UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#143. Är Canon 7 vackrare?? –än Leica M2?? –döm själv??

Faller du i trans över gamla kameror!! –drömmer du om deras kamerakroppar?? –berörs du fysiskt av beröringen av en välformad metallyta?? –designad till formfulländning?? Om så är fallet har du redan hållit en 7a och en M2a i din hand!! –vilken är skönast??

Industridesign är idag billiondollarbusiness!! –en produkt står och faller med formgivningen?? Framstående formgivare är värda guld i de flesta ”consumer business” produkt produktion!! Ibland funderar man på om kameraindustrin är ett undantag?? Det har inte hänt mycket vad gäller design av kameror, bara innehållet har totalförändrats. Lite material har ändrats, mot plast och kompositer, men formen har bara stukats till lite grand!!

Kolla på Leica M9, hur mycket har ändrats där på 60 år?? Leica M2 ser nästan lika dan ut!!  Kan man leva på nostalgi i en industri på 2000-talet?? Ok, Canon 7D är lite annorlunda jämfört med Canon 7 från 60-talet?? Det har gått från kantigt till runt!! –är det så det skall va?? Na –Fujifilm X100 är ju lite åt det kantiga!! –eller är det bara en Leica kopia??

Kan det vara så att efterkrigs formgivarna i Tyskland och Japan var så skickliga att de fann den slutgiltiga formen av en kamera?? Leica M3 var en naturlig följ av Leica I?? --med en rund och behaglig utformning!! --med rätt ”feeling” för händer och position för ögonen?? Leica M2 är ju en naturlig del i tysk stil, likt den i Folka bubblan eller BMW rundheten!! Det är på många sätt en förkrigsdesign.

Lagom tung och väl balanserad med objektiv!!

Japan har tusenårig erfarenhet av design av funktionella byggnader, husgeråd och vapen. De har en beundransvärd kunskap i framställning av olika material, såväl mjuka som hårda. Man bemästrar seghet och styvhet hos järnet i samurajsvärdet!! Kanske valde man därför metall i ridåslutaren i Canon 7?? Arkitektur och hantverk i Nippon karaktäriseras av långt tillbaka av en kombination av rätvinklighet och väl kurvformat utförande!! Ta en lång!! --lugnande stund vid en japansk trädgård!! --med gruskrattad yta!! --och du inser att de bemästrar denna form kombination!!

Jag är därför inte förvånad att Canon 7 har en beundransvärd formgivning med avrundad kantighet!! Fyrtiotalets formgivning i Japan var rustik!! –och den lever kvar här!! Det finns en tyngd över formgivningen hos 7an, som inte finns i Leican. Samtidigt finns det en nobless, som hos samurajens platt-uniform!! Även formen hos samurajhjälmen skymtar på något sätt??

En tusenårig form?

Båda länderna krossades av kriget, båda svälte efter kriget --och i mitten av 50-talet började livet vända och ingenjörskonsten blomstrade!! Det var säkert därför som båda kamerorna bär en känsla av lyx!! –folket behövde detta!! --och den finns i båda kamerorna.

De flesta svenskar är sedan urminnes tider mer påverkade av tysk kultur än japansk, och det är säkert därför som många av oss föredrar formen hos Leica M2?? Men jag måsta säga att jag själv är svag för formgivningen hos 7an.  Kanske är mitt öga kantig?? Men det är, som med det mesta i konstväg, en smaksak. Vilken kamera tycker du är vackrast??

Postat 2011-08-20 07:00 | Läst 4257 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

#142. Kulturskymning !! –permanent jättestor sopcontainer utanför konsthallen??

Jag har ingenting emot att man har sopsortering!! –eller att man försöker hålla torget, med sin aktiva handel, skräpfri!! Jag tycker också att man skall ha en ren och proper miljö runt sina kulturinstitutioner!! Det betyder att man måste ha kärl att lägga skräpet i?? Det kanske måste va ett stort kärl?? –så mycke emballage som vi använder??

Denna jättelika sopcontainer!! --behöver inte ställas mitt utanför konsthallen!! Containern är större än ingången till konsthallen!! –nästan lika stor som hallen själv!! –ja man kunde anordna bildutställning i containern?? –hoppas ingen stjäl den iden!!

Lunds konsthall med container 2011-08-17. Olympus E-PL1, Zuiko 21/3,5

Lunds konsthall är?? –va?? –en kulturinstitution av rang!! Konsthallen invigdes 1 sept 1957 och blev en välkänd konstinstitution i Sverige under ledning av Eje Högestätt. Här ställde, för första gången, ”Tio fotograferna” ut sina bilder 1958, och samma grupp ställde 2008 ut delar av sin fantastiska bildproduktion igen. Här har många stora nationella och internationella konstnärer ställt ut. Märkligt nog så håller en fotograf publikrekordet!! –Albert Wiking!! Hans utskällning, Eldvatten, med stora porträtt av kända svenskar, drog en jättepublik!! Den visades sedan på många håll i Sverige. Albert Wiking uppmärksammas inte så mycket i vårt land just nu, men enligt min mening är han en av våra främsta porträttfotografer ”all time”. Kolla hans hemsida: http://www.albertwiking.com/gallery/

Nu undrar man hur en kulturstad, där det den 17 september är populära Kulturnatten, kan ställa en sopcontainer precis utanför konsthallen?? Jag hoppas att kulturnämnden kan hitta en lösning!! --eller är det kulturnatt i Lund??

Kanske jag har missat nått!! --det kanske är en INSTRALLATION??

Postat 2011-08-19 07:24 | Läst 7529 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#141. Zoomgluggar @ 35mm kontra Zuiko fixglugg!! –objektiv testing??

Hur står sig en gammal ljusstark 35a från Olympus?? --mot moderna zoom objektiv @ 35 mm?? Zoom objektiv är ju vanligen ganska stora!! –och det gäller de två Canon L objektiv vi testat!! -- och det gäller även Lumix 14-140 mm zoomen!! Är det bättre att välja en enkelbrännvidd variant, som är liten!! – om dock gammal??

Zuiko 35/2 mm (nr. 151115)blev ett mycket populärt standard objektiv för gatufotografer när OM kamerorna kom från Olympus. Det väger bara 287 gram, trots att det är så ljusstarkt.  De båda zoomobjektiven vi testar här på 35 mm är gamla Canon EF 17-35/2,8 L (nr. 29398) och nya Canon EF 24-105/4 L IS (nr. 709253). Det är mycket tunga objektiv!! De väger  614 resp 710 gram!! Lumix G Vario 14-140/4-5,6 väger 507 gram och med tanke på att det täcker 28-280 FOV så är det ganska nätt.  

De olika gluggarna ser ut så här när de sitter på en Panasonic GH2.

 

Vi testar objektiven, som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Om vi börjar med Lumiz@35/5,6 så är upplösningen vid full bländaröppning och i centrum mycket bra!! –med 84 linjepar per millimeter (lp/mm), också i hörnen är upplösningen lika bra med 84 lp/mm!! Kontrasten är utmärkt i båda fallen, men lite lägre akutans i hörnen!!

Vi skall så se hur det objektivet står sig jämfört med den äldre vidvinkel zoomen 17-35 från Canon med bländare 2,8?

Den gamla zoomen står sig inte alls!! --utan har bara bra upplösning i centrum med 84 lp/mm. I hörnen är både distorsion och ljusspridning tydlig störande. Upplösningen blir bara 42 lp/mm. Vi kan ju tyvärr inte mäta värdena vid bländare 5,6 eftersom vi inte kan blända ned det här objektivet manuellt.

Den längre zoomen från Canon är mer jämförbar med Lumix objektivet, då det täcker nästan samma brännviddsområden. Det är anses vara ett bra zoom objektiv från Canon och sätter vi det på 35 mm, så får vi vid bländare 4 följande värden.

Både i centrum som hörnen har vi upplösningen 84 lp/mm, som är mycket bra värden!! Kontrasten och akutansen är till och med bättre än Lumix objektivet ute i hörnen!! Ett mycket bra objektiv!!

Hur står sig nu det gamla Olympus objektivet mot det här??

På full bländaröppning så har det här objektivet mycket bra upplösning med värdet 84 lp/mm. Men kontrast och akutans kunde vara bättre. Kontrasten är något bättre i hörnen, men lider något av distorsion. Sätter man bländaren på 5,6 så når man nästan maximala 96 lp/mm i centrum, med mycket bra kontrast!! I hörnen är akutansen något lägre men pplösningen når mycket bra 84 lp/mm. Kontrasten är bra.  Zuiko 35/2 är ett mycket bra objektiv, men kommer dock inte helt upp i nivå med Lumix zoomen och Canons motsvarande zoom.

Förväntade kravaller i Lund? Olympus E-LP1, Zuiko 35/2 @ ISO 200, 1/640, bl 4.

Slutklämmen blir att de moderna zoom objektiv vi testat här är mycket bra!! --å kan va bättre än gamla single brännvid objektiv!!

Postat 2011-08-18 06:48 | Läst 3260 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#140. Bilden av fredskyssen!! –har blivit staty!!

Andra världskriget gav upphov till många fantastiska bilder!! –men en av de mest berömda är från krigsslutet?? Bilden togs av LIFE fotografen Alfred Eisenstaedt den 14 augusti 1945!! --där man ser  en sjöman kyssa en ung kvinna, Edith Shain, i Times Square.  Den bilden har du sett??

Nu har man rest en staty på Times Square, som är ganska stor. Jag föreslår att du tittar in på den här länken, som är ett reportage på plats.

 http://www.dailymail.co.uk/news/article-1302831/Statue-Alfred-Eisenstaedts-WWII-kiss-unveiled-Times-Square-mark-VJ-Day.html

Alla Leica fantaster kan ju to en koll på den är länken

http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/blog_index.html/the_online_photographer/blog_index.html

som tydligt visar hur en berömd LEIF fotograf, som Alfred Eisenstaedt, var utrustad vid den här tiden.

Postat 2011-08-17 12:59 | Läst 2979 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#139. Friidrott en trevlig sport!! –men svårt att fotografera?? Här några tips!!

Sportfoto på elit- och ungdomsnivå är roligt att se!! Individuella prestationer gör det spännande för åskådarna!! Många föräldrar följer sina ungdomar på tävlingar och fotograferar naturligtvis en hel del. Man finner snart att det är en svår sport att plåta!!

På ungdomsnivå är det ju ganska enkelt att komma nära händelserna, men på större tävlingar måste man vara på håll och får då lita på teleobjektiv. Moderna digitala kameror har idag autofokus som kan följa rörliga objekt och det är bäst att utnyttja detta!!  --plus serietagningar.

På den tiden då jag följde friidrott på allvar var det inte digitala bilder som gällde, utan man fick nöja sig med serietagning. Här är en ung spjutkastare, som tar i ordentligt! Precis innan utkastet är farten och anspänningen som högst. Notera att armen är hårt utsatt!

Lund 1982. Ungdomsspel i friidrott. Nikon F3, Nikkor 200/4.

Det är ju trevligt om man kan hitta en vinkel som förstärker prestationen!! Här tror jag att det framgår att Patrik Sjöberg hoppar mycket högt vid MAI spelen i Malmö 1982. Ibland kan man hitta en skylt, som antyder vad som händer!!

Malmö 1982. Patrik Sjöberg ligger bra till! Olympus OM2, Zuiko 35/2

Har man tur så kan man få vara med när riktigt fint besök kommer till Skåne. MAI spelen 1983 hade besök av legendariske Carl Lewis, som sprang ett 200m lopp. Jag valde att sätta mig så att jag fick en kurvbild. Den svåra delen av ett sådant lopp.

Malmö 1983. Carl Lewis löper 200m. Nikon F3, Nikkor 200/4.

Lägg märke till fotens placering i kurvan, den är redo att vrida kroppen så att den följer kurvlinjen!! Carl hade sin syster Carol Lewis med sig vid tävlingarna, hon var en mycket eminent längdhoppare, med bl a silver på OS. Hon hoppade bra i Malmö och på den tiden hade man mycket mjuk sand i gropen, som framgår här!!

Malmö 1982. Carol Lewis flyttar sand. Nikon F3, 200/4.

Passa på att följ med era ungdomar på träningen. Då det är mycket bättre möjligheter att få bra kamerapositioner med vidvinkelobjektiv. Längdhopp är en tacksam gren, som gör att man kan ligga lågt och visa hur högt de hoppar, inte bara långt!! Försök att få med plankan!! –det ger perspektiv på hur långt det är.

Lund 1982. Olympus OM2, Zuiko 35/2.

Postat 2011-08-17 06:52 | Läst 6907 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa