skarp bild:
Lund 2011-10-22. Panasonic GH2, Lumix 14/2,5. Digitalt manipulerad till svartvit med plug in i PS.
#176. Nu är snart den f+£@!^^>{e!! –vintern här!! –en ooooolidlig plåga??
Så va dä dax!! –å dra mössan ner över öronen, å hoppa i stövlarna!! -- å plocka fram snöskovel!! –borstar!! –å all sköns redskap!! -- för att flytta på det där vita fluffiga?? --som kommer ner från en stålgrå himmel!! Bryr du dig inte om miljön?? --så startar du snöslungan!!
Den underbara hösten!! --med alla färgerna!! –den milda vinden!! –den låga solen!! --är strax över, i vårt avlånga land. I norr har det redan börjat trilla ned!! Det oundvikliga?? –SNÖN!
Barnen älskar det här!
Många, i vårt underliga land, älskar den här tiden av året!! –hoppar och skuttar och åker skidor och skridskor. Barnen i yngre åldrar förundras över att vatten har ett aggregationstillstånd till!! –hexagonalt!!
Så är det resten av oss!! –som inte gillar när snön kommer ned horisontellt!! –utan helst vill fly till en annan breddgrad!! –som, till exempel, mitt i öknen där borta i Arizona och bli en SNOWBIRD!!
Snowbird in snow!
#175. Svartvit bild?? –vad är problemet?? –digitalt eller Leica-analogt!!
Färg eller Leica-svartvit?? –dä ä den eviga frågan?? –bland analogister och digitalister!! Skall man ta bilden med svartvit film?? --eller skall man köra digital färg!! --med manipulering till svartvit?? För det finns ju ingen svartvit digitalkamera för gemene man idag!!
För de riktigt renläriga finns det ju ingen annan väg att gå än att sätta filmen på rullen i Leica M!! Sen är det ju inte mycke be för!! --än att skanna in filmen i datorn å sen köra digitalt!! –för ingen står ju i mörkrummet idag!! Men dä ä ju lite skumt för då blir ju analogisten en digitalist!! Då kan resultatet bli så här!! Finessen är att analogisten tvingas tänka svartvit!!
Prag 1974. Konica Autoreflex T, 28/3,5. Tri-X.
Varför då inte bli en riktig fullt ut digitalist i stället!! –ta din digitalkamera och plåta på tills du hittar en bild som skulle kunna göra sig i svartvit!! Du är ju så smart att du kan ju se både svartvit och färg!! –du har väl splitt vision, som en hockey målvakt??
Så när man hittat en bild man gillar?? --så provar man att manipulera den till svartvit!! Flera lämpliga ”plug ins” finns och här har jag använt ”Silver Efex Pro 1” i neutral manipulering.
Å si på katten ibland kan det kännas bra!! -som här!!
Ninni och Max. Canon 1DIII, EF24-125/4.
PS. Bekännelse!! –i den första bilden har jag fuskat och skannat en diabild och lagt på simularad Tri-X med hjälp av Silver Efex Pro 1!! DS.