UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#252. Hur man sökter fotojobb?? –med portfolio av bra bilder!! –från Zeiss Ikon Contaflex III

Söka sommarjobb som fotograf!! –först arbetsförmedlingen!! –anvisning till VD på tidningen!! Var man för ung?? –nä billig arbetskraft gillar VDar alltid!! Upp å visa bilder för chefsfotografen!! –hade bara 7x10 kopior!!

Han tittade tveksamt på mig!! En finnig skolgrabb, som sökte sommarvikket!! Har du bilder med dig?? –jag lade upp en bunt 7x10 kopior på bordet, jag hade inte råd å göra stora kopior. Va inte så haj heller!

Morocross i Linköping 1957. Contaflex III

Derby i vårmatch på grus, med åskådare på taket. Contaflex III

Räddning med knock! Contaflex III

Sexdagarsetapp passerar Linköping 1957. Contaflex III

Stock-car race på speedway stadion i Linköping 1957. Contaflex III

Det var alltså en ganska enkel portfolio för att söka ett jobb som fotograf. Jag visste att det var mest sportjobben man skickade juniorplåtisarna på. Så därför hade jag bara med mig sportbilder.

Chefsplåtis Irving Lindholm satt och muttrade en stund. Va har du för kamera? Jag har en Contaflex III. Han tittade misstänksamt på mig och sa: --här har vi Rolleiflex!

Far och mor hade skrapat ihop en stor summa pengar och givit mig en Zeiss Ikon Contaflex III, med fast normal normloptik, i julklapp. Inhandlad hos Kjellbergs foto. En stor uppoffring för en charkuterist och en hemmafru 1957! Det var en superb kamera, och mycket snabbare att hantera än en Rolleiflex. Det förstod jag senare.

Bild 1 och 3 är ganska bra!! --sa Irving!! Gå ned till farsan så anställer han dig?? Förlåt vem är farsan? --undrade jag förvånad. VD Lindholm!! --han som du va hos först.

Så va man anställd på tidningen Östgöten som sommarvikarie för Bengt Åhlén, som gjorde lumpen. Lön 200 kr/månad!!

Detta var sommaren 1957.

Postat 2012-01-07 07:44 | Läst 7548 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

#251. Vurpa!! –på cykeltävling!! –fångad med Leica M2 utan winder??

En gång tiden, för länge sedan, var det ovanligt med motorer på systemkameror?? Hur fångade man då ett snabbt förlopp?? Om till exempel en grupp cyklister vurpade?? –ja då fick man va på alerten!! --med en bild  sekunden??

Så står man då där igen på en cykeltävling!! –Milow Grand Prix i Malmö 1968. En Leica M2 med Summicron 35/2 var redo i handen. Man hoppades på en fin sväng med väl lutande cyklister i hög fart. Det var bara det att man hade många hundra sådana bilder. Det enda man kunde hoppas på var att det skulle hända något. En vurpa skulle sitta fint?? –den blodtörstiga jävulen tittade fram bakom örat!! Man undrar ju hur många åskådare som står vid målet och väntar på en stor vurpa, och hur många som kom för att se segraren?? Numera smäller det ganska ofta i de stora tävlingarna, och direktsänd TV visar naturligtvis detta.

Så denna kväll i Malmö hände något?? –en dansk cyklist i slutet av klungan vurpade!! Jag hann få det på bild och efter framdragning med armen på M2:an tog jag nästa bild. Då var vurpan över. Två man, danskar, låg och samtalade?

Ole Vejbo i backen framför kollegan Ole Emil Plens. Eller var det tvärt om?

Hej, vad sysslar du med? (Översatt från danskan)

Observera den andra bilden är reparerad från en svår negativskada mitt i bilden, varvid två åskådare vid Volvoduetten försvann!

Leica M2 är ingen snabb kamera för serietagningar, även om det fanns en snabbframmatning att köpa, Leicavit. Jag hade aldrig någon sådan, utan köpte en Leica Winder till en M6 först på 80-talet. Den speedade upp serietagningen en hel del. Men sedan dess har jag inte sett någon vurpa!!

Leica M6 med Winder och Summicron 35/2

De båda bilderna publicerades i Cykelkalendern 1969 på sidan 196, så det blev lite pröjs.

Postat 2012-01-06 07:51 | Läst 6487 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#219. Regnbågsfärgerna!! –på vit t-shirt!! –det mest prestigefyllda !! –man kan bära i cykel!!

Skall du imponera nere på kontinenten?? –så skall du bära en t-shirt med regnbågfärgerna?? –i ett band över bröstet! Sitter du på en tävlingscykel?? –så kommer varenda person att veta vem du är!!

Häruppe i Sverige har vi inte så många?? --som får bära en sådan tröja!! Vi har Gunnar Sköld som vann amatörtiteln 1921 och Harry Snell som vann samma titel 1948. Våra duktiga damer har dock tagit hem inte mer än tre regnbågströjor, Marianne Berglund vann 1983 och Susanne Ljungskog tog dubbla titlar, åren var 2002 och 2003. Det är Sveriges enda individuella titlar, men sedan har Fåglumbröderna sopat hem lagtemposegrar vid VM i tre år i rad, 1967-68-69. Så de har ju till ombyte av tröjor i flera dagar.

Med andra ord är det inte så ofta man ser en tävlingscyklist i regnbågströjan i Sverige. Speciellt som han förväntas bära den bara under det året som han eller hon är världsmästare. Efter detta har man en regnbågsfärgad mudd längst ut på ärmen av tröjan!!

Den enda gången jag sett en cyklist, på en svensk tävling, iförd regnbågströjan var vid en liten fyra-klubbars-tävling, som hölls i Kävlinge 1967. En dansk klubb var inbjuden och i dess lag ingick den nykorade lagtempovärldsmästaren från 1966 Jørgen Emil Hansen. Här har vi honom med sin cykel av märket Saxil. Tillverkad i en liten verkstad på Vesterbrogaade i Köpenhamn.

Jørgen Emil Hansen, världsmästare i lagtempo cykel för Danmark 1966.

Det blev en fin cykeltävling i vårsolen, en smula kallt, men fina förhållanden. Det blev en klar spurtseger för Jørgen, vem kunde tro något annat!!

Vårlopp i Kävlinge 1967. Jørgen Emil Hansen drar klungan.

Postat 2011-12-05 07:44 | Läst 6850 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#218. Skånska feda svin!! –ä int intresserade av cykel!!

Skåne är ett vackert land!! –men tävlingscyklister har inte tid att se på grannskapet!! Inte heller invånarna!! --är så intresserade av cyklisterna?? Det går även för de extra feta svina!! –då de mest äter för å må  bra på julbordet!!

Det är populärt för danskarna att åka över till Sverige idag!! –då den danska kronan är väl värd för handel!! På sextiotalet var det andra bullar!! –då var den svenska kronan väl värd och då gick turen till Danmark!! –speciellt för att köpa kött!!

 Men det var en grupp danskar som ändå tyckte om Sverige på den tiden?? –nämligen tävlingscyklisterna. I Danmark fick man gå upp i svinottan för att köra loppen!! –ty polisen ville inte ha cylister i trafiken på dan!!

Här i landet kördes ofta loppen på dagen. Så också Bokskogen Runt 1967. Antalet åskådare var glest längs banan, som drog fram bland gårdarna. De stora feta svinen visade inget intresse heller utan stod med trynet i leran eller mattråget!

Cyklister på linje mellan gårdarna i Skåne 1967.

Det kanske inte är så förunderligt?? –men det var mer oväntat att inga danskar var med i den främre linjen när det drog ihop sig till spurt. Utan det blev svenskt för hela slanten!!

Rolf Persson vinner Bokskogen Runt före Alf Hansson 1967.

Postat 2011-12-04 06:59 | Läst 5817 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#217. Cykelsport en naturupplevelse!! –eller kamp inpå linjen!!

Stortävling i stan!! –bästa cyklisterna på startlinjen!! –lokalpressen rycker ut med bästa besättning?? –juniorplåtis med Rolleiflexen!! Cykeltävling är både en naturupplevelse!! –som en kamp på linjen!!

Det var högsommar den 4 juni 1961 och traditionsrika Linköpingsloppet skulle gå av stapeln!! –det var målgång på gatan utanför T1 regementet. Klassisk lång rak spurt!! --med möjlighet för spurtspecialisterna att dra upp när de ville!! –långspurt eller kortspurt.

Juniorplåtis hade börjat skriva cykel för Corren och plåtade med en Hasselblad 1000F. En kompis hjälpte till så det gavs möjlighet att åka med en bil och titta på loppet ute på banan. Loppen på den tiden gick ofta på grusvägar, för att där var ingen tät trafik. Å andra sidan var det lättare att få punktering för cyklisterna.  Östergötland en vacker sommardag på landet!! --kan vara bedårande förföriskt!! –å då är det lätt att förfalla till Rosenlunderi!!

Herbert Dahlbom i täten för Linköpingsloppet 1961.

A-klassen hade en klart lysande stjärna på startlinjen!! –Herbert Dahlbom, som var tempospecialist, men också fruktad långloppsåkare!! Han bröt sig ofta loss och gick solo till mål. Så blev det också i det här loppet!! –han kom hem ensam, många minuter före klungan.

Det blev mer spännande i B-klassen där de spurtsnabba ungtupparna Lennart Emanuelsson, från Hillerstorp, och Sune Pettersson (senare namnbyte till Wennlöf), från Örebro gjort upp om segern i en snabb spurt.

Lennart Emanuelsson och Sune Pettersson gör upp om segern i B-klassen.

Måldomarna hade svårt att skilja de båda snabbspurtrarna åt?? --och juniårplåtis tyckte det var så spännande att han tryckte av lite sent!! Hasselbladaren hade ju dessutom en ganska lång fördröjning innan bilden togs. Därför är mållinjen redan passerad på den här bilden och det ser ut som om Lennart vinner?? --men det är Sune som döms som segrare!!

Sune Wennlöf skulle växa ut till en fruktad spurtare i Norden. Han blev nordisk mästare 1967 i Finland på 18 mil landsvägsåkning. Han vann en etapp i 6-dagars! --och han blev etappvinnare i ett flerdagarslopp i Danmark, där spurten var på H.C. Andersens Boulevard vid Rådhusplatsen!! Även Emanuelsson blev en storcyklist med många segrar.  

Postat 2011-12-03 06:24 | Läst 6014 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 29 30 31 ... 34 Nästa