SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#85. Hurra vi kan glömma att sätta fokus!! –ny teknik gör att du kan välja fokus efteråt i datorn!!

Det är i vissa situationer omöjligt att hinna sätta fokus på rätt punkt!! Händelser kan dyka upp så snabbt att autofokus inte hinner med. Även om kameran är satt på auto-auto?? --så blir det inte rätt!! På vissa kameror kan man sätta ett läge!! --så att det som är i blickfånget är skarpt, t ex på 550D. Men det hjälper inte!! Det är kanske för mörkt för stort skärpedjup!! --och då vill kameran sätta in en blixt?? --vilket för det mesta är meningslöst, speciellt i naturfoto!!

Här är ett exempel!! Det är en svinkall, snålblåsig kväll i Hinlopen på Svalbard?? –en isbjörn äter säl i ett underbart ljus!! –illröd himmel och blått islandskap.  Man väljer mellan vidvinkel och tele!! Man försöker hinna med båda!! Det är tur att man har en skicklig assistent; Ninni, som plåtar också!!

Hinlopen, Svalbard, 2010. Canon 1D III, 17-35L f/2,8

Det är alltid flera fågelarter runt en isbjörn som äter!! --och de snor åt sig små gottebitar, om de kan. Några måsar snodde den här kvällen lite skin!! --och de fightades hårt om det. Vi är ungefär 50m ifrån händelsen. Plötsligt blir det en pangbildsituation!! --inom några sekunder  och det är bara att fyra av kameran!! --satt på autofokus. Ingen serietagning på!! –jag gillar vanligtvis inte det!! Jag hinner ta två bilder!! --fokus är på isbjörnen, men skärpedjupet räcker inte till för både isbjörn och fåglar.

Hinlopen, Svalbard, 2010. Canon 550D, 100-400L IS f/4,5-5,6

Denna bild kunde ha räddats av senaste datorprogramutvecklingen. Mycket snart kommer en produkt som gör att man kan välja fokus i bilden efteråt i datorn!! Läs om det i den här artikeln:

http://www.nytimes.com/2011/06/22/technology/22camera.html?_r=1

eller på Lytro´s hemsida

http://www.lytro.com/

Vad det någon blogg?? --som pratade om att man skall ta sig tid att ta några få bilder?? Det gäller inte all fotografi!!  –speciellt inte när isbjörnar är i farten!!

________________________________________________________

Den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  

Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

Kolla på mer info här: http://www.fotosidan.se/cldoc/livet-pa-polarisen-bob-bovin.htm

/Bob

_________________________________________________________

 

Inlagt 2011-06-24 08:00 | Läst 8936 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Läste om det här hos Thomas Pindelski
http://pindelski.org/Photography/2011/06/22/the-lytro-camera/

Snart kan vilken idiot som helst fotografera, men är perfektion verkligen eftersträvansvärt?
Svar från Bob Bovin 2011-06-24 08:50
Jag tror att det är bra att alla kan fotografera. För vissa är det en hobby och för andra är det en kul grej att minnas. Allt är berättigat.
För vissa fotograferingar skulle det va bra att kunna justera fokus efteråt.Allt behöver inte va perfekt, och det är det inte. I själva verket är det mesta defekt, både människor som natur.
lynxx 2011-06-24 09:07
Nej, perfektion är inte alltid att eftersträva. Att ha möjligheten till perfektion är det däremot. Då kan du själv välja när och var och vilken grad av perfektion du vill ha.
Alla bilder är ju inte perfekt exponerade trots att det finns automatik för det i kameran,, eller hur.
Svar från Bob Bovin 2011-06-24 09:15
Nä, det är helt rätt. För det mesta sitter något fel i en bild och rätt exponering är svårt att uppnå i alla hast även för en kamera.
En av de bättre bilderna jag tagit, flodhästar som slåss (finns bland mina bilder här på FS), låg säkert tre bländarsteg snett. Då va det bra att ha en dator och råfil.
Hm, varför använder du dubbla specialtecken i tid och otid genom all text? Jag syftar på utrops-, fråge- och taltecken. Jag har nog inte sett någon skriva så tidigare.

Undrar Rei...

Glad midsommar!
Svar från Bob Bovin 2011-06-24 10:03
Det är tyvärr en lång historia! Men kort:
Jag influerades mycke av Torsten Tegner i Idrottsbladet på 50-talet. Han skrev totalt okonventionellt och mycke tankeväckande tekniskt sett men också innehållsmässigt. Jag kan aldrig nå den nivån och inte heller hans stil.
När jag skrev sportreportage på 60-talet bestämde tidningen hur det skulle se ut.
I skolan skrev jag grammatiskt helt åt skogen. Innehållet skrattade man åt i lärarrummet.
På 70-talet blev jag forskare och engelskspråkig. Har skrivit mer än 150 vetenskapliga artiklar. Gissa om de var nagelfarna.
NU, ger jag alltså f-n i konventionerna, och skriver som jag känner.

Kul att du tog upp det!
Glad midsommar
/Bob