UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#884. Håller gamla färgfilmer?? –45 år efter?? –nu med Lightroom 5.2!!

Gamla negativ i färg?? –hur klarar de sig?? –om de lagrats i rumstemperatur!! –i en pärm med ”mylar fickor”?? Förvånansvärt bra!! –om man skannar dem och framkallar i Lightroom 5.2.

Seniorplåts började använda negativ färgfilm i slutet på sextiotalet!! Negativlängderna har bevarats i negativfickor av en slags plast, då kallad mylar. De har varit förvarade i rumstemperatur och mörker. Förvånansvärt nog har papperskopior från fotoaffären klarat sig bra i fotoalbumen.

När man nu skannar bilderna i en planskanner, V700, så får man TIFF bildfiler i 48-bitar, vilka kan ”framkallas” med hjälp av t ex Lightroom 5.2. Jag tycker att man kan nå ganska bra resultat rent tekniskt sett?? –med färger som känns ganska ok. Eller vad säger du??

Grand Canaria 1968.

Postat 2013-09-29 07:17 | Läst 7443 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#881. Extrem svartvit fotografi?? –på mästarnivå??

Nostalgisk analog fotografi?? –kan man ju förstå, såväl som arkivbild digitalisering?? Men vad sägs om digital fotografering med analog kopiering?? –över analog film.

Kopiera på gammaldags fotopapper, med en vanlig förstoringsapparat?? Det är just vad stormästarna Sebastião Salgado och Peter Turnley gör!! De säges fotografera med digitalkamera och sedan tillverka mellannegativ. Därefter kopieras bilderna på fotopapper!! –för att de skall få fram den speciella känslan de vill framhålla.

Salgado har ju en fantastisk ton i sina svartvita bilder. När han gick över till digital fotografi ville han behålla den tonen och den är nog i stort beroende av hur bra kopist man har?? Å det har Magnum?? –fortfarande!!

För egen del tycker jag det är fantastiskt med det digitala mörkrummet. Jag slipper alla kemikalier, vilka jag har kladdat i hela livet?? –nästan 50 år!! Nu kan man skanna in negativet digitalt och behandla bildfilen i Lightroom 5.2. Jag lovar dig att den kopia jag kan få fram idag är mycket bättre än den kopia jag slog i mörkrummet, en gång i tiden?? Här är en bild jag tog 1968 på Grand Canaria med Leica M2 och Summicron 35/2. Film var Tri-X och framkallare D76. Om jag försökte kopiera den analogt så blir gubben svart och himlen vit.

Postat 2013-09-26 07:01 | Läst 8425 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

#879. Resa i svartvitt!! –Christer Strömholm i Spanien??

Poeten Lasse Söderberg har gett ut en bok?? –berättande från en resa i Spanien 1962!! –med legendariska fotografen Christer Strömholm?? Bilder visas just nu på Galleri Persson i Malmö.

Det är inte ofta nya bilder, för publiken, visas från Christer Strömholms kamera?? –men poeten Lasse Söderberg  har pockat fram sin anteckningsbok från deras resa 1962-63 i Spanien. Det blev underlag till boken som heter ”Resa i Svartvitt” och kan köpas i bokhandeln och på nätet för lite mer än 150 spänn. Berättelsen skildrar en månadslång bilresa på landsbygden?? –och den fokuserar på hur folk lever under Francoregimens tid. Det är ingen fotobok i allmän betydelse?? --utan är mer styrd av litteratur, konst och film. Film mastern Luis Buñuel spelar en viss roll i vart resan går eftersom Söderberg verkar vara väl insatt i hans produktion. De flesta av Christer Strömholms bilder är inte visade tidigare ??

Bilderna är nu utställda på Galleri Persson, under några veckor. På vernissagen i lördags var det knökafullt!! –och ingen lugn och ro att se bilderna utförligt. Men jag fick intrycket att bilderna var lite för enkelt monterade?? –med fotohörn på kartong!! –och med bilderna liggande mot glaset i ramen! Några bilder var monterade med riktig montering och det var bilder som man sett förut!! Personligen har jag aldrig varit en hängiven dyrkare av Christers bilder?? –många tycker jag mycket om, men en hel del tycker jag är bara bra!! Samma var det i den här utställningen?? –några har typisk geometriskt fin form, med skugga och högdager och föremål på rätt plats. Några är rätt triviala reseskildringsbilder av människor i enkla små byar.

Här kommer några bilder från vernissagen. Jag köpte en bok till assistent Ninni, som hon fick signerad av Lasse. På ”paddan” i sista bilden finns en bild vi tog 1968 i Spanien. Vi återkommer om detta i en senare blogg.

Postat 2013-09-24 07:20 | Läst 4293 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#871. Oo??

Oo, där har du väl varit?? –en bra fråga som jag alltid kan svara ja på!! Inte dåligt va?? –mycke praktiskt?? –jag behöver inte tänka efter. Det blir alltid rätt!! Varför??

Jag och assistent Ninni har varit på alla de sju kontinenterna!! –å det kan tyckas att vi har varit överallt?? Det är naturligtvis helt fel?? –vi har varit på mycke få platser av det totala. Jag har bara varit i hälften av staterna i USA?? –vi har inte varit i Grekland!! –eller i Thailand!!

Lika fullt kan vi alltid svara ja på frågan: ”Oo, där har ni väl varit?”

Skälet är detta!!

Varför väcktes de här tankarna?? –jo cykeltävlingen Spanien Runt passerade de här områdena i Pyrenéerna för några dagar sedan!!

Postat 2013-09-16 06:53 | Läst 3048 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#841. Järntillverkning för 2700 år sedan?? –rosta Röda jorden??

Vår kultur?? –skulle inte existera utan järnhantering!! Metallen järn använts nästan överallt.  Sverige står sig starkt med naturtillgången?? –järnmalm!!

Järn utvinns i huvudsak idag från två malmer, magnetit och hematit, båda finns i vårt land. Viktigast är magnetit, som t ex brytes i Kiruna fälten. Men även hematit är vanlig i vår natur. Den kallas också blodstensmalm?? –eftersom den är röd som finmalt pulver. ”Röd jord” finns på många platser på jorden och ”skyfflas” upp i dagbrott för järntillverkning.

Tillverkning av smidesjärn från upphettning av röd jord!! --i jordugnar med ved?? --och tillförsel av luft med blåsbälg?? --tillskrives hettiterna?? –som levde ca 1350 till 1200 f Kr. Metoden spred sig till Europa?? –över Grekland till Romarriket?? --under järnåldern. De första föremålen av järn i central Europa hittades 800 f Kr i Österrike under  Hallstattkulturen!! Kunskapen måste strax efter detta ha spridigt sig till vårt land!! –ty tidsbestämning med C14-metoden har visat att jordugnarna vid Röda Jorden, 3 km sydväst Riddarhyttan, är från 700 f Kr!! Järnföremålen från den här tiden i Europa var lyxföremål?? –använda av den verkliga eliten!! Så vi måste ha haft framstående män i vårt land vid den här tiden!!

Röda Jorden är de äldsta kända resterna av järntillverkning i Sverige. Än idag håller man traditionen vid liv?? --med järntillverkning med nykonstruerade blästerugnar!! Första söndagen i augusti firar man Röda Jordens dag!! --med tillverkning av smidesjärn?? –från rostning av röd jord till blästerglödgning med ved. En smed kan sedan smida det tillverkade järnet.

Heder åt eldsjälarna i trakten som håller detta hantverk igång!! --för den intresserade publiken. Bokade grupper kan få uppleva detta året runt. Till och med nordiska rådet har varit där.

Vi, assistent Ninni och jag och barnen, har sedan sextiotalet besökt denna plats, så även i år!!

Rostning av den röda jorden ger järn(III)oxid (=hematit).

Blästerugnen reducerar järnoxiden, med kol från ved, till järn med låg kolhalt (=smidesjärn).

Järnet är direkt smidbart och kan ges en kontrollerad kolhalt av en erfaren smed.

Postat 2013-08-17 07:01 | Läst 6542 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 ... 39 Nästa