UNDER FOCUS
#159. Zoomgluggar @28mm kontra Minolta loppisfynd!! –objektiv testing??
Hur står sig ett loppisfynd 28mm från Minolta?? --mot moderna zoom objektiv @ 28 mm?? Zoom objektiv är ju vanligen ganska stora!! –och det gäller de två Canon L objektiv vi testat!! -- och det gäller även Lumix 14-140 mm zoomen!! Är det bättre att välja en enkelbrännvidd variant, som är liten!! – om dock gammal??
Minolta MD 28/3,5 (nr. 8026745) är ett bra standard objektiv för gatufotografi, då brännvidden blir lite långt normalobjektiv för m4/3 formatet. Det väger bara 170 gram. De båda zoomobjektiven vi testar här på 28 mm är gamla Canon EF 17-35/2,8 L (nr. 29398) och nya Canon EF 24-105/4 L IS (nr. 709253). Det är mycket tunga objektiv!! De väger 614 resp 710 gram!! Lumix G Vario 14-140/4-5,6 väger 507 gram och med tanke på att det täcker 28-280 FOV så är det ganska nätt.
De olika gluggarna ser ut så här när de sitter på en Panasonic GH2.
Vi testar objektiven, som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm
Om vi börjar med Lumiz@28/5,0 så är upplösningen vid full bländaröppning och i centrum mycket bra!! –med 96 linjepar per millimeter (lp/mm), också i hörnen är upplösningen nästan lika bra med 84 lp/mm!! Kontrasten är utmärkt i båda fallen, men lite lägre akutans i hörnen!!
Vi skall så se hur det objektivet står sig jämfört med den äldre vidvinkel zoomen 17-35 från Canon med bländare 2,8 och brännvidden 28mm?
Den gamla zoomen är bra!! –med en upplösning i centrum av 84 lp/mm. I hörnen är ljusspridning tydligt större. Upplösningen blir ganska bra 66 lp/mm. Vi kan ju tyvärr inte mäta värdena vid bländare 5,6 eftersom vi inte kan blända ned det här objektivet manuellt.
Den längre zoomen från Canon är mer jämförbar med Lumix objektivet, då det täcker nästan samma brännviddsområden. Det är anses vara ett bra zoom objektiv från Canon och sätter vi det på 28 mm, så får vi vid bländare 4 följande värden.
Både i centrum som hörnen har vi upplösningen 84 lp/mm, som är mycket bra värden!! Kontrasten och akutansen är till och med bättre än Lumix objektivet ute i hörnen!! Ett mycket bra objektiv!!
Hur står sig nu det gamla Minolta objektivet mot det här??
På full bländaröppning, 3,5, så har det här objektivet mycket bra upplösning med värdet 96 lp/mm. I hörnen är upplösningen bra med värdet 72 lp/mm. Kontrast och akutans är bra, men lider något av distorsion. Sätter man bländaren på 5,6 så når man maximala 96 lp/mm i centrum, med mycket bra kontrast!! I hörnen är akutansen lägre, upplösningen når mycket bra 84 lp/mm. Kontrasten är bra. Minolta 28/3,5 är ett bra objektiv, väl i nivå med Lumix zoomen och Canons motsvarande zoom.
Instängd i Lund? Olympus E-PL1, Minolta 28/3,5
Slutklämmen blir att de moderna zoom objektiv vi testat här är mycket bra!! –men Minolta 28/3,5 står sig väl!!
#158. Gulliga ungar!! Vita som snö!!
Ungar!! --de kan va hur gulliga som helst!! Vita!! Hoppiga!! Busiga!! Lurviga!! För stora tassar!! Bita brorsan!! –nafsa på mamma!! Ja, --det är en upplevelse för livet att se detta när solen skiner över ett förtrollat landskap. Man vill vakna upp här!!
De var Nigel som var upp på morgonen!! –tidigt på bryggan och spanade efter små gula fläckar. Det var inte guiden!! –han sov. Nigel tycke han såg två isbjörnar på långt håll!! –styrman tyckte det samma och efter frukost sattes två gummibåtar ut för spaning. Det visade sig att båda iakttagelserna var gråa stenar. Men gruppen nyfikna plåtisar gav inte upp. Spaningen gick vidare, men efter flera timmar var de flesta beredda att ge upp och vända tillbaka till varmt kaffe på båten. Vi tar runt nästa ö också, tyckte Thomas. Å si där fick han syn på en gul prick med två småprickar.
Båda gummibåtarna manövrerades försiktigt närmare?? --och det var en isbjörnsmamma på vandring med sina två årsungar. Bedårande!! --i underbart motljus!! --vandrande längs stranden!!
Svalbard 2011. Canon 1D III, EF100-400/4.5-5.6 @ 100mm, 1/160, f/6.3 ISO 400
Svalbard 2011. Canon 1D III, EF100-400/4.5-5.6 @ 250mm, 1/125, f/7.1 ISO 400
Leta liten mumsbit. Canon 550D, EF100-400/4.5-5.6 @ 400mm, 1/320, f/6.3 ISO 800
Tack Nigel och Thomas för den upplevelsen!!
#157. Precis så här ä dä!!
Dä många som undrar varför de plåtar?? –en relevant fråga idag!! --då bilderna bara försvinner i molnet!! En del tycker det är kul?? –å det är ju den vanligaste drivkraften!! Så finns det underliga varianter!! –som den här??
Bilder till synes utan betydelse?? –och innehåll!! Varför tar någon sådana?? Svaret kanske man kan finna i mästerfotografens förklaring:
I photograph to find out what something will look like photographed.--Garry Winogrand
Jag ser ingen annan förklaring till Garry’s ord och bilder?? --än att det blir tidsdokument och var och en kan lägga in sin tolkning i dem!! Är det inte just så det blir konstnärliga bilder?? Fast det är kanske dumt?? --att klassificera bilder i grupper. Låt ett foto va det det är, inte ett dokument utan en
-------bit vacker text------
i vår hjärna!!
Du kan gå in å gooooogla på Garry och se hans bilder, så blir det lite klarare vilken typ av bilder jag tänker på!!
Det är förmätet att visa egna bilder i det här sammanhanget, men jag gör det ändå. Jag tänker på två öbilder!! --å de har inget innehåll!! –men kanske ändå ------text!!
Hawaii, 1988. Leica M2.
Svalbard 2011. Olympus E-LP1.
#156. Hungriga isbjörnar!! –eller Psyko nafsar efter Lous ben!!
Vi träffa henne uppe i isen?? –vi döpte henne till Psyko!! Hon hade sne nos!! Några ville kalla henne för Elvis, men dä gick ju inte!! Hon hade kanske varit utan mat i veckor?? –så även en seg gubbe kunde duga som skråmål!!
Ishavet har snart ingen is på sommaren!! Å lite is = få sälar att fånga!! Detta är isbjörnens vardag när isen drar sig tillbaka norr om 82 breddgraden. Så därför hittar man en del isbjörnar, som har anlagt den slanka linjen under somnaren och följt med isen när den drivit norr ut. I år hittade vi en ny typ av aggressivt beteende, som vi inte sett tidigare. Psyko visade detta och blev vår följeslagare under några dar.
Minst hälften av isbjörnarna går iväg när man träffar på dem, men resten kommer nyfikna fram till den stora plåtburken, som doftar däggdjur. Kom ihåg att en isbjörn kan känna doften av en säl på många kilometers håll!! –så ett tjugotal människor borde lukta namnam på mils håll!! Psyko fattade tycke för oss och tittade upp över relingen för kolla vilka vi var. Hon var lång!! –skulle hon kunna hoppa ombord??
Psyko kollar maten?? Panasonic GH2, Lumix Vario 14-140, 4,0-5,6.
Vår guide Haikko försökte skrämma!! --iväg henne med en lite pinne!! Jag tror han hade behövt en lång påk eller en åra!! --en låg bakom honom i gummibåten!!
Jag behöver ingen tandpetare!! Canon 1D III, EF24mm f/2,8 @ 1/320s f/9, ISO 200
Men det hela tog en otäck och oväntad utveckling?? --Psyko gick till attack genom ett trasigt galler!! --och försökte fånga Lou Newmans ben med sin labb och stora käft!! –hon missade med sådär 20cm!! En träff hade kostat Lou benet!!
Nafs!! Canon 550D, EF24mm f/2,8 @ 1/125s f/5,6, ISO 400
Den här oväntade attacken gjorde att Haikko tog fram sin revolver!! --för att vara beredd på att Psyko skulle hoppa ombord?? De flesta drog sig tillbaka på övre däck!! –men assistent Ninni missar inte en sådan bild!!
Puffran klar!! Panasonic GH2, Lumix Vario 14-140, 4,0-5,6.
Det är känt att isbjörnar kan hoppa långt!! –upp mot 20m på släta isen!! Höjdrekordet är okänt!! –men det händer att de hoppar ombord på låga båtar!! Man frågar sig hur låga?? Samtidigt som vi låg här i isen så var norska statens kartverk ute och karterade botten kring Svalbard med sitt skepp Hydrograf och de fick besök av en isbjörn!! Kolla den här sidan
http://www.sjokart.no/Bamse+p%C3%A5+bes%C3%B8k.d25-SwZnI2h.ips
Psyko följde med oss flera dagar och en natt försökte hon att fånga benen på styrman när han gick ut på däck. Jag vet inte om det var därför som kapten vände söder ut nästa dag??
#155. Måns Zelmerlöw in concert in Lund 2011. Videographers work on the spot.
Kulturnatten i Lund hölls i år den 17 augusti och har en lång tradition. Lund var den första staden i vårt land som hade en organiserad kulturnatt. Numera fokuseras det på kultur i olika former, som musik, dans, bild och föredrag. Universitet engagerar sig mer och mer och flera institutioner som kemi, fysik och geologi satsar stort.
När undertecknad förr var sekreterare i Fotogalleriet i Lund var det mycket att stå i denna natt och det var utan tvekan vår bästa besöksdag. Jag deltog också i bildutställningar som mikroskopigrupperna vid Universitet ordnade under många år.
I år inskränkte sig aktiviteterna till att se det nya fotogalleriet, som öppnat i Lund och att lyssna på Måns Zelmerlöws konsert på Stadshallens entrétak. Det var en timmes fri konsert och den drog hela torget fullt med lyssnare av alla åldrar. Det var ett bra drag eftersom ungdomar under 12 år även kunde åtnjuta denna konsert.
Jag var lite ringrostig för jag har inte fotat en konsert sedan jag plåtade Louis Armstrong i Linköping 1959. Det har jag skrivit om tidigare:
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/26-stor-inte-satchmo-med-hasselbladare.htm
Här kommer några bilder från konserten och en kort video, som ligger på YouTube.
Måns håller ljustest
The star lights up
Måns trollband den publiken
Alla bilderna är tagna med Panasonic GH2 och Lumix 14-140mm 4,5-5,6. Så även denna 8 minuters video, som är inspelad i fullHD.