UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#761. Astromech droid R2-D2?? –i modell från 2127 bitar??

En sådan här skulle man ha, en som klarar av de flesta problemen?? Speciellt av teknisk natur?? –som att fixa uppdaterig av dator?? –och inmatande av senaste program?? Jag såg en modell!!

Vuxna gör det?? --barn gör det?? –sätter ihop små plastbitar av varierande storlek. Därmed byggande modeller av nästan allt?? Det var en dansk, Ole Kirk Christansen, som kom på detta knepiga ”lek godt” i slutet på femtiotalet. En hobby som spridit sig över hela världen?? –där även vetskapliga modellbyggen förkommer.

I familjen finns ett barnbarn som har tålamodet att bygga mycket stora och komplicerade modeller?? I samband med jul och högtider förekommer det att han får nya utmaningar!

Den senaste var en 2127 bitar stor modell av George Lucas´s Star Wars karaktär?? --R2-D2 roboten. Lucas lär ha påverkats av Akira Kurosawa´s film ”The Hidden Fortress” när han skapade R2-D2 roboten??

Det tog 11-årige Fredrik ett sporadiskt byggande i två dagar att sätt ihop modellen!! –ett under av tålamod och noggrannhet och följande av skriftliga bygganvisningar från LEGO!!

Fredrik ville att jag skulle plåta den och lägga ut den i bloggen, och det tyckte jag var kul!!

Fredriks 31 cm höga och 18 cm breda LEGO modell av R2-D2.

Postat 2013-05-29 07:11 | Läst 9739 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#524. Min första koll?? --hur ä OM-D?? –min nya kamera!!

Det är spännande att packa upp en ny kamera!! –men hu va många inställningar det är?? –på Olympus OM-D!! Ladda batteriet å ut å fotoflanera!! Den satt bra i handen!! –å den va tyst och diskret!!

Jag har skrivit här tidigare varför jag till slut valde OM-D!! –kortfattat kan man säga att det var följande egenskaper som avgjorde!! –storlek, vikt, in body stabilisator, sensorformat, bildkvalitet, fokussnabbhet!! Vad var det jag var tveksam inför!! –dålig kontinuerligt fokus på rörliga objekt och surrig stabilisatorn!!

Det första man får göra med alla digitala apparater man köper idag är att uppdatera programvaran!! –så också här. Version 1.5 hade just kommit ut och det visade sig att den tog bort surret!! --från stabilisatorn!! Nu surrar kameran bara lite med avtryckaren till hälften nertryckt!!

I stort kan man använda kameran med fabriksinställning. Med Lumix 14/2,5 på kameran ser den ut så här!!

En perfekt fotoflanör kamera!! Går lätt ned i fickan!! Väger bara 425 gram, vilket är mindre än den gamla utmärkta filmkameran OM 4!!

Den väger utan glugg!! –550 gram!! Vilket var lite på 80-talet! --när den kom ut!! Det är slående hur lika de är!! –eller hur?? OM 4 var på sin tid mycket avancerad!! –med t ex multi spottmätning. OM-D är för sin tid lika svår att ställa in!! Möjligheterna är nära oändliga?? –så ett gott råd är att ta hjälp av dpreviw.com. De har även skrivit en rekommendation hur du kan ställa in kameran här!! Tyvärr finns det inte tryckt bruksanvisning på svenska till OM-D, utan bara en pdf-fil på en CD. Det kommer att ta flera veckor att bli kompis med den här kameran!!

Det fina med m4/3 kameror är att många gluggar passar!! --med hjälp av billiga adaptrar från ebay. Själv har jag säkert mer än tio gluggar på hyllan, bl.a. från Leitz. Fokuseringen med icke m4/3 gluggar blir i manuell form!! –men gissa om det funkar bra i denna kamera. Du kan ha snabbkommando till förstoring av bilden i olika grad och du kan få sökaren ”bildstabiliserad”!! –helt enkelt superbt!!

Så det var bara att montera Lumix 14/2,5!! --och sätta kameran på P och flanera ut på Lunds gator!! Kameran är supertyst, startar snabbt och fokuserar blixtsnabbt!! Här är mitt bästa shot igår!!

Lund 2012-10-03. Olympus OM-D + Lumix 14/2,5.

Postat 2012-10-04 07:11 | Läst 7516 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#441. Kan man fånga tiden?? –kanske dess symbol??

Stoppa tiden?? –nej det går inte!! Fånga tiden?? –i bild?? –de går utmärkt!! Vad är tid?? –något starkt abstrakt som vi bara har en symbol för?? –vi tror att vi kan symbolisera det med klockan??

Tidens tand nöter ned det mesta?? –hela kulturer kan försvinna!! Tid är bara ett mått på längden av en period eller händelse?? –som kan vara allt från universums existens eller gruvstaden Jerome´s blomstringstid??

Förfallet av Jerome i Arizona

Vi har hittat på en mekanisk mekanism?? --som kan dela in dygnets längd i enheter som vi definierat passande till vår kultur?? –vi kallar det för klocka?? Det han blivit en lyxsymbol?? --som visar vår status i samhället??

Den är så ekonomiskt viktig att det t o m finns fotografer som tjänar sitt levebröd på att plåta klockor?? Konsten att plåta små föremål på ett lyxigt och delikat sätt är ett svårt hantverk!! 

Panasonic GH2 + gammal OM Zuiko 50/3,5 macro.

Postat 2012-07-13 07:09 | Läst 6973 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#131. Vi blev våra motsatser!! Han blev stjärnfotograf i Australien!!

Profet i sitt eget land?? –nä dä blir man inte så lätt!! Speciellt om man blir framgångsrik på andra sidan jordklotet!! Vi va kompisar i skolan, jag ville bli fotograf, han var en naturälskare?? Vi blev det den andre ville!! Rodney blev bland de främsta fotograferna i Australien!! –jag blev naturvetare??

Vi var ofta ute i naturen tillsammans!! –å va mycket nyfikna och kanske lite väl framfusiga!! Det tyckte säkert den här skäggdoppingungen!

Östergötland 1959. Foto: Rodney Weidland.

Jag hade Rolleiflexen med och satte en närbildslins framför kameralinsen. Observera att jag satte den framför rätt lins!! Detta är en av de få bilderna jag har kvar som Rodney tog.

Efter enhetsskolan skildes våra vägar och Rodney gick en flerårig fotografutbildning i Göteborg. Efter ganska krokiga vägar, som det ofta är för fotografer, via Paris, Kanada blev det Australien. Där byggde han upp en reklamfotoverksamhet, som blev mycket välkänd. Han specialiteter är reklam, mat och lifestyle. Han är idag ett aktat fotografnamn ”down under”.

Han har varit fotograf till ett antal matböcker, som du kan finna om du googlar Rodney Weidland. De är mycket välgjorda och flera har publicerats också i USA. Tidskrifter som han ständigt förkommer i är t ex matupplagan av Vogue i Australien.

Bra mellanmål lektyr. Bok med Rodney.

Rodney är föga känd i sitt eget land, men han har haft fotoutställning i Gamla Linköping. Han återkommer varje år till Sverige för att besöka sin familj i samma stad.

Det skulle ju va en tanke att Proffsfoto tidningen, som väl har samma redaktör som denna fotosida, skulle kunna ha en artikel om Rodney Weidland. Han är väl värd att presentera.

Det är en enkel man med familj, och med hus uppe i Blue Mountains söder om Sydney. Det är en timid man med stor gästfrihet. Han älskar gamla slitna saker, så the kan mycket väl serveras på en sliten lastpall och alla kopparna behöver inte vara lika.

Postat 2011-08-09 07:51 | Läst 5192 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#35. Nä nu blir det andra bullar!!?? –eller om hur det är 1 på 1000??

Min assistent Ninni tyckte?? --nu får det bli andra bullar i den här bloggen!!?? Så hon la in en protest?? –den gick igenom!! --och det ledde till en total omläggning med en överraskning i!!!??

Ninnis morgon fralla. Lund 2011. Olympus Pen E-LP1, Noctilux 50 mm. 1.0, 1/320 sek, ISO 200.

Det här är en härlig frukost att starta dagen med!! --och frallan har Ninni bakat!! –hon är en mästerbakare. Lägg märke till det extremt korta skärpedjupet!!?? –detta är ju så populärt nu!! Här är det åstadkommit med en 1000 kr kamera!! --och en 35 000 kr glugg. Häftig kombination va?? –kul att kombinera enkel digital kamera!! --den är en ulv i fårakläder, kolla upp den!!??  --och ett objektiv gjort för  ”analogt” plåtande!!

Receptet på frallorna kan ni naturligt läsa på?? --momangen här: ”Goda Frallor”

5 dl vatten

50 gram jäst

1 tesked salt

½ dl rapsolja

½ dl flytande matlagningshonung

1 dl havregryn

10½ dl vetemjöl special

Ca. 1 dl vetemjöl special till utbakningen

Smula jästen i en bunke, strö över saltet. Värm vattnet till ca. 37 grader,

tillsätt olja och häll det över jästen. Tillsätt honung och havregryn, tillsätt

vetemjölet, en deciliter i taget, arbeta degen med eldrivna degkrokar.

Låt degen jäsa i ca. 20 min. Knåda degen på bakbord och dela i 20 delar och rulla runda bullar.

Låt bullarna jäsa ca. 10 min på plåten, grädda 225grader i vanlig ugn, tills de fått gyllenbrun färg.

Vill Du lyxa till det, byt ut 2 dl vetemjöl mot 2 dl Dinkelmjöl.

Hälsningar/ Ninni

Kan man använda en sådan här kamera med bländare 1 till street-photo??? Man kan koncentrera det viktiga!! Å är man senior kan man skjuta från höften, förfokuserat!! –som här!!

Lund 2011-05-05. Olympus Pen E-LP1, Noctilux 50 mm. 1.0, 1/100 sek, ISO 250.

Nu undrar väl naturmupparna?? --om det går att använda den här kameran för naturfoto?? Jomenvisst!! --det går bra om man är bra!! --å inte som ja?? Men här är en bild!! --ändå.

Lund 2011-05-05. Olympus Pen E-LP1, Noctilux 50 mm. 1.0, 1/640 sek, ISO 200.

Då frågar man sig bara?? --hur ser en sådan kamera ut??? Här är den!! --och den väger bara!!?? –1109 g!! –då är det med VF-2, batteri och adapter för 60kr. Går lätt ned i fickan!! –hups, på ryggsäcken!

Olympus Pen E-LP1, Noctilux f/1, 50 mm

Postat 2011-05-08 06:57 | Läst 6475 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera