UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#280. Jazzens högborg?? –ett skjul, Preservation Hall, i New Orleans!! –med Percy Humphrey

Jazz är underbar musik och det spelas i alla miljöer, enkla barer, restauranger, hotell och klubbar. Det passar överallt och det är tidlöst. Preservation Hall låter elegant?? –men det är litet och mysigt i New Orleans, --jazzens vagga!!

Vi hade kommit till ett varmt och fuktigt New Orleans i augusti 1994. Det var vetenskaplig konferens. På kvällen skulle vi smita iväg å lyssna på riktig jazz. Vi klädde upp oss lite extra?? --Preservation Hall måste ju va ett elegant ställe. ”Hall” tänkte vi var något fint och hade New Yorks jazzklubbar i åtanke, några är ju ganska lyxiga där i äpplet. Området där Preseration Hall ligger heter French Quarter och är en spännande stadsdel med massor av barer.

När till slut letat reda på jazzklubben blev vi lite undrande. Det såg ut som ett förfallet skjul. Visserligen är det gammalt, byggt 1819, men lite underhåll kanske inte skulle skadat. Men det hade kanske Knut Knutsson som konsult??

Preservation Hall 1994.

Alla jazzens stora har spelat här. Louis Armstrong är föddes 1901 i denna stad och började sin trumpet karriär här.

Louis Armstrong spelar i Linköping 1959.

Denna kväll i den fuktiga Mississippi värmen skulle vi få chansen att höra en annan trumpetarlegend, Percy Humphrey. Om vi kunde komma in?? Det var smockat i det lilla dörrhålet och någon ”Big Hall” var det inte!! --utan stort som vårt vardagsrum hemma! Assistent Ninni är bra på att ta sig in här och där och strax stod vi i den mycket mörka svartmurriga lokalen. Några få lampor lyste över orkestern, som satt ibland publiken.

Perservation Hall Orchestra, 1994.

Mycket riktigt så spelade den gamla mannen Percy Humphrey. Han höll trumpeten med en hand. Den andra handen höll han slappt vid sidan. Det lär dock mycket bra och musiken från orkestern svängde.

  

Percy Humphrey med trumpet i Perservation Hall, New Orleans 1994.

Det var som sagt mycket mörkt i lokalen och jag försökte att hålla en Olympus OM-4 stadigt över huvudet, men som ni ser så blev det darrigt. Det kan dock ha varit så att musiken va så svängig att det var omöjligt att stå still!!

Preservation Hall Orchestra med Percy Humphrey 1994.

Bilden har bara skärpts med lite PS arbete. Allt annat får skyllas på en ostadig hand.


Postat 2012-02-03 06:21 | Läst 11446 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#278. Juniorplåtis på Östgöten 1958?? –eller reportage på frukostrasten!!

Barnarbete? –ja, men det spelar ingen roll för det var intressant!! –alltid hände det något oväntat?? Som den här frukostrasten?? –ja, mat var ju en oväsentlighet i den åldern!! På cykeln och ned till redaktionen!!

Efter sommarvikariatet på Östgöten 1958 fick jag uppdrag som freelance på Östgöten. Det var ett enkelt avtal med redaktionssekreteraren. 15 spänn bilden som kom in i tidningen. Fri kamera, framkallning och film på redaktionen. I praktiken var jag vikarie för fotografen som gjorde lumpen. Så jag fick ta alla jobb som chefsplåtis inte ville ha. Ja det vill säga på tider då jag inte satt på skolbänken. Vilket sammanföll med hans arbetstid!!

15 spänn, skattefritt, låter kanske dåligt?? Ja enligt konsumentprisindex är det 168 kr per bild idag. Låt säga jag hade 5 bilder i veckan inne i tidningen, alltså 840 kr i veckopeng!! Jag smet från skatten!

Jag var alltid på språng!! På frukostrasten cyklade jag ned till redaktionen, utan mat, berättade inte detta för mor, å kolla vad som var på gång. Den här dan kom jag upp och chefsplåtis var ute på nått. Jag klippte ner några filmer och för ovanlighetens skull rusade redaktionssekreteraren in och ropade högt! --ta med dig kameran och kom in på mitt rum!! Ta en bild genom fönstret!! Där ute stod en ambulans och en grupp åskådare. Det var lätt att ta en bild med Rolleiflexen. –jag kilar ner å tar några bilder där nere också?? –Nej, jag skall ha den här bilden nu!! Så det var bara å rusa in i mörkrummet å soppa, å slå en kopia.

Jag har bara kommit för sent till en lektion en gång och då spela vi pingis i källaren på Vasaskolan!!

Så här såg redaktionssekreterarens reportage ut i tidningen nästa dag!!  --på första sidan, var annars, det var ju hans idé!!

Jag har inte originalbilden kvar. De allra flesta försvann när tidningen lades ned. Den underlige juniorplåtis, som försummade maten i skolan, hur såg han ut?? --när han satt vid chefsplåtis skrivbord!!

Juniorplåtis, just fyllda 16 år, på Östgöten 1958.

Observera att vanligen bars slips i tjänsten. Någon ilsken kommunalgubbe kunde annars ringa redaktionssekreteraren å påpeka hur ohyfsade medarbetare Östgöten hade. Observera att det fanns två telefoner på skrivbordet. Tavlan på väggen förställer chefsplåtis Irving Lindholm.





Postat 2012-02-01 06:34 | Läst 5504 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#275. Han skaka hand med Georg Fant!! –eller hört på ljugarbänken!!

Han hade skakat hand med skådespelaren Georg Fant!! Han hade varit med på den första TV-sändningen i Karlskogas Folkes Hus 1955!! Han jobba i Konsum hela livet.

Jag satt på ljugarbänken utanför Konsum i Skinnskatteberg i sommars. Bredvid satt två gubbar och språkades vid. Jag försökte förstå och memorera.

-- Ja va ner på körrgårn igår. Dä va en ny sten breve Axel Bovins gamla grav. Dä stod Knut och Anna Bovin på den.
--Dä måst va han som jobba i konsum lite här å var. Du vet ja jobba också i Konsum å han kom å språka ofta mä me, efter han tatt över huset efter far sin i Riddarhyttan.
--  Han va la född i Läckebo?
--Ja, far hans skicka ut han å jobba tidigt. Han berätta att han börja i Konsum i Borås före kriget. Han fick la en son tror ja han berätta.
-- Som Konsummare feck han la flytta runt en hel del?
--Han berätt han va Konsumföreståndare i Karlskoga på femtitalet.
--Nån sa han va fackligt aktiv?
--Jo dä berätta han mycke om! Han ble ordförare i Handelsarbetarförbundet avd 113 nån gång sådär 1954.

 
Ordförande Knut Bovin med grundaren av Handelsarbetarförbundets avd 11 i Karlskoga Gunnar Östman. Fotograf okänd 1955.

--De var väldigt framåt i den avdelning! Mä mye underhållning. De hade TV-visning i ett skyltfönster i Domus, där de sände teater från Folkes Hus scenen redan 1955. Dä va säkert först gång nån såg TV i den stan.
--Va han mä i TV-rutan?
--Ja det sas så. Han skak hand mä filmstjärnan Georg Fant!!
--Undra om han tvätt hanna efter dä? De kalla han flickornas Fant!

 
Knut Bovin (th) tackar filmstjärnan Georg Fant för teaterföreställning på Folkes Hus i Karlskoga 1955. Fotograf okänd.

--Han va visst ombudsman i centrala Handels ett ta osså. Men han berätta att han va föreståndare i Linköping och pensionerades som konsulent där.
--Jä så kan ett liv va? Höjdpunkta ble å skak hand mä en skådis.

Gubba reste sig å gick ned mot systembolaget. Min assistent Ninni kom ut från Konsum så vi fick köra hem.

Postat 2012-01-29 07:34 | Läst 11204 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#273. Cyklistporträtt!! –en svår konst!!

Porträtt är att fånga människan i ögonblicket. Cyklistporträtt är att fånga cyklisten som vinnare eller förlorare. Det gäller att ”göra en bild” i svartvit, för annars är det inte konst.

Många hantverk har övergått till att bli konst. Ingen behöver idag stenlitografi, träsnitt, eller koppartryck för kommersiell bildtillverkning, men ingen av dem har försvunnit utan de har blivit konst. På samma sätt behöver ingen svartvit fotografi längre, så det är nu konst.

Porträtt har i alla tider ansetts som konst. Använder jag då svartvit foto för att ”göra en bild” så blir detta konst. Så här är fem konstverk!

Om man skall porträttera en cyklist så måste man fånga ögonblicket av lycka. Segerlycka är det högsta av alla.

Fåglum efter seger på SM 5-milen i Uppsala 1963.

Nu är ju cykelsporten inte en individuell sport, som de flesta tycks tro, utan det är en lagsport. Då borde man ju fånga denna lagglädje i ett porträtt!

Ture Ekholm och Sven Lindwall efter Nya-Bergslagsloppet 1962.

Cykelsporten är mycket konditionskrävande och cyklisterna är ofta mycket trötta efter ett lopp. De kan nästan vara frånvarande när man försöker tala med dem.

Jan-Olof Karlsson efter Kumla loppet 1961.

Stor internationella stjärnor som Fåglum kan visa upp sitt verkliga jag efter en tävling. Det gäller bara att inte välja ett tillfälle då 20 andra fotografer plåtar honom. Här en lugn stund för att ”göra en bild” med Gösta, innan han var en big star.

Gösta Pettersson i Kumla 1961.

Många tävlingar i Sverige körs på grusvägar. I regnväder blir det ett svårt problem då cykeln saknar stänkskärmar. Regn och grus sprutar upp i ögon och mun. Det är inte kul att köra ett sådant lopp. När man är i mål gäller det att få ögonen klara.

Leif Söderberg efter en regnig tävling1961.

Alla bilderna är tagna med en Hasselblad 1000F och Tessar 80 mm Bl. 2,8

Postat 2012-01-27 07:15 | Läst 16379 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#272. Fixa fram lite mat farsan!! –ska man gå här å svälta hela dan??

Det här är en bildstory om hur svårt det är att vara förälder!! Det har aldrig varit en dans på rosor!! –men här är det extra tufft?? Långt till skafferiet och kallt som tusan är det!! Vackert är det dock!!

Det finns inga föräldrar på jordklotet som har valt en så extra ordinär plats för att uppföda sina ungar. Det är mycket kallt och det är långt till maten. Med sina en meter i rocken och vikten 40 kilo så måste de ta sig fram på sina små fötter på den hala, och ojämna snön. Kejsarpingvinen har bara en unge, men den kan vara nog så påstridig när den blir hungrig.

Upp å hoppa, jag vill ha mat!

Kom an grabbar, mot mathålet!

Man får väl ta lite gympa medan man väntar.

Tjockis!! --har du tatt för mycke krill!

Det blir sent innan vi är hemma!

Vi får slå läger närmare kanten nästa år!

Hurra, här kommer maten!

Ja,ja! –inte så brottom.

Äntligen paus!

Så har då ännu en dag passerat i livet på Antarktis.

PS. Inga bilder är manipulerade. DS.
Bob Bovin/Professor emeritus/LU


Postat 2012-01-26 07:35 | Läst 7153 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 ... 869 870 871 ... 874 Nästa