UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#93. Bilden som väcker drömmar?? –eller varför tar ingen självporträtt längre??

I alla tider har fotografer tagit självporträtt!! –om inte, så för att det är den mest tillgängliga modellen man har. Många berömda fotografer har porträtt av sig in aktion!! --eller i hemmets lugna vrå. Jag kommer att tänka på James Nachtwey, mitt i stridens hetta (googla honom och du hittar bilden)!! --eller kolla upp Robert Capa och hans bilder in action på nätet. Vissa fotografer ville inte att bilden av dem skulle spridas!! –de kunde ju då lätt kännas igen i alldagliga situationer!! –sålunda ville inte Henri Cartier-Bresson ha bilder tagna av sig!! --utan han försökte stoppa all sådana bilder. Men det finns många på nätet nu!!

När jag var ung?? --tillbaka i efterkrigstiden, var i många fall internationella och nationella fotografer något av idoler för oss fotointresserade ungdomar, lite som popstars idag. De gav bilden av äventyr och upplevelser i främmande land.

En bild satte fart på mina dagdrömmar vid den här tiden!! –det var ett självporträtt av Jan Friedlund. Det publicerades i Fotografisk årsbok 1960. Det finns två ex på antikvariat.net. I den sammanställning av självporträtt som publiceras där finns den mest välkända bilden av alla!! –den med Rolf Winquist och hans Leica och cigarill. Lägg märke till!! –alla anti-ljusmätar snobbisar!! --att Rolf har en exponeringsmätare på sin Leica!! Här är bilden på Firedlund, troligen tagen på en loppmarknad i Paris. Kanske med en svart M2:a??

Fotografisk årsbok 1960 sidan 50, nedre bilden!! Självporträtt av Jan Friedlund.

Man ser väldigt få själporträtt idag?? –kanske det är så, i Sverige, att man visar inte upp sig? –å därmed är någonting!! Ja, du vet!! –Jantelagen??

För att bryta denna lag?? --så skall jag ta upp några självporträtt!! Jag har ju inget att förlora liksom!! Fridagare som jag är!!

Bob anno 1958.

Bob anno 1959.

Bob anno 2007. Foto: Assistent Ninni

Postat 2011-07-02 08:00 | Läst 4501 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6