#519. De kommer att vara kvar?? –när vi packat ihop!!
Har du rest med flygplan?? –du är förlåten!! –sett ut genom fönstret och uppfattat hur tunt ”luftlagret” är!! –och det är gulrött över städerna?? Du lever i ett tunt skal av syre!! –vad händer när det försvinner??
Det finns bara tillräckligt med syre för att du skall leva bekvämt upp till ungefär 6000 m!! Vad händer om det tunna lagret tappar sitt syreinnehåll?? –gradvis?? Vi behöver ju sådär 20 volymprocent för att fylla musklerna med energi??
Vi hugger ju oklokt nog ned skogen på det här klotet!! --så att vi inte skall få en förnyelse av syre?? Förr eller senare kommer syrehalten att sjunka?? –under den nivå vi klarar!!
Men det är inga problem för de här ”polarna”:
Kejsarpingvin, Snow Hill, Antarktis. EOS 1D III + EF 17-35/2,8 L.
Hen och hens förfäder har funnits i Antarktis i åtminstone 71 miljoner år!! –vilket betyder att de klarat av flera varm- och köldperioder på det här klotet?? Vi, högt stående?? –individer har ju inte varit här så länge?? Vi hade aldrig klarat det??
Dessutom klarar kejsarpingvinen av att ställa om sina muskler så att de klara lägre halter av syreintag?! Så de är verkligen rustade för framtiden?? Så här kommer ”partayet” fortsätta?? --långt efter vi packat ihop!!
Kejsarpingvin, Snow Hill, Antarktis. EOS 1D III + EF 100-400/4,5-5,6 L IS.
Att de var så väl anpassade till miljön var intressant.
//Ewa
De är gjorda för kyla och vatten!
Ha det bra
Bob
När allting kommer omkring, så fanns även i Skåne en tät lövskog. Och i Mellaneuropa.
Trevlig helg!
Wolfgang
Tänk när det var ormbunksskog här. Måste varit kul.
Ha det fint
Bob
http://gelatin-silver.blogspot.com
Du för en intressant argumentation för att vi lever i en balans, som det är nu. Jag tror inte att det är självklart, att hur vi än fäller skog så upprättar naturen en balans av syre. Jag tror inte att de tjugo procenten syre i luften är någon naturkonstant. Det vet vi genom att titta bakåt i et geologiskt tidsperspektiv. Om vi drastiskt minskar mängden växtbiotoper i balans så kommer vi också till slut nå en punkt där vi förändrar produktionen av syre. Eftersom detta är en global balans så är den inte så lätt an kontrollera och förstå. Våra kunskaper om balansen i naturen är mycket bristfälliga. Vi tror oss veta så mycket idag, men tyvärr är vi ganska ovetande. Det har jag lärt mig i den lilla smala forskarvärld där jag varit verksam.
Det mesta styrs av ekonomisk vinning och inte av kunskap. Detta oroar mig, kanske inte för dagen utan för morgondagen. Nu kan man ju se det ur ett mera krasst perspektiv. Människan är ju en del av naturen och om vi förändrar världen så att vi inte kan leva här så kommer naturen själv gå tillbaka till en balans utan oss. Vi blir bara en parentes i den geologiska tidsrymden. En riktigt kort tidsperiod. Med tanke på hur länge kejsarpingvinen levt här och gjort det på ett sätt som skett i balans med naturen.
Evolutionen av DNA skulle naturligtvis kunna spela en roll i förändringen av människan, om vi då skulle kallas så fortfarande, för att anpassa oss till våra misstag. Det kräver dock att den evolutionen är snabb nog. Många djurarter har utplånats på vårt planet på grund av snabba miljöförändringar.
Ha en bra helg
Bob
Mvh, Nils/