SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#647. Juniorplåtis på Östgöten?? –såg en bild?? –som blev en inspiration!!

Som ung fotograf behöver man förebilder?? –plötsligt dök en upp igen?? Så juniorplåtis blev påmind om hur fina bilder pressfotograferna tog på femtiotalet!! –den här tog Tore Ekholm!!

Det är skönt att vara nostalgisk?? –ibland dyker gamla bilder upp!! Hos mig finns ofta sportbilder på närhinnan!! –när jag ser dagens sportbilder i tidningen?? Märkligt nog kommer jag ihåg fotografens namn!! –vanligen kommer jag inte ihåg namn alls. Så när jag såg regndrypande bilder från någon match så föll tanken på sportfotografen Tore Ekholm!! –som bland annat jobbade på Stockholms Tidningen och Aftonbladet under 50-talet.

Idag är det ju bara att googla, och så är bilden där! Det visade sig att Tore Ekholm givet ut en bok 1991 och då var det bara att leta på antikvariat.net. Ser man på!! --där var det flera exemplar att köpa!! Jag köpte en för 120 kr!! –en spottstyver!!

Morgonfika med boken som innehåller mitt favoritfoto av den regntyngda målvakten tagen av pressfotografen Tore Ekholm.

Boken Elefantbegravningen (ISBN 9177984692) av Tore Ekholm har bilden på den blöta målvakten på omslaget. Jag minns att jag såg bilden i en amerikansk fototidskrift 1958!! --och jag blev överraskad över hur bra och enkel en sportbild kan vara. Boken jag köpte nu är en nostalgisk guldgruva, med klassiska pressbilder. Roliga berättelser!! --som till exempel Tores bilder av Bob Beamon`s världsrekordhopp i längd!!  Boken har en dedikation av författaren till vännen Bo?? –man undrar om detta är den klassiske SE-fotografen Bo Dahlin??

Juniorplåtis var ju anställd på tidningen Östgöten vid den här tiden!! --och plåtade ofta fotboll. Det blev även någon bild tagen genom nätmaskorna på Folkungavallen!

Match på fullsatt Folkungavallen, med hemmalaget Derby, i Linköping 1958.

Pressfotograferna på landsbygden?? --som i Linköping!! Hade vid den här tiden!! –vanligen Rolleiflex kameran i sin hand och satt mycket nära målet!! Man var mer eller mindre mitt i spelet?? –som i den här bilden!!

Derby anfall på Folkungavallen i Linköping 1958.

Inlagt 2013-02-04 06:56 | Läst 9119 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Bob!
Härligt igen att få se lite 50-talsbilder från Folkungavallen. Och visst var det fullsatt nästan jämt, vi grabbar fick ligga på magen inne vid löparbanorna för att överhuvud taget kunna se en match.
Tores bilder kom man också i kontakt med genom sportsidorna på Aftonbladet och bilden på målvakten finns ju kvar på näthinnan än.....ja det var tider det.!!
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2013-02-04 09:20
Hej Rolf,
Dina sakkunniga kommentarer gör bilden av Folkungavallen mer levande. Jag är inte säker på att sista bilden är ett Derby anfall. Det skulle kunna va Derbys målvakt som har fångat bollen
Jo nog minns man några bilder av Tore. Boken är bra, men lite omodern.
Ha det bra
Bob
Jag tycker att fotbollsbilderna var bättre förr. Dina bevisar detta. Jag gillar det långa skärpedjupet så att man kan se åskådarna och fotbollsmiljön.
Svar från Bob Bovin 2013-02-04 13:34
Tack Wolfgang,
Det gläder mig att du gillar gamla fotbollsbilder.
Ha en fin dag
Bob
Hej Bob! Nostalgi är skönt,på femtiotalet var man och heja på Brage,som var laget....sköna bilder du tog!!


Unga viljor viner som herrelösa spjut.
Ångest har kastat dem i rymderna ut.
Skälvande av stridslust
och överflöd på styrka
söker de mål att drabba,
söker de makten att dyrka.

Sköt om dig mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2013-02-04 13:39
Tack Rolf,
Brage, ja det minns man.
Tack för den dikten, man undrar?
Ha de bra
Bob
Juniorplåtis härligt det måste vara när du är tillbaka i ungdomens tid och kan berätta i ord och bild för oss betraktare hur det var en gång...

jag gillar detta som du vet...hade inte råd köpa kamera förrän jag var trettiosex år...så lyckligt jag var när jag hade en egen kompis vara ute med...därav alla dokumentationer jag gjort....

nu är det inte så mycket med mig men kommer igen...
sköt om dig väl och hälsa din vän också...
blev så glad för er omtanke...

Ha bra tisdag du är snart uppe med tuppen igen förstår jag
hälsningar och god natt
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2013-02-05 07:44
Tack Gun-Inger,
Ibland är det kul att drömma sig tillbaka. Speciellt om det är lite grått ibland.
Fint att d kommer ihåg din första kamera, det gör jag också. Jag hade den hängande på min sjukhussäng i fyra månader, där jag låg med brutet ben på Falkenbergs lasarett.
Krya på din rygg, och kom ut och dokumentera igen. Så bra som du gör det.
Varma hälsningar från
Ninni och Bob