UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#647. Juniorplåtis på Östgöten?? –såg en bild?? –som blev en inspiration!!

Som ung fotograf behöver man förebilder?? –plötsligt dök en upp igen?? Så juniorplåtis blev påmind om hur fina bilder pressfotograferna tog på femtiotalet!! –den här tog Tore Ekholm!!

Det är skönt att vara nostalgisk?? –ibland dyker gamla bilder upp!! Hos mig finns ofta sportbilder på närhinnan!! –när jag ser dagens sportbilder i tidningen?? Märkligt nog kommer jag ihåg fotografens namn!! –vanligen kommer jag inte ihåg namn alls. Så när jag såg regndrypande bilder från någon match så föll tanken på sportfotografen Tore Ekholm!! –som bland annat jobbade på Stockholms Tidningen och Aftonbladet under 50-talet.

Idag är det ju bara att googla, och så är bilden där! Det visade sig att Tore Ekholm givet ut en bok 1991 och då var det bara att leta på antikvariat.net. Ser man på!! --där var det flera exemplar att köpa!! Jag köpte en för 120 kr!! –en spottstyver!!

Morgonfika med boken som innehåller mitt favoritfoto av den regntyngda målvakten tagen av pressfotografen Tore Ekholm.

Boken Elefantbegravningen (ISBN 9177984692) av Tore Ekholm har bilden på den blöta målvakten på omslaget. Jag minns att jag såg bilden i en amerikansk fototidskrift 1958!! --och jag blev överraskad över hur bra och enkel en sportbild kan vara. Boken jag köpte nu är en nostalgisk guldgruva, med klassiska pressbilder. Roliga berättelser!! --som till exempel Tores bilder av Bob Beamon`s världsrekordhopp i längd!!  Boken har en dedikation av författaren till vännen Bo?? –man undrar om detta är den klassiske SE-fotografen Bo Dahlin??

Juniorplåtis var ju anställd på tidningen Östgöten vid den här tiden!! --och plåtade ofta fotboll. Det blev även någon bild tagen genom nätmaskorna på Folkungavallen!

Match på fullsatt Folkungavallen, med hemmalaget Derby, i Linköping 1958.

Pressfotograferna på landsbygden?? --som i Linköping!! Hade vid den här tiden!! –vanligen Rolleiflex kameran i sin hand och satt mycket nära målet!! Man var mer eller mindre mitt i spelet?? –som i den här bilden!!

Derby anfall på Folkungavallen i Linköping 1958.

Postat 2013-02-04 06:56 | Läst 9228 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#574. Zlatan vår kulturarbetare?? –likheten med dansen??

Zlatans fantastiska mål nr 4 på nya arenan, jämfördes med Pablo Picasso av  Dennis Dahlqvist från Kulturnyheterna i sportspegeln!! Kulturpanelen på Gomorron Sverige höll inte med om att målet var en kulturyttring!!

Nu kan man ha olika uppfattning om vad kultur är för något?? Men jag tycker Zlatans mål var ett konststycke enligt min mening, likt den spark jag plåtade på Folkungavallen i Linköping 1958!!

Ur min synpunkt så är elitfotboll en form av kultur (kanske kroppskultur), eftersom det är ett skådespel inför publik!! –som kräver skicklighet och träning. Ett stort antal åskådare är beredda att betala ansenliga summor för att beskåda denna kulturyttring!! –de är betydligt fler än de som går och ser på teater och balett! Nu kommer genast invändningen!! –som tidigt framfördes av Birgitta Andersson i en Knäpp upp revy (tror jag)?? –smutsiga fotbollspelare kan väl ingen tycka om? Allra minst är det kultur?? Så kan man ju tycka om man ser den här bilden!

Lika fullt är det många åskådare - och enligt mitt tycke finns det en viss likhet med balett??

Det är ju ingen, vad jag vet, som inte tycker balett och dans är en del av vår kultur?? Det är ju ingen tvekan att detta är en mycke tidig kulturyttring, som säkert utövades redan när vi bodde i grottor. Dans kan ju dessutom vara en fantastiskt estetisk upplevelse!! –som blir uppenbar när man ser de olika folkslagens danser. Som kanske framgår av den här bilden jag tog i Phoenix 1979, när en mexikansk grupp dansade i en parad.

Nu finns det en koppling mellan dans och fotboll, i alla fall i amerikansk fotboll!

Så för mig råder det ingen tvekan om att sporten är en del av vår kultur, nu kanske detta leder till att jag får på tafsen?? Jag får väl ta det?? –jag har aldrig strävat efter att sitta på bandvagnen!

Postat 2012-11-23 07:01 | Läst 6601 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#555. ”Juniorplåtis” på tidningen Östgöten?? –eller gröngölingen misslyckas??

Pressfotografen på 50-talet använde huvudsakligen Rolleiflex som verktyg! Nyanställd gröngölingen försökte införa småbild, med Contaflex III?? –det gick inte så bra!! Första fotouppdraget misslyckades!!

Det är inte ofta som man visar upp sina misslyckande. Nu är tillvaron full av missar, och den som inte är beredd att misslyckas kommer inte att hitta på något nytt! När jag började som vikarie på tidningen Östgöten 1958, var jag 15 år, och det var nödvändigt att  lära sig att använda Rolleiflex och blixt. Praktiskt taget varje jobb utfördes med denna kombination, natt som dag. Den film som användes var Tri-X, som framkallades i tank med D-76. Om det var brottom så torkades aldrig filmen utan den lades blöt på en tjock glasskiva i förstoringsapparaten. Förstoringspappret Agfa Brovira soppades i D-72. Pappret fixades och sköljdes i vatten och blåsprit och torkades på glansplåt.

Juniorplåtis fick ofta gå på sportuppdrag. De mindre viktiga, naturligtvis, som simning utomhus i Tinnerbäcksbadet. Den här sommaren gästades Sverige av den dubbla medaljören Jon Henricks, från Melbourne OS 1956. Han hade världsrekordet på 100m. Sportchefen Kling tyckte inte det var något viktigt uppdrag. Jag tyckte det var kul och tog min småbildskamera Zeiss Ikon Contaflex III och tänkte jag skulle försöka utan blixt!!

Det här skedde vid den tiden då Trädgårdsföreningen i Linköping hade sin vackra träbyggnad kvar!!

Simstadion i Tinnerbäcken var packad till bristningsgränsen, alla ville se en guldmedaljör. Jon kom och knöt fast badbyxorna kring midjan.

Jon Henricks från Australien besöker Tinnerbäcksbadet i Linköping 1958.

Simmarna ställde sig på startpallarna och kastade sig i det kalla vattnet. Här var det inget temperarat bad. Men det gick ganska fort!! --kanske just därför?? Sådär 55 sekunder tog det.

Det gick så fort att jag missade fokus, när Jon forsade fram!! Tänk om jag hade haft en motorkamera??

Å inte nog med det!!  --jag missade också blomsterutdelningen. Det gjorde inte ”Correns” fotograf Magnus Johnson, i bakgrunden, han använde Rolleiflex och blixt.

Jag kunde bara lämna in bilden på Jon i badbyxor till Kling och han gnällde lite, men tröstade mig med att det blir bara en liten 1-spaltare av text till den här sporthändelsen.

Så blev jag heller aldrig någon pressfotograf!!

Postat 2012-11-04 07:20 | Läst 7592 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#504. Vilka cykelbilder!! –då va det action!! –eget försök också??

Fotograferna på fyrtiotalet kunde plåta sportbilder!! –också cykelbilder!! –som är svåra att hitta på nätet?? Juniorplåtis tog några egna på femtiotalet?? –dock inte så eleganta??

På fyrtiotalet fanns det flera utmärkta svenska cyklister!! –bl a Harry Snell och Sven ”Svängis” Johansson!! Snell spurtade hem både SM, NM och VM!! --och Svängis var otroligt folkkär och vann SM11 gånger och sexdagars 3 gånger!! Försöker man hitta bilder på de här idolerna!! --så finns det inte mycket på nätet. Ett litet undantag är Stockholmskällan som har bilder från huvudstaden. Där finns ett fint bildreportage från Djurgårdsloppet den 7 sept 1942. Fotografen är okänd?? --men bilderna finns på länken ovan och eftersom de är fria att visa på nätet så kommer en här:

En härligt dramatisk spurtbild från loppet!! --där Harry Snell knappt besegrar Svängis!! --som också var en utmärkt spurtare. Titta hur mycke publik det var på Djurgården!! --och såg loppet ”live”!! På den tiden gick man ”man ur huse”!! --för att se sina idoler tävla. Det fanns ju ingen TV som bevakade då!! –å det gör de ju inte nu heller så?? Det kom ut en bok av Svängis (med hjälp av en spöskrivare), Hjulminnen, på Bonniers förlag 1957. Du kan hitta den antikvariskt här!!!

Svängis bok Hjulminnen har dråpliga pressbilder!!

Även under femtiotalet var det populärt att gå ut och se på cykeltävlingar. Den största uppskattade tävlingen var Dagens Nyheters Sexdagarloppet!! När det passerade en ort så var det bara att lägga undan vad man hade för hand och ut å se cyklisterna passera. Juniorplåtis hade en Contaflex på den här tiden och gick ut å plåtade i vägkorset mellan E6 (ja den hette Riksettan då) och vägen mot Motala. Sexdagarsloppet kom året 1957 förbi där på sin väg från Västervik till Norrköping. Här kommer juniorplåtis bild:

Jag tror att tredje cyklisten med glasögon är Gunnar Lindgren?? Vinnare av Sexdagars året innan. Det här året vann britten Stan Brittain!!

Postat 2012-09-14 07:15 | Läst 7673 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#501. Det är få förunnat?? –att ta på sig den tröjan?? –eller MTB stillbild??

Man blir så glad?? –om man gillar cykel?? –också med lera = MTB!! –när en ung tjej får ta på sig den regnbågsfärgade tröjan som visar att hon är världsmästare i cykelåkning!! Vilken ära för Alexandra Engen!!

Världsmästare i sprint!! – i MTB genom stadsmiljö?? –dä ä nått!! SVT skall ha all heder när de visade 30 sek i sportspegeln!! Alexandra Engen visade fina spurtegenskaper!! Även gamla cykeltidningen DN har en bra bild från spurten!! Moderna tider med MTB i Österrike!! –gav alltså en svensk världsmästarinna?? –det händer inte så ofta?? –Susanne Ljungskog var väl den senaste, med VM i landsvägscykel!!

Dä stundar ju VM i Valkenburg i Holland den 15-23 september!! –å ni som minns förstår att det er en perfekt ort med traditioner?? –ty Harry Snell, IK Ymer från Borås, tog här vår senaste regnbågströja i linjelopp för män, 1948?? Fast numer får vi nog lita mer på tjejerna!!

Plåta cykel är jättekul?? –och sedan det begav sig på femtiotalet!! --då jag plåtade mest?? –har ju det snabba digitala kamerorna?? –och gjort det möjlig att ta helt andra bilder än på den tiden?? Med 10 bilder per sekund så får man ett helt annat urval?? –man får  bilder man inte ser vid fototillfället!!

Jan Bovin @ Bockstensturen 2012. Canon EOS 1D III + 100-400/4.5-5,6 L IS @ 100.

Postat 2012-09-11 07:00 | Läst 4003 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 23 24 25 ... 34 Nästa