SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#251. Vurpa!! –på cykeltävling!! –fångad med Leica M2 utan winder??

En gång tiden, för länge sedan, var det ovanligt med motorer på systemkameror?? Hur fångade man då ett snabbt förlopp?? Om till exempel en grupp cyklister vurpade?? –ja då fick man va på alerten!! --med en bild  sekunden??

Så står man då där igen på en cykeltävling!! –Milow Grand Prix i Malmö 1968. En Leica M2 med Summicron 35/2 var redo i handen. Man hoppades på en fin sväng med väl lutande cyklister i hög fart. Det var bara det att man hade många hundra sådana bilder. Det enda man kunde hoppas på var att det skulle hända något. En vurpa skulle sitta fint?? –den blodtörstiga jävulen tittade fram bakom örat!! Man undrar ju hur många åskådare som står vid målet och väntar på en stor vurpa, och hur många som kom för att se segraren?? Numera smäller det ganska ofta i de stora tävlingarna, och direktsänd TV visar naturligtvis detta.

Så denna kväll i Malmö hände något?? –en dansk cyklist i slutet av klungan vurpade!! Jag hann få det på bild och efter framdragning med armen på M2:an tog jag nästa bild. Då var vurpan över. Två man, danskar, låg och samtalade?

Ole Vejbo i backen framför kollegan Ole Emil Plens. Eller var det tvärt om?

Hej, vad sysslar du med? (Översatt från danskan)

Observera den andra bilden är reparerad från en svår negativskada mitt i bilden, varvid två åskådare vid Volvoduetten försvann!

Leica M2 är ingen snabb kamera för serietagningar, även om det fanns en snabbframmatning att köpa, Leicavit. Jag hade aldrig någon sådan, utan köpte en Leica Winder till en M6 först på 80-talet. Den speedade upp serietagningen en hel del. Men sedan dess har jag inte sett någon vurpa!!

Leica M6 med Winder och Summicron 35/2

De båda bilderna publicerades i Cykelkalendern 1969 på sidan 196, så det blev lite pröjs.

Inlagt 2012-01-06 07:51 | Läst 6431 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Behövs inga 15bps om man har lärt sig att trycka vid rätt tillfälle. :) Fattar inte att folk är så besatta av att peppra så jävla många bilder i rad hela tiden.. Jag trycker när bilden ska tas, och nej, jag har aldrig missat en bild bara för att jag INTE skjutit kulspruta..
Svar från Bob Bovin 2012-01-06 10:57
Det svåra är att trycka vid rätt tillfälle. Den första bilden är avtryckt för tidigt.
Mvh
Bob
Den andre bilden är riktigt humoristisk.

Hur är det att plåta med winder? Jag övervägde att köpa en, men den är ju så stor. Hur mycket låter den?
Svar från Bob Bovin 2012-01-07 08:20
Det fungerar bra. Ger ungefär 2 bilder per sekund. Den är ganska tyst, med ljud som inte påminner om en kamera. Winder M med batteri väg med 424 gram och hela kameran på bilden väger 1086 gram. Den är behaglig att hålla i med stadigt grepp, även med vantar.
Det humoristiska såg först i mörkrummet.
Tack för kommentaren.
Mvh
Bob