SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#546. Plåta mera!! –varför det?? Du har väl redan tagit din bästa bild??

Bra bilder, vad är det?? –bilder som får andra medmänniskor att reagera?? På något sätt hoppas man ju att en bild skall beröra?? –åtminstone någon!! Det är väl därför man fångar bilder?? –eller plåtar man för sitt eget välbefinnande??

Ibland faller man ned i en svacka?? –å undrar varför man plåtar över huvud taget?? De är klart att man gör det ibland för att dokumentera det egna familjelivet!! –barn och barnbarn!! Det kan ju tyckas viktigt?? –å det kanske det är?? Om inte för att man själv skall kunna gå tillbaka och titta vad man gjort?? –minnas??

Då undrar man om det betyder något att försöka ta bilder för en bredare publik?? –att t ex lägga ut bilder på fotosidans bloggar?? Ja kanske kan det glädja någon?? –ibland får man en bild som träffar?? –rätt hos betraktaren och skapar en tankeslinga?? Då kanske bilden haft en betydelse??

Eller är det så att man redan tagit sin bästa bild och det är ingen ide att fortsätta att plåta?? Jag har nog tagit min bästa bild redan??

London 1967. Leica M2 + Summicron 35/2.

Så grips man av förtvivlan?? –å undrar?? --det kanske går att fånga en bättre?? –som jag är RIKTIGT nöjd med?? Slumpen en dag gör att man snubblar över den bilden?? –den som engagerar och väcker förundran!!

Nä, nu tar vi en kopp kaffe!! Å ser vad som dyker upp??

Inlagt 2012-10-26 05:48 | Läst 4438 ggr. | Permalink

"Hej Bob tur jag kom in så sent in i kväll så jag har ätit färdigt. Det är inte så att att jag inte gillar bilden den är superbra men jag har så svårt för döda djur och rått kött. Sistnämnda har de ofta i annonser. Stackars de som måste fotografera dessa bilder. Jag tror de flesta tänker exakt det du har skrivit i dag. Det viktigaste är trots allt det dokumentära nära oss själv för att lämna detta efter oss till våra barnbarn och deras barn........... Däremot är det mycket viktigt att var och en har kameran som kompis. Låter den ta de bilder som känns bra i själen. Det varierar hela tiden hos mig. Jag är mycket fascinerad av att ibland får vara i Photoshop och leka. Det är barnet inom mig som kommer fram. Jag gillar att titta på alla motiv. Du har ju redan givit mig ett som jag kan plocka fram när jag öskar. Du kommer fortsätta ta bilder ................hur skulle du kunna sluta som varit med om så mycket som inte många av oss andra fått uppleva på dina forskningsresor.............du vet också att många är så intresserade av dina ord. Nej nu måste jag lägga mig säger min livskamrat. god natt på dig och sov gott Gun-Inger"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tycker att du ska fortsätta allt kan bli bättre,kännde en som sportfikade som fick en gädda på ca 15 kilo då slutade han fiska för han trodde att han aldrig skulle få nägon större, men vadå chansen finns.
Mvh Tommy
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 08:52
Tack Tommy,
Jag har nog inte tagit 15 kg gäddan än. Få ta en morgonfika med Ninni nu.
Ha det bra
Bob
Hej Bob! Ja... så är det!!
Bob är bildernas zlatan:)
Bra bild.. ,jag tror att det kommer bättre...
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 08:53
Tack Rolf!
Zlatan är min favorit. Kanske vi skulle välja honom som president.
Ha det bra
Bob
Hej Bob!
Om man fotar för att det är kul behöver man inte bli bättre - man behöver bara ha roligare!
Ha det kuligare!
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 08:55
Tack John,
Jo det är kul, att plåta än.
Ha det fint
Bob
Bra bild. Från en annan tid. Det kanske är därför den berör. Grabben kunde ha varit jag. Fast framför en annan affär.. Fiskaffären vi handlade i t ex. De bilder du tar idag blir också gamla och berör kanske någon om 45 år.som denna.
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 08:57
Tack,
Det ligger mycket i att bilder ligger till sig till det bättre med tiden. Synd att det inte gäller människor..
Ha det fint
Bob
Ja om du tycker du tog din bästa bild redan 1967 så kan man ju fundera på varför du fortsatt så länge och inte gett upp :-), jag tror nog du har fler åtminstone jämbördiga bilder genom åren, du ser ut att ligga på en jämn formtopp. Glöm inte att ha kul, för mig betyder foto glädje och avkoppling.
//Barbro
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 09:00
Tack Barbro,
Du har mycket rätt i det, foto är kul på många sätt. Det är definitivt avkoppling för mig.
Ha det fint
Bob
Det är verkligen en riktigt bra situationsbild bild som får oss betraktare att skapa en histora runt bilden och pojken.
Den kan komma att bli en av dina höjdpunkter som fotograf, men strävan efter att ta ytterligare en minst lika bra bild finns säkert. Du kommer att hamna i nya situationer som ger möjligheter att ta andra bra bilder som även de berättar historier och stimulerar oss betraktare. Naturligtvis är det här självklarheter men människan är av naturen sådan att vi alltid vill sträva frammåt och i detta fall för att att ta bilder som engagerar genom att berätta historier, föreviga situationer, vyer eller porträtt eller...
Framför allt så tror jag inte att du bara fotograferar för dig själv, du fotograferar för oss läsare och betraktare, därför att du vill berätta någonting och det lyckas du bra med.

Jag är säkert lite tjatig när jag säger detta, man skall alltid ha en kamera med sig, det skall vara en kamera vilken fungerar som ett extra sinne, det där sinnet som gör att man kan ta bilden på ren intuition.
Den känslan kommer när man har levt tillräckligt länge med sin kamera, att byta ständigt tror jag inte riktigt på, jag vill leva i en slags symbios med kameran. Samma sak gäller val av objektiv, jag har i princip alltid bara ett objektiv med mig och det sitter på kameran.
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 09:08
Tack Stefan!
Det var fina ord, som får mig att gå vidare.
Jag skal skaffa en Olympus 15/8 Body Cap Lens så får kameran plats i fickan. Då blir det bilder nästan alltid.
Ha det fint
Bob
Den eviga frågan, varför fotograferar vi.
För mig är det nog mycket för att minnas och samtidigt har jag så roligt då jag är iväg med min kamera.
Den bästa bilden, den finns nog bara i min fantasi. Tur att jag inte har tagit den ännu, för vad kan det sedan finnas att föreviga.
Bloggen tycker jag är bra att ha för mitt eget minne, sedan är det kul om någon vill läsa och även kommentera också.
Det där med en kopp kaffe låter bra.
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 14:13
Tack Margareta!
Jag får lov att hålla med dig på alla punkter. Det är roligt att få kommentarer också när man visar sina bilder.
Ha det bra
Bob
Bra funderingar.......jag fotar nog för mitt eget välbefinnandes skull, men om det är någon som har nåt positivt att säga så mår man ju ännu bättre, eller hur?
Tror man aldrig blir full.lärd, så det är bara att plåta på! =)
Ha en härlig helg!
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 14:15
Tack snälla du,
Man blir aldrig fullärd, och det är kanske en bra sporre. Foto är en slags terapi, ibland, för mig.
Ha en fin helg
Bob
En känd slalomstjärna, numera i rullstol, sa: Det är aldrig för sent att ge upp, men alltid för tidigt...

Eftersom jag växte upp i Fagersta så vet jag att all pessimissm i världen kommer från Riddarhyttan så håll dig i södra Sverige så ofta du kan.

När man som du tagit alla sportbilder (särskillt cykel) som inte längre går att ta är det väl lätt att stanna upp lite, men när du minst anar det dyker det upp något nytt...

/nic
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 14:18
Tack Nils-Erik,
Tänkvärda ord.
Jag tycker om Riddarhyttan på många sätt, många trådar går dit. Jag tror inte jag fått så mörka tankar där, men man vet aldrig.
Jag får ut å spana idag.
Ha en bra helg
Bob
Pang på rödbetan från dig som vanligt Bob! Klart man har tagit sin bästa bild redan... Och din Londonbild är ju ett bevis på det, eller hur?? Men du, sluta aldrig att plåta, lova det!! Ha det gött!
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 14:20
Tack Janne,
Jag skall knäppa på så länge det går. Tror jag hitta en bild idag.
Ha det bra
Bob
Det måste gå att ta fler bra bilder. Men det kräver nog att man engagerar sig helhjärtat i fotograferingen.
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 14:22
Tack Magnus,
Om det skall bli en skaplig bild får man titta runt ordentligt.
Ha det bra
Bob
Hade jag lyckats ta en sådan bild hade jag kanske gett upp, eller så skulle det sporra mig till ytterligare stordåd. Men du kan ju alltid hoppas på att ta en LIKA BRA bild igen eftersom du nu vet att du kan göra det, och under tiden kan du ju ha kul med fotandet som någon här sa. Det skulle ju vara tråkigt om man aldrig lyckades få till det så man blev nöjd. Fantastisk bild!
Mvh
Tomas
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 14:30
Tack Tomas!
Det är lite hårt att aldrig vara nöjd. Det var nog därför jag blev forskare, för då blir man aldrig nöjd. Bara plöja vidare. Lite så är med kameran, man gläds för stunden åt en skaplig bild.
Ha det bra
Bob
En helt underbar bild, Bob! Ens fantasi går igång...jag har redan en lång berättelse i mina tankar.
DET är spännande med en bild...att den kan få löpa vidare hos betraktaren. Vi har nog alla en uppsjö
av egna bilder...men sätter man sig ner och tänker el funderar...på de egna bilderna som är speciella
för en själv...eller mycket speciella...då blir antalet inte så ruskigt omfattande. Jag talar inte om vad andra tycker.
Men det finns ju två (?) separata känslor här. Bilden-i-sig-själv är mycket speciell, som bild alltså även för andra. Men sen kan ju känslan vara stark just i fotoögonblicket med runt-omkring-händelser som fanns. Den bilden kan ju inte alla andra förstå lika bra. Hm, undrar om den lille grabben har vuxit upp i en -Gudfadern-familj.
hälsn/Ulla
Svar från Bob Bovin 2012-10-26 19:03
Tack Ulla!
Kloka ord som jag får tänka på. Du har rätt i att jag ser en bild, och den är inte den samma som betraktaren ser. Det är det svåra. Kommentarer är därför roliga att läsa för mig.
Ha en fin helg
Bob
Hej Bob tur jag kom in så sent in i kväll så jag har ätit färdigt. Det är inte så att att jag inte gillar bilden den är superbra men jag har så svårt för döda djur och rått kött. Sistnämnda har de ofta i annonser. Stackars de som måste fotografera dessa bilder.

Jag tror de flesta tänker exakt det du har skrivit i dag. Det viktigaste är trots allt det dokumentära nära oss själv för att lämna detta efter oss till våra barnbarn och deras barn...........

Däremot är det mycket viktigt att var och en har kameran som kompis. Låter den ta de bilder som känns bra i själen. Det varierar hela tiden hos mig. Jag är mycket fascinerad av att ibland får vara i Photoshop och leka. Det är barnet inom mig som kommer fram.

Jag gillar att titta på alla motiv. Du har ju redan givit mig ett som jag kan plocka fram när jag öskar. Du kommer fortsätta ta bilder ................hur skulle du kunna sluta som varit med om så mycket som inte många av oss andra fått uppleva på dina forskningsresor.............du vet också att många är så intresserade av dina ord.

Nej nu måste jag lägga mig säger min livskamrat.
god natt på dig och sov gott
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2012-10-27 08:35
Tack Gun-Inger,
Hoppas att du har en fin morgon. Jag blev glad när jag läste din kommentar. Den uttrycker mycke av det jag också känner för. Glädjen att observera, se bilder, och kanske också glädja en och annan med en bild är rogivande.
Idag tänkte jag åka in till Malmö och se de Internationella bidragen till FFiM.
Ha en fin dag
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2012-10-27 19:39
Jag trodde att jag skulle kunna det också. Kanske mest för att träffa er mina fotovänner. Jag vet att det blir så många bilder så till slut kan jag inte ta emot dem.

Har skadat mitt knä den 30 september vid ett fall. Trodde det skulle gå om men det blir enbart tjockare och tjockare har nu tid hos min läkare på tisdag. Därför vågade jag inte resa i väg. Jag är inte sjuk men aningen handikappad.

Hoppas du hade det bra där, Kommer väl rapport och kanske något rep. i tidningen.
Ha fin söndag på dig
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2012-10-28 11:34
Hej igen,
Det var trevligt att se utställningen och dina bilder.
Jag frågade efter dig där.
Hoppas att ditt knä blir bättre.
Ha det fin
Bob
Det här är en riktig bra bild, Bob! Den gör sig bäst så i svartvitt. Ingen färg stör. Fin balans.
Pojken likar den pojken som springer med vinflaskorna fotograferad av Cartier-Bresson. :-)
Svar från Bob Bovin 2012-10-28 11:33
Tack!
Det känns fint när någon gillar den.
Ha det bra
ob