UNDER FOCUS
#361. Strid fors?? –liten krabat följer mamma!! –så lär man!!
Man måste lära genom att se?? Viktigt för alla!! --inte bara för fotografer. Från tidig ålder härmar vi hur andra gör?? –och som mest receptiva är vi de första åren?? Djuren vet det!! –hur är det med oss människor??
Vi borde kanske studera mer hur däggdjuren gör!! När vi skaffa barn har vi nästan inte tid att ta hand om dom!! –det är inte föräldrarnas fel utan samhällsstrukturen!! Ytterst kanske det är Alva Myrdals fel?? Ingen eller väldigt få kan klara sig bra, med lite lyx, på en lön!!
Ett bra sätt i arbetet med att uppfostra barn är att va en förebild. Gör det som du vill att barnen skall göra!! Det är inte hela svaret men en stor del av det.
Ta en stund och studera hur isbjörnsmamman gör när hon lär en ny liten unge att passera en strid fors!!
Följ mig!! --här är rätta vägen!
Mamma!! –här är det långt att hoppa!!
Flytta dig mamma! Här kommer jag snabbt!
#360. Isbjörnsuppfostran!! –den är tuff den?? –inga curlingungar här inte!!
Däggdjuren vaktar sina ungar intensivt!! –varje inkräktande fara avvisas aggressivt!! Även människan beskyddar ju sina barn i varje hotsituation. Vi har kanske en tendens att överbeskydda!! –så inte isbjörnen??
Vi mötte en isbjörnshona förra sommaren!! –hon hade två årsungar som följde henne hack i häl. Den ena ungen var lite magrare och det var ju ett tecken på att maten var knapp. Chansen att hitta och fånga en säl på land är mycket liten. Den här gruppen var nära Monaco breen, där sälar förekommer på kalvande is från glaciär.
Den ena ungen var framåt!! –den med lite mer hull!! Han hittade en liten del av en fågel!! Mamma isbjörn ryckte då fram och tillrättavisade ynglingen!!
Mamma isbjörn uppfostrar liten krabat!!
Ungen lägger sig genast på rygg och blottar strupen. Kanske han också tar det som en lek?? Ja mamma!! –du får ta fågeln. När en isbjörn hittar mat så äter alltid mamman sig mätt innan barnen får resterna. Hon ger ju fortfarande di!! –så mat till mamma går först rent instinktivt!!
Nu var det inte mycke till mat i den lilla resten av fågel.
Det är ju bara en vinge??
Det största hotet mot ungarna är kringstrykande, hungriga hanar. Honor med ungar undviker varje kontakt med stora hanar. Hon tar hand om sina ungar i 2,5 år, det är kanske curling?? När de är så gamla klarar de sig själva ganska bra och kan hålla sig framme och äta rester efter de stora djuren.
Två syskon, 2,5 år gamla, delar maten efter de stora.
#358. GH2+Noctilux 50/1.0!! –eller sothönor fightas för plats i dammen!!
Revirtänkande är vanligt bland däggdjuren!! –plats att sätta bo!! –och möjlighet till att hitta mat. Föda upp barnen och uppfostra dem. Kampen om utrymme kan bli mycket häftig!! –men för det mesta symbolisk!!
Längs vår dagliga promenadväg finns det en liten dam där två sothönspar tycks vilja sätta bo. Dammen är liten!! –sådär 30 m i diameter med kaveldun växande runt kanterna. En komplikation är ett gräsandspar som också tycks gilla dammen. Folk som passerar stannar ibland och matar invånarna i dammen.
Panasonic GH2 är en mycket kompetent videokamera. Jag ha valt att spela in enkelt med formatet hos ”.mov”. Tidigare har jag skrivit att det är möjligt att spela in med ”EX.TELEKONV”, som ligger i menyn under videobild, påsatt och då blir brännvidden förlängd 7,7x. Det betyder att när jag nu leker med Leitz Noctilux 50/1 på kameran så blir brännvidden nästa 400 mm och fortfarande bländare 1. Tyvärr har man ingen bildstabilisator i kameran, varför man får ha stativ med sig!! –åtminstone ett enbent. Eftersom det är möjligt att ta en bild under videoinspelningen med storleken 1920x1080 pix så kan man få bilder för nätet på samma gång.
De två sothönsparen lever just nu ett stilla liv i dammen!! –mestadels dykande ned och ätande nyspirande grönska från botten. Jag har lagt ut en video på YouTube och du kan ju ta en titt på vad som kommer ut av en 50/1.0 lins. Ställ bildkvaliteten till HD 720 på YouTube filmen.
Tar man en stillbild mitt I videoinspelningen så blir den ganska bra också, med lite filande i Lightroom.
Sothöna. Panasonic GH2 + Noctilux 50/1.0 @1.0
#357. Skräp överallt!! –finns det ingen skam i mänskligheten??
Havet är oändligt?? –så tycks många agera!! Vi slänger och dumpar skräp i det vatten som är livsviktigt för oss!! Oljetankers tvättar ur tankar och spillvatten bara häls ut i havet!! Vad håller vi på med??
Skall pengar styra allting?? –får man förstöra vår livsmiljö bara för att några skall bli omåttligt rika?? Nästan var man än går på en ”orörd” strand så finns det oljeklumpar, plastpåsar, fiskeredskap, plastlådor, polyetenflaskor. Man skulle tro att det finns några stränder som är opåverkade?? Men nej!!
Jag man tror ju det eftersom 71 % av jordens yta är hav!! --och den totala volymen är ungefär 1400000000000000000000 liter!! –till synes ett oändligt stort tal. Det är ingalunda så, det är högst troligt att du har samma vattenmolekyl i din kropp flera gånger under din livstid.
Varje gång jag varit i Arktis, som t ex Svalbard, så lås man av hur mycke skräp som finns på stränderna. Sysselmannen, som styr på Svalbard, har kampanjer att passagerare på de mindre båtarna kan samla in skräp i säckar och ta med tillbaka till Longyearbyen. En gång samlade 12 personer in fem säckar fulla på en timma i en instängd bukt. Senaste resan var vi som vanligt inne i Liefdefjorden, som är en djup fjord mynnande mot norr. Vi träffade på en isbjörnshona med sina två årsungar!! --hon gick längs en strand. Även denna beklädd med skräp!!
Isbjörn med årsunge på stranden i Liefdefjorden, Svalbard.
Stort fisknät i vägen.
Mitt framför nosen på mamman ser vi del av fiskenät och en låda för fisk. Drivveden på stranden är mycket vanlig här på Svalbard och den kommer från ryska Sibirien, men den är ju en naturlig produkt och inte omöjlig att bryta ned.
Så när du slänger plastpåsen i Öresund!! --så kan de mycket väl landa på Svalbard!! --och döda en säl!!
#356. Vem snodde min gadd!! –här blir det fight?? --eller trångboddhet
Den är ett viktigt vapen!! –den är oumbärlig vid sökande efter mat!! –och den är ett stöd i livet!! Så kommer det någon och snor den?? –helt enkelt helt borta eller bara en liten stump kvar!!
Det blev en stump kvar!!
Visserligen så är nosborsten den viktigaste utrustningen för att vaska fram musslor på botten, men betarna hjälper också till att röra om på botten.
Stora eller mindre grupper av valrossar samlas på öarna i Arktis. Efter ett skrovmål på musslor, som fångas ned till 50 m djup, tar det långa sovstunder på stranden. Stora hanar och honor har inga fiender. Det finns dock goda möjligheter till gruff på stranden. Huvudsakligen då fighter om bästa platsen i flocken. Det är svårt att inse vilken position som är mest eftertraktansvärd?? –men det här ser lite utsatt ut!! –med flera 1000 kg jättar över sig!!
Hjälp jag kom underst!!
Slagsmålen kan orsaka ganska stora skador på betarna och de kan bli avbrutna ända in till käken. De har ju inte tillgång till någon tandläkare så det får lita på självläkning.
Det går att slåss med en!!
De flesta stora hanarna har många ärr på kroppen. Det utgör en karta över vad de har varit med om vad gäller fighter. De flesta sker i samband med kampen om honorna.
Även en bete kan ge ett visst stöd när man vilar.
Enbetestöd.
De små skärmytslingarna är bara lite trevligt gnabb. Det ser ut som om de klappa om varandra.
Gamle polare!
Bilderna är tagna i bukten på Phippsöya, som är en av Sjuöarna norr om Svalbard. Ingen bildmanipulation är gjord utan det är autentiska bilder.