UNDER FOCUS
#108. Hur skulle det va med lite svalka?? –eller klarar vanliga kameror riktig kyla å snö??
Skandinaven älskar värme?? –å sommaren är den tid vi lever upp, då solen strålar och badvattnet är skönt?? Å, skulle det inte falla in, sätter vi av till värme och fukt. Men, --så finns det galningar som älskar kylan!! --och drar precis i motsatt riktning. Snö och strapatser!! De är dem vi skall slå en koll på!! Kan de plåta med vanliga kameror??
Varför inte tänka tillbaka till den stränga vinter?? --som varit, då man kunde köra ut och helst köra fast i snöig skog!!
Vinterkörning. Canon 20D, 17-35/2,8 L
Här yr snön kring!! --och kamera och objektiv är dyngblöta!! Man försöker ta bilder mitt i natten med fri hand. Fungerar det?? Javisst, min erfarenhet är att dagens kameror klarar mycket tuffare klimat?? --än vad tillverkarna garanterar?? Den 20D jag använde mycket förr stannade aldrig!! De vita gluggarna från Canon får man dock torka av med handduk då och då!!
När min assistent Ninni och jag skulle fira en bemärkelsedag?? –drog vi inte till Mallis utan till Island mitt i vintern!! Vi ville uppleva en riktig vinterdag mitt ute på en glaciär!! På Island frågar man inte om vädret?? --ty samma dag kan ha alla inslag, året runt. Så blev det denna dag?? --start i totalt mörker, från Reykjavik, rakt in i en snöstorm!! --så vi inte såg vägen. Väl kommen in mot landet!! --kom ljuset några timmar. Vår guide tömde trycket i de specialbyggda däcken!! --så vi kunde ta oss fram i oplogad snö ut på glaciären. Det blev en underbar upplevelse i -20C!! Canon 1D III och zoomarna 24-105 och 100-400 funkade bra, trots ett diffust snödis och hård vind över snön.
Langjökull, Island. Rulla i snö. Canon 1D mark III, 24-105/4 L IS
Assistent Ninni och jag har gjort ett flertal resor till Arktis och Antarktis. Vi har fotograferat mycket i alla väder. Den tuffaste utmaningen för vår kamerautrustning!! --var under två åttatimmarspass i Antarktis vid Snow Hill, bland Kejsarpingviner. Här ligger man nere i snön!! --mestadels av tiden!! --i minus tjugofem grader och delvis snöstorm!! Vi hade med Canon 550D och 1D mark III och objektiven 17-35/2,8 L, 24-105/4 L IS, 300/4 L IS, 100-300/4,5-5,6 L IS. Vi använder också 1,4 och 2x förlängare!! Ingen av dessa gluggar är vädertätade!! --men de funkade fullt ut, hela tiden!! Även kamerornas batteri räckte förvånansvärt länge!! – till och med under en dags plåtande!! --vilket vanligen var upp till 1000 exponeringar eller mer.
Vill du se en del av bilderna?? Kom då till vår utställning som startar på måndag!!
------------------------------------------------------------------
Den 18 juli kl 14.00 - 18.00 är du välkommen på vernissage för min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!
Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!
Kolla på mer info här: http://www.fotosidan.se/cldoc/livet-pa-polarisen-bob-bovin.htm
#100. Gillar du plåta ”birds on the beach”?? –eller hur man ordnar ett fotovänligt fågelbad!!
Det klart att vi tycker det är kul att plåta birds!! –speciellt på stranden!! Hur skall man fixa det?? --om man är blygt lagd!! Jo, man får göra i ordning ett enkelt fågelbad!! --som lämpar sig att bra för fotografering av fåglar. De är ju i vanliga fall ganska skygga, men ett dopp så här års är alltid lockande!!
Först får man skaffa sig ett enkelt fågelbad hos någon trägårdsfirma. Det skall vara grunt!! –så att fåglarna bottnar!! Det är bra om storleken är så stor som möjligt!! –för att ge snygg spegling i vattenytan!! Placera badet på ett upphöjt fundament, så att du kan få kameran enkelt i nivå med vattenytan. Byt vatten ofta!!
Fågelbad på fundament. Verkstad med kamera, i bakgrunden.
Placera ut stenar av olika storlek längs kanten!! --så att olika stora fåglar kan få bra istegsplatser för ett dopp. Försök att dölja kanten på badet så att det inte syns i den kameravinkel du väljer.
Fågelbad med neutral bakgrund.
I framkanten av badet kan du placera mossa eller växter så att du får en snygg och grön förgrund. Sedan får du tänka på att få en lugn och neutral bakgrund. Antingen träd eller gräsmatta!! --fungerar bra. Eftersom man fotograferar med ganska lång brännvidd 400-600mm så blir bakgrunden utsmetad. Genom att placera badet på en plats, som har ett varierande ljus under dagen!! --kan du få olika typer av bakgrund. Der är bra med både skugga och solljus under dagens lopp, som variation i hur fåglarna friläggs mot bakgrunden. Jag lägger inte ut någon mat!! Jag är i princip emot all åtel-fotografi!!
Kameran på stativ och med fjärrutlösare. Objektiv Canon EF 100-400/4,5-5,6 L IS
Kameran får du placera så att den är på ungefär 4-6 m från badet. Jag har tur med att jag kan ställa kameran på stativ i en verkstad. Genom att sluta till dörren till en del kan jag dämpa ljudet från slutaren!! Man kan också ställa kameran fritt kring badet, men lägg då över en filt som ljuddämpare. Tro mig fåglarna hoppar högt!! --och sticker om de hör slutaren för högt. Canon 550D är ganska högljudd, med Canon 1D III har ett tystläge, som är ganska ok. Jag har ännu inte testat att placera ett litet stativ bredvid badet med vidvinkel på kameran. Det kommer!!
Jag använder en sladdlös fjärrutlösare, som verkar upp till 60m från kameran och det är bra!! --för då kan du sitta vid kaffebordet med en bulle i handen och klicka av när det är någon ”bird” på plats. Det är jättekul!! --och lite chansartat att få en kul situationen på bild. Det blir många överraskningar.
Beroende på var du bor så kommer et att dyka upp ganska många olika badgäster. Jag har hållit på i två år och det är en ganska stor variation. Vanligast är blåmesen och talgoxen. Men flugsnappare, trastar och skator dyker upp regelbundet. Hackspetten verkar vara en badkruka?? De flesta fåglarna uppträder ganska individuellt när de badar!! --de blir personligheter. De är ganska skygga när de badar?? --troligen beror det på att de flyger sämre som dyblöta!!
Här kommer några exempel på nytagna bilder från de senaste två dagarna!!
Vem sa att man inte kunde dyka här??!!
Det var skönt!
Här va dä luft I luckan!!
Ung och stursk!
#85. Hurra vi kan glömma att sätta fokus!! –ny teknik gör att du kan välja fokus efteråt i datorn!!
Det är i vissa situationer omöjligt att hinna sätta fokus på rätt punkt!! Händelser kan dyka upp så snabbt att autofokus inte hinner med. Även om kameran är satt på auto-auto?? --så blir det inte rätt!! På vissa kameror kan man sätta ett läge!! --så att det som är i blickfånget är skarpt, t ex på 550D. Men det hjälper inte!! Det är kanske för mörkt för stort skärpedjup!! --och då vill kameran sätta in en blixt?? --vilket för det mesta är meningslöst, speciellt i naturfoto!!
Här är ett exempel!! Det är en svinkall, snålblåsig kväll i Hinlopen på Svalbard?? –en isbjörn äter säl i ett underbart ljus!! –illröd himmel och blått islandskap. Man väljer mellan vidvinkel och tele!! Man försöker hinna med båda!! Det är tur att man har en skicklig assistent; Ninni, som plåtar också!!
Hinlopen, Svalbard, 2010. Canon 1D III, 17-35L f/2,8
Det är alltid flera fågelarter runt en isbjörn som äter!! --och de snor åt sig små gottebitar, om de kan. Några måsar snodde den här kvällen lite skin!! --och de fightades hårt om det. Vi är ungefär 50m ifrån händelsen. Plötsligt blir det en pangbildsituation!! --inom några sekunder och det är bara att fyra av kameran!! --satt på autofokus. Ingen serietagning på!! –jag gillar vanligtvis inte det!! Jag hinner ta två bilder!! --fokus är på isbjörnen, men skärpedjupet räcker inte till för både isbjörn och fåglar.
Hinlopen, Svalbard, 2010. Canon 550D, 100-400L IS f/4,5-5,6
Denna bild kunde ha räddats av senaste datorprogramutvecklingen. Mycket snart kommer en produkt som gör att man kan välja fokus i bilden efteråt i datorn!! Läs om det i den här artikeln:
http://www.nytimes.com/2011/06/22/technology/22camera.html?_r=1
eller på Lytro´s hemsida
Vad det någon blogg?? --som pratade om att man skall ta sig tid att ta några få bilder?? Det gäller inte all fotografi!! –speciellt inte när isbjörnar är i farten!!
________________________________________________________
Den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!
Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!
Kolla på mer info här: http://www.fotosidan.se/cldoc/livet-pa-polarisen-bob-bovin.htm
/Bob
_________________________________________________________
#84. Han bor granne?? –men syns sällan!! –idag såg jag honom, han satt å åt!! Han slängde en stor del av portionen??
Han är en knepig en?? –han bor granne med oss sedan flera år?? Han byggde om förra hösten, men sa ingenting, utan bara jobba på, --kvistigt!! Idag såg jag honom?? –han satt på sin vanliga plats och glodde på mig!! –och åt något vegetariskt?? Konstigt nog kastade han en del av portionen på marken?? Nästan demonstrativt!!
Han föredrar att vara klädd i rött!! –utom på vintern då han har en grå kofta på sig?? Han snor ofta maten från överflödets bord?? När jag såg honom idag såg han ut så här!! --när han åt.
Grannen äter vegetariskt! Canon 550D, 300/4
Det var en ganska stor kotte han skalade av i rask takt!! Äter väl bara det gotta?? –förståss!! –fröna. Sedan glodde han på mig en lång stund och var tydligen nöjd. Han sa inget!!
Va glor du på? Canon 550D, 300/4
Sedan slängde han iväg en stor del av portionen!! Han hade inte läst de senaste rönen om att vi slänger 25% av maten. Men å andra sidan han lever kanske i överflöd?? --ibland misstänker jag det. Jag har försökt säga till honom!! --att slänger han iväg kotten?? --så skall han göra det mot mig!! Det blir mycket bättre bilder då??
Slänger kotten! Canon 550D, 300/4
Det är helt klart!! --att jag inte börjar filma honom i full-HD?? --förrän han har lärt sig att ta regi!!
#83. Stridspilot med guldtänder!! –i helikopter till -24C!! –eller i skärande oljud till koloni med kejsarpingviner!!
Det var totalt oväntat att man skulle åka med ryska före detta stridspiloter!! –i helikoptrar startande från en liten platta på en sexvåningar hög isbrytare. Ljudnivån var öronbedövande och det var tur att man hade hörlurar på!! Det var garvade gubbar som körde helikoptrarna på den trettio minuter långa flygtrippen till den enda kolonin av kejsarpingviner, som vanliga naturälskare kan åka till i Antarktis. Det var något bistra piloter, med många gnistrande guldtänder!! --som lastade in tio förväntansfulla fågelskådare och fotografer i den halkiga kabinen. De hade monterat bort kulsprutorna!!
Resan gick snabbt över det stelfrusna havet, med infrusna glaciärberg!! Etthundratjugo pers!! --skulle transporteras ut till den provisoriskt anlagda landningsplatsen!! --som låg 3 km från kolonin. Ett logistiskt pussel under två dagar!! De två helikoptrarna körde sträckan Antarktis till New York!! Det är verkligen miljöförstörande turism!!?? Må någon förlåta oss!!
Landing at Snow Hill 2007.
Efter landning var det fri vandring över is!! –skare!! –och pulssnö!! –de tre kilometrarna till kolonin med kejsarpingviner!! –bestående av sådär 20000 ungar och föräldrar. Ingen mat fick man ta med!! --blev man hungrig fick man gå tillbaka!! --och äta power-bars!! Det blev inte frågan om det?? –det blev 6 timmar i -24 grader och fågelskit!! Nu vet jag att jag klarar att ligga huvuddelen av den tiden?? --på magen eller på sidan!! --med Canon 1D III delvis vilande nere i snön!! Objektiven var mest vidvinkelzoom eller 100-400. Kejsarpingvinungarna var otroligt nyfikna och kom ända fram till några centimeter från gluggen.
Sol och snöstorm samtidigt!