UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#350. Hur stora kan isberg bli?? –enorma!! –och vackra!!

Isberg kan studeras vid de båda polarområdena, men Grönland är det område som är lätt tillgängligt. Den stora inlandsisen mynnar med glaciärer ut i havet på många ställen!! Ilulissat och Uummanmaq är två orter värda att se!!

Vid Ilulissat, på västkusten av Grönland, finns den så kallade isfjorden, som nu är förklarat ett världsarv, där en jättelik glaciär mynnar i Diskobukten. Lite längre upp längs kusten finns Baffin bay och på en ö där finns byn Uummannaq. I denna bukt mynnar inte mindre än 10 glaciärer. En av dessa är den snabbaste man känner till!! –så här kan man se många isberg.

Det är möjligt att resa med båt längs kusten, typ Hurtigrut, som tar både turister och lokalbefolkningen från ort till ort. Kom ihåg att här finns inga vägar mellan orterna. Så det är flyg eller båt som gäller. Båtresan längs kusten är magisk!! –och båten kör in till alla orter, även de små!! Kaptenen stannar upp om det dyker valar eller andra intressanta natursevärdheter.

Formen på de olika isbergen är helt en produkt av naturen!! –temperatur i  luft och vatten!! –vindriktning samt vattendjup. Många isberg strandar på botten av fjordarna och vänder därvid på sig allt efter smältprocessen.

Om du skall fotografera isberg så blir det bäst vid låg sol.

Det är mycket svårt att se hur stora isberg är, eftersom man inte har någon referenspunkt. Här uppe kan man ha tur att få syn på en fiskebåt!! –ta med den i bilden.

I en inlandsis uppkommer det många olika former av is och mönster. Det gör att det finns chans till mycket finns bilder.

Tankarna går till Titanic, när man ser de verkliga jättarna. Kör man på en sådant mastodont isberg då är det ”good bay” och ned till Neptun. När kapten kör Hurtigrut båten så finns det alltid en isvakt, som bara kollar hur isbergen utsträcker sig.

På sommaren går inte solen ned här!! –utan går bara ned lågt i horisonten. Då har du fina möjligheter till unika bilder!!

Det finns många platser på jorden man vill återkomma till, och Grönland längtar man alltid tillbaka till!!

Postat 2012-04-13 06:46 | Läst 6616 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#349. Lera det är härligt!! –eller barnasinnet sitter i!!

Vem har inte hoppat upp och ned i vattenpuss?? –barn älskar det!! –och vuxna längtar efter det?? De finns en soldat Bom (Nils Poppe) i oss alla. Några lever ut sin önskan?? –så härligt!!

Det är svårt att hitta en bra lerig vattensamling i det moderna samhället där allt skall vara rent och snygg. Det vet ju grodorna!! --barn hittar alltid små möjligheter men som vuxen krävs rejäla ”muddpits”. Då får man ta till fält där militären testar stridsvagnar. Tillstånds krävs från markägaren!!

 Ta inte vilken bil som helst!! –du skall själv tvätta den ren och du måste ta dig loss om du fastnar och du behöver flera kompisar med samma utrustning.

Rakt ut i lera och försöka passera.

Till slut blir du glad och kör fast.

Ta sig ut torrskodd?? –glöm det!!

Gemenskap i att dra loss!!

Rengöring?? –en senare fråga.

Så till mer rengöring!!

Det är huvudsakligen män som tycker om att köra runt i lervällingen?? –och man undrar varför det är så?? I mitt fall vet jag att det möter motstånd från assistent Ninni!! –men så är ju hon operationssköterska till legitimation!!

Postat 2012-04-12 06:26 | Läst 5852 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#348. Den isolerade landningsbanan?? –vid inlandsisen på Grönland!!

Här mitt i den underbara naturen på Grönland?? –ligger en enorm 2 kilometers landningsbana?? –lutande ned i fjorden. Myskoxarna vandrar kring på tundrahedarna och fjällräven smyger kring i buskarna!!

Myskoxe vid Söndre Strömfjord på Grönland.

Kangerlussuaq (= stor fjord, på grönländska) är ett totalt udda samhälle, som byggdes för det kalla kriget med atomvapen i marken. Senare blev det en reservlandningsbana för rymdfarkoster. Idag är det huvudflygplats för Grönland. I sina blomstrande dagar fanns här mer än 500 amerikanska soldater. Idag finns det lika många invånare, och de lever på turism och flygplatsarbete. Här finns sedan 1986 en 18 håls golfbana och eftersom det ligger på en grusslätt så får man ta med sig eget gräs att slå på?? En militärbas utan golfbana är ju otänkbart!! –likväl absurt!!

Enda bildvägen!! –grusväg för 4WD!! --utanför orten går in till Russelglaciären, där man kan besöka den snabbt smältande inlandsisen!!

Russelglaciären smälter snabbt.

Sötvattenflödet är starkt på sommaren.

Grusvägen in mot glaciären tvingas byta sträckning ständigt då smältvattnet kan komma mycket häftigt ibland vid uppdämning av stora isblock. Glaciären är mycket trasig och porös när den mynnar på land, som här. På några ställen kan man köra bil upp på glaciären!! --och det påstås att flera bilbolag testar nya bilars ”vägegenskaper” här uppe!! Vilken absurd värld vi lever i?? –åtminstone blir man av med modellspionerande fotografer!!

Djurlivet är arktiskt. Myskoxar, renar, fjällrävar och örn kan man lätt få syn på här. Efter en dag av strapatsrikt naturliv kan det va skönt att inta en lyxmåltid hos Kangerlussuaq Pølsevogn!! –eller enkel mat hos hotellet som är sammanbyggt med flygplatsen.

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Uteservering à la carte Kangerlussuaq Pølsevogn!!

Kom hit!! --det är porten till en unik vildmark.

Postat 2012-04-11 07:04 | Läst 5789 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#347. Den västerländska skräpmaten!! –inget att yvas över!!

Är det en spegel av vårt moderna liv?? –jag tror det!! --efter att ha sett den bästa bilden alla kategorier?? –tagen av Martin Parr vid den engelska sydkusten. Den träffar mitt i prick?? –så är vi!!

Du är som du äter?? –det vet vi ju?? Vi är inte en dugg bättre än romaren?? --som i sitt överflöd låg vid bordet och lät sig underhållas och matas?? Frågan är om romaren inte kan jämföras med dagens överklass?? –och den arbetande klassen, som Martin Parr så övertygande avslöjat i bild, mer ligger i samma kulturella matnivå som slavarna i Rom.

Du kan hitta Martin Parr´s bild här!! Så brutalt stark i sin enkelhet!! Jag har under många år, sedan jag såg bilden fösta gång i boken ”The Last Resort”, försökt att hitta liknande bilder. Det borde inte vara svårt?? –men det är det!! Bra bilder snyter man inte ur handen.

Vid ett besök Down Under!! --tycktes man kärlekfullt ha bevarat en del av de seder som finns i västerlandets vagga?? –England. Speciellt i badorter kan man hitta denna avart av matkultur!! –men annars över hela Tellus!!

Aussi är ofta orolig för att Japan och Kina är på väg att köpa upp naturtillgångarna, men inte bara det?? –de är duktiga å att kränga mat?? –vilken mat??

Matkultur med behandling??

Vi accepterar att inta mat nästan var som helst idag?? –där ligger vi långt efter Rom på romartiden eller kanske åxå i jämförelse med vikingarna

Hatten!! –måste man ta av den i det här etablismanget??

Vår väg leder vart?? –utför?

Postat 2012-04-10 06:57 | Läst 4047 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#346. Aussies style?? –eller säkert från skolan!!

Kontinenten Australien är värt varje besök?? Här finns många naturformer och nästan allt är unikt. Men kontinenten har också format både urinvånare och nybyggare (i början deporterade fångar?).

Om man åker runt i det stora landet träffar man ättlingar från hela världen!! --även många svenskar. De underligaste saker stöter man på!! Assistent Ninni och jag besökte en dag en marknad, med tingel-tangel och hantverk. En infattade stenar och andra föremål i ringar av silver!! –bl a fanns det ringar med porslins ögon?? Å de va rätt gjorda, förklarade Ninni!! Obehagligt tyckte en som är ögonoperationssjuksköterska.

Kan du hitta ögonen??

I det lilla samhället Mossman, strax norr om Cairns, upptäckte vi att man hade övergångsvakter vid skolan. Precis som i USA, men här hade man ingen färgglad klädsel?? ---utan man hade klädsel mer lämpad för det tropiska klimatet. Mamman, som hämtat sitt barn, kliver stolt över i skydd för vad?? –jo för cyklisten som stannat med sin fina cykel. Hade detta kunnat hända idag i Sverige?? Knappast!!

Bevakat övergångsställe i Mossman, norra Australien.

I ett litet samhälle ned mot kusten, från Canberra, stannade jag för att få en kopp ”real tea” och noterade att nästan alla husen var byggda i trä. De var byggda med veranda, som i sydstaterna i USA. Men så här i aftonsolens glans satt bara en katt och gosade sig. Vad tänkte han på??

Katten också??

Kustvägen upp mot Sydney går genom skog och små böljande kullar. Det är förvånandsvärt glest mellan byarna och vägen var inte speciellt stor på den här tiden. Plötsligt dyker en liten bro upp med tinnar och torn. En bro med drag av Tower Bridge i London, och man undrar varför?? Man kan faktiskt läsa om den på Wicky, som med allt annat idag. Så slå upp Hampden Bridge?? --sträckande sig över Kangeroo River.

Hur va det med städningen??

Så ta varje chans att gå ”Down Under”.

Postat 2012-04-09 06:59 | Läst 3180 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 861 862 863 ... 873 Nästa