UNDER FOCUS
#70. Ormatät och jävlahöger!! –han har en pampig stenmur kring trädgårn??
Muren är imponerande och mer än tio manshöjder?? –den ligger i en mångmiljonstad!! –och den skyddar en dynasti så lång och blodig!! Den lever upp till vårt åldriga begrepp: Ormatät och jävlahöger!!
Stenmur i Falbygden 2011. Olympus E-LP2, Zuiko 21/3,5
Inlandsisen deponerade mycket morän längs vårt avlånga land för sådär 10000 år sedan. Det har alltid ställt till det för böndernas brukande av vår mark. På många håll i vårt land kan man finna imponerande murar, längs ägorna och mellan dess gränser. I Småland och Västergötland finns slingrande, höga och täta stenmurar. Några är byggda så att de lever upp till epitetet ”Ormatät och jävlahöger”!! Ett begrepp som finns förklarat här: http://www.murberg.se/Sidor/Jansa-Johan/Jansa-Johan.htm
En mur skall ju skydda mot fiender och det är först då de blir riktigt höga. Ju starkare fiende ju högre mur!! Ju mäktigare invånare ju finare mur. Helst skall den vara så tät att ingen kan klättra upp längs dess sida!! Kejsaren av Japan har i alla tider, även historiskt, varit mycket mäktig. Hans mur runt slottet i Tokyo är inte att leka med. Den yttre vallgravsmuren är säkert 25 m hög och den inre muren som omger slottet och inre trädgården är också mycket hög, slät och tät!!
Kejsarmuren i Tokyo
Tittar man lite närmare på stenarna i muren så ser man att de behandlats med verktyg så att de blir plana och exakt formade för att passa in på rätt plats. Metoden för formgivning måste ha varit mycket arbetskrävande, eftersom mejselspåren ligger mycket tätt.
Detalj av muren i kejsar parken i Tokyo
Den yttre parken kring slottet är öppen för publik, aldrig den inre, och här är det mycket välstädat. Kommer man till parken tidigt på morgonen inser man varför det är så fint och välhållet. Det är en hederssak att hålla kejsarens park i trim, så pensionärerna kommer och krattar löv.
Trädgårdsmästarna sköter om kejsarens park i Tokyo
De flesta är kvinnor. Kanske är gubbarna utslitna? De vitklädda trädgårdsmästarna, med snygga hucklen, arbetar snabbt och effektivt. Några krattar och några klipper buskar.
En hederssak?? –när såg vi det senast i vårt land??
________________________________________________________
"Kristaller likt människor har fel" –ett vetenskapligt faktum!!
--eller den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!
Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!
/Bob
_________________________________________________________
#69. Lagad bländarlamell!! --på gammalt objektiv!! Hur bra är dä?? Testing-testing??
Plåtade ”Down Under”!! –tappade kameran bland stenar!! Vad gör man då?? Canon 7 den håller naturligtvis!!,-- men gluggen f/1,4 var det sämre med?? –en bländarlamell går av och lossnar!!
Manley beach, Sydney 1987. Canon 7, 50mm/1,4. Cyanotype-kopia.
Vid den här tiden!! --var det så att svenska universitet naturligtvis hade en mekaniska verkstad?? --vid varje stor institution!! Jag kände gubbarna?? --och man kunde ibland göra lösningar vid sidan om!! De tyckte det var kul!! --att plocka isär ett objektiv och göra en ny lamell!! Sagt och gjort de fixade en ny lamell!! –de kunde dock inte svartbelägga den?? --men de satte in den i alla fall?? Så här ser det ut!!
Canon 7 med en 50mm f/1,4 med en ny blank å fin bländarlamell
Den funkade fint och allt sedan dess har jag använt objektivet. Nu skall vi testa och se om den har någon bra upplösning om vi sätter den på en Panasonic GH2 (Nyquist-upplösning=133 linjepar/mm).
Så här ser det ut om vi fotograferar av Patersons testtavlor:
Vi ser då att på bländare 1,4 har vi upplösningen, 96 lp/mm, i centrum, men i hörnet är det ganska suddigt och upplösningen blir 36 lp/mm. På bländare 5,6 är upplösningen det samma 96 lp/mm i centrum, men ute i hörnet är den 66 lp/mm. Alltså ett mycket användbart objektiv för de flesta behov.
Men hur jämför detta objektiv med motsvarande Leitz objektiv, Summilux f/1,4??
Leica M2 med Summilux 50mm f/1,4
Vi utför samma testförfarande, som ovan och får resultatet:
Resultatet är att på bländare 1,4 har vi upplösningen, 96 lp/mm, i centrum, men i hörnet är det distorderat suddigt och upplösningen blir 42 lp/mm. På bländare 5,6 är upplösningen det samma 96 lp/mm i centrum, men ute i hörnet är den 66 lp/mm.
Vid en jämförelse så visar Leitz objektivet mer distorsion ute i hörnet och upplevs nog som lite oskarpare och kontrastlöst. Båda objektiven är sämre än Olympus Zuiko 50mm f/1,4, se testen i bloggen
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/47-harliga-tider-stralande-tider-och.htm
#68. Revolt!! –bränderna rasar! – samhällets grundvalar? –rämnar! Hur skall de förändra samhället?
Bränder rasar!! – folkmassorna samlas och banderollerna hamrar in slagorden!! Regeringarna i Europa samlas för diskussioner. Studenterna i Frankrike protestera på gatorna i Paris. Landsfadern Tage Erlander håller tal i stadsparken för att lugna massorna.
Vilka tider lever vi i?? --varför protesterar studenterna över hela kontinenten?? -- även i Sverige där folkhemmet skapar trygghet för alla??
Studentkravallerna i Sverige var inte i närheten av vad som skedde i Prag och Paris, utan de yttrade sig mest i brännande av studentmössor och Kårhusokupationen 1968 . Protesterna i Lund 1967 manifesterade av stora folksamlingar i Lundagård med banderoller som den på bilden här:
Lund 1967-04-30. Studentprotester i Lundagård. Leica M2, Summicron 35/2.
Folksamlingen var imponerande och jag har aldrig under mer än 40 år sett mer människor samlas i Lund. Huvudparten av studenterna bar studentmössor men en grupp startade att bränna sina mössor.
Studentmöss bränning i Lund. Leica M2, Summicron 35/2.
Man protesterade mot ojämlikt samhälle och markerade för frihet och rättvis och manade till kamp mot klassklyftorna?? Hur skulle välfärden fördelas!! Omdaningen av skolsystemet var också starkt debatterat.
Brasan släckt, befäl glada. Leica M2, Summicron 35/2.
Någon hällde vatten på mössbrasan och polisbefälen konstaterade att lugnet kunde återställas. Polisen höll sig genomgående diskret undan, men en och annan fördes bort.
Polisingripande hörde till undantagen. Leica M2, Summicron 35/2.
Dagen efter var det dags för makthavarna, socialdemokraterna, att hålla 1:a Maj tal. I Lund var det landsfadern Tage Erlander, som manade på sina proselyter. Han hade lugnande ord till massorna. Samhället i Sverige var starkt och rättvist.
Lund 1967-05-01. Tage Erlander talar vid 1:a maj. Hagbloms foto har rätt kamera. Jag har en Minolta SR 7 och pirat Tokina långzoom.
Tage Erlander var en talare som trollband sina åhörare och han hade alltid tungan rätt i mun.
Lund 1967-05-01. Tage Erlander med några förmaningens ord. Minolta SR 7 och Tokina långzoom.
#67. Drömturné blev en dröm!! --Scoop!! -- i Expressen!! –eller en lokal nyhets stöld!!
Det bankade på fönstret!! –mitt i natten!! Två okända gubbar stod utanför och hojtad!! –jag öppnade fönstret.
---Kan vi få dina bilder från matchen och publicera dem i Expressen imorgon?? Juniorplåtis blev överrumplad och ropade glatt!! --Javisst.
---Vi tar dom som låg på skrivbordet, blir de bra!!?? Gör du nya till Kling imorgon?? ---Javisst!
Det var match på Folkungavallen mellan IFK Norrköping och Linköpingsalliansen, anno 1958!! Det var en slags uppvisningsmatch och jag satt, min vana trogen, på långsidan!! --med min Hasselblad och 250 mm. Jag var juniorplåtis på Östgöten!! --och tänkte lite nytt med att sitta på långsidan!! Jag fick gliringar?? --från läktaren om att jag satt i vägen?? --och att jag skulle minsanna sitta vid målet, som de andra plåtslagarna?? Det var lätt att hacka på en tonåring, som var freelance, och som gjorde nått ovanligt??
Plötsligt rusade målvakten Weine Carlqvist ut och kolliderade med Herbert Sandin, en bit ut på planen. Weine nyper bollen och Herbert sparkar stumt!!?? Märkligt nog bryts underbenet!! --och Herbert ligger kvar på planen.
Målvakten Carlqvist stoppar IFK Norrköpings anfallaren Sandin så hårt att hans ben bryts. Linköping 1958. Hasselblad 1000F, 250/5,6
Jag satt långt ifrån!! –och rusar runt och in på planen!! --vid målet. Jag har med en Rollieflex. Herbert ligger i gräset omgiven av sina lagkamrater. Jag står mitt i paniken!! –och kan höja kameran över huvet för att plåta in i gruppen!! Lagkompisarna lyfter upp Herbert på båren!! –och börjar bära ut honom på båren.
Lagkamraterna hjälper Sandin upp på båren. Rollieflex 80/3,5
I all iver att få en bra bild!! --tänkte jag mig inte för!! --utan jag var ute på planen!! --som den värste hulligan?? En lagledare rusade mot mig!! –han är uppenbarligen väldigt ilsken över att jag tar bilder?? --och han motade mig av plan under en rejäl utskällning. Han var ju dock själv ute på planen?? –och det var troligen också olovligt!!
Sandin bärs ut på bår. Mannen till höger gav mig en riktig utskällning för att vara på planen. Rollieflex 80/3,5
Herbert kördes i ambulans till sjukhuset och reportern sade att han brutit benet. Jag soppade bilderna direkt och la dem på sportchefens bord på kvällen. Nöjd åkte jag hem till mamma och pappa för att sova.
Expressens kontakt i Linköping var en freelance, som också hade jobb på Östgöten, och han hade uppenbarligen nyckel till sportredaktionen. Tydligen spred sig ryktet att jag hade bilder på benbrottet?? --och då tog hans sig in på redaktion!!, -- som det värsta nyhetsstölden!!, --och tog bilderna!! Han gav dem till Expressens redaktör för Östergötland. Allt var så hett för Herbert Sandin skulle nämligen missa en drömturné till USA!!
De båda männen, på väg att stjäla bilderna var ju dock hyggliga nog att fråga mig?? De stod så i den blöta gräsmatten på Åbylundsvägen och kastade sten på mitt sovrumsfönster, jag öppnade i pyjamas!! Och gav dem tillåtelse att använda bilderna. Ja, va lite stolt!! –du vet Expressen!! –med fotografer som Jan Delden, Olle Wester osv!! Arvodet var det samma som för Östgöten. Två bilder kom i Expressen nästa dag!!
Jag gjorde nya bilder för sporten på Östgöten nästa dag!! -- men de var sura?? --för att Expressen redan hade publicerat dem. Jag blev inkallad till redaktionssekreteraren!! --och fick mig en utskällning!! --och frågan om jag jobbade för Östgöten eller Expressen?? En liten juniorplåtis bad om ursäkt och jobbade naturligtvis för Östgöten. Det ryktades att reportern som tog bilderna låg lite dåligt till??
#65. Hypen kring x100!! –jag förstår inte!! –med alla andra möjligheter som finns!!
Jag förstår inte hypen kring X100?? –det finns så många andra tänkbara kameror!! –som man även kan byta ut objektivet på!! Så här tänker jag!!
Jag är övertygad att X100 är en mycket bra kamera. Alla tester och bloggar som ligger ute är mycket positiva till, design, retrokänslan, sökaren, objektivskärpa, ljusstyrka, handhavande, osv!!
Jag fårstår att detta lockar många trots att priset naturligtvis är högt!! –marknadsföringen har kostat!!
Men det är ett stort ABER?? –man kan inte byta objektiv. Många av oss tycker om att byta objektiv beroende på vad vi skall fotografera. Åtminstone min hylla är full av gamla gluggar jag vill använda!! –beroende på vilket humör jag har.
Jag har blivet barnsligt förtjust i m4/3 det sista året. Det är ju halvformat så alla objektiv blir beskurna som om de var med dubbling av brännvidden, men skärpedjupet är det samma. Med billiga adaptrar för så där 100 spänn (ebay, Hongkong) kan man sätta vilken glugg som helt tillverkad efter 1930. I morse var jag nere på loppmarknaden i Lund och hittade en Minolta MD 28/3,5 för 25 kr. Liten repa i linsen men i övrigt felfri. Sätt den på en Olympus E-LP1 och du har en fullfjädrad kamera för under 2 laxar.
Det här är ingen reklam för något märke eftersom det finns flera andra kameror som t ex Panasonic. Rykten säger att nya kameror, med inbyggd elektronisk sökare, är på gång för m4/3.
Här kommer en bild från i år från en m4/3 kamera.
Lund 2011. m4/3 kamera. Zuiko 21mm/3,5