UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1105. Född med segerhuva?? –vad kan månne bliva??

Vem har så förspänt född med segerhuva?? Skönheten strålande i alla riktningar?? –strävande uppåt?? Visande fantastik utveckling?? –spridande det nödvändiga?? –för framtiden??

Ja vem skulle inte vilja bli född med de förutsättningarna?? –men det är få förunnat. Hoppas det finns några?? –ty det är viktiga tusenkonstnärer?? –och skall leda oss in i den osäkra framtiden??

Knopp med segerhuva

Postat 2014-05-08 07:25 | Läst 4177 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#791. Sådan skönhet i parken!! –det vill vi se mer av!!

Vilken skönhet?? Fantastiska färger och former?? I en underbart lugn omgivning.     Så härligt att vara plåtande i denna miljö?? –det kan bara ses här!! –idag?? –det jag fångade!!

Det är så avkopplande att vandra runt i Botan i Lund!! Färgerna är som mest prunkande nu. Trädgårdsarbetarna gör ett fint arbete att framhålla växtligheten i sin rätta överflödiga prakt!!

Fröjden är att det café som funnits länge i Botan nu är moderniserat och man kan nu köpa en smaklig ”latte”!! Så efter en god kopp kunde man ströva runt och plåta?? Här kommer en del av prakten!! Fångat med OM-D och Lumix G 14/2,5.

Postat 2013-06-28 07:11 | Läst 10036 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#167. Kvasikristaller? –årets Nobelpris i kemi?? Kameran avslöjar!! --eller de som kasta Nobelpriset i papperskorgen!!

Kvasikristallen, som gav årets Nobel pris i kemi, upptäcktes med hjälp av bilder från ett elektronmikroskop av Daniel Schechtman 1982. Före det hade många forskare kastat bilder av liknande innehåll i papperskorgen för att de trodde på gamla teorier.

Vanliga kristaller, som de som du går på varje dag, i berggrunden, som till exempel kvarts, byggs upp av atomer som sitter väl ordnade i tre dimensioner.  Man säger att de har fjärrordning på atomerna. Det betyder att om du säter dig på en atom, vilken som, så är alltid omgivningen exakt lika. Motsatsen är amorfa material, som glas, vilket har bara närordning.

Men så finns det, vilket Schechtman på pekade, kvasikristaller som inte är två-, tre-, fyr- eller sextaliga, som vanliga kristaller, utan fem- eller tiotaliga. Han studerade metallegeringar med hjälp av elektronmikroskop och fick då fram en bild som ser ut så här!

Kvasikristall, 1986. Elektronmikroskopibild av så kallat diffraktionsmönster.

Ja, jag har tagit den här bilden eftersom vi också studerade kvasikristaller vid Lunds universitet 1986. Om du sätter dig på en vit prick i mitten på den här bilden så får du 10 vita prickar runt dig. Dessutom är avståndet mellan två prickar i en rad det gyllene snittet, ungefär 1,618. Bilden ovan kommer från det bakre fokalplanet i elektronmikroskopet och det visar det så kallade diffraktionsmönstret, vilket visar  bild av det ”inversa rummet”. Här är alla avstånd A inverterade dvs =1/A. Kort avstånd blir långa och långa avstånd blir korta. Det är tur att man i elektronmikroskopet kan koppla om till det vanliga bildplanet och samtidigt se den tvådimensionella bilden av atomstrukturen. Även i denna kan man se den 10-taliga symmetrin. Bilder med 5- och 10-talig symmetri i planet har man känt till länge. Om du reser till Alhambra, i Spanien, så finns där islamiska apriodiska mosaiker med denna symmetri och de är från 1300-talet. Det är svårare att fylla rymden, 3 dimensioner, med atomer med denna symmetri, men det kan naturen göra i kvasikristallen. Det finns till och med ett mineral, ikosaedrit, som består av en legering av aluminium, koppar och järn.

Islamisk aperiodisk mosaik med lokal tiotalig symmetri, Alhambra 1991.

Många forskare hade tidigare studerat metallegeringar, långt före Schechtman. Redan på 30-talet, och även senare, när man studerade kristaller med röntgenstrålning fann man ofta diffraktionsmönster som det vi ser ovan. Man trodde på den här tiden att naturen inte kunde fylla kristallen med atomer som satt utspridda med  5- eller 10-talig symmetri.  Följaktligen kastade man negativen i papperskorgen.

Så tro aldrig på vad andra säger!! –för då missar du Nobelpriset!!

Femtalig symmetri är ganska vanlig i naturen och nästa gång du går ut i skogen så se om du kan finna det.

Vilken symmetri ser du här?

Postat 2011-10-14 07:00 | Läst 9290 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#104. Makro utan makro-objektiv?? –eller makro med långtele!!

Ta och kolla ditt teleobjektiv?? –det kanske finns ett makroläge!! I så fall kan du vänta med att köpa ett dedicerat makro-objektiv!! I många fall så har objektiv som är omkring 300mm i brännvidd en närgräns som ligger kring 1,5m!! --också i sådant fall går det fint att använda det som en makroglugg!!

Här har du två extrema makro-kameror!! En Canon 1D III med ett EF 300/4 L IS och Ext 2x III, vilket ger 780mm effektiv crop. Autofokus funkar på den här kombinationen. Närgränsen är 1,5m. Den andra kameran är en Panasonic GH2 med Lumix 100-300/4-5,6 och 600mm crop-faktor.  Närgräns blir också här 1,5m. Båda har bildstabilisator i objektiven.

Kameror med lämpliga makro-objektiv??

Båda uppsättningarna lämpar sig för makro fotografering av flyktiga objekt. Konstigt nog är fjärilar ofta flyktiga, men här går det bra!! --då man är mer än 1,5m iväg.

I Läckebo boställe (min far var född här 1917), i Riddarhyttans samhälle, är husen sedan länge rivna, men kvar finns jordkällaren och ett tistelsnår. I detta snår trivas fjärilar i mängd!! Här kommer några bilder vi tog igår.

Skogspärlemorfjäril, Fabriciana adippe, Canon 1D Mark III, EF 300/4 L IS + ext 2x III (Foto: Mia Bovin)

Skogspärlemorfjäril och Påfågelsöga Inachis io, Panasonic GH2, Lumix 100-300/4-5,6

Påfågelsöga, Panasonic GH2, Lumix 100-300/4-5,6

Vinbärsfuks , Polygonia c-album. Canon 1D Mark III, EF 300/4 L IS + ext 2x III

Det är en stor skillnad mellan de två kamerorna!! –vikten!! Canon behöver ett enbensstativ!! --om man skall plåta länge!! –å det gör man ju!! ”Pannan” är lätt som en plätt!! Det finns dock ytterligare en viktig skillnad vad gäller makrofoto!! –bländardiametern är mindre, i mm räknat, för objektiven konstruerade för halvformat, alltså blir skärpedjupet större!! Det ser man på bilderna ovan!!

Så ut å plåta makro nu när sommaren är här!! Jag är säker på att du är mycket bättre på att hitta objekt i naturen än vi är!!

Postat 2011-07-13 07:18 | Läst 14723 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#73. Varning! –starkt manipulerad naturbild?? –eller kommungubbarna kan inte hitta hackan??

Härmed utfärdas en varning för maximalt manipulerad bild. Varje tillgänglig resurs har vidtagits för att förvränga bilden. Du kan helt invaggas i villfarelsen att naturen är något underbart, i stället för den totalt vrickade tillvaro vi har runt om oss. Ett exempel på detta visas också. 

Jag upptäckte, för länge sedan, att mitt objektiv Zuiko 16mm/3,5 har ett inbyggt rödfilter!!? Det måste ju testas!! --med den naturförvrängda inställningen för svartvitt!!  --som finns på min Panasonic GH2. Då säger nån??  --att jag kunde ju satt ett rödfilter på min gamla Leica M och plåtat med svartvid film?? --jomenvisst hade det gått bra!! Men då hade jag varit tvungen att framkalla filmen med kemikalier. Smutsigt jobb!!  Eftersom jag är en pensionerad kemist så har jag lagt av med det!! –I have done my share??

Ut i naturen å visa vad fina blommor!! --vi har?? --och sätt till lite fina molntussar på en klar himmel!! Vilken vilseledande bild av kretsloppet??

Vår oförstörda natur!? Panasonic GH2, Zuiko 16/3,5 med rödfilter

Alla klutar är tilltagna!! --för att manipulera bilden i LR3.4 och superskärpt i Ps 5?? Solstrålen är dock inte tillagd??

Du kan ju nu fås att tro att vi lever i idyllen!! –med inga problem i naturen alls!! Så är tyvärr inte fallet!! Vi gör allt för att öka förekomsten växthusgasen?? --koldioxid. Vi eldar upp växterna!! --som genererar livsviktigt syre till oss från koldioxiden. Detta hemska förfarande kunde jag bevittna i Lund häromdagen??

Lund 2011-06-08. Kommunalanställda eldar upp ogräs i stadsmiljön. Olympus E-LP1 med Minolta 28/3,5

Fullkomligt otroligt?? --vad är det för samhälle vi lever i?? Eldkastande, koldioxidgenererande ogräsdödare!! –mot växter som ger syre. Det är verkligen dubbel effekt av miljöförstörelse!! Var har ni hackan?? – kommunalgubbar!!

Postat 2011-06-12 06:45 | Läst 6597 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 9 10 11 Nästa