UNDER FOCUS
#1346. Vilda djur?? –i orörd natur?? –finns det?? –i vårt land??
Av samhället orörd, opåverkad natur finns det?? –nej, inte längre?? Vi tror att det är så i vårt land?? –men, nej nej?? Allt är påverkat av vår moderna skit??
Till å med i Arktis samlas vårt avfall?? Ingen kan fly påverkan av det som vi spyr ut??
Då är det adekvat –att ställa frågan?? Finns det några vilda djur på vårt klot?? Det kan synas vara en tillspetsad fråga?? –men är något djur opåverkat av människans framfart?? Är det inte så att de flesta ”vilda” djuren lever mer eller mindre påverkade av hur vi lever??
#1345. Snälltåg?? –snälla fortsätt gå??
Stöld av kopparledningar?? –nedfallna kontaktledningar?? –snöhinder i växlar?? Det är lite av gambling att beställa tågresa till kungliga huvudstaden??
Hoppet är ju att det inte skall vara några hinder, så resan blir trevlig och njutbar?? Tåg är ett trevligt transportsätt?? –med möjlighet att sträcka på benen när man vill?? Det går lagom fort?? –med fyra timmar från Lund till 08. Miljövänligt är det dessutom?? –åtminstone när strömmen kommer från vatten och luft??
Dessutom kan man njuta av närheten till landskapet??
#1344. Vandra på en hålväg?? –äldre än 2000 år??
Låt fantasin flöda?? –du går där på vägen år 1020?? --så möter du vikingen Olav Haraldsson?? –och hans följe?? Fullt möjligt då?? –nu kan du gå samma hålväg igen!!
Du kan passera gränsen, stenmuren ovan, mellan Sverige och Danmark?? --och kanske kan du då träffar på gränsvakten??
Om du inte har möjlighet att besöka hålvägen nu??—så kan du alltid kolla vår video på YouTube:
Som också har länken:
#1343. Vad är en hålväg?? –seniorplåtis hade ingen aning??
Det är inte en illa skött grusväg?? –med massa hål?? Utan en mer än 2000 år gammal gångväg?? –som formats till V-form?? –genom slitage av hovar och fötter??
Seniorplåtis fick tips om detta av min vän och kollega Staffan Hansen. Han är historiskt intresserad, och hade besökt hålvägen i Kållered. Intressant nog ligger hålvägen bara några hundra meter från vår sons hus i Kållered. Du kan studera var vägen finns på Riksantikvarieämbetets karta, se här, som är fantastiskt bra och det finns mycket information där. Förstora upp kartan till max och du kan se hur hålvägen går fram uppe på höjden!
Det finns GPS koordinater angivna och assistent Ninni kollade?? –det är helt rätt i mobilen.
Hålvägen är inte alls markerat med skyltar och du får leta redan på den V-formade sänkan i skogen, som delvis är dåligt röjd. Hålvägen är 3-8 m bred och 0,5 – 3 m djup, nästan ravinlik vid stenhägnaden??
Det är mycket tänkvärt att vandra i denna sänka?? –den anges av Riksantikvarieämbetet höra till tidsperioderna ca 500 f. kr. till 1520 e. kr.?? Det vill säga järnålderns människor och vikingar har gått här längs kusten. Söder över i Lindome finns även stenåldersfynd, så kanske gick man även här tidigare. Detta är med andra ord den äldsta E6 vi känner till.
Stenmuren som korsar hålvägen är inte vilken mur som helst?? –det är den gamla riksgränsen mellan Sverige i norr och Danmark i söder!!
Tjugo meter upp, på östra sidan av vägen, finns en gränsmarkering –svår att identifiera?? –med fyra stenar i kvadrat och en större sten i mitten?? På samma ställe men mitt i vägen finns också en markering med stenar i ring och en sten i mitten??
Seniorplåtis tycker detta är en spännande plats i vår historia?? –hit borde barn och ungdomar komma med skolan?? –lära sig om bronsåldern, järnåldern och vikingarnas liv!
På västra sidan av hålvägen, längre upp på kullen finns en stensättning som är lite svår att identifiera?? –men som anges vara från bronsålder och järnålder.
Det betyder att hålvägen går förbi en bronsåldersplats och det skulle kunna tyda på att man gick här redan 2000 år f. kr.?? Det betyder att kanske mer än 200 generationer har gått på den här vägen!!
Min uppmaning är?? --gör ett besök på denna plats. Den är lika spännande som Grand Canyon i Arizona!!
#1164. Salgado?? –mästerlig?? –men ……
Han är utan tvekan?? –en av de största skildrarna av det strävsamma livet på jorden?? –med sina bilder av hårt arbete?? Sabasitião Salgado!! Just nu på Fotografiska.
Det är min åsikt?? –att han med sina unika svartvita bilder slår an en intressant ton i sina bilder. Jag sätter honom i många stycken högst upp på listan av dokumentärfotografer!!
Frågan är om han är en lika skicklig naturfotograf?? Ja, det kan du kolla upp själv på den stora utställningen på Fotgrafiska. Jag gick själv dit med stora förväntningar?? Jag blev inte besviken, många av bilderna är mästerverk!! Hans skildring av den orörda naturen?? --på vår jord ger många storslagna bilder?? –som jag tror skall göra oss mer medvetna?? –så att vi skall vara rädda om det som är kvar??
Alla de mer än hundra bilderna är i svartvitt, kopierade på fotografiskt papper. Tagna med digitalkamera, men överförda till film?? --för kopiering som Salgado alltid gjort. Underbart rent tekniskt sett, men några bilder upplever jag som mycket korniga och faktiskt oskarpa!! –även på håll.
Bilderna är tagna under 8 år på en rad mer eller mindre otillgängliga platser på vår planet?? Det bör dock framhållas att till många av platserna kan man idag ta sig med vanliga turistresor!! –visserligen dyra.
Personligen tycker jag att utställningen är för stor?? –och jag upplever att bara 20-30 % är av riktig toppklass?? --inom naturfotografi. Idag är vi bortskämda med fantastiska bilder och filmer inom detta område av fotografin. Ta en koll på Paul Nicklen, t ex. Dessutom saknade jag flera områden på vår planet, som han kunde ha besökt, speciellt då i Arktis som Grönland, Kanada och Svalbard??
Det här är min personliga åsikt?? –och du kanske tycker helt annat?? Jag tycker dessutom att en naturfotograf inte bara skall fotografera det orörda i naturen?? –utan också skildra förstörelsen som pågår??
Jag har valt att ta med en egen bild här från Svalbard. För att komplettera vad Salgado missat??