SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#509. Fotoflanören undrar?? –har Leica M nu mognat?? –till en vanlig digitalkamera!!

Leica M kamerorna ”from the past”?? –var ikoniska instrument för bildkonstnärer!! –kopplingen mellan hjärna – öga – hand –bild!! Det gav en frihet att rör sig i livet?? –och fästande momentet på silveremulsionen!!

Det var då det?? –den digitala tidrymden vi nu lever i!! --skapar nya metoder att fånga den allt snabbare livsandan?? Apparaten vi skall telefonera i är inte längre en telefon?? –det har en app i en kommunikationsdator!! –med bildsensor?? –i många fall lika effektiv att fånga en bild?? –som de gamla silver-kamerorna var!! Dessa datortelefoner har skapat en helt ny värld av appar för att fånga det riktiga momentet av liv?? Det betyder att nästan alla kan ta bilder?? –hundratals per dag!! För att landa hos vänner i molnet!!

De traditionella kameratillverkarna måste fatta situationens allvar!! --eller strykas från ”stock-market”?? Det har gjort det?? –alla tillverkar ”app i telefoner” för bildskapande?? Den sista att satsa på traditionella kameror var Leica!!  --i tron att de skulle överleva på nostalgi!! Det gick genom att byta film mot CCD ship!! –en tid?? –men sedan kunde man inte matcha DIN-styrkan hos moderna CMOS ships??

Så den sista att krypa till korset med ”live view”?? – blev Leica!! NU!! --kan vi se ”avgörande moment”-fotografer hålla upp sin Leica M!! --som en väldoftande blöja!! –precis som alla andra telefonfotografer?? Nu har visserligen Leica lånat en ”tittstrut”!! --för att se den elektroniska bilden!! Samma gamla strut som sitter på min simpla Olympus E-PL1 tusenkroners-kamera!! För första gången kommer Leica fotgrafen ha möjligheten att se (elektroniskt) genom det dyra objektivet?? –han satt på kameran. Leica M har inga unika egenskaper!! --som inte redan finns hos andra kameror!! Det vill säga!! –välkommen Leica M bland alla andra ”telefonkameror”.

Så fotoflanören undrar?? –hur skall man nu välja?? –mellan Leica M och t ex Olympus E-PL5?? –de är i stort tillräckligt bra?? Det är nog bara en fråga om status, och pengar?? –men knappast förnuft!!

Lund 2012. Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5.

Inlagt 2012-09-19 07:06 | Läst 3951 ggr. | Permalink

"På filmtiden kunde man lägga upp massor av pengar för en Leica - utslaget på kanske 40 år blev det ändå inte så mycket per år. Om en Leica kostar lika mycket idag kan man inte kalkylera med samma tidsrymd vilket ju innebär att den blir mycket dyr att äga. För mig betyder det att det bara finns en anledning att köpa Leica och det är statusen, den är ju ändå out-dated om 5 år. Leica kan ju inte heller referera bakåt till den kvalitets-aura de en gång hade. På det digitala planet är de "nybörjare" på samma sätt som alla andra fabrikat. Hålla upp den "som en väldoftande blöja"? Möjligen en oanvänd sådan för annars brukar väl det som hamnar i blöjor vara allt annat än väldoftande? Alltså, först flaggstången och nu blöjan. Ser ut som om jag blir tvungen att hålla ett öga på dig."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
+1 (håller med om din analys till fullo)

Om 5 år så har nog alla dessa prylar konvergerat fullständigt och man kommer t.ex. inte ens _kunna_ köpa en kamera utan appar och de stomipåsar som tillverkare nu "erbjuder" för WiFi och GPS kommer självklart att vara inbyggda i kameran. Man får väl ge Leica ytterligare 5 år för att ensa in sig - alternativt rensa ut sig till något museum.

Ha det fint!
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-09-19 07:34
Tack Johan!
Kanske det är bra?
Ha en fin dag.
Bob
Vi kommer från en annan tid Bob, då var sak hade sin tid, och tog sin tid!
Nu får man hjälp med att kunna göra en massa saker på samma gång med samma apparat!
Det bör väl även betyda att kvaliten och eftertänksamheten kommer att öka på det man gör tack vara dessa hjälpmedel!?
The Brave New World?
B)
Svar från Bob Bovin 2012-09-19 07:53
Hej Bengt,
Jag tror det är ett stort frågetecken? Stressen, kort om tid, leder bara till nydanande för geni.
Ha det bra
Bob
På filmtiden kunde man lägga upp massor av pengar för en Leica - utslaget på kanske 40 år blev det ändå inte så mycket per år. Om en Leica kostar lika mycket idag kan man inte kalkylera med samma tidsrymd vilket ju innebär att den blir mycket dyr att äga. För mig betyder det att det bara finns en anledning att köpa Leica och det är statusen, den är ju ändå out-dated om 5 år.
Leica kan ju inte heller referera bakåt till den kvalitets-aura de en gång hade. På det digitala planet är de "nybörjare" på samma sätt som alla andra fabrikat.
Hålla upp den "som en väldoftande blöja"? Möjligen en oanvänd sådan för annars brukar väl det som hamnar i blöjor vara allt annat än väldoftande? Alltså, först flaggstången och nu blöjan. Ser ut som om jag blir tvungen att hålla ett öga på dig.
Svar från Bob Bovin 2012-09-19 08:11
Tack Lars!
Jag är mycket tacksam för att du håller ett öga på mig.
Du har rätt i att Leican jag köpte i början av sextiotalet blev mycket billig räknad per årskostnad.
Ha det bra
Bob
Det kommer inte att dröja så länge till du kan ansluta Leican via wifi till nätet och ladda upp bilderna i realtid, eller spara dem i molnet.
Eftersom Leica inte kommer att prissättas som en Olympus, Sony eller Fuji så är det upp till oss konsumenter att avgöra om de gör rätt eller inte.
Historien är full av felsatsningar och Leica måste nog kliva på tåget om företaget skall överleva, med volymprodukter kan de ha råd att även göra entusiastprodukter, annars inte.
Svar från Bob Bovin 2012-09-19 11:18
Hej Stefan!
Så är det, snart kan alla kameror vad vi behöver för en bra bild. Om vi inte redan är där?
Ha det bra
Bob
Leica M har en unik egenskap som inga andra digitalkameror med småbildsformat har och det är storleken. Canon är billigare men mycket större, Nikon är billigare men mycket större. Efter att ha kånkat omkring på en stor Canon utrustning i allt för många år har jag nu hittat rätt med en digital Leica M och en Nex 5n. När vi ändå är inne på priser kan jag förtälja att min nya kamerautrustning är 40.000 kronor billigare än den tidigare trots att jag numera kör med Leica :)
/Mikael Good
Svar från Bob Bovin 2012-09-19 11:20
Hej Mikael!
Det är en smidig kamera, som kan allt vi behöver. När den finns begagnad kanske den blir prisvärd.
Mvh
Bob
Ack ja. Min mobil som bara är en telefon. Den har inte ens en gång en utfällbar rövkliare.
Svar från Bob Bovin 2012-09-19 11:22
Hej Peter!
Där har du en fin affärsidé? Men kolla japanska patentverken först, de brukar ha det mesta skyddat?
Mvh
Det är märkligt att Leica alltid får kritik, vad de än gör. Och det är både från människor som aldrig har haft en Leica i sin hand, aldrig tänker köpa och heller aldrig sett en bildfil på nära håll. Och sedan har vi Leicanördarna..

De förstnämnda klagar på att den är för dyr - javisst, men det är mycket som är för dyrt och ibland får man betala hutlöst för små skillnader: kolla tex hifi-branchen. De klagar också på att Leica inte har den senaste teknologin, men nämner aldrig något om bildkvaliten. De sistnämnda klagar på att loggan är för stor, färgen är fel, den har live view, möjligheter att filma osv...

Men det är fortfarande så att Leica M är den minsta och lättaste fullformatssystemkameran, det är dessutom den enda fullformatsmätsökarkameran med utbytbara objektiv. Och så var det där med bildkvaliten i kombination med de underbara Leitzobjektiven.

Man kan fortfarande använda en Leica precis som vanligt, och man behöver inte använda live view, filma eller köpa en elektronisk sökare om man inte vill (fast det kan vara bra att ha ibland). Och att man kan använda gamla R-objektiv (med adapter) är väl inte någon nackdel eller?

Vänliga hälsningar
Tomas
Svar från Bob Bovin 2012-09-19 11:25
Hej Tomas!
Jag har absolut inte kritiserat Leica. Jag ha bara funderat lite över den allmänna utvecklingen av kameror. Leica M är nu en av flera som täcker det mesta inom digitalfoto.
Mvh
Bob
Jag har aldrig kommit överens med mätsökarkameror, men jag tycker det är jättekul att en del gamla uvar nu tycker att det där med Liveview, EVF och Focus Peaking är skitbra bara för att det står Leica på kameran (och då menar jag inte dig, Bob - du har ju använt de funktionerna tidigare). Somliga tycker t.o.m. att det är bra att använda R-gluggar på den nya kameran, men då tappar man ju hela vinsten med storleken tycker jag ;)

Nåja, det är väl bra att också Leicafanatiker får ta del av den nya tekniken (och det med råge) :)

Frågan är bara vad de ska klaga på nu, när M har samma teknik som andra kameror (tidigare var ju det där med LV, filmning och sånt bara trams enligt många M-ägare) ;)
Svar från Bob Bovin 2012-09-19 11:27
Hej Anders,
Ja nu kan gatuplåtarna börja jaga fågel!
Ha det bra
Bob
Leica M dör den dag man slutar tillverka den för film (idag M7).

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Bob Bovin 2012-09-19 11:31
Hej Nils,
Det ligger mycket i det, om man tycker om analog fotografi, och vem gör inte det? Som väl är kommer det alltid finnas begagnade M-kameror, det funkar för alltid?
Mvh
Bob
Hej Bob!

Jag förstår nu att du var lite ironisk... Det var egentligen inte riktat så mycket mot ditt inlägg, lite allmänna reflexioner bara över de massiva antal inlägg som brukar bli resultatet när Leitz kommer på tal, och då ofta av folk som inte känner till Leica särskilt väl men ändå har mycket åsikter om kameran. Varför är det så?

Nästan aldrig handlar det om bildkvalitet, utan snarare om att knappar sitter fel och att man ändrat här och där i designen, eller att ISO-talen är för låga. Nu kan i alla fall ingen klaga på att man inte har GPS till hands(!).

Leicanördarna (är nog själv en sådan) fick ju hjärnblödning när man lanserade M5, trots att det då var den bästa Leica som gjorts. I alla fall la Leitz ner mycket krut på att utveckla den. Det är väl därför Leitz inte vågar ändra särskilt mycket i designen, sedan kan man ju kalla det "retro". Det är väl i så fall Leicanördarna som är "retro".

Vänliga hälsningar
Tomas
Svar från Bob Bovin 2012-09-19 12:33
Hej igen
M-kameran har en bra nära utmärkt utformning. Ligger väl i handen, vilket jag känner varje gång jag motionerar slutaren på mina M2, M4 och M6. Den digitala M är ju lite tjockare, och på gränsen med mina små händer. Jag föredrar en något mindre och lättare kamera idag, som jag kan hålla och trycka av med en hand. Mitt öga sitter i handen så att säga.
Mvh
Bob
En Leica är mycket billigare än en Harley Davidson. Och den fyller samma psykologiska funktion för oss gamlingar, utan att vara så farlig. Bilderna blir inte bättre. (Fast ibland fa`n så fina) Men det är roligare. Med förnuft har det inget att skaffa.

Jag hade gärna sett en M-Leica med den nya sensorn men med en riktig frammatningsarm i stället för den mesiga motorn till slutarspänningen. Video och live-view kan man vara utan. Å andra sidan fanns Visoflexen och nu kan man använda de fina R-objektiven, med en adapter. Det är inte lätt att dra gränsen.
Svar från Bob Bovin 2012-09-21 11:17
Hej Jan,
Man står där som åsnan mellan många hötappar, vad skall man välja??
Mvh
Bob
En Leica är mycket billigare än en Harley Davidson. Och den fyller samma psykologiska funktion för oss gamlingar, utan att vara så farlig. Bilderna blir inte bättre. (Fast ibland fa`n så fina) Men det är roligare. Med förnuft har det inget att skaffa.

Jag hade gärna sett en M-Leica med den nya sensorn men med en riktig frammatningsarm i stället för den mesiga motorn till slutarspänningen. Video och live-view kan man vara utan. Å andra sidan fanns Visoflexen och nu kan man använda de fina R-objektiven, med en adapter. Det är inte lätt att dra gränsen.