#178. Åtel?? –varför dä?? –ändra djurens beteende?? Eller besök naturens åtel!!
Det är vanligt att lägga ut mat!! – så kallad åtel!! –för att locka skygga djur till fotografering!! Jag kan tolerera detta!! –så länge inga djur skadas eller ändrar beteende!! Det finns ju dock en uppenbar risk att djuren vänjer sig vid denna mat och om den upphör! –vad händer då?? Långvarig uppfödning kan ju i vissa fall stödja en utrotningshotad art, som t e x fallet med kungsörnen?? I sådana fall har jag inget emot matning = räddning av en art! Det får dock ske under kontrollerade former.
Internationellt finns det en del kommersiella fotoplatser!! --som ordnar fotografering från gömsle. Här blir djuren helt beroende av att mat har lagts ut under en lång tid. Jag är tveksam till dylika arrangemang och personligen avstår jag från sådana platser.
Varför inte besöka en plats!! --där naturen är så rik på föda att djuren kommer dit i stora mängder. Om det finns mycke mat så kanske de blir orädda och ofarliga?? --som till exempel brunbjörnarna i nationalparken Katmai i Alaska!! Här finns det så mycke lax i floden och så mycke grönt gräs att människan blir inget alternativ på matsedeln!!
Några individer av brunbjörnen utvecklar en unik erfarenhet och skicklighet att fånga laxar när det hoppar uppströms.
Brunbjörn fångar lax i Brooks Falls, Katmai, Alaska 2004.
I Katmai är grönskan under sommarmånaderna så riklig och högväxande att det ger obegränsade möjligheter för björnarna att fylla på sitt vegetarianska behov fullständigt.
Dags för ett dopp, efter maten.
Den rikliga tillgången på föda gör att björnhonorna ofta har fyra ungar och sällan mindre än 3.
Mor med fyra ungar på släptåg. Va får vi till middag?
Ibland kan samverkan mellan människa och djur öppna möjligheten att se ovanliga djur. Vid kusten i norra Alaska har inuiterna rätt att fånga några valar per by, varje höst. I orten Kaktovik brukar samhället ta upp två valar på stranden och stycka den för byns behov. Det blir dock mycket kvar på kadavret och när människan fått sitt behov så ger det isbjörnarna möjlighet att fylla på sitt matbehov. Ett stort antal isbjörnshonor med ungar brukar samlas här och äta sig mätta i september och oktober.
Numera kan man åka dit som fototurist och plåta isbjörn. Varför inte göra det i stället och stödja inuiterna som driver hotellet på orten!
PS. Jag kan tänka mig ett fågelbord och på sommaren ett fågelbad!! DS.
Man skall vara försiktig med alla ingrepp i naturen.
Matningen vid Hornborgasjön är ett sådant fall. Jag vet inte hur jag skall ställa mig.
Mvh
Bob
Hur har alaskas vithövdade havsörnar fått det av alla som åker dit och skall fotografera och kasta ut fisk till dem? De beter sig som måsar. Varför skall vi stödja ett sånt beteende?
Har svårt att greppa vad du vill få ut. Åka jorden runt och skita ner miljön ännu mer för att komma nära djuren.
Om jag åtlar med slaktavfall, älg, räv, hare, hjort för att få dit någon stackars örn är det nog det minsta problemet vi har i världen om det kommer till djurens behandling......
I Nunavut, ett territorium i Canada, har inuiterna rätt att skjuta isbjörn, för föda. De säljer också jakträtt till välbärgade västerlänningar. Men antalet är hårt reglerat. Lyxjakt är jag emot.
Antalet isbjörnar i världen är ungefär 20000. De är just nu ökande, men klimatförändringar kan ändra detta snabbt.
Den vithövdade havsörnen i Alaska har utsatts för åtling i orten Homer. En äldre dam har här matat örnarna i många år under vintern. Detta har gjort att antalet örn är enormt stort här och påverkat den lokala balansen. Havsfåglar har till exempel minskat starkt i området.
Jag är generellt emot all åtling för fotografi och turist ändamål! I naturvårdande synpunkt tycker jag det är ok. I samband med naturfolkens eller naturens egen åtling är jag positiv. Jag trodde det framgick av artikeln.
Vad gäller att resa jorden runt och skita ned så är jag också emot det. Såvida inte resan har ett ändamål som helgar medlen!! Detta kan man ju dock diskutera.
Vad gäller åtling med slaktavfall o s v i Sverige så får det bara ske med tillstånd av Länsstyrelsen!
Tack för din kommentar och att du engagerar dig.
Mvh
Bob
Du kan knappast kalla Homer-alaska-havsörnarna för åtlade. Det som hänt där är ingen åtel, utan ett groteskt övergrepp på naturen.
Jag förstår inte vad som framgår av din artikel över huvud taget faktiskt. Du tycker det är ok med utfodring/åtel om det endast sker för djurens bästa? Det verkar dock som att så fort en fotograf är på plats så övergår detta "naturens bästa" för att fotografen skall få sina bilder. Det är nog poängen du missar. Man kan nyttja både saker bara för att man äger en kamera. Sedan tycks människor tro att det flockas örnar, björnar och andra exotiska djur bara för att det ligger ett kadaver i skogen.
Försök att se en naturfotograf som något annat än en människa som enbart är ute efter en bild. Det finns helt andra saker än just bilden, t ex att man är mån om naturen och försöker vårda den. Annars skulle det i princip vara totalt olagligt att lämna jaktrens i skogen om man nu är rädd för att missbruka naturen.....