SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#93. Bilden som väcker drömmar?? –eller varför tar ingen självporträtt längre??

I alla tider har fotografer tagit självporträtt!! –om inte, så för att det är den mest tillgängliga modellen man har. Många berömda fotografer har porträtt av sig in aktion!! --eller i hemmets lugna vrå. Jag kommer att tänka på James Nachtwey, mitt i stridens hetta (googla honom och du hittar bilden)!! --eller kolla upp Robert Capa och hans bilder in action på nätet. Vissa fotografer ville inte att bilden av dem skulle spridas!! –de kunde ju då lätt kännas igen i alldagliga situationer!! –sålunda ville inte Henri Cartier-Bresson ha bilder tagna av sig!! --utan han försökte stoppa all sådana bilder. Men det finns många på nätet nu!!

När jag var ung?? --tillbaka i efterkrigstiden, var i många fall internationella och nationella fotografer något av idoler för oss fotointresserade ungdomar, lite som popstars idag. De gav bilden av äventyr och upplevelser i främmande land.

En bild satte fart på mina dagdrömmar vid den här tiden!! –det var ett självporträtt av Jan Friedlund. Det publicerades i Fotografisk årsbok 1960. Det finns två ex på antikvariat.net. I den sammanställning av självporträtt som publiceras där finns den mest välkända bilden av alla!! –den med Rolf Winquist och hans Leica och cigarill. Lägg märke till!! –alla anti-ljusmätar snobbisar!! --att Rolf har en exponeringsmätare på sin Leica!! Här är bilden på Firedlund, troligen tagen på en loppmarknad i Paris. Kanske med en svart M2:a??

Fotografisk årsbok 1960 sidan 50, nedre bilden!! Självporträtt av Jan Friedlund.

Man ser väldigt få själporträtt idag?? –kanske det är så, i Sverige, att man visar inte upp sig? –å därmed är någonting!! Ja, du vet!! –Jantelagen??

För att bryta denna lag?? --så skall jag ta upp några självporträtt!! Jag har ju inget att förlora liksom!! Fridagare som jag är!!

Bob anno 1958.

Bob anno 1959.

Bob anno 2007. Foto: Assistent Ninni

Inlagt 2011-07-02 08:00 | Läst 4449 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag ser också Rolf Winqvists självporträtt på Kurt Bergengrens omslag till "Tänka med ögonen". Troligtvis taget i samma session. Fast tidigare. Cigarillen är kortare i årsboken =)
Svar från Bob Bovin 2011-07-02 08:35
Det är riktigt! Två olika bilder! Tydligen ett väl planerat porträtt. Omslagsbilden är bättre!
Tack för skarpögt påpekande.
Självporträtt kanske är för vanligt. Kolla bland icke professionella fotografer på bloggar eller på bilddagboken. Där finns nästan bara självporträtt.

Glöm inte fototävlingen på min blogg. Bidra med din bästa bild och vinna gratis framkallning, bilderna skickas hem till dig gratis. http://henriksfotografier.blogg.se
Svar från Bob Bovin 2011-07-02 11:36
Jag vill inte påstå att det är någon klass på mina självporträtt, men jag menade inte identitetsbilder (avatarer), utan bilder som berättar lite om vilken person som är på bilden!